Slovníček pojmů-Fyziologie výživy 1. acetyl-CoA 2. aerobní deaminace 3. amfibolické děje 4. aminokyseliny (dělení, vlastnosti, funkce) 5. amyláza 6. anabolismus 7. antioxidanty 8. bazální metabolismus 9. bílkoviny (dělení, funkce) 10. cefalická/gastrická/intestinální fáze žaludeční sekrece 11. citrátový cyklus + dýchací řetězec 12. dehydratace 13. deplece cholesterolu 14. duodenum, jejunum, ileum 15. dusíková bilance 16. ECT / ICT (hlavní elektrolyty, funkce) 17. eikosanoidy 18. emulgace 19. endokrinní / exokrinní / autokrinní / parakrinní působení hormonů 20. enterohepatální oběh 21. enterokináza 22. esenciální AK 23. esenciální MK 24. GIT (charakteristika a funkce jednotlivých částí…) 25. glukoneogeneze 26. glycerol 27. glykémie 28. glykogen 29. glykogeneze 30. glykogenolýza 31. glykolýza 32. homeostáza 33. humorální řízení činnosti GIT 34. cholesterol 35. chylomikrony 36. chymus 37. intravasální a extravasální tekutina 38. jejunum 39. kalorimetrie 40. kartáčový lem 41. katabolismus 42. klky 43. kompenzační vasokonstrikce 44. kyselina chlorovodíková 45. lipázy 46. lipidy (dělení, funkce) 47. lipoproteiny 48. makroelementy – mikroelementy – stopové prvky 49. mastné kyseliny (MCT, SCT, LCT) 50. mastné kyseliny (n-3 / n-6,…) 51. mastné kyseliny (nasycené / nenasycené) 52. mechanické řízení činnosti GIT 53. metabolismus 54. micely 55. monosacharidy – disacharidy – polysacharidy 56. motilita žaludku 57. nervové řízení činnosti GIT 58. osmotický gradient 59. pankreatická šťáva (složení, enzymy) 60. pasivní difuze 61. peptidázy 62. peptidová vazba 63. peristaltika 64. plasmatické lipidy 65. plexus myentericus auerbachi / meissneri 66. pool aminokyseliny 67. portální oběh 68. proteázy 69. proteolýza 70. proteosynteza 71. příjem bílkovin 72. příjem potravy a tekutin (centrum sytosti, centrum pro příjem potravy, fyziologické podněty…) 73. příjem sacharidů 74. příjem tuků 75. pyruvát 76. reesterifikace MK 77. remnanta chylomiker, VLDL, LDL, IDL, HDL 78. resorpce 79. respirační kvocient 80. sacharidy (dělení, funkce) 81. sekrece slin 82. sekretorická činnost trávicího traktu 83. sekundární aktivní transport 84. složené lipidy 85. specifický dynamický účinek stravy 86. splanchnická oblast 87. stěna trávicí trubice (stavba, funkce) 88. střevní šťáva (složení, enzymy) 89. syntéza TAG 90. tkáňové hormony 91. transaminace 92. trávení 93. vaterská papila 94. vitaminy (dělení, vlastnosti, funkce) 95. vláknina (rozpustná / nerozpustná) 96. vodní bilance (příjem, výdej, tělesné tekutiny-složení…) 97. žaludeční šťáva (složení, enzymy) 98. žaludek (části, funkce) 99. žluč 100. β – oxidace