Fyziologické faktory, které mohou ovlivnit stav výživy starého člověka Fyziologická změna Možné důsledky na stav výživy Pokles základní látkové přeměny, úbytek svalové hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená fyzická aktivita Tendence k obezitě Snížená sekrece slin Suchost úst – omezení příjmu potravy Atrofie chuťových pohárků, pokles chuti, čichové ostrosti, slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy –anorexie Choroby dásní, ztráta zubů, špatně padnoucí zubní protézy Jednostranná výživa, preference jídel měkkých, často s vysokou energ. hodnotou a nedostatkem vlákniny Snížená sekrece žaludeční šťávy, enzymů tenkého střeva a žluči, redukce klků tenkého střeva Zhoršení trávení a resorpce živin, riziko nedostatku Ca, Fe, Zn, B, T, a lipof. vitaminů Pokles gastrointestinální peristaltiky Zácpa, hemeroidy Snížená koncentrační schopnost ledvin Dehydratace Pokles tolerance glukózy, riziko DM II. Obavy vyvolávající dietní předpisy – pokles příjmu potravy Psychosociální faktory Psychosociální změna Možný vliv na stav výživy Sociální izolace, chybějící podpora rodiny,osamělost Lhostejnost k jídlu, pokles příjmu potravy Omezené finanční prostředky, nízká penze Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy Omezená pohyblivost, potíže z artróz, částečných paréz, zhoršený zrak Potíže s nákupem jídla, jeho přípravy a samotného konzumu, tendence k nadváze Doporučené denní dávky energie (při stabilní hmotnosti) pro starší osoby s lehkou tělesnou aktivitou pohlaví věk Denní dávka energie (kcal/kg/den) muži 51-75 34 Více než 75 29 ženy 51-75 33 Víc než 75 29 Vzájemné vztahy mezi výživou a léky · Na trávení, resorpci, využití a ztráty živin · Na chuťové vjemy a chut´k jídlu, nauzea, zvracení · Mohou vyvolat tvorbu vředů a gastrointestinální krvácení (steroidy, nesteroidní antirevmatika) · Zvýšení základní látkové přeměny Potřeba tekutin a živin ve stáří Potřeba energie: · Pokles fyzické aktivity, současný úbytek aktivní tělesné hmoty, tuková hmota se zvětšuje. potřeba bílkovin · Není přesně stanovena – 0,8-1,0 g/kg/den. · Snižují se proteinové rezervy, infekce a iná onemocnění mohou zvýšit potřebu. potřeba minerálů a vitaminů · Ačkoliv potřeba E klesá, nároky na dodání esenc. látek jsou stejné, nebo i vyšší. Jestliže je en. příjem nízký, není možné dodat ze stravy – suplementace. · Vápník – častý nedostatek, osteoporóza. DDD 1000-1200mg. (800 mg Ca=250 ml mléka) · Hořčík – nesnadno diagnostikovatelný nedostatek. Hl. příčiny – malnutrice, abúzus alkoholu, malabsorpční syndrom, diuretika, antibiotika. · Draslík – karence častá – diuretika. · Železo – karence častá – žaludeční anacida, chronická gastrointestinální krvácení, nedostačující přívod železa. · Vitaminy – kvůli problémům s chrupem omezená konzumace ovoce a zeleniny – nutná suplementace potřeba tekutin · Regulace příjmu tekutin podle pocitu žízně je nedostatečná – dehydratace.