CO POTRAVINOVÉ DOPLŇKY MOHOU DOKÁZAT? o Přiblížit se k ideální stravě: průměrná strava obsahuje jen 50% Mg a kys.listové, ženy (z 50%) + dívky (ze 70%) mají méně Ca než je DDD, dále méně vit.C, B[6], Fe, Zn, Se u běžné populace. (Tyto deficity jsou akcentovány při zátěžových stavech!!!!!) o Vyrovnávat rizika životního prostředí a životního stylu: emise, průmyslové chemikálie a další škodliviny mohou vést k vyšší potřebě nutričních látek- proto snaha o omezení oxidačního stresu antioxidanty. Zvýšení příjmu nutričních látek je nezbytné u rizikových osob. Změnil se způsob zpracovávání potravin (aditiva) a délka jejich skladování ve velkoskladech I doma (menší podíl čerstvé neupravované stravy) o Prevence nemocí: nyní hlavně degenerativních (dříve např.kurděje), účinnost ve > dávkách než je DDD o Vyrovnávat zdravotní aspekt stárnoucí populace: snižování rizika arterosklerotických změn srdce (vit.E, koenzymQ), slábnutí zraku (makulární degenerace, šedý zákal -- vit.A), zvyšování průtoku krve (závratě, impotence, poruchy paměti- Gingko biloba), vyrovnávání snižování imunity (Echinacea), oddalování menopauzy (fytoestrogeny) o Podpůrně pomáhat při léčení zdravotních potíží: pozor na kontraindikace s farmaky o Připravit organismus na predikovatelnou zdravotní komplikaci CO POTRAVINOVÉ DOPLŇKY NEMOHOU DOKÁZAT? ˙ nahrazovat nutriční látky obsažené v potravě ani kompenzovat nedostatečnou stravu, ani biologické vazby v čerstvých potravinách (+ riziko dosud neobjevených účinných látek v potravě, které neumíme PD nahradit) ˙ napravit škody a zlozvyky našeho životního stylu (kouření, nedostatek pohybu, stálý stres) ˙ redukovat naši váhu samy o sobě, nebudou-li provázeny pohybem a změnou množství a skladby našeho jídelníčku ˙ znásobit duševní i fyzické výkony (u zdravých nerizikových osob je toto zvýšení individuálně limitované) ˙ vyléčit samy o sobě závažná onemocnění (rakovina, cukrovka, infarkt, AIDS) či řešit akutní závažné onemocnění či úraz KOMU MOHOU POTRAVINOVÉ DOPLŇKY PROSPĚT? Rizikové skupiny o časté redukční diety: nejčastěji nevyvážená strava. Redukční dieta má být pestrá- libové maso (Fe, Se, Zn), nízkotučné mléčné výrobky (Ca),obilniny (vit. skupiny B), zelenina, ovoce, ryby (rybí tuk či lněný olej pro vegetariány) o vegetariáni: vit.B[12], riboflavin, Ca, vit.D, Fe, Zn, J- jsou hojnější v živočišných potravinách a lépe se z nich vstřebávají o vybíravé děti: pokud nelze nahradit odmítanou skupinu potravin jinou potravou, nutno použít dětský multivitaminový a multiminerálový doplněk. o Lidé trpící stresem: stoupá potřeba vit. skupiny B, protože se zvyšuje buněčný metabolismus. Spěch vyvolává i špatné stravovací návyky (fast food) -> -^ Na (-^hypertenze). Nutno zvýšit příjem K (ovoce, zelenina), aby vytěsnil Na + antioxidační minerály (Zn, Se, Mn) a vitaminy. o Kuřáci: kouření stimuluje tvorbu volných radikálů (-^ antioxidační vitaminy- alespoň 80mg vit.C denně) o Alkoholici: výživová nerovnováha (vyčerpávají se hl. vit.C a vit. skupiny B) o Užívání některých skupin léků: od antidepresiv až po antikoncepci o Těhotenství: stoupá spotřeba kys.listové a B[12] (rozštěp neurální trubice plodu) o Nemoci a poruchy: jako doplněk změny stravování a životního stylu, případně jako doplněk léků TAHÁK NA SYNONYMA VITAMINŮ o Vit.A (A[2]): retinol (3dehydroretinol), má více forem- obecně: retinoidy o Vit.D (D[2], D[3]): skupina steroidních látek (ergokalciferol, cholekalciferol) o Vit.E: tokoferol (více forem: a,b,g,d, a-tokoferol nejúčinnější) o Vit.K: fytonadion, menadiol o Vit.B[1]: thiamin o Vit.B[2]: riboflavin o Vit.B[3]: vit.PP, niacin, nikotinamid, kys.nikotinová o Vit.B[5]: kyselina panthotenová (2 formy: pantetin + kalcium panthotenát) o Vit.B[6]: pyridoxin (3 formy: pyridoxal, pyridoxin, pyridoxamin) o Vit.B[9]: vit.M, kys.listová (lat. acidum folicum), folát o Vit.B[12]: kyanokobalamin o Vit.H: biotin o Vit.C: kys.askorbová FORMY A VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ MINERÁLŮ A PD +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |MINERÁL|NEJLÉPE VSTŘEBATELNÁ |USNADŇUJE VSTŘEBÁVÁNÍ|LÁTKY SNIŽUJÍCÍ VSTŘEBÁVÁNÍ | | |FORMA | |A ZVYŠUJÍCÍ VYLUČOVÁNÍ | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |vápník |Chelát, askorbát, citrát|Mg, vit. D, laktóza |kofein, vysoké dávky Zn, nasycené | | | | |tuky, kys. šťavelová (reveň a | | | | |špenát), sůl, cukr | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |hořčík |Chelát, citrát, acetát |Ca, vit. B[6], D |alkohol, kofein, vysoké hodnoty Ca | | | | |nebo P, vysoký příjem tuků a cukrů, | | | | |stres | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |železo |sulfát, chelát, fumarát |Vit. C, fruktóza, |oxaláty, tanin (čaj), fosfáty (kolové| | | |živ. bílkovina |nápoje a aditiva), vysoký příjem Zn | | | | |nebo Ca | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |zinek |citrát, glukonát, |Vit. B[12], A |oxaláty, vysoké hodnoty Ca, Cu nebo | | |acetát, | |Fe, Pb, alkohol, kouření stres | | | | | | | |sulfát | | | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |mangan |? |Vit. C |Fe, Zn, Cu, vysoký příjem Ca | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |selen |selenocystein nebo |není známé |není známé | | |selenometionin | | | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |chrom |Organicky vázaný formou |Vit. B[3 |cukr, vysoký příjem Ca | | |GTF, pikolinát, | | | | |nikotinát, | | | | | | | | | |acetát | | | |-------+------------------------+---------------------+-------------------------------------| |měď |? |]bílkoviny |vysoký příjem Zn, Fe, S, vit. C | +--------------------------------------------------------------------------------------------+