Glykemický index v je číselný údaj, který vyjadřuje účinek potravy na zvýšení glykémie ve srovnání s referenční potravinou (glukóza,bílý chléb) v je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykémie testované potravy, která obsahuje 50 g sacharidů, a plochy standardní potravy v velikost plochy, která se získala po požití 50 g sacharidů v podobě bílého pšeničného chleba byla ustanovena jako GI 100 v potraviny, které vyvolávají menší odezvu mají nižší GI (pod 55) v potraviny, které vyvolávají vyšší odezvu a více zvyšují glykémii mají vyšší GI (nad 70) Význam příjmu potravin s nízkým GI (pod 55) · zvyšují citlivost na inzulin, nezpůsobují kolísání hladiny glykémie, podporují pocit nasycenosti, stimulují oxidaci tuků · po cvičení pomohou doplnit zásoby sacharidů v krvi · prevence vzniku civilizačních nemocí Dělení potravin dle GI +--------------------------------------------------------------------------------------+ |Nízký GI (pod 30) |Střední GI (30-70) |Vysoký GI (nad 70) | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| | Ovoce | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| |Avokádo, citrony, jahody, |Ananas, banány, broskve, |Sušené datle, sušené fíky | | |grapef., ostružiny, třešně,|hrušky, jablka, mandarinky, | | | |suš. jablka |pomeranče, hrozinky, sušené | | | | |banány, meruňky, švestky, | | | | |kompoty | | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| | Zelenina, luštěniny, ořechy | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| |Luštěniny, ořechy, téměř |Brambory, cibule, česnek, |Žádné | | |všechny druhy zeleniny |červ. Řepa, kukuřice, | | | | |melouny, mrkev, tykev | | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| | Pečivo, přílohy, obiloviny | | |-----------------------------------------------------------------------------------+--| |Žádné |Celozrnné mouky, vločky, |Corn flakes, jáhly, bílá | | | |sój. mouka, graham, chléb se|mouka, pšen. Klíčky, pšen.| | | |semínky, žitný chléb, bramb.|Krupice, snídaň. Cereálie,| | | |kaše, brambory vařené, rýže |buchty, popcorn, rohlík a | | | |natural, těstoviny z tvrdé |bílé pečivo, bílá rýže, | | | |pšenice |knedlíky, hranolky | | |--------------------------------------------------------------------------------------| | | Sladkosti | |------+-------------------------------------------------------------------------------| | |Hořká čokoláda, fruktóza, |Čokolády, musli tyčinky, |Cukr, med, čok. | | |kaaový prášek, náhradní |nutela, bebe dobré ráno |tyčinky, oplatky, | | |sladidla | |sušenky, bonbony, | | | | |granko, bonboniéry, | | | | |zákusky | |------+-------------------------------------------------------------------------------| | | Mléčné výrobky, zmrzliny | |------+-------------------------------------------------------------------------------| | |Žádné |Jogurt, tvaroh, mléko, |Vodové zmrzliny | | | |kysané ml. Výrobky, | | | | |smetanové zmrzliny | | |------+-------------------------------------------------------------------------------| | | Nápoje | |------+-------------------------------------------------------------------------------| | |Minerálky, sirupy a limonády |Ovocné džusy, kakao, víno|Limonády, energy | | |s umělými sladidly, |(suché) |drinky, sladká vína, | | |zeleninové džusy | |likéry, šumivé víno | |------+-----------------------------+-------------------------+-----------------------| +--------------------------------------------------------------------------------------+