seminář Zjišťování výživových zvyklostí Mgr. Ondřej Smolka Kontaktní informace • •ondrejsmolka@mail.muni.cz • •tel. 549 494 059, místnost 310 • •Konzultační hodiny • •Pondělí 13:00-14:00 • • Nutriční spotřeba •Vysvětlení základních pojmů: •Nabídka potravin: •– hrubá nabídka je souhrn produkce a nákupu potravin, ze kterých se odečte export •– čistá nabídka je vypočtena z hrubé nabídky odečtením ztrát vzniklých transportem, skladováním atd. - •Výživová potřeba: -množství zkonzumovaných potravin a nápojů -Měřena buď kvantitativně, frekvenčně, individuálně, nebo za menší skupiny •= dietetický příjem •Inviduální příjem potravin -příjem jednotlivce •Příjem potravin v domácnosti -souhrn příjmu potravin všech členů domácnosti (výhradně v domácnosti) • •Spotřeba potravin: -je „zmizení“ potravin všemi distribučními kanály •Využití potravin: -proces absorbování živin a jejich metabolismu v organismu •Charakter výživy: •- znamená typ a proporce nebo kombinace jídel •Charakter stravování: •- vyjadřuje obvyklé doby, frekvence, místa, kde se sledovaná osoba stravuje •Výživový přehled: -je studie, která shromažďuje informace o výživovém stavu nebo spotřebě populačních celků • •Metoda účtů: •- zahrnuje metody, pomocí nichž se zajišťuje v národním měřítku globální spotřeba potravin, spotřební bilance, dále metody rodinných účtů a inventurní metody v domácnostech. •Záznamová metoda -zjišťuje současný příjem potravin v průběhu měřeného období -množství potravin může být váženo, nebo se odhaduje pomocí různých pomůcek a vzorů •Metody s pomocí interview: -spočívají v rozhovoru zkušeného pracovníka se sledovanou osobou -často používaný „recall“ (zpětný záznam) = 24-hour recall, daily recall, dietary history method, food frequency method • •Metoda dvojích porcí: -zdvojení každého pokrmu, kdy jeden zkonzumujeme a druhý uchováme pro přímou analýzu, nebo přesné určení množství sledovaného faktoru • •Metoda alikvotních (poměrných vzorků) •- využívá oddělených vzorků z každého pokrmu v určeném poměrném množství Potravinová pyramida C:\Documents and Settings\Ondra_S\Plocha\potravinova-pyramida.jpg C:\Documents and Settings\Ondra_S\Plocha\pyramida.jpg Potravinová pyramida -Rozdělení pyramidy na 6 sekcí -principem hodnocení je porovnání výživových zvyklostí vyšetřované osoby s výživovými doporučeními ve formě výž. pyramidy -téměř v každé zemi se podoba výživové pyramidy mění (Řecko – loď) - •