Specifické deficience III Beri beri Angulární stomatitis Pelagra Skorbut Beri beri n Deficit vitaminu B1 -- thiaminu, známé již 2600 př. Kr. n Beri beri = já nemůžu, já nemůžu n Význam B1 -- správná fu sval. a nerv. vláken, fosforylovaná forma thiamin pyrofosfát -- koenzym při oxidativní dekarboxylaci ketokyselin (sacharidů) n Dříve -- JV Asie -- strava převážně z loupané rýže n Syrové ryby- enzym thiamináza -- antagonista thiaminu n V Asie, Japonsko -- vysoká konzumace ryb n Vyspělé země -- lehké deficience, alkoholici, zvýšená potřeba -- těhotné, kojící, akutní jaterní poruchy Formy beri beri n Vlhká (mokrá) -- kardiomyopatická -- , kardiomegalie, tachykardie, edémy v obličeji, na těle, nohou poruchy srdečního rytmu až selhání srdce n Ş c kys. pyrohroznové => perif. vasodilatace, únik tekutin => Ş minut. objemu => námaha srdce n Suchá -- s periferní neuropatií -- bolesti končetin, úbytek svalstva, slabost, obtížná chůze, redukce hmotnosti, ztráta hlubokých reflexů, mentální poruchy n Dětská -- kojenci 2-5. měsíc n Syndrom Wernicke -- Korsakow -těžcí alkoholici -- zmatenost, konfabulace, kardiální a respirační poruchy + hemoragické poškození mozku n Příznaky lehké deficience -- zvýšená únava, dráždivost, bolesti hlavy, brnění v končetinách Prevence n Strava bohatá na thiamin n celozrnné potraviny, obilné zrno (0,2-1 mg/100g, 60% v klíčku), otruby, droždí, luštěniny, ořechy, v menší míře maso vepřové (0,7-0,9 mg/100g) a hovězí, vnitřnosti (játra), mléko a zelenina (rajčata, zelí, brokolice, květák 0,1-0,3 mg/100g) n Živočišná strava - thiämindifosfát (80-85%), mono- a trifosfát (15--20%) n Rostlinná strava -- volná forma n Doporučená denní dávka: n 1 -- 2 mg/d n 0,5 mg/4160 kJ n 100 g kuřecího masa + 100 g celozrnného chleba se slunečnicí n Synergisté thiaminu -- B12 a B6, niacin, kys. pantotenová n Antagonisté -- káva, čaj, syrové ryby, některé cereálie, alkohol, těžké kovy a arsen, oxid siřičitý n Nejnižší kapacita pro skladování -- téměř žádná (4-10 dní) n Resorpce -- čím nižší příjem, tím vyšší resorpce -1 mg (50%), 5 mg (33%), 20 mg (25%), nad 100 mg se vyloučí Angulární stomatitis n Deficit vitaminu B2 -- riboflavinu n Hl. funkce: n syntéza koenzymu FMN a FAD (flavoproteiny) n Projevy: n angulární stomatitis -- fisury ústních koutků, glositita, seborhoická dermatitida v nasolabiální rýze, vaskularizace rohovky, světloplachost, někdy průjmy a zvracení n Prevence výživou n Mléko(0,15-0,20 mg/100g) a mléčné výrobky, maso, vnitřnosti (játra 3,5 mg/100g), kvasnice (5,4 mg/100g), listová zelenina, obiloviny a celozrnné produkty n 55-60% z masa a masných produktů n 30% - rostlinná potrava n Doporučovaná denní dávka n 1,5 -- 2 mg/d n 70 g kuřecích jater nebo 100 g žampionů + 100 g tvrdého sýra + 25 g corn flakes Pelagra n Deficit niacinu (kyseliny nikotinové a nikotinamidu) n Z italštiny - Pelle agra = hrubá pleť n Hl. funkce: n součást NAD a NADP -- metabolismus živin n pro syntézu vit. B6, B2 a kys. listové n Pro syntézu z tryptofanu je nutný vit. B6 a B2 n Výskyt: n Endemický - oblasti s hlavní potravinou kukuřice (vázaná forma niacinu) - bílkovina zein -- nedostatek tryptofanu n Současně nedostatek ostatních vit. B skupiny + deficit bílkovin n Zvýšená potřeba niacinu -- těhotenství, kojení, chronická onemocnění Projevy n 3x D (4xD) - dermatitis, diarrhea, dementia,(death) n Dermatitis -- symetricky (místo vystavené slunci), zarudlá, svědivá, lehce oteklá kůže, chronicky -- hrubá, suchá kůže n Průjmy -- ne vždy přítomné, někdy i zácpa n Poškození nerv. systému - slabost, třes, deprese až demence n Stomatitis, glositis, hemoragie v GIT Prevence n Strava bohatá na niacin n Bílkovinná strava -- mléko, vejce, maso, drůbež, ryby, vnitřnosti (jehněčí játra až 46 mg/100g) n Droždí (až 28mg/100g) n Celozrnné potraviny (obiloviny 1mg/100g) n Listová zelenina n Burské oříšky n Houby n Denní doporučená dávka n 15 -- 20 mg/den n 1mg niacinu = 60 mg tryptofanu n Záleží také na přívodu tryptofanu -- obiloviny -- niacin ve vázané formě (niacytin) -- lze uvolnit alkáliemi a teplem (Mexiko- tortily -- vápenná voda) n Obsah tryptofanu v potravinách n Kukuřičné produkty 0,6% n Ostatní obiloviny 1% n Ovoce a zelenina 1% n Maso 1,1% n Mléko 1,4% n Vejce 1,5% z obsahu bílkovin Scorbut (kurděje) n Deficit vitaminu C n Dříve -- námořníci na dlouhých plavbách, polární badatelé, děti n Dnes -- výskyt ojedinělý n Osamělí staří lidé n Alkoholici n Lidé ve stresu n Diety bez přívodu vit. C n Příčina n Dlouhodobá absence ovoce a zeleniny ve stravě (deficit vit. C, kys. listová, Fe, ß-karotenu) n Technologie výroby n Nadměrný přívod dusičnanů (vit C konvertuje NO3- na NO2-) Příznaky: n Primárně -- změny mezibuněčné hmoty (depolymerce) a kolagenu (zánik) n Dásně -- zduřelé, houbovité, červenofialové,krvácejí + infekce + zápach z úst n Perifolikulární hemoragie n Petechiální hemoragie n Ekchymos n Únava, anorexie, anémie, bolesti kloubů n Změny na kostech -- vit. C -- kolagen n Změny na cévní stěně n Příznaky u dětí (výskyt -- krajně zanedbaná výživa) n Ne projevy na dásních (před prořezáním zubů) n Rozsáhlá krvácení pod periost dlouhých kostí + intenzivní bolest = žabí pozice n Narušený vývoj kostí a zubů, anémie,zhoršené hojení ran, n Snížená tělesná aktivita n Latentní skorbut (častý u dětí i dospělých) n krvácení z dásní, zhoršné hojení ran, snížená imunita, tělesná i duševní výkonnost Prevence výživou n Ovoce a zelenina 60 mg/d (100mg/d) n K potlačení příznaků skorbut stačí 10 mg n Nejbohatší zdroje z ovoce -- černý rybíz, kiwi, aktinidie, rakytník řešetlákový, rybíz,angrešt, jahody, maliny, ostružina, borůvky, citrusové ovoce, šípky n Nejbohatší zdroje ze zeleniny -- zelená paprika, listová zelenina, , květák, rajčata, zelené natě, nové brambory