Alternativní výživa v dětském věku Alternativní výživa v dětském věku - pojmy Alternativní výživa v dětském věku - pojmy Pozitiva n Zdravotně prospěšná n Snížení TK n Redukce nadváhy n Ovlivňuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění n Pozitivně ovlivňuje osoby s DM n Redukce příjmu tuku a cholesterolu n Zvyšuje příjem rostlinných olejů s NeMK n Vyšší příjem ovoce a zeleniny Rizika a negativa n Riziko nutriční insuficience – deficit: n Vit. B12 n Vit. D n EAMk n Ca n Karnitin n Polynenasycené MK n Zhoršená utilizace Fe a Zn n Riziková u osob s nedokončeným růstem n Především kojenci a adolescenti – nejrychlejší růst n Plod Vegetariánství a rizika ve vztahu k věku Vegetariánství a rizika ve vztahu k věku Filozofické postoje a jejich vztah k omezování živočišné bílkoviny Výživa kojenců vegetariánských matek n První půl rok – prospívání (kojení) n Nemléčné příkrmy, odstavování – počátek problémů n Striktní veganky – kojit! Kojit! Kojit! + suplementace vitaminy (D a B[12]) n Alternativa – kojenecká výživa ze sóji (↑B, ↓kvalita) + fortifikace AMK + stop. prvky n Vývojové problémy – pomalejší růst (málo energie a velký objem) , opožděné menarché, oligomenorea Výživa kojenců vegetariánských matek n Rostlinné bílkoviny n Nižší BH n Nutno kombinovat – luštěniny + obiloviny n Zdroje B – fazole, čočka, hrách, burské oříšky a jejich máslo, sójový tvaroh, tofu, ořechy a olejnatá semena, analogy masa n Minim. přídavek živočišné B zlepšuje kvalitu stravy !!!!!! n n-3 – součást bb. membrán a CNS – chybí n Lze vyrobit z kyseliny linolenové (dostatek), ale syntéza je inhibována kys. linolovou n Veget. dieta- vysoký poměr linolová: linolenová => inhibice konverze na n-3 n Doporuční: sójový olej n Mléko veganek – třetina n-3 n Deficit n-3: n Opožděný rozvoj zrakové ostrosti n Pomalejší psychomotorický vývoj Výživa kojenců vegetariánských matek n Minerály n Fe (hemové a nehemové) n Amk, vit. C, a HCl zvyšují absorpci Fe n = jakékoli množství masa konzumované s nehem. Fe zlepšuje absorpci n Vit C 25-75 mg ↑ absorpci Fe 2-3 x n Rostlinná strava (fytáty, oxaláty, taniny) – omezuje vstřebábání n Ca n Hl. zdroj - mléko a mléčné výrobky n Vyšší tělesná aktivita, (nekuřáctví, odmítání kávy) – protektivní vliv n Zdroj Ca – obohacené sójové výrobky (kojen. výživa, luštěniny) n Se n Zdroj – živočišná strava Výživa kojenců vegetariánských matek n Vitaminy [n ] Vitamin B[12 n ] Vysoký příjem kyseliny listové zastírá deficit B[12 ]n Riziko v graviditě a kojení n Lakto-ovo-vegetariánů – příjem mlékem dostatečný při zachované funkci GIT n Vitamin D n Nedostatek v mateřském mléku n Rizika n Rachitida - pozor u dětí kojených více než 6 měsíců n Nízká expozice slunečnímu světlu n Děti makrobiotiků n Zdroj: rybí tuk n Vitamin B[6] - pyridoxin n Zdroj: hlavně živočišné zdroje n Rostlinné – hnědá rýže, oves, sójové boby, pšenice, burské oříšky n Vitamin B[2] – riboflavin n Zdroj: mléko, luštěniny, obilí a zelenina n Vitamin K n Deficit při velkém omezení zelené listové zeleniny n Další zdroje – mléko, maso, vejce, obiloviny, ovoce n Vitamin A n Zdroj – živočišné zdroje (rybí tuk) n Karoteny – rostlinná strava n Protein-kalorická malnutrice – nedostatek transportního proteinu Nutriční intervence n Dozvědět se co nejvíc od rodičů n Zjistit složení stravy (mnnožství B, zdroje) a porovnat s potřebami dítěte n Zjistit důvod dodržování alternativní výživy n Snaha posunout výživu o stupeň výše n Vegana na lakto-ovo-vegetariána n Podávat zdroje Fe společně se zdroji vitaminu C n Mléčná jídla odděleně od zeleninových (inhibice absorpce Ca) n Pozor na nadměrné množství vlákniny Pět základních skupin potravin v lakto-ovo-vegetariánsklé stravě Počet denně podávaných porcí