Adobe Systems 1 Role výživy ve zdraví - od historie k praktické aplikaci Výživa a její role ve zdraví člověka Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 2 Odznak, otazník se souvislou výplní Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 3 Tepelná úprava potravin a náš vývoj Obsah obrázku primát, savci Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku primát, savci Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku primát, savci Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, různé, uspořádáno, různorodost Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku tmavé Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, zelenina, maso, dušené maso Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku osoba, ruka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku příroda, tmavé Popis byl vytvořen automaticky Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/ve-stopach-cloveka-nejdulezitejsi-prelomy-ve-vyvoji-naseho-druhu Adobe Systems 4 Kuchařské dovednosti v podpoře zdraví ̶Zvyšování kuchařských dovedností vede ke zlepšení psychosociálních faktorů (sebevědomí a soběstačnost) a zvýšení obliby zeleniny (pestrost a dostupnost v domácnosti) (1). ̶Mezi univerzitními studenty vede k podpoře psychosociálních a zdravotních faktorů (2). Příprava vlastního jídla dále vyžaduje lepší time-management a zvyšuje se míra pohybové aktivity. ̶Podpora glykemické kontroly u pacientů s DM II. typu (3). ̶Omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin za současného zvýšení příjmu domácích pokrmů může pozitivně ovlivnit střevní mikrobiom (4). ̶Čas věnovaný vaření se pozitivně podepisuje na kompenzaci únavy u onkologických pacientů a může zlepšovat výživové zvyklosti v remisi (5, 6, 7). Zdroje: (1) Overcash, F., Ritter, A., Mann, T., Mykerezi, E., Redden, J., Rendahl, A., … Reicks, M. (2017). Positive Impacts of a Vegetable Cooking Skills Program among Low-Income Parents and Children. Journal of Nutrition Education and Behavior. (2) Bernardo, G. L., Jomori, M. M., Fernandes, A. C., Colussi, C. F., Condrasky, M. D., & Proença, R. P. da C. (2017). Nutrition and Culinary in the Kitchen Program: a randomized controlled intervention to promote cooking skills and healthy eating in university students - study protocol. Nutrition Journal, 16(1), 83. (3) Byrne, C., Kurmas, N., Burant, C. J., Utech, A., Steiber, A., & Julius, M. (2017). Cooking Classes: A Diabetes Self-Management Support Intervention Enhancing Clinical Values. The Diabetes Educator, 43(6), 600–607. (4) Yu, X., & Zuo, T. (2021). Editorial: Food Additives, Cooking and Processing: Impact on the Microbiome. Frontiers in nutrition, 8, 731040. (5) Raber, M., Costigan, M., Chandra, J. et al. Cooking After Cancer: the Structure and Implementation of a Community-Based Cooking Program for Cancer Survivors. J Canc Educ 37, 539–545 (2022). (6) Pritlove, C., Capone, G., Kita, H., Gladman, S., Maganti, M., & Jones, J. M. (2020). Cooking for Vitality: Pilot Study of an Innovative Culinary Nutrition Intervention for Cancer-Related Fatigue in Cancer Survivors. Nutrients, 12(9), 2760. MDPI AG. (7) Raber, M., Crawford, K., & Chandra, J. (2017). Healthy cooking classes at a children’s cancer hospital and patient/survivor summer camps: Initial reactions and feasibility. Public Health Nutrition, 20(9), 1650-1656. Adobe Systems Obsah obrázku klipart Popis byl vytvořen automaticky Výživa a její role ve zdraví člověka 5 Evoluce? Obsah obrázku primát, savci Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mapa Popis byl vytvořen automaticky Adobe Systems Obsah obrázku klipart Popis byl vytvořen automaticky Výživa a její role ve zdraví člověka 6 Evoluce? Obsah obrázku