Bp1252 Biochemie #3 Sacharidy a deriváty sacharidů Sacharidy • Monosacharidy • Oligosacharidy • Polysacharidy – podstatně větší Mr než oligosacharidy Sacharidy vznikají v zelených rostlinách fotosyