Minerální látky a stopové prvky Minerální látky a stopové prvky n Anorganické sloučeniny nezbytné pro růst, výstavbu tkání a metabolické pochody n Lidským tělem nejsou produkovány ani spotřebovány n Nemají žádnou energetickou hodnotu n Jsou obsaženy v dostatečném množství v naší stravě a jejich koncentrace často závisí na množství v půdě n Krátkodobý deficit lze přečkat Rozdělení n Dle množství potřebného pro organismus Ř Makroelementy - Ş 100 mg Ř Mikroelementy - ˇÂ 100 mg Ř Stopové prvky -- potřeba v ěg Makroelementy n Vápník - Ca n Fosfor - P n Sodík - Na n Draslík - K n Chlor - Cl n Hořčík - Mg n Síra - S Mikroelementy n Železo -- Fe n Měď -- Cu n Zinek -- Zn n Mangan -- Mn n Jod -- I n Molybden -- Mo n Selen -- Se n Fluor -- F n Chrom -- Cr n Kobalt -- Co Stopové prvky n Křemík -- Si n Vanad -- V n Nikl -- Ni n Cín -- Sn n Kadmium -- Cd n Arzen -- As n Hliník -- Al n Bor -- B Vápník n Význam: n Tvorba kostí a zubů, fyziologické funkce (srážlivost, nerv. vzruchy..) n DDD 800 - 1000 mg n Nedostatek n Osteoporóza, osteomalácie, sval. ochablost, křeče n Nadbytek n Ledvin. kameny, kalcifikace tkání, poruchy srd. rytmu n Zdroje v potravě § Mléko a mléčné výrobky § Sardinky § Chléb, obiloviny § Tvrdá voda § Sýr tofu, ořechy (mandle) § Semena (sezam), mák § Luštěniny § Zelenina (brokolice,kapusta, mangold, špenát) Obsah vápníku v potravě Fosfor n Význam. n Součást zubů a kostí, DNA, RNA, ATP, fosfolipidů n DDD 800 -- 1200 mg n Nedostatek n Vzácně, sval. slabost, parézy n Nadbytek n Potlačuje vstřebávání Mg a Ca n Zdroje v potravě n Živočišné a rostlinné bílkoviny n Maso, drůbež, ryby, plody moře n Ořechy, semena n Celozrnné obiloviny n Mléko n Žloutek Sodík n Význam n Hlavní extracelulární kationt n Udržuje ABR n Doporučený příjem § Dle WHO 6g soli = 2360 mg Na = 104 mmol Na/den n Nedostatek § Velká ztráta elektrolytů => dehydrataci (>> osmotického tlaku, křeče) n Nadbytek § Aktuální (přesolování potravin -- hypertenze, vyšší zátěž ledvin, Ca žaludku, osteoporóza) n Zdroje v potravě n NaCl -- kuchyňská sůl (1,4 g Na = 4 g soli) n Potraviny -- uzeniny, solené ryby, sýry, glutaman sodný... Draslík n Význam n Hlavní intracelulární kationt § Udržování ABR a stálého osmotického tlaku § Svalová aktivita, zejména srdeční sval § Součást řady enzymatických systémů n DDD 2,5 -- 4 g n Nedostatek § Slabost, anorexie, nauzea, hypotenze n Nadbytek § Slabost, ospalost, zpomalení srdeční činnosti, svalová paralýza, ochablost dýchacích svalů, polyurie n Zdroje v potravě: § Rostlinné potraviny -- ořechy, celozrnné cereálie, ovoce a zelenina § Živočišné zdroje -- maso, ryby Změny obsahu Na a K během zpracování potravin Chlor n Význam n Hlavní aniont ECT n Udržování ABR n Tvorba HCl v žaludku n DDD 750 mg n Nedostatek n Zvracení, pocení, průjmy (=> alkalóza) n Nadbytek n Nevyskytuje se -- vyloučí se močí n Zdroje v potravě n obvykle jako NaCl (kuchyňská sůl) nebo KCl n potraviny bohaté na NaCl Hořčík n Význam § kofaktor min. 300 enzym. reakcí § stavba kostí, snižuje nervosvalovou dráždivost § činnost srdce a krevního oběhu, >> riziko IM § zvyšuje odolnost organismu n DDD 100 -- 500 mg n Nedostatek § Oslabení, vyčerpání a křeče svalů § Arytmie srdeční, § Únava § Během těhotenství --migrény, hypertenze n Nadbytek § Nevyskytuje se, nauzea, zvracení, hypotenze, poruchy dýchání a srdce n Zdroje v potravě § Rostlinné zdroje - listová zelenina,ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky § Maso § Tvrdá voda § Vnitřnosti § Mléčné výrobky Síra n Význam § Součástí molekul bílkovin - sirné AMK (cystein, methionin) § Součástí pojiva a chrupavek § Přítomna v thiaminu § Podporuje činnost enzymů -- glutathion, koenzym A § DDD 0,5 -- 1 g § Nedostatek, nadbytek § Nevyskytuje se n Zdroje v potravě (aminokyseliny) § Vejce § Maso § Mléko a sýry Železo n Význam § Přenos kyslíku, součást hemoglobinu a myoglobinu § Transport elektronů v dýchacím řetězci § Součástí enzymů (oxidace, redukce) § DDD 10 - 15 mg § Nedostatek § Anémie, náchylnost k inf. Emoce, zažívací obtíže § Nadbytek § Toxicita -- krvavé průjmy, zvracení, acidóza, selhání jater a šok § Podpora vzniku reaktivních forem kyslíku § Zdroje v potravě § potraviny živočišného původu (hemové i nehemové Fe) -- maso, játra, krev (Fe součást hemu- myoglobin, cytochrom, hemoglobin), tuňák § potraviny rostlinného původu (nehemové Fe) -- zelenina (špenát, brambory), luštěniny (fazole) Měď n Význam n Proteiny vázající měď (metaloproteiny)-- ceruloplazmin a albumin n Katalyzátor při tvorbě hemoglobinu n Tvorba pigmentu, vlasů n DDD 2,1 mg (30ěg/kg) n Nedostatek n Vzácně, poruchy růstu, kostí n Nadbytek n Poškození jater a ledvin, hromadění mědi v CNS n Zdroje v potravě n Ústřice,korýši, zelená zelenina, ryby, vnitřnosti, ořechy, sušené ovoce, žloutek, kakao Zinek n Význam n Součást asi 100 enzymů energetického metabolismu n Podílí se na tvorbě inzulinu n Spermatogeneze, tvorba testosteronu n Hojení zranění n DDD 15 mg n Nedostatek n Retardace růstu (dwarfismus) n Špatná funkce pohlavních orgánů n Poškození kůže, nehtů, vypadávání vlasů n Zpomalení procesu hojení ran n Nadbytek n Toxicita vzácná, max. používání pozinkovaného nádobí, doplňky výživy n Zdroje v potravě n Maso, cereálie, mořští korýši, ořechy, vejce, mléko n Využitelnost zinku vyšší ze živočišných zdrojů Mangan n Význam n Součást mnoha metabolických enzymů n Aktivuje metabolismus mědi => mineralizace kostí, fu nervového systému n DDD 2-4 mg n Nedostatek n Vzácný (opožděný růst, špatná mineralizace kostí) n Nadbytek n Vzácný n Zdroje v potravě n Ořechy, celozrnné cereálie, čaj, kakao, zelená listová zelenina Jód n Význam n Účast na tvorbě T3 a T4 a regulace BM n Ovlivňuje fyziologický a duševní vývoj n Ovlivňuje růst a vývoj plodu, CNS n Energetický metabolismus n DDD 150 ěg n Nedostatek n Zvětšení štítné žlázy -- struma, hypotyreóza n kretenismus n Nadbytek n hypertyreóza - zvýšená činnost štítné žlázy n Zdroje v potravě n Záleží na obsahu v půdě n Mořské ryby, korýši a řasy n Mořská voda, iodidovaná sůl n Využitelnost jodu závisí na obsahu strumigenů Molybden n Význam n Součást nebo aktivátor enzymů (metaloenzymy) n DDD 0,5 mg n Nedostatek a nadbytek n Není znám n Zdroje v potravě n Masné výrobky, pšeničné klíčky,oves a čaj Selen n Význam § Součást glutathionperoxidázy -- antioxidační enzym -- brání peroxidaci lipidů, poškození buněk, oddaluje stárnutí § Působí synergicky s vitaminem E - antioxidant § Zamezuje shlukování destiček a tím srážení krve § Zlepšuje činnost imunitního systému § Inhibuje poškození chromozomů, vznik mutací a tím rakoviny § Neutralizuje škodlivé účinky těžkých kovů a jiných tox. Látek n DDD 55 ěg ženy/70 ěg muži n Nedostatek § Vzácně , poškození spermií, růstu n Nadbytek (2 ěg/g potraviny) § Intoxikace -- nauzea, bolest břicha, únava.... n Zdroje v potravě n Mořské produkty, maso, chřest n Obiloviny -- dle obsahu v půdě Fluor Chrom n Význam q Stimulace účinku inzulinu q Zvýšení glukózové tolerance q DDD 20 - 30 ěg q Nedostatek q Snížená glukózová tolerance, periferní neuropatie q Opoždění růstu q Zvýšená hl. cholesterolu q Nadbytek q Poškození ledvin q Zdroje v potravě q Maso, sýry, ořechy, celozrnné obilniny Kobalt n Význam n Proces krvetvorby, metabolismus n Součást vitaminu B12 n DDD 5 -- 10 ěg n Nedostatek a nadbytek n Nevyskytuje se n Zdroje v potravě n Maso, vnitřnosti, zelenina, obiloviny