r z> r f Endemic uma Nutriční anémi N/. N/ /V./. /VI/ VidsiTiická = oo' i štítne zlaz tíženo > 10% obyvatel dané oblasti emická struma - důsledek nejen def irľJ" : ~ ~* w / I w/ I ■ • o ^ ■ [•■ • jr I v O CJ U £> T ľ U SPpDTrciV' hormonech Jod - eser\c\á\r\\ prvek, obsaž (thyroxin T4 a trijódtyronir Výskyt endemické strumy: ^"•blasti bez deficitu jódu 2-5%, poměr ženy: muži 4-5V _ emě s deficitem jódu až 100% (země Jižní Am., Asie, Siř. tem s1 roupa Lidské tělo obsahuje 20 - 50mg jodu (8 Kritéria oro hodnocení velikost ^> \ŕ * nezvětšena \ŕt * • m r« tá* ■ \*m «i t ir«11 íUm ■• i n normálni ooloze hla Q □ normální poloze hla velká žláza, kterou je vidět a; na vzdálenost 10 metru Posouzení dostatečného zásobování jódem - jodurie - 100jL/g jodu v 11 ranní moči \z Stupeň závažnosti rSTiliíTiiffll ásob PSÍ > 100 > 70 50 - 99 20 - 49 tt9L > Hypotyreóza - t únava, spavost, zimomřivost, bledá hty,zácpa ucns v. n ěhotná žena + deficit jodu ^^pui uchy vývoje plodu, Vývoj dětí - oligof renie (kretenismus), opož ' latický vývoje hluchota, poruchy sluchu^ :honěmota """ orľnovcrľ vsrsifio důra ŕiiŤ pri r ojĹ&'f\?' "/RIOTfe ion a Rozšírení a využívaní potravin o vody, ovocné přesnídávky.. íwa&lBW Mtltlfi nvch iodem - minera \ jociJciacs saJ i-iodic 'lan clrjasJsJn mg/kg soli Jodové tablety v davce 100i těhotné, kojící, adolescenti (Jodid K •O) 'bohacení koi z'mcK / /v výživy jodem 1 :1 clo potravn Ju 0,0-0,5 0,5-1,0 1,0-3,0 4,0 - 6,0 7,0 -10,0 11,0 -14,0 15-1 19-24 25-50 51+ 150 150 150 150 150 ěhotne ojící - 6. nesie SIC 11,0 -14,0 150 200 chléb žitu iléb bílv ko kn wia« pr- _________ .•«• Obsah jódu v některých potí Dětské piškoty plus s jahodovou příchutí obohacené jódem, minerály a vitaminy Vitajus, nealkoholický nápoj -malina, jahoda - obohaceno vápníkem a jódem Ovocné přesnídávky obohacené jódem s černým rybízem, jablečná, s meruňkami, broskvemi, s karotkou a pomerančem Rejovit, sirup obohacený jódem -nápoj připravený ředěním 1:15 Danone Vitamilk - sušenky obohacené jódem, vápníkem, vitaminem B Gravimilk - sušený nápoj pro těhotné a kojící ženy obohacený jódem "avinách obohacených jódem 50 mg/100 g Nu 'mftuz i nedobrá; i Hemosiderická anémie - erytrocyty mají nedostatek krev. Darvjva {rioj => mmracyTc^a, fls£>rsjfis rvary a oarvy - prenos kysli I - transport elektronů v dýchacím řetězci ^součástí enzymů (oxidace, redukce) r«i iirsfrM£irii(Sij železa v potravě (vyspělé země) + paraziti => drobné krvácení > (rozvojové země) krevní ztráty: menorhagie u žen, kr^ GIT traktu........ Iron in food Store excess __ in ferritin (a storage protein) tibody doesn't reed iro Some losses in shed intestinal cells Package iron in transferrin (a transport protein) JJ If body needs Iron -Ö- Transferrin carries iron in blood Some tosses via sweat, skin, ^jrine mjBp^s^^e^i} ■.ťJi3rn antles x3 c^ei-s. pßckages n: o Lnans^&rrin, snd aaresjöfoess iron in ..: d hemosiderin Som myogl Bon© marrow i ncorporat$§"" íř^n íntphervioglobirL-of red t>lopcS óčjľí^%iu iď~St5>res -eoctíess iron jn femtínTand hemosiderin j^ed í o öf muspte cells Sonne ^^ tosses "■r~ ří bleeding occurs pntaíning ľľ hemö^oöirs in reef eho nízký obsah ve stravě tne vstřebávání v_£" P! orjcianj£>?nu íTpo ou krve sľi ovství krve v C! únava, malátnost, dusnost při náma bušení srdce, bledost kože a slizníc, vypadávaní vlasu, angular ní stomatiti chronická atrof ie papil jazyka, koilonychie, u V , V V , v/ "^ ;n leste vetsi: ísní uacni c astej i zeny děti v období rustu druhá polovina těhotenství vegani, striktní diety Nižší hladina Fe doprovází infekční a n aoorovzMm emocn J YsMWS Doporučovaný příjem železa m Kojenci 6 - 10 mg fcľíHt pěly 15 mg Těhotné a kojící 20 mg 1 ide nad 60 let 12 mg rYó)l\Ox]'ó " IZÍZjíO ~ĺ UDŤrciVJľ) 2JVD iŠného 307c Nehemové - obsaženo v rostl inn využitelná4"1 k°ä«b«««í é 'o o travé, als í iUJ J < ) ■! • vysoký příjem fosforu (tvorba solí pevně vázajících železo) • vysoký prívod št'avelanu (špenát, rebarbora, čaj, kakao) • vysoký prívod celulózy ( napr. celozrnne výrobky) • vysoký přívod kys. fytove (luštěniny, olejniny, cerealie) • vysoký příjem kofeinu a silného čaje \ Využitelnost zvyšuje: vitamin C - silné redukční činidli aminokyseliny a živočišné prote. HCl a Zita* 3J/. CJ ha obilovin pcrjrayjfi sJ vys\ cJoswism yj"j vit. C Strava s vysokou využitelností železa dostatek masa, ryb, drůbeže a potravin X vysokým obsahem vit. r - Ob^Ĺíh ~lróYó~iík V2 yybľĹíf) ých d/JU2!JC/) j ^^^ffl /očišné potravir rrová paštika špenát hovězí játra čočka telecí kotlete - /~ i / reci maso t rajčata I I olivový o áS 1 ^^ mleko kravské M 1 1 1 ^^^fl ■tgftUl koláda \éně častěji než z deficitu železa Striktní vegetariáni Těhotné a kojící žer Podvýživa Alkoholici, resekce žaludku, malabsorpce tek kys. listové a vit. B1Z ve strav Jejich narušené vstřebávání - např. po resekci ilea Nedostatek vnitřního faktoru Kyselina listova =>redukce r\a dihydrofolát => redukce na na účinnou formu Kumulace v játrech (zasobr 5-metyl-tetrahydrofolátt zásoby na 3 roky"* ■ Pokud chce tělo využít tyto zásoby - za pomoa vit.B12 odtržení jeanouhlí1 "" Ä . i iV_ .. A/V ***** LUiraiW DVTaLJ DC' ^-^r\^-r\i '^"r^Mi|M8iMnroir í^0 -\c trahydrofolátu 1 naky: ■4|g,rlori-rMs»ligigtSlMMg in í'nírrp> n n n riUftSIilBEMgil Neuropatie z nedostatku vit. B12 - mrtvení, pocit chladu v končetinách, motorická slabost, nejistá chůze Strava bol listovou itá na vit. B Oug/d) Hlavní zdroje vit. BI2 - pouze živočišné zdroje - játra, yby, vejce, mléko ^^ Hlavní zdroje kys. listové - listová zelenina (hrášek, brokolice, chřest, ružičková kapusta, špenát, hlávkový \~\ť(\oz>'Y\ (jatra, Jscjvjít/), luštěniny, burské oříšky, veje hékteľyCf] služkách pO'íľuVy (oriznmcfií hoán Jogurt 150 i Vejce, 1 vel Syr cedar 100 EEe ES UCH orientační hod /wry); Játra hovězí, vařená 100 Chřest (vařený) 1/2 hru Pomerančová šťáva 100 ifrJílílfl! středně velk 217, ____________ 400^g = 10g pšeničných klíčků + 200g celozrnneho chleba + 50 g kuřecích jater + 100g pórku