Výživa v prevenci diabetu mellitu II. typu · heterogenní porucha vyvolaná nedostatkem inzulinu nebo jeho rezistencí Diagnostika Glykémie spontánní zvýšená hladina glykémie ≥ 7,8 μmol/l hladina glykémie nalačno ≥ 11,1 μmol/l Orální glukózový toleranční test po nočním lačnění alespoň 10 hodin je podán vyšetřované osobě perorálně roztok 75 g glukózy ve 250-300 ml vody, který musí vypít během 5-lO minut. Glykémie se stanoví z kapilární nebo žilní krve těsně před vypitím roztoku a dále za 1 a za 2 hodiny po začátku pití. Jel-li po 2 hod. 7,8 – 11,1 μmol/l – narušená glukózová tolerance Klasifikace DM I. typu – IDDM · absolutní nedostatek inzulinu v důsledku autoimunní destrukce pankreatických beta buněk DM II. typu – NIDDM · důsledek inzulinové rezistence, která vede k poruše vylučování inzulinu pankreatem a posléze k hyperglykemii nalačno DM III. typu - gestační diabetes · porušení glukózové tolerance u těhotných nediabetiček Rizikové faktory NIDDM · obezita, rozložení tuku v těle, vysoký BMI · dieta s vysokým obsahem tuků · nedostatečná fyzická aktivita · gestační diabetes · dědičná predispozice Primární prevence NIDDM · Prevence kardiovaskulárních onemocnění · Kontrola obezity, antiobezitika · Fyzická aktivita · Dieta s nízkým obsahem tuku · Celková změna životního stylu Sekundární prevence NIDDM · Oddálení nemoci a prevence komplikací · Kontrola glykémie · Kontrola krevního tlaku · Kontrola zvýšené hladiny lipidů v krvi Doporučené preventivní postupy · Testování spontánní glykémie (ne nalačno) u rizikové populace · Těhotné mezi 24. – 28. týdnem – orální test glukózové tolerance (50 g), glu v moči · Osvěta · Poradenství týkající se zdravého životního stylu, podpora vytvoření zdravých návyků v oblasti výživy a pohybové aktivity · U lidí s vysokým rizikem NIDDM – pravidelné měření glykémie · Registrovat diagnostikované pacienty, poučit je o nemoci, o léčbě, výživě · Organizovat pravidelné kontroly Riziko diabetu a výživy · Bílkoviny · Žádný vliv · Pouze negativní vliv sekundárně zpracovaného masa (masné výrobky) · Tuky · Vyšší příjem PUFA a snad i n-3 MK snižuje výskyt cukrovky · Vyšší příjem SFA a trans MK zvyšuje výskyt DM a prohlubuje inzulinovou rezistenci · Sacharidy · příjem sacharózy, fruktózy, glukózy, laktózy – žádný vliv · příjem vlákniny – snižuje riiko o 60 % · příjem celozrnných obilovin – nesignifikantní pokles · příjem potravin s nižším GI – snížení výskytu DM II. typu · Alkohol · abstinence – žádné riziko · příjem do 10 g- riziko nižší o 1/4 · příjem do 15 g – riziko nižší o 1/5 +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ DM II. typu – risk score Počet bod (max. 20) · Věk 45-54 2 · Věk 55-64 3 · BMI 25-30 1 · BMI > 30 3 · Obvod pasu muži 94-102, ženy 80-88 cm 3 · Obvod pasu muži > 102, ženy > 88 cm 4 · Farmakoterapie pro hypertenzi 2 · Hyperglykémie v anamnéze 5 · Fyzická aktivita méně než 4 hodiny týdně 2 · Méně než každodenní příjem ovoce a zeleniny 1 Diabetes II. typu dostane do 10 let při skóre: 0 – 3 jen několik desetin % osob 4 – 8 1 – 2 % 9 – 12 2 – 10 % 13 – 20 cca 20 – 30 %