Potravinové alergie Alergie – nepřiměřená, přecitlivělá reakce organismu na podnět z okolí Přecitlivělost na potraviny primární přecitlivělost sekundární přecitlivělost jako důsledek např. § GI poruch (intolerance k laktóze) § podávání léků imunologická neimunologická (potravinová intolerance) § intoxikace podobající se alergiím § anafylaktoidní reakce § metabolické reakce § idiosynkratické reakce (nadměrná citlivost) potravinové alergie nezprostředkované IgE (zprostředkované T buňkami, IgG) např. § celiakie § pneumonitida zprostředkované IgE např. § anafylaxe § GI reakce § respirační reakce § ostatní Příznaky alergických reakcí na potraviny § respirační – rýma, astma, edém hrtanu § kožní – angioedém (zduření kůže, málo svědí, obličej), kopřivka, ekzém/atopická dermatitida § gastrointestinální – břišní křeče, průjem, nauzea, zvracení § systémové – anafylaktický šok Výskyt § 5 – 8 % dětí, 2 % dospělých § kojenci, malé děti § se vzrůstajícím věkem ↓ § alergie na vejce, kravské mléko –vytrácí se § alergie na ořechy, luštěniny, ryby, korýše - zůstává Tab. 1 Potraviny způsobující alergie imunologické +------------------------+ |Dospělí |Děti | |----------+-------------| |podzemnice|kravské mléko| |----------+-------------| |ořechy |vejce | |----------+-------------| |sója |sója | |----------+-------------| |ryby |podzemnice | |----------+-------------| |korýši |pšenice | |----------+-------------| | |ořechy | +------------------------+ Riziko vzniku alergie -dědičnost +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Oba rodiče alergici |50 – 70 % (67 – 100 %) | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |1 rodič alergik |25 – 35 % (50 %) | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |není alergik v rodině |5 – 15 % | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Zkřížené reakce (cross reactivity) Shodnost či podobnost bílkoviny Kravské mléko - IgE protilátky proti kozímu nebo ovčímu mléku Ryby - korýši Korýši a měkkýši - ústřice a garnáty nebo modrý krab. Luštěniny – reakce i na další druhy luštěnin Cereálie - 25% dětí alergických na pšenici je alergických i na jiné cereálie (ječmen, oves, žito) Syndrom orální alergie Forma alergie vznikající u jedinců alergických na vdechované pyly stromů, trav a plevelů ambrosie – melouny a banány pyl břízy - jablka, hrušky, brambory, lískové ořechy, mrkev, celer, kiwi trávy – broskve, rajčata, celer pelyněk – celer latex – banány, kaštany, avokádo, kiwi Prevence vzniku potravinových alergií § vyloučení alergenní potraviny ze stravy (2 – 3 typy) § pozor ale na zkřížené reakce § pěstovat potraviny se sníženým obsahem specifických alergenů (Japonsko – rýže) § vhodná strava matky během těhotenství - ovoce, zelenina, pokrmy z ryb § těhotné ženy - nekouřit, zamezit styk ženy s tabákovým kouřem, průmyslovými exhalacemi, vyloučit styk s domácími zvířaty Primární prevence alergie - zabránit vzniku senzibilizace u nově se vyvíjejícího jedince intrauterinně i v časných fázích po porodu Sekundární prevence alergie - zamezení pozření alergenních potravin u daného jedince § kojit minimálně 6 měsíců !!!! – zdroj specifických protilátek § vynechat ve stravě matky alergenní potraviny, zejména ve třetím trimestru a v období kojení (mléko, vejce, arašídy) § při nezbytnosti umělé výživy raději používat přípravky na bázi hypoantigenních či hypoalergenních hydrolyzátů § zavádění příkrmů nejdříve v 5. měsících, úvodní příkrmy mají být monokompetentní (snadnější odhalení alergenu) § kravské mléko podávat až po dosažení 1. roku § vejce, arašídy, ryby až ve dvou letech Alergenní potraviny Tab. 2 Běžné alergenní potraviny +-------------------------------------+ |Živočišného původu|Rostlinného původu| |------------------+------------------| | mléko | burské oříšky | |------------------+------------------| | vejce | sója | |------------------+------------------| | ryby | ořechy | |------------------+------------------| | korýši | pšenice | +-------------------------------------+ Tab. 3 Méně běžné alergenní potraviny +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | Potravina | Potravina | Potravina | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | amarant | hřebíšek | oves | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | avokádo | chmel | paprika | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | ananas | jablka | pepř bílý, kajenský | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | banány | jahody | petržel | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | brambory | ječmen | pivo | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | broskve | kakao | pomeranč | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | celer | instatní káva | mandarinka | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | citron | kari | psylium | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | česnek | kiwi | rajče | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | čočka | koriandr | rýže | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | čokoláda | kukuřice | salát hlávkový | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | fazole | kukuřičný cukr | slad | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | fenykl | mango | švestky | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | garnát |hovězí, kuřecí, vepřové, krůtí maso|sezamová a slunečnicová semínka| |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | houby shiitake | med (ze slunečnice) | třešně | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | hořčice | meloun vodní | zázvor | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | hrách | mrkev | zelí | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | hrozno | okurka | želatina | |-----------------------+-----------------------------------+--------------------------------| | hrušky | olej slunečnicový | žito | | | | | | | sójový, podzemnicový | | +--------------------------------------------------------------------------------------------+