Makrobiotika macros - znamená velký, dlouhý a bios - znamená svět, život Filosofie -- člověk je součástí přírody i vesmíru a jeho zdraví je podmíněno způsobem, jakým přijímá svět a jeho vztahy s okolím. Kolébkou makrobiotické filosofie jsou Tibet a Čína. Dle makrobiotického učení tvoří vesmírnou energii dvě síly, dva protichůdné a navzájem se doplňující póly: JIN a JANG. Jejich poměr určuje i nutriční hodnotu každé poživatiny, která nemá nic společného s obsahem základních živin, vitamínů či minerálních látek. Některé charakteristiky: JIN JANG pasivita aktivita žena muž tma světlo chlad teplo měkké tvrdé hmota energie zem nebe pohyb zevnitř ven pohyb zvenku dovnitř voda oheň sladké slané Dělení potravin dle obsahu energie: ˙ jin (sacharidy, ovoce, zelenina) ˙ jang (maso, vejce) Členění do 10ti stupňů Stupeň celozrnné produkty zelenina polévky živočišné saláty a sladké nápoje produkty ovoce pokrmy 7 100% střídmě 6 90% 10% střídmě 5 80% 20% střídmě 4 70% 20% 10% střídmě 3 60% 30% 10% střídmě 2 50% 30% 10% 10% střídmě 1 40% 30% 10% 20% střídmě -1 30% 30% 10% 20% 10% střídmě -2 20% 30% 10% 25% 10% 5% střídmě -3 10% 30% 10% 30% 15% 5% střídmě ˙ Čím vyšší stupeň, tím méně živočišných produktů, salátů a zeleniny a tím více obilnin ˙ Odmítají zásadně mléko, mléčné výrobky, ovoce, cukr, sůl a maximálně omezují příjem tekutin ˙ Zpočátku je strava doplňována o polévky, luštěniny, vařenou i kvašenou zeleninu, případně i ryby, ale cílem je konzumace pouze obilného zrna, které má dle Oshawy ideální poměr jin a jang. ˙ Výhody -- dostatečný přísun ovoce (pouze z vlastního tropického pásma) a zeleniny, nízký příjem tuků ˙ Nevýhody -- chybění mnoha živin (kvalitní bílkoviny, minerální látky, vitaminy) Škála potravin: JANG sůl vejce savci ptáci ryby tvrdé sýry obilí luštěniny zelenina semena mléko ovoce sladkosti cukr,med drogy - JIN Obiloviny -- základ makrobiotického jídelníčku, nejvyrovnanější složka jídelníčku JIN not (r) JANG kukuřice oves ječmen žito rýže pšenice jáhly pohanka Nejvíce jangovou obilovinou -- pohanka Jáhly -- lze kombinovat s pohankou, sušenými plody, ječným sladem Pšenice -- nejméně vhodná bílá mouka, vhodné -- pšeničné zrno, kuskus, bulgur, špalda Rýže -- uprostřed -- pololoupaná natural vhodnější Žito -- kombinace s pšenicí -- vyrovnaná potravina Ječmen -- dále ječné kroupy Oves -- dále vločky Kukuřice - nejvíce jin obilovina, rozhraní obilovina a zelenina