primát, savci Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mapa Popis byl vytvořen automaticky Průměrná hodnota BMI v ČR je 26,2. Hranice pro normální BMI je 25. Obezita ohrožuje okolo 19 % Čechů, z toho téměř 21 % mužů a 18 % žen, mírnou nadváhou trpí 49 % mužů a 36 % žen. V roce 2015 v Česku věnovaly ženy přípravě jídla a umývání nádobí v průměru 1 hodinu a 12 minut denně, zatímco muži v průměru pouze 20 minut denně. Adobe Systems Obsah obrázku ovoce, ořech, několik, uspořádáno Popis byl vytvořen automaticky Výživa a její role ve zdraví člověka 7 Jak ovlivňuje úprava potravin to, co jíme? ̶Energetická a nutriční denzita Obsah obrázku talíř, jídlo Popis byl vytvořen automaticky kcal/100 g Obsah obrázku zelenina Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, ananas, čerstvé, uspořádáno Popis byl vytvořen automaticky živiny/kcal Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku plast Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku hrnek, hrníček, plavidlo, žlutá Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku dort, jídlo, čokoláda, nádobí Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku oranžová, tmavé Popis byl vytvořen automaticky Adobe Systems Obsah obrázku ovoce, ořech, několik, uspořádáno Popis byl vytvořen automaticky Výživa a její role ve zdraví člověka 8 Jak ovlivňuje úprava potravin to, co jíme? ̶Bioaktivní látky – Fytochemické látky, vláknina, prebiotika a probiotika Obsah obrázku zelenina Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku ovoce, ananas, čerstvé, uspořádáno Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku interiér, pánev, sporák, kuchyňské spotřebiče Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, talíř, hranolky, brambora Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, talíř, interiér, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku černá, brokolice, pánev, omáčka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, ovoce, krájené, výseč Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku zelenina, čerstvé Popis byl vytvořen automaticky Adobe Systems 35 kcal/100 g 35 kcal/100 g Obsah obrázku mrkev, paluba, oranžová, mrkvové hranolky Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mrkev, paluba, oranžová, mrkvové hranolky Popis byl vytvořen automaticky Výživa a její role ve zdraví člověka 9 Jak ovlivňuje úprava potravin to, co jíme? ̶Kalorická dostupnost Obsah obrázku mrkev, paluba, oranžová, mrkvové hranolky Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, mísa, zelenina, nádobí Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mrkev, paluba, oranžová, mrkvové hranolky Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku mrkev, paluba, oranžová, mrkvové hranolky Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, dřevěné, maso Popis byl vytvořen automaticky Zdroj: Ercolini, D., & Fogliano, V. (2018). Food Design To Feed the Human Gut Microbiota. Journal of agricultural and food chemistry, 66(15), 3754–3758. 35 kcal/100 g Adobe Systems Energetická denzita ̶500 ml nápoje Coca-Cola … 55 g S (225 kcal) vs 500 ml džusu … 45 g S (210 kcal) + vláknina, vitamíny a min. l. ̶Dítě, 10 let, 140 cm, 34 kg, BM = 1136 kcal a CEV = ~1500 kcal … 225 kcal = 19,8 % z BM a 15 % z CEV Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka Které potraviny jsou kvalitní? ̶Správná rozhodnutí v obchodě: ̶Nakupovat neupravené a čerstvé potraviny, případně fermentované potraviny. ̶Omezit nákup potravin trvanlivých a potravin s vysokým obsahem cukru, soli, aditiv a složek, které běžně nemáme doma. Obsah obrázku text, hrníček Popis byl vytvořen automaticky Složení: Mléko, ovocná složka 23 % (jahody 55 %, cukr, citrusová vláknina, koncentráty z citrónu, červené řepy a černé mrkve, přírodní aroma), mléčná bílkovina, jogurtové kultury a kultura Lactobacillus rhamnosus, LGG®. Obsah obrázku dort, stůl, talíř, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Složení: Mléko, jahody, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus. 11 Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka Které potraviny jsou kvalitní? ̶Správná rozhodnutí v obchodě: ̶Nakupovat neupravené a čerstvé potraviny, případně fermentované potraviny. ̶Omezit nákup potravin trvanlivých a potravin s vysokým obsahem cukru, soli, aditiv a složek, které běžně nemáme doma. Obsah obrázku text, hrníček Popis byl vytvořen automaticky Složení: Mléko, ovocná složka 23 % (jahody 55 %, cukr, citrusová vláknina, koncentráty z citrónu, červené řepy a černé mrkve, přírodní aroma), mléčná bílkovina, jogurtové kultury a kultura Lactobacillus rhamnosus, LGG®. Obsah obrázku dort, stůl, talíř, ovoce Popis byl vytvořen automaticky Složení: Mléko, jahody, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus. 12 Energie kJ 449 kJ Energie kcal 107 kcal Tuk 4,23 g z toho nasycené mastné kyseliny 2,41 g Sacharidy 9,08 g z toho cukry 8,15 g Bílkoviny 7,74 g Vláknina 0,88 g Sůl 0,20 g Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 13 Které potraviny jsou kvalitní? ̶Role domácí přípravy: ̶Omezit používání polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin k přímé spotřebě či dodatečné úpravě pokrmů. Omezení těchto potravin snižuje příjem cukru, soli, aditiv a jiných uměle přidaných látek, které ovlivňují kalorickou dostupnost, nutriční denzitu anásledně i střevní mikrobiom. ̶Používat správné oleje pro teplou i studenou kuchyni. S touto problematikou souvisí i teplota a délka úpravy některých potravin. Nevhodný tuk či příliš vysoká teplota a dlouhá úprava snižují nutriční denzitu a současně zvyšují riziko vzniku škodlivých látek (např. akrylamid, trans-nenasycené mastné kyseliny aj.). Zdroj: de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical Research Ed.), 351, h3978. Obsah obrázku jídlo, stůl, mísa, polévka Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, talíř, zelenina, čerstvé Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, vidlička, svačina, sendvič Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku jídlo, stůl, talíř, mísa Popis byl vytvořen automaticky Tuky (nerafinované) Teplotní bod přepálení Avokádový olej 270-300° Ghí 200-250° Řepkový olej 240° Olivový olej z pokrutin 210° Olivový olej extra virgin 160-190° Kokosový olej 180° Sádlo 180° Arašídový olej 160° Sezamový olej 150-175° Máslo 150° Slunečnicový olej 110° Konopný olej Nezahřívat! Dýňový olej Nezahřívat! Lněný olej Nezahřívat! Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 14 Které potraviny jsou kvalitní? ̶Fermentace a klíčení ̶Zvyšují dostupnost mikroživin (vitamíny a minerální látky) a fytochemických látek. ̶Konzumace fermentovaných potravin umožňuje přirozený příjem probiotických organismů. ̶Fermentace a klíčení zlepšuje využitelnost jinak hůře stravitelných složek potravy (např. oligosacharidy), které mohou způsobovat trávící obtíže (luštěniny, zelí, mléko apod.). Obsah obrázku plast Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku interiér Popis byl vytvořen automaticky Jsou bio potraviny lepší? Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 15 Nutriční doporučení Obsah obrázku diagram, text Popis byl vytvořen automaticky Zdroj: MZČR Obsah obrázku snímek obrazovky Popis se vygeneroval automaticky. Zdroj: MjUni Zdroj: margit.cz Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 16 Nutriční doporučení 1.Zpracované potraviny ano, průmyslově zpracované potraviny ne. 2.Zelenina, resp. vláknina, tuky a bílkoviny na prvním místě. 3.Sacharidové potraviny až na posledním místě. 4.Pokud mám hlad či chuť na sladké, pak to není moje chyba, ale evoluční nastavení, environmentální podmínky v kombinaci s nedostatečně výživnou stravou (viz bod č. 2). 5.Nedostatky ve výživě je možné kompenzovat vhodnou kombinací potravin (viz bod č. 2). 6.Počítání kalorií nefunguje. 7.Buď aktivní. Adobe Systems 17 Režimová opatření ̶Současné poznání poukazuje na benefity tzv. time-restricted eating (feeding), neboli TRE (TRF), v rozsahu 8-12 hodin. ̶Mezi popsané benefity patří například: ̶ ̶ ̶ ̶ ̶ ̶… a zvýšená genová exprese v procesu zvaném autofagie. Zdroje: (1) Regmi, P., & Heilbronn, L. K. (2020). Time-Restricted Eating: Benefits, Mechanisms, and Challenges in Translation. ISCIENCE, 23(6), 101161. (2) Long, H., & Panda, S. (2022). Time-restricted feeding and circadian autophagy for long life. Nature Reviews Endocrinology, 18(1), Article 1. (3) Fang, R.-X., Yan, L., & Liao, Z.-K. (2023). Potential preventive effects of time-restricted eating on cancer. Journal of Nutritional Oncology, 8(1), 10. Je snídaně základ dne? Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 18 Klíčová sdělení 1.Zohledňovat kalorickou dostupnost a energetickou denzitu potravin. 2.Omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin. 3.Zvýšit nutriční denzitu a pestrost potravin – fytochemické látky, vláknina, probiotika a probiotika: §Převaha rostlinné složky bohaté na fytochemikálie, vlákninu a probiotika: zelenina, ovoce, ořechy, semena, luštěniny, čaj, káva apod. §Probiotická složka obsažená ve fermentovaných potravinách: kefír, jogurt, kvašená zelenina a nápoje (kombucha, červené víno) apod. 30 druhů rostlinných potravin za týden. Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 19 Klíčová sdělení 5.Nastavit si vhodná nutriční, pohybová a režimová opatření. 6.Konzumace doma připravených pokrmů a čerstvých potravin zvyšuje šanci na zařazení těchto doporučení. 7.Domácí příprava pokrmů, dělba práce, součinnost a společné jídlo představují důležité sociální aspekty domácího vaření. Být kritický k informacím na obalech potravin z průmyslové produkce a příliš nevěřit tvrzením poukazujícím na „zdraví“. Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 20 Zdroje informací Obecná doporučení pro výživu populačních skupin Zdroj: https://www.vyzivaspol.cz/zdrava-trinactka-strucna-vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo/ [USEMAP] Obecná doporučení pro stravování Odborná opora •Kvalitní a objektivní informace poskytují renomované organizace zaměřené na výživu (Fórum zdravé výživy aj.), univerzity (Harvard, Cambridge aj.), světové a kontinentální organizace (WHO, EFSA aj.). •Skvělé informace poskytují i nutriční publikace orientované na populaci konkrétního státu – V České republice například publikace DACH. [USEMAP] [USEMAP] Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky [USEMAP] [USEMAP] Stravovací doporučení pro sportovce Odborná opora •Kvalitní a objektivní informace v oblasti sportu poskytují renomované sportovní asociace (Australský institut sportu aj.), vědecké žurnály (Human Kinetics aj.) a odborné weby (Sigma nutrition, Mysportscience aj.). •Z českých publikací například publikace Sportovní výživa jako vědecká disciplína. [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] Adobe Systems Výživa a její role ve zdraví člověka 23 Úkoly na příště 1.Prostudujte a diskutujte na semináři článek The impact of caloric availability on eating behavior and ultra-processed food reward. 2.Shlédnout přednášku G. Yeoa pod odkazem zde. Příště navážeme společnou diskuzí. 3.Splňte Open book test č. 1 do půlnoci 11. 3. na téma Význam sportovní výživy. Odpovídejte na základě shlédnutí krátkých videí YouTube kanálu IOC Diploma Sports Nutrition.