SPECIFICKÉ DEFICIENCE Vznikají v důsledku deficitu některého z mikronutrientů Endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie ENDEMICKÁ STRUMA Nedostatek jodu ve stravě je závažný problém. Struma – zvětšení štítné žlázy. Endemická – je postiženo více než 10 % obyvatelstva dané oblasti. Jod se kumuluje v hormonech štítné žlázy – thyroxin a trijodtyronin. Regulují přeměnu látek ve většině buněk organismu. Lidské tělo 20 – 50 mg jodu, z toho 8 ve štítné žláze. Jodový deficit je v ČR vyřešen. Od roku 2004. Prof. Václav Zamrazil. Jodizovaná sůl v ptoravinách, uzeniny – dusitany jsou obohaceny jodem, krmné směsi – jodované – v mléce je dostatek jodu, pečivo – 80% jodovaná sůl. Ve světě se projevuje nejčastěji v Jižní Americe, Asii, Střední Africe. Hlavní zdroje jodu jsou potraviny z moře – ryby, měkkýši, chaluhy, mořská voda má velmi nízkou koncentraci jodu. Další příčina nedostatku jodu strumigenní látky: Strumigeny 1.řádu – znemožńují vychytávání jodu štítnou žlázou – dusičnany. Kouření. Strumigeny 2.řádu – rostlinná strava. Obsahuje síru, jsou to thiokyanáty, thioglykosidy – zelí, kapusta, brukev, květák. Neumožní převést jod na aktivní formu. Normální štítná žláza dospělého člověka váží 20 – 25 g, struma 35 a více. Vyskytuje se častěji u žen než mužů. Hodnocení strumy: 0 – štítná žláza nezvětšená 1 – štítná žláza je hmatná, ale není patrná při normální poloze hlavy 2 – štítná žláza je viditelná již při normální poloze hlavy 3 – velká žláza, kterou je vidět na vzdálenost 10 m Sleduje se přítomnost jodu v moči – tzv jodurie – Jod se v 85 – 90 % vylučuje ledvinami. Příznaky: Nedostatek jodu ohružuje duševní i tělesné zdraví. Při poruše tvorby hormonů dochází k tzv. hypothyreoze – zvýšená únavnost, spavost, zimomřivost, bledá, suchá kůže, suché vlasy, ztluštělé nehty, zácpa. Při těhotenství – potrat, poruchy vývoje plodu, poruchy tvorby mozku. Somatický vývoj dětí je zpožděný. Vrozené vady – hluchoněmota, hluchota, poruchy sluchu. Prevence: Požívání potravin pocházející z moře. 400 – 600 g mořských ryb poskytne potřebné množství jodu. Zlepšení jodace jedlé soli. Místo jodidu se používá jodičnan draselný. Obohacování potravin jodem. Zajištění dostatečného přívodu jodu těhotným a kojícím. Obohacování výrobků kojenecké výživy jodem. Kuchyňská sůl Chlorid sodný s obsahem vody kolem 1 – 6 % a s příměsí jiných solí. Chloridy hořčíku, vápna, sulfáty vápna, hořčíku, sodíku. Chlorid sodný min 95 %. Dobrá jakost – čistě bílá, bez zápachu, neutrální reakce, suchá, bez ostré, nahořklé příchuti. Sůl kamenná se získává dolováním a rozemíláním, sůl varná odpařováním ze solanek, sůl mořská odpařováním vody z moří nebo solných jezer. Sůl hrubozrnná pomalejším odpařováním. Hořkost soli – soli draselné. Přídavkem fosforečnanů se brzdí vlhnutí solí. Sůl – tvorba žaludeční kyseliny, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Při nedostatku přívodu soli v potravě trpí vylučování trávicích šťáv, ubývá chuti k jídlu, snižuje se výkonnost, stoupá množství fibrinogenu v krvi a zvyšuje se krevní viskozita, organismus se odvodňuje, stupňuje se štěpení bílkovin v těle. Nadměrné solení – zvýšené pocení, zvětšení žízně, hojnější vylučování kožního mazu, alopecie. Podle některých autorů náhlé zaplavení tkání solí vede ke zvýšené produkci insulinu. Neslaná dieta vedla ke snížení množství krve.