Nevhodné volné tuky pro vysoké zastoupení trans MK Rostlinné tuky pro přímou spotřebu s vyšším obsahem tuku nad 60% Easy, Finea mix Rostlinné tuky pro studenou kuchyni s nižším obsahem tuku pod 60% Diana, Finea light Směsné emulgované tuky (kombinace rostlinného a mléčného tuku) Zlatá haná, AB máslo Rostlinné tuky na pečení, z nich průmyslově vyráběné sušenky, keksy, oplatky (vyhovuje pouze Hera a perla kostky) Clever kostka, Levně na pečení, Linco na pečení, Lukana cukrářská, koruna 50, Stella, Tesco na pečení Rostlinné tuky na smažení (vyhovuje pouze Planta, Flora na smažení) Ceres soft, Lukana, Omega Tab. Tuky vhodné svým poměrem n-3 n-6 PMK Rostlinné tuky pro přímou spotřebu s vyšším obsahem tuku Rama, Rama máslová Rostlinné tuky pro studenou kuchyni s nižším obsahem tuku Flora light, Flora pro activ Nízkotučné pomazánky z rostlinných olejů Créme bonjour pomazánka Směsné emulgované tuky (kombinace rostlinného a mléčného tuku) Créme bonjour kostka Rostlinné oleje Lukana fritovací olej, Tesco olej, obecně oleje s převahou lněného , řepkového nebo slunečnicového oleje Tab. Esenciální PMK, jejich zdroje v potravě a fyziologický význam Zdroje v potravě Fyziologický význam Linolová (LA) Rostlinné oleje Prekurzory prostanoidů n-6 řady a arachidonové kyseliny, součást fosfolipidů membrán Alfa linolenová (ALA) rybí olej, listová zelenina, lněný olej Prekurzory prostanoidů n-3 řady a dokosahexaenové kyseliny Arachidonová (AA) es. Netučné maso, žloutek Důležitá součást mozkových struktur Dokosahexaenová (DHA) es. Netučné maso,tučné ryby Důležitá součást mozkových struktur, důležitá pro rozvoj mozku, od ní odvozené hydroxykyseliny mají důležité biologické funkce Tab. Průměrné zastoupení bílkovin v jednotlivých potravinových skupinách Potravinová skupina Průměrné zastoupení bílkovin v gramech na 100 g jedlého podílu potraviny Maso libové 18-20 Masdo tučné 15 Uzeniny 12-30 Vejce 13-14 Ryby 10-21 Mléko 2-5 (v průměru 305) Tvarohy 7-12 Sýry 25-35 Luštěniny 20-25, sója 40-42 ořechy 14-20 Obiloviny celozrnné 6-20, pšenice 10-15 Zelenina méně než 1 Brambory méně než 1 Tab. Hlavní zdroje vápníku Obsah vápníku (mg) Ve 100 g potraviny Na 1 obvyklou porci mléko Mléko kravské plnotučné 3,5% Polotučné 1,5-1,8% Odtučněné 0-0,5% 118-123 240/200 ml Mléčné výrobky jogurty 110-140 200/150g 250/200g Sýr balkánský 600 300/50g Sýr tavený nízkotučný 20% t.v.s 600 180/30g 300/50g Sýr tavený tučný, 60% t.v.s. 400 120/30g 200/50g olejniny mák 1460 220/15g Lněné semínko 260 26/10g ořechy lískové 226 110/50g vlašské 87 40/50g Corn flakes obohacené vápníkem Cini Minis Vápník + 8 vitaminů Nestle 267 80/30g Šmudlův mls Bona vita 191 60/30g Zelenina brokolice 105 210/200g Kapusta 47 94/200g sardinky 85 85/100g minerálka 25 50/200ml maso Vepřová kýta 5 5/100g Tab. Zdroje vitaminu D Obsah vitaminu D[3] (μg) Ve 100 g potraviny Na 1 obvyklou porci potraviny Obohacené margaríny Rama Classic 205 0,25/10 g Perla tip 205 0,25/10 g Mořské ryby – maso sleď 30 30/100 g losos 16 16/100 g sardinky 7,5 7,5/100 g treska 1,3 1,3/100 g Žloutek 7,0 7/2 ks Máslo 1,3 0,13/10 g Játra vepřová 1,3 1,0/80 g Mléko 0,03 0,06/200 ml Tab. Potravinové zdroje železa Obsah železa (mg) a jeho vstřebatelnost Ve 100 g potraviny Na 1 obvyklou porci potraviny Vstřebatelnost Maso Hovězí maso libové 2 2/100 g Vysoká Vepřové maso libové 1,5 1,5/100 g Vysoká Kuře - prsa 1,1 1,1/100 g Vysoká Jelito 6,4 6,4/100 g Vysoká Vepřová játra 22 22/100 g Vysoká Vejce Žloutek 7 2,1/30 g Dobrá Zelenina Špenát 4,1 8,2/200 g Špatná (oxaláty) Rebarbora 0,5 0,5/100 g Petržel nať 5,5 0,3/5 g Dobrá (vit.C) Luštěniny Sójová mouka plnotučná 12 1,2/10 g špatná (sójové proteiny) Ořechy Vlašské ořechy 2,5 1,3/50 g Špatná (polyfenoly) Lískové ořechy 3,8 1,9/100 g Pistácie 6,7 3,3/50 g Obiloviny (pouze obohacené nebo celozrnné) Corn flakes Cini Minis Nestle 11,8 3,5/30 g Dobrá (vit.C) Šmudlův mls 3,8 1,1/30 g Tradované mýty Červené víno 0,7 1,4/200 ml Špatná (polyfenoly)