Hypertenze Patofyziologie Ø Vznik- zvýšení periferního cévního obvodu nebo cirkulujícího objemu krve Ø RF aterosklerózy: až 60% hypertoniků srdeční infarkt, dalších 30-40% mozk. příhoda Ø Def. Hypertenze podle WHO Systolický TK (mm Hg) Diastolický TK (mm Hg) Normální ≤ 140 ≤ 90 Hraniční 141 – 159 91 – 94 Hypertenze ≥ 160 ≥ 95 Léčebná výživa Ø Ne vždy je nutná farmakologická léčba Krevní tlak ↓ faktory: 1. Omezení příjmu sodíku – potřeba 0,5 g Na/den. Norma 2g/den. 1g Na = 2,5 g NaCl.Na je obsažen ve všech potravinách, není třeba přisolovat. 1. stupeň: mírné omezení přívodu sodíku: 2-3g Na - mírný přídavek soli před vařením ano - potravu již nepřisolujeme - stop pokrmům soleným a konzervovaným 2. stupeň: výrazné omezení sodíku: 1g Na - při vaření nesolíme, nepřisolujeme - nepodáváme solené p., neslané pečivo, maso a mléko omezeně - omezit konzum potravin přirozeně bohatých na sodík: karotka, zelí, špenát, celer. 2. Redukce hmotnosti Ø během hubnutí obvykle dochází k poklesu tenze 3.Omezení konzumu alkoholu 4.Výživa s omezením tuků hyperlipidémie Základní rozdělení: 1. primární hyperlipidémie (genetické poruchy) 2. sekundární hyperlipidémie (jiné příčiny) Ø hypercholesterolémie Ø hypertriscyglycerolémie Léčebná výživa Dietní opatření ke snížení cholesterolémie: Ø Snižujeme celkový podíl tuků na max. 30% denní energetické dávky, z toho nas. MK nemají tvořit více než 10%. Ø Vynecháme máslo, smetanu, slaninu, kokosový olej Ø Dáváme přednost libovému masu Ø Tučný tvaroh a jogurt nahradíme méně tučným Ø Raději dusíme než grilujeme, ne smažit nebo fritovat Ø Denní příjem cholesterolu max. 300 mg/den Ø Zvýšíme podíl vlákniny na 30 g/den Ø Zvýšíme konzum ryb ateroskleróza Patofyziologie Ø Nejčastější příčina úmrtí. Více než 50%. = Onemocnění tepen („kornatění“), při němž se v jejich stěnách ukládají tukové látky a druhotně vápník. Tepna je takto poškozována, ztrácí pružnost a dochází k jejímu postupnému zužování s následnou ischémií (nedokrevností) příslušné části organismu). Nejnápadnější jsou změny na věnčitých tepnách srdce (ICHS), tepnách dolních končetin (ICHDK) a mozkových tepnách. Mohou být postiženy i další orgány. Arterioskleróza = tvrdnutí tepny, synonym. Pro aterosklerózu, která je její nejčastější příčinou. Rizikové faktory Ø dyslipidémie ( ↑cholesterolémie, ↑LDL, ↑TAG,) Ø hypertenze Ø kouření cigaret Ø hyperinzulinismus Ø DM Ø pozitivní rodinná anamnéza Ø nadváha Ø sedavý způsob života Ø psychologická tenze, stres, osobnostní rysy vztah mezi výživou a aterosklerózou 1. celkový přívod energie. Vyšší příjem T, chol, rezistence na inzulín. 2. přívod tuků. 3. přívod sacharidů.Vyšší příjem S – konverze na T deponované v adipocytech. Obezita,inzulínová rezistence. 4. přívod vlákniny. 5. přívod soli. 6. přísun vitaminů a ML. Antiox. snižují oxidaci tuků. 7. příjem železa. Léčebná výživa 1. Omezení příjmu tuků 2. Snížení příjmu energie při nadváze 3. Zvýšení podílu mono a poly nenas. MK 4. strava bohatá na vlákninu 5. omezit sůl 6. zvýšit příjem antioxidantů Jaké potraviny konzumovat? Jaké potraviny konzumovat v omezeném množství? Jaké potraviny bychom neměli konzumovat?