Interakce vitaminů a minerálních látek Vitamin A n Vitamin C redukuje toxicitu vitaminu A n Vitamin E usnadňuje absorpci, skladování a využití vitaminu A n Deficit Zn zhoršuje metabolismus a utilizaci vitaminu A n Dlouhodobě vysoké dávky vitaminu A → Redukce hladiny vitaminu C v tkáních Zvýšená exkrece vitaminu C ledvinami Snížení absorpce vitaminu K n Vitamin A usnadňuje absorpci Zn n Deficit vitaminu A zhoršuje mobilizaci, utilizaci a plasmatickou koncentraci Fe 1 RE = 1 μg retinolu = 6 μg β-karotenu = 12 μg ostatních karotenoidů 1 RE = 3,33 IU Vitamin D n Deficit vitaminu E zhoršuje metabolismus vitaminu D n Vitamin D společně se Fe zvyšuje biologickou dostupnost Mg, zvyšuje utilizaci Ca n Antikonvulziva a kortikosteroidy snižují hladinu vitaminu D v krvi n Dlouhodobá aplikace heparinu vede k inhibici renální přeměny kalcidiolu na kalcitriol 1 μg vitaminu D = 40 IU vitaminu D Vitamin E n Vysoké dávky Fe a Cu zvyšují potřebu vitaminu E n Deficit Zn snižuje hladinu vitaminu E n Nízká hladina Se zvyšuje potřebu vitaminu E n Vitamin C redukuje oxidovaný tokoferol zpět na aktivní formu (stabilizace vitaminu E) n Vysoké dávky vitaminu E (> 1200 mg/d) mohou snížit absorpci a aktivitu vitaminu K n Zvyšuje se riziko žilní trombózy, zejména při současném podávání kortikoidů a hormonální antikoncepce 1 mg tokoferolu = 1,1 IU 1 IU = 0,67 mg D-α-tokoferolu nebo 1,5 mg syntetického tokoferylacetátu Vitamin K n Vysoké dávky vitaminu E (> 1200 mg/d) a vitaminu A snižují absorpci a aktivitu vitaminu K n Pravidelný denní příjem vitaminu K (> 500 μg/d) významně snižuje účinnost perorálních antikoagulancií Thiamin – B1 n Využití thiaminu ↑ při konzumace cibule (alliin, allicin) n Antagonsité thiaminu – syrové ryby, káva, černý čaj n Alkohol snižuje biologickou dostupnost Riboflavin – B2 n Cheláty s kovy a jinými sloučeninami (Fe, Zn, Cu, kys. askorbová, sacharin, kofein, theofyllin, nikotinamid, močovina) n Deficit: n Zhoršuje syntézu niacinu n Snižuje přeměnu B6 na aktivní formu n Snižování hl. B6 – orální kontraceptiva, abúzus alkoholu Pyridoxin – B6 n Působí účinněji s B1, B2, kys. pantothenová, vitamin C, hořčík n Deficit B6 n Zvyšuje absorpci Cu n Zhoršuje metabolismus Fe n Zvyšuje riziko deficitu vit. C n Redukuje hl. Zn n Snižuje využitelnost Ca n Vyvolává zvýšenou potřebu Mg Vitamin C n Vysoké dávky n Snižují absorpci Cu n Snižují hladinu ceruloplasminu n Udržuje zásoby folátů v těle, snižuje jejich vylučování n Podporuje absorpci Fe n ↑ biologickou dostupnsot Mn n Chrání vit. B1 před inaktivací polyfenoly v GIT n Redukuje toxicitu vit. A n Redukuje oxidovaný tokoferol na aktivní tokoferol n Deficit vit. C n Zhoršuje utilizaci Se n Zvyšuje exkreci vitaminu B6 ledvinami Vápník n Faktory ovlivňující utilizaci Ca, interakce n ↑ - vit. A, D, C, proteiny, tuky, kyselé pH ve střevě, laktóza, pohyb n ↓ - nadměrný příjem proteinů a tuků, oxaláty, fytáty, vláknina, stres, zrychlená peristaltika, nedostatek pohybu, cukr n Zvýšený příjem Ca – interferuje s absorpcí Mg, Zn, Fe, Mn n Ca zlepšuje absorpci vitaminu B12 n Ca inhibuje absorpci Fe (300 mg Ca ve stravě sníží absorpci Fe o 50%) n Suplementy Ca n Kalciumkarbonát - dobrá BD, nejvyšší množství kalcia n Kalciumfosfát, hydroxyapatit – špatná absorpce n Dolomit – přírodní zdroj Ca a Mg, vyšší zátěž Pb a Al. n Citrát, laktát, glukonát a kalciumcitrát-malát – dobrá rozpustnost, méně Ca n Pitná voda n Tvrdá voda 5 mmol/l kalcia n Pražská voda 0,5 – 1 mmlo/l kalcia (denní deficit 240 – 270 mg Ca) n Minerální vodya- vysoká biol. dostupnost (tak jako z mléka) n Doba užíávní suplement n S jídlem nebo po jíle n Nejlépe navečer Hořčík n Interakce n Nadbytek Ca ve stravě = ↓ absorpce Mg (optimální poměr Ca:Mg = 8:1 až 2:1 n ↓ absorpce Mg - možná příčina – nedostatek vit. B1, 6, D, acidóza, ↑ příjem tuků a cukrů, nadbytek P, vitaminu D, alkoholismus n ↑ absorpce Mg - ↑ příjem bílkovin ve stravě § Dostupnost Mg z minerálních vod § 59 % § Absorpce klesá s věkem jedince § ↑ absorpce při současné konzumaci s jídlem § Suplementace Mg § Hydrogenaspartát, citrát či laktát, cheláty § Ostatní soli se špatně vstřebávají § Dlouhodobá suplementace Ca => deficit Mg Hořčík- vápník- fosfor- vit. D n Vzájemná konkurence Ca x Mg (absorpce střevo, ledviny) n ↑ c Ca v krvi => ↑ vylučování Mg a naopak n Deficit Mg => ↑ PTH => hyperkalciurie (kalcifikace v ledvinách) => hypokalcemie, vyplavování CA z kostí n ↑ dávky P, Ca, vit. D => ↑ vylučování Mg n Nadbytek P => ↓ mg v kostech Železo § Interakce § Využitelnost snižuje: P, vláknina, fytáty, šťavelany, kofein, silný černý čaj, vysoké koncentrace solí Ca a Mg, draslík v mléku a ml. výrobcích, sójové proteiny § Využitelnost zvyšuje: vitamin C, AMK (cystein), kys. citrónová § Fe v suplementech může snížit dostupnost Zn a naopak § Suplementace § Fumarát železitý, Fe-EDTA – biologicky dostupnější než síran železitý § Užívat mezi jídly § Vhodné užívat přípravky sobsahem Fe a vitmainu C (zvýšená BD) § Dlouhodobá suplementace vysokými dávkami = > § nežádoucí účinky (GIT) § Korozivní změny na muk=ozních tkáních § Otrava Fe § Chronické poškození a zvětšení jater Zinek n Interakce n Resorpci Zn snižují n Vysoké dávky Fe nad 60 mg/d, poměr Fe:Zn > 2:1 n Vysoké dávky kys. listové n Suplementace Cu n Strava s vysokým obsahem Ca, vlákniny, fytátů. Šťavelanů n Deficit vitaminu E zvyšuje deficit Zn n Absorpci Zn usnadňují bílkoviny (cystein, histidin), vitamin A, E a B6 n Vysoké dávky Zn (nad 80 mg/d) snižují absorpci Cu n Suplementace n Síran zinečnatý – horší biol. dostupnost n Zinek vázaný jako glukonát, orotát, proteinový hydrolyzát, chelátové formy – vyšší BD n Užívat mezi jídly, nejlépe nalačno n Společně s vitaminem C – s jídlem Jod n Nadbytek Ca = snížená vstřebatelnost I n Zvýšená konzumace tuků = snížená produkce th. hormonů Měď n Optimální poměr Zn:Cu - 7:1 n Suplementace n Síran měďnatý – nejčastěji používaný n Organicky vázaná meď – biologicky dostupnější n Několik dávek mezi jídly Draslík n Snižuje exkreci Ca n Účinek opačný než Na (Na zvyšuje exkreci Ca) n Hodné nahradit NaCl ve stravě KCl