preventivní výživa antioxidanty · VR –reaktivní forma O[2] a N probiotika · živý doplněk stravy – zlepšuje mikrob. střevní rovnováhu – ↑ imunitní schopnost org. · Lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidum, breve,… · Funkční přísada – přísná kritéria : v 1 ml min. 10 mil. bakt. Kdy pomohou? · kontrola růstu nežádoucích (patogenních) stř. mikroorg. Prob.tvoří org. kyseliny, ↓pH, patogeny nerostou. · prevence karcinomu střev - ↓pH - ↓tvorba rak. Látek · kontrola hladiny cholesterolu – rozklad žlučových kyselin – uvolněný chol. se nemůže vstřebávat zpátky · součást redukční diety · proti zácpě prebiotika · vláknina, oligosacharidy, příznivě ovlivňují růst i fci mikrob. kmenů · vláknina – zejm. rozpustná, zlepšuje výživu střevní sliznice fytoestrogeny · nahrazují účinky estrogenů - ↓riziko osteoporózy a srdečně cévních chorob · izoflavony -sója · lignany – čaj, jahody, lněné semínko · stilbeny – resveratrol – antix. účinky – fr. paradox · rostlinné fenoly –antokyany, katechiny, rutin, kvercetin nukleotidy · součást mat. mléka, ↑imunitu, jsou předstupně DNA a RNA lecitin · fosfolipid, proti stresu, paměť, krevní tuky v normě. Složky potravy s karcenogenními účinky · vysokotuková dieta · obezita · alkoholismus a kouření · nakládané a uzené potraviny – polycyklycké a aromatické dusitany příčiny rakoviny Choroba buněk – nekontrolovatelné množení – ničí okolní tkáň a cévy. Několik stadií buněk před propuknutím – vliv na urychlení nebo zpomalení stravy. Mutace. Metylace – proces bun. mechanismu -v DNA – na udržení vliv vitaminů. Vystavení organismu karcinogenům. Některé chem. látky v potravinách urychlují dělení buněk – alkohol. Antioxidanty. výživa Plno látek má pozitivní vliv, ale pracují ve skupinách.Vliv antioxidačních látek, hlavně vitaminy, karotenoidy, sekundární rostlinné látky. prevence nespočívá v používání vit. preparátů. vláknina · nerozpustná -urychluje průchod odpadních látek střevem (↑objem, zkrátí dobu kontaktu škodlivin, brání vstřeb. , působí proti zácpě, váže na sebe zplodiny trávení (T, žluč. kyseliny), které jsou podezírány z podpory vzniku nádorů (Afrika). · rozpustná – štěpí se na meší součásti činností mikrobů v tl.střevě – přispívá ke ↓Tchol. · ovoce zelenina, luštěniny, ovesné vl. fytochemikálie · chem. látky rozdílného typu, ne živiny. Ovlivňují některé regul. děje v org. (obranné,detox., protin.) · předmětem studia - GMO · pro rostliny jsou obranné látky, zesilují účinek vitaminů. zelenina · povařením se aktivuje mnoho látek – indoly, karoteny, lykopeny. víno · flavonoidy – antiox. – brání oxidaci LDL a agregaci slepování kr. destiček. vit. A, prekurzory · zh. nádory moč. cest, jícnu, tl. střevo, kardie žaludku. vitamin E · antioxidant mech. účinku: · přímo potlačuje bujení karcin. buněk · svými antioxidačními účinky ochraňuje polyn.MK v b.membránách · molekuly vit. E odstraňují aktivní formy O[2 ]· chrání org. před vznikem nitrosaminů · blokuje přeměnu různých karc. látek na epoxidy vitamin C · ↑kapacitu detox. pochodů · askorbát zabraňuje vazbě benzpyrenu na DNA bun. jádra, to je považováno za iniciaci karc. působení · ↓tvorbu tox. nitrosaminů · ↑imunitní odpověď · indukuje růst peroxidu vodíku Vitamin D · relativně málo informací jako o antikarcenogenu k. listová mechanismus působení: · může ovlivnit expresi genů kalcium SElen mechanismus: · nezbytná součást selenoproteinových enzymů – rozkládá peroxid vodíku, org. hydroxyperoxidy, hydroxylové radikály , tím ochraňuje b. membrány před ox. poškozením aktivními formami kyslíku · deficit narušuje imunitní reakce glukosinoláty · látky přítomné v růž. kapustě, brokolici, zelí. Prokázána schopnost inaktivovat karcinogeny přicházející do org. s potravou. Tyto látky jsou stabilní pouze v nepoškozených rostlinných pletivech.