Kuchařské dovednosti v podpoře zdraví a sportovní výkonnost

Bonus - Kuchařka

Návaznost na předchozí kapitoly

Význam jídla a pohybové aktivity v životě člověka jsme Vám přiblížili z historického a evolučního hlediska. Rovněž jsme poukázali na význam výživy, kvality a kvantity potravin či pokrmů a samotného zpracování potravin v kontextu celkového zdraví. Zdraví jako komplex biologických, psychických a sociálních aspektů přímo ovlivňují naše stravovací zvyklosti. Správné rozhodování ve stravovacím zařízení, v obchodě, doma a jinde je tak významnou součástí lidského chování zahrnující nejen informovanost a znalosti, ale např. i kuchařské dovednosti. Kvalitní stravování od plánování, přes nákup potravin, organizaci kuchyně, uchování potravin, až po přípravu pokrmů a samotnou konzumaci jídla je efektivní a ekonomicky přijatelnou cestou, jak se vyhnout konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a podpořit celkové zdraví.

V závěrečné kapitole této osnovy si představíme několik receptů, které zvládne každý a nezaberou mnoho času. Výsledek je velmi chutný, a hlavně pestrý svým složením!

Závěrečná bonusová kapitola předmětu

Důležitým přínosem doma připravené stravy je možnost použít čerstvé a kvalitní potraviny, bez zbytečného množství cukru, soli a nekvalitních tuků, posilujeme náš pozitivní vztah k jídlu a jeho přípravě. Jídlo pro nás nebude jen prostředek pro ukojení hladu, ale budeme moci o jídle přemýšlet jako o životně důležité součásti naše zdravotního stavu, můžeme si u společného jídla pohovořit se svou rodinou či přáteli tak, jako to dělávali naši předci před tisíci let u společného ohně.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_muj_talir_ufvjaefh.png

Uvádíme pět receptů, které představují pestřejší alternativu oblíbených pokrmů. Snahou je zařadit do jídelníčku dostatek potravin z více různých kategorií doporučení Můj talíř.

Tvarohová svačinka (snídaně)

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_tvarohova_svacinka.jpg

Suroviny

Množství

Kategorie doporučení Můj talíř

Ovesné vločky

5 lžic

Zdroje sacharidů

Tvaroh nebo bílý jogurt

5 lžic

Zdroje bílkovin

Ovoce (jablko, meruňka, banán aj.)

1 ks, cca 100 g

Ovoce

Kakaový prášek nebo čokoláda (70 % kakaa a více)

1 lžička nebo 2 čtverečky

Zdroje tuků

Ořechy (vlašské, lískové, kešu aj.)

2 lžíce

Zdroje tuků a bílkovin

Semínka (slunečnicové, lněné, konopné aj.)

2 lžičky

Zdroje tuků a bílkovin

Potřebné vybavení

Miska nebo malá krabička, pokud si pokrm chystáme na svačinu s sebou.

Lžíce

Lžička

Postup přípravy

Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které pokrm připravujeme.

Do misky nebo krabičky nasypeme ovesné vločky a na ně navrstvíme tvaroh (můžeme alternativně nahradit jogurtem či jiným mléčným výrobkem). Na tvaroh klademe ovoce nakrájené na kousky a posypeme kakaem nebo kousky hořké čokolády společně s ořechy a semínky. Celé jídlo ještě můžeme vylepšit trochou skořice nebo kurkumy. Je možné se postupně projídat až ke dnu nebo vše zamíchat dohromady a sníst jako mix.

Dýňová polévka s krutony

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_polevka.jpg

Suroviny

Množství

Kategorie doporučení Můj talíř

Hokkaidó dýně

1 ks

Zelenina

Mrkev

2 ks

Zelenina

Cibule

2 ks

Zelenina

Olivový nebo řepkový olej

4 lžíce

Ovoce

Máslo

2 tlustší plátky

Zdroje tuků

Sůl a pepř

Dle chuti

-

Dýňová semínka

1 lžíce na porci

Zdroje tuků a bílkovin

Celozrnné pečivo (může být i starší)

150 g (cca půlka bagety)

Zdroje sacharidů

Potřebné vybavení

Kuchyňský nůž a prkénko

Větší a širší hrnec (lépe se pak vše míchá)

Vařečka

Lžíce

Pečící plech a pečící papír

Tyčový mixér

Postup přípravy

Suroviny by měly stačit na uvaření polévky pro čtyři lidi.

Nejdříve si nakrájíme cibuli na malé kousky. Dýni Hokkaidó a mrkev na kostky (klidně i větší). Do rozehřátého hrnce se dvěma lžícemi oleje přidáme cibuli a opékáme, dokud nezačne měnit barvu dozlatova (cibuli je potřeba pečlivě míchat, aby se nespálila a nezhořkla). Přidáme dýni s mrkví, dochutíme solí (na špičku lžičky) a opékáme dalších asi 10 minut za pravidelného míchání. V poslední minutě přidáme k zelenině kousek másla a jen jej necháme rozpustit. Přidáme 1 litr horké vody, zakryjeme poklicí a necháme dojít k varu. Jakmile začne polévka vařit, zmírníme plamen na minimum a vaříme, dokud není zelenina měkká (cca 20 minut varu, ale vždy je vhodné občas zeleninu vyzkoušet, zda je již měkká, příliš dlouhé vaření snižuje kvalitu použitých potravin). Během vaření se může nějaká voda odpařit, takže může být potřeba do hrnce vodu přidat, aby byla zelenina vždy ponořená. Zatímco se polévka vaří, nakrájejte pečivo na kostky a naskládejte na pečící papír na plech. Pokapejte jej dvěma lžícemi oleje a dejte péct na 10-15 minut při 180 °C (krutony bychom chtěli křupavé a zlatavé, ale opět nespálené). Až je zelenina měkká, vypněte sporák a polévku ochutnejte. Podle chuti přidejte sůl a pepř (raději postupně, přidat se dá vždy, ubrat jde hůře). Polévka je v tuto chvíli hotová a je možné ji rovnou konzumovat společně s krutony. Dýňová polévka je ale tradičně podávána jako tzv. krém a je proto potřeba ji rozmixovat do hladka. Dozdobit můžete semínky (např. dýňovými či slunečnicovými) a dochutit např. kapkou dýňového oleje. Dýňové semínka a olej dodají polévce skvělou oříškovou chuť.

Domácí pizza z jogurtového těsta

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/mini-pizzetta.jpg

Suroviny

Množství

Kategorie doporučení Můj talíř

Bílá pšeničná mouka

200 g

Zdroje sacharidů

Celozrnná pšeničná mouka

150 g

Zdroje sacharidů

Bílý jogurt

250 g

Zdroje bílkovin

Kypřící prášek

2 lžičky

-

Sůl

1 lžička

-

Drcená rajčata (tzv. rajčatová passata)

1 balení

Zelenina

Mozzarella

2 ks

Zdroje bílkovin

Olivový olej

3 lžíce

Zdroje tuků

Čerstvá bazalka

Několik lístků

Zdroje mikroživin (mohli bychom ji řadit pod zeleninu)

Potřebné vybavení

Větší prkénko nebo kuchyňský vál

Velkou mísu

Vařečka

Kuchyňský nůž

Kuchyňský válec

Lžíce

Pečící plech a pečící papír

Postup přípravy

Jedná se o univerzální pizza těsto, ze kterého je možné upéct mini pizzy (tzv. pizzeta) nebo větší klasické pizzy. Množství surovin uvedené výše odpovídá množsvtí těsta pro asi 3 větší pizzy.

Ve velké míse dobře smícháme obě mouky společně s kypřícím práškem a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme jogurt. Vše dobře promícháme a lehce uhněteme v hladké nelepivé těsto (nejdříve je dobré promíchávat pomocí vařečky a postupně použít pro hnětení spíše ruce). Z těsta můžeme následně vyválet základy pro pizzu. Těsto proto nožem rozdělíme na díly podle toho, kolik pizz chceme vyrobit. Vytvarujeme kuličky a ty následně válcem nebo rukama rozválcujeme na tenký základ (cca 0,5 centimetru) kulatý nebo klidně hranatý. Těsto potřeme tenkou vrstvou rajčatové passaty a přidáme mozzarellu, kterou buďto nakrájíme nebo natrháme rukama. Dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 250 nebo 200 °C. Pizzu pečeme při 250 °C poměrně krátce (asi 6 minut). Každá trouba peče malinko jinak, a proto je pizzu dobré sledovat, aby se nespálila. Pizza je hotová ve chvíli, kdy se na těstu a sýru začnou dělat hnědé bubliny. Pizzu zakápneme trochou olivového oleje (asi jedna lžíce na jednu větší pizzu) a ozdobit můžeme několika lístky bazalky. Gurmáni můžou v závěru pečení přidat i nastrouhaný parmezán či čerstvou listovou zeleninu při servírování (např. rukolu či polníček).

Sýrový burger s bramborovými hranolky

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_burger.jpg

Suroviny

Množství

Kategorie doporučení Můj talíř

Celozrnná hamburgerová houska

1 ks

Zdroje sacharidů

Hermelín

1 ks

Zdroje bílkovin

Listový salát

2 listy

Zelenina

Rajče

1 menší ks

Zelenina

Bílý jogurt

1 lžíce

Zdroje bílkovin

Hrubozrnná hořčice

1 lžička

Zdroje tuků

Brusinkový džem

1 lžička

Zdroje sacharidů

Brambory

2 větší ks

Zdroje sacharidů

Olivový nebo řepkový olej

3 lžíce

Zdroje tuků

Sůl a pepř

1 špetka

-

Potřebné vybavení

Kuchyňský nůž a prkénko

Pečící plech a pečící papír

Alobal

Lžíce

Lžička

Postup přípravy

Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které vaříme.

Nejdříve si nakrájíme brambory na hranolky, které vložíme na plech s pečícím papírem. Přidáme olej, sůl, pepř a dobře promícháme (můžeme přidat i koření jako je kmín, červená paprika, červená uzená paprika nebo směs koření na brambory). Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na asi 30 minut. Hranolky chceme, aby byly do zlatova (nikoli tmavě hnědé). Opět pravidelně kontrolujeme, jak jsou hranolky na tom, abychom je nespálili Utrhneme kus alobalu ve tvaru čtverce a doprostřed vložíme hermelín. Pokapeme trochou oleje, olej rozetřeme a přidáme špetku koření z obou stran (např. grilovací). Hermelín zabalíme do alobalu tak, že protilehlé rohy dáme k sobě, zmáčkneme a jedním otočením utěsníme (vznikne tvar podobný razítku). Takto připravený hermelín přidáme na plech na posledních 10-15 minut pečení hranolků. Mezitím si nachystáme housku překrojením na dvě poloviny (je možné je krátce ogrilovat, aby byla houska křupavá), umyjeme listy salátu studenou vodou a necháme oschnout na utěrce, rajče nakrájíme na tenká kolečka. Jakmile jsou hranolky a hermelín hotové, spodní část housky potřeme jogurtem a hořčicí a zakryjeme listovým salátem, na něj položíme hermelín a ten poklademe kolečky rajčete. Horní část housky potřeme brusinkovým džemem a položíme na zbytek burgeru. Podáváme společně s hranolky (ke kterým můžeme dát také jogurt s hořčicí a trochou soli). Opatrně na velmi horký hermelín, abyste se nepopálili. K burgeru se skvěle hodí zeleninový salát níže a různé druhy nakládané či fermentované zeleniny.

Luxusní zeleninový salát

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2024/v2067/143953649/OB_salat.jpg

Suroviny

Množství

Kategorie doporučení Můj talíř

Listový salát

5 listů

Zelenina

Rajče

1 ks

Zelenina

Okurka

1/3 ks

Zelenina

Paprika

1/2 ks

Zelenina

Olivový nebo řepkový olej

1 lžíce

Zdroje tuků

Ocet (jablečný nebo vinný)

1 lžíce

-

Sůl a pepř

1 špetka

-

Med

1 lžička

Zdroje sacharidů

Kuchyňský nůž a prkénko

Velkou mísu

Malou misku

Lžíce

Postup přípravy

Suroviny jsou popsány pro jednu porci, stačí tedy pouze vynásobit počtem lidí, pro které vaříme.

Nejdříve si nachystáme zálivku smícháním oleje, octa, medu, soli a pepře se dvěma lžíce vody v malé misce. Zálivka by měla být příjemně sladkokyselá (je možné libovolně dochutit podle sebe). Do velké mísy dáme nakrájenou zeleninu a smícháme se zálivkou. Toť vše, skvělý salát je na světě! Zeleninu v seznamu surovin považujte za inspiraci, kombinovat je možné různé druhy dle chuti či sezónnosti tak, aby byl talíř co nejbarevnější a nejpestřejší. Tento salát se s přehledem hodí jak k burgeru, tak k pizze v receptech výše.

Slovo závěrem

Doufáme, že byl pro Vás tento předmět přínosem a zdrojem nových informací. Věříme, že nyní máte k dispozici nové poznatky z oblasti, která je pro náš všechny natolik všední, že jsme jí přestali věnovat pozornost. Jídlo a vaření nás provází celou naší historií a evolucí člověka, proto je náš vztah velmi úzký. Nezapomínejte v budoucnu na jeho důležitost a udělejte si na něj dostatek času v dobré společnosti rodiny nebo přátel. Hlavně ale nezapomínejte sledovat, odkud jídlo pochází a jak je připraveno. Pokud to situace jen trochu dovolí, přichystejte si jídlo pro sebe a své okolí sámi. Vaření je určitá forma řemesla, pohybové aktivity, umění, společenské události, radosti, zdroje energie, ale hlavně je to činnost člověku vlastní od počátku vzniku rodu Homo sapiens. Ptáte-li se někdy, zda vařit či nevařit? Za nás jednoznačně vařit!

Předmětová anketa

Nezapoměňte na konci semestru předmět a jeho vyučující ohodnotit v předmětové anketě. Jedná se o důležitou zpětnou vazbu pro vaše vyučující i fakultu.

Následující