Vegetariánství v životě sportovce Alternativní výživa - pojmy Pozitiva n Zdravotně prospěšná n Snížení TK n Redukce nadváhy n Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění n Pozitivně ovlivňuje osoby s DM n Redukce příjmu tuku a cholesterolu n Redukce příjmu energie n Zvyšuje příjem rostlinných olejů s NeMK n Vyšší příjem ovoce a zeleniny Rizika a negativa n Riziko nutriční insuficience – deficit: n Vit. B12 n Vit. D n EAMk n Ca n Karnitin n Polynenasycené MK n Zhoršená utilizace Fe a Zn n Riziková u osob s nedokončeným růstem n Především kojenci a adolescenti – nejrychlejší růst n Plod Kvalita a kvantita proteinů Doporučený poměr živin a energie n Energie – vegetariáni nižší příjem energie n Potřeba 6 – 8 jídel denně n Sacharidy 60 – 65 % (7 – 10 g/kg) n Bílkoviny – obvykle konzumují 11 – 12,5 % n Vytrvalostní 1,2 – 1,4 g/kg n Silový 1,4 – 1,8 g/kg n Vegetariáni vytrvalci 1,4 g/kg n Vegani vytrvalci 1,2 g/kg n Vegetariáni silový – přidat ještě 1 - 3 porce stravy bohaté na bílkoviny n Tuky - < 30 % Vitaminy a minerální látky n Vegetariáni = ↑ příjem vit. C, vit. sk. B = ↓ vit. A, D, B[12], Fe, Zn, Ca (vegan) [ ] Pět základních skupin potravin v lakto-ovo-vegetariánsklé stravě