Suroviny | Množství | Kategorie doporučení Můj talíř |
Ovesné vločky | 5 lžic | Zdroje sacharidů |
Tvaroh nebo bílý jogurt | 5 lžic | Zdroje bílkovin |
Ovoce (jablko, meruňka, banán aj.) | 1 ks, cca 100 g | Ovoce |
Kakaový prášek nebo čokoláda (70 % kakaa a více) | 1 lžička nebo 2 čtverečky | Zdroje tuků |
Ořechy (vlašské, lískové, kešu aj.) | 2 lžíce | Zdroje tuků a bílkovin |
Semínka (slunečnicové, lněné, konopné aj.) | 2 lžičky | Zdroje tuků a bílkovin |
Potřebné vybavení |
Miska nebo malá krabička, pokud si pokrm chystáme na svačinu s sebou.
|
Lžíce |
Lžička |
Postup přípravy
Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které pokrm připravujeme.
Do misky nebo krabičky nasypeme ovesné vločky a na ně navrstvíme tvaroh (můžeme alternativně nahradit jogurtem či jiným mléčným výrobkem). Na tvaroh klademe ovoce nakrájené na kousky a posypeme kakaem nebo kousky hořké čokolády společně s ořechy a semínky. Celé jídlo ještě můžeme vylepšit trochou skořice nebo kurkumy. Je možné se postupně projídat až ke dnu nebo vše zamíchat dohromady a sníst jako mix.
Dýňová polévka s krutony
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_polevka.jpg
Suroviny | Množství | Kategorie doporučení Můj talíř |
Hokkaidó dýně | 1 ks | Zelenina |
Mrkev | 2 ks | Zelenina |
Cibule | 2 ks | Zelenina |
Olivový nebo řepkový olej | 4 lžíce | Ovoce |
Máslo | 2 tlustší plátky | Zdroje tuků |
Sůl a pepř | Dle chuti | - |
Dýňová semínka | 1 lžíce na porci | Zdroje tuků a bílkovin |
Celozrnné pečivo (může být i starší) | 150 g (cca půlka bagety) | Zdroje sacharidů |
Potřebné vybavení |
Kuchyňský nůž a prkénko |
Větší a širší hrnec (lépe se pak vše míchá) |
Vařečka |
Lžíce |
Pečící plech a pečící papír |
Tyčový mixér |
Postup přípravy
Suroviny by měly stačit na uvaření polévky pro čtyři lidi.
Nejdříve si nakrájíme cibuli na malé kousky. Dýni Hokkaidó a mrkev na kostky (klidně i větší). Do rozehřátého hrnce se dvěma lžícemi oleje přidáme cibuli a opékáme, dokud nezačne měnit barvu dozlatova (cibuli je potřeba pečlivě míchat, aby se nespálila a nezhořkla). Přidáme dýni s mrkví, dochutíme solí (na špičku lžičky) a opékáme dalších asi 10 minut za pravidelného míchání. V poslední minutě přidáme k zelenině kousek másla a jen jej necháme rozpustit. Přidáme 1 litr horké vody, zakryjeme poklicí a necháme dojít k varu. Jakmile začne polévka vařit, zmírníme plamen na minimum a vaříme, dokud není zelenina měkká (cca 20 minut varu, ale vždy je vhodné občas zeleninu vyzkoušet, zda je již měkká, příliš dlouhé vaření snižuje kvalitu použitých potravin). Během vaření se může nějaká voda odpařit, takže může být potřeba do hrnce vodu přidat, aby byla zelenina vždy ponořená. Zatímco se polévka vaří, nakrájejte pečivo na kostky a naskládejte na pečící papír na plech. Pokapejte jej dvěma lžícemi oleje a dejte péct na 10-15 minut při 180 °C (krutony bychom chtěli křupavé a zlatavé, ale opět nespálené). Až je zelenina měkká, vypněte sporák a polévku ochutnejte. Podle chuti přidejte sůl a pepř (raději postupně, přidat se dá vždy, ubrat jde hůře). Polévka je v tuto chvíli hotová a je možné ji rovnou konzumovat společně s krutony. Dýňová polévka je ale tradičně podávána jako tzv. krém a je proto potřeba ji rozmixovat do hladka. Dozdobit můžete semínky (např.
dýňovými
či slunečnicovými) a dochutit
např. kapkou dýňového oleje. Dýňové semínka a olej dodají polévce skvělou oříškovou chuť.
Domácí pizza z jogurtového těsta
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/mini-pizzetta.jpg
Suroviny | Množství | Kategorie doporučení Můj talíř |
Bílá pšeničná mouka | 200 g | Zdroje sacharidů |
Celozrnná pšeničná mouka | 150 g | Zdroje sacharidů |
Bílý jogurt | 250 g | Zdroje bílkovin |
Kypřící prášek | 2 lžičky | - |
Sůl | 1 lžička | - |
Drcená rajčata (tzv. rajčatová passata) | 1 balení | Zelenina |
Mozzarella | 2 ks | Zdroje bílkovin |
Olivový olej | 3 lžíce | Zdroje tuků |
Čerstvá bazalka | Několik lístků | Zdroje mikroživin (mohli bychom ji řadit pod zeleninu) |
Potřebné vybavení |
Větší prkénko nebo kuchyňský vál |
Velkou mísu |
Vařečka |
Kuchyňský nůž |
Kuchyňský válec |
Lžíce |
Pečící plech a pečící papír |
Postup přípravy
Jedná se o univerzální pizza těsto, ze kterého je možné upéct mini pizzy (tzv. pizzeta) nebo větší klasické pizzy. Množství surovin uvedené výše odpovídá množsvtí těsta pro asi 3 větší pizzy.
Ve velké míse dobře smícháme obě mouky společně s kypřícím práškem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme jogurt. Vše dobře promícháme a lehce uhněteme v hladké nelepivé těsto (nejdříve je dobré promíchávat pomocí vařečky a postupně použít pro hnětení spíše ruce). Z těsta můžeme následně vyválet základy pro pizzu. Těsto proto nožem rozdělíme na díly podle toho, kolik pizz chceme vyrobit. Vytvarujeme kuličky a ty následně válcem nebo rukama rozválcujeme na tenký základ (cca 0,5 centimetru) kulatý nebo klidně hranatý. Těsto potřeme tenkou vrstvou rajčatové passaty a přidáme mozzarellu, kterou buďto nakrájíme nebo natrháme rukama. Dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 250 nebo 200 °C. Pizzu pečeme při 250 °C poměrně krátce (asi 6 minut). Každá trouba peče malinko jinak, a proto je pizzu dobré sledovat, aby se nespálila. Pizza je hotová ve chvíli, kdy se na těstu a sýru začnou dělat hnědé bubliny. Pizzu zakápneme trochou olivového oleje (asi jedna lžíce na jednu větší pizzu) a ozdobit můžeme několika lístky bazalky. Gurmáni můžou v závěru pečení přidat i nastrouhaný parmezán či čerstvou listovou zeleninu při servírování (např. rukolu či polníček).
Sýrový burger s bramborovými hranolky
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_burger.jpg
Suroviny | Množství | Kategorie doporučení Můj talíř |
Celozrnná hamburgerová houska | 1 ks | Zdroje sacharidů |
Hermelín | 1 ks | Zdroje bílkovin |
Listový salát | 2 listy | Zelenina |
Rajče | 1 menší ks | Zelenina |
Bílý jogurt | 1 lžíce | Zdroje bílkovin |
Hrubozrnná hořčice | 1 lžička | Zdroje tuků |
Brusinkový džem | 1 lžička | Zdroje sacharidů |
Brambory | 2 větší ks | Zdroje sacharidů |
Olivový nebo řepkový olej | 3 lžíce | Zdroje tuků |
Sůl a pepř | 1 špetka | - |
Potřebné vybavení |
Kuchyňský nůž a prkénko |
Pečící plech a pečící papír |
Alobal |
Lžíce |
Lžička |
Postup přípravy
Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které vaříme.
Nejdříve si nakrájíme brambory na hranolky, které vložíme na plech s pečícím papírem. Přidáme olej, sůl, pepř a dobře promícháme (můžeme přidat i koření jako je kmín, červená paprika, červená uzená paprika nebo směs koření na brambory). Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na asi 30 minut. Hranolky chceme, aby byly do zlatova (nikoli tmavě hnědé). Opět pravidelně kontrolujeme, jak jsou hranolky na tom, abychom je nespálili Utrhneme kus alobalu ve tvaru čtverce a doprostřed vložíme hermelín. Pokapeme trochou oleje, olej rozetřeme a přidáme špetku koření z obou stran (např. grilovací). Hermelín zabalíme do alobalu tak, že protilehlé rohy dáme k sobě, zmáčkneme a jedním otočením utěsníme (vznikne tvar podobný razítku). Takto připravený hermelín přidáme na plech na posledních 10-15 minut pečení hranolků. Mezitím si nachystáme housku překrojením na dvě poloviny (je možné je krátce ogrilovat, aby byla houska křupavá), umyjeme listy salátu studenou vodou a necháme oschnout na utěrce, rajče nakrájíme na tenká kolečka. Jakmile jsou hranolky a hermelín hotové,
spodní část housky potřeme jogurtem a hořčicí
a zakryjeme listovým salátem, na něj položíme hermelín a ten poklademe kolečky rajčete. Horní část housky potřeme brusinkovým džemem a položíme na zbytek burgeru. Podáváme společně s hranolky (ke kterým můžeme dát také jogurt s hořčicí a trochou soli). Opatrně na velmi horký hermelín, abyste se nepopálili. K burgeru se skvěle hodí zeleninový salát níže a různé druhy nakládané či fermentované zeleniny.
Luxusní zeleninový salát
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_salat.jpg
Suroviny | Množství | Kategorie doporučení Můj talíř |
Listový salát | 5 listů | Zelenina |
Rajče | 1 ks | Zelenina |
Okurka | 1/3 ks | Zelenina |
Paprika | 1/2 ks | Zelenina |
Olivový nebo řepkový olej | 1 lžíce | Zdroje tuků |
Ocet (jablečný nebo vinný) | 1 lžíce | - |
Sůl a pepř | 1 špetka | - |
Med | 1 lžička | Zdroje sacharidů |
Potřebné vybavení |
Kuchyňský nůž a prkénko |
Velkou mísu |
Malou misku |
Lžíce |
Postup přípravy
Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které vaříme.
Nejdříve si nachystáme zálivku smícháním oleje, octa, medu, soli a pepře se dvěma lžíce vody v malé misce. Zálivka by měla být příjemně sladkokyselá (je možné libovolně dochutit podle sebe). Do velké mísy dáme nakrájenou zeleninu a smícháme se zálivkou. Toť vše, skvělý salát je na světě! Zeleninu v seznamu surovin považujte za inspiraci, kombinovat je možné různé druhy dle chuti či sezónnosti tak, aby byl talíř co nejbarevnější a nejpestřejší. Tento salát se s přehledem hodí jak k burgeru, tak k pizze v receptech výše.
Slovo závěrem
Doufáme, že byl pro Vás tento předmět přínosem a zdrojem nových informací. Věříme, že nyní máte k dispozici nové poznatky z oblasti, která je pro náš všechny natolik všední, že jsme jí přestali věnovat pozornost. Jídlo a vaření nás provází celou naší historií a evolucí člověka, proto je náš vztah velmi úzký. Nezapomínejte v budoucnu na jeho důležitost a udělejte si na něj dostatek času v dobré společnosti rodiny nebo přátel. Hlavně ale nezapomínejte sledovat, odkud jídlo pochází a jak je připraveno. Pokud to situace jen trochu dovolí, přichystejte si jídlo pro sebe a své okolí sámi. Vaření je určitá forma řemesla, pohybové aktivity, umění, společenské události, radosti, zdroje energie, ale hlavně je to činnost člověku vlastní od počátku vzniku rodu Homo sapiens. Ptáte-li se někdy, zda vařit či nevařit? Za nás jednoznačně vařit!
Předmětová anketa
Nezapoměňte na konci semestru předmět a jeho vyučující ohodnotit v předmětové anketě. Jedná se o důležitou zpětnou vazbu pro vaše vyučující i fakultu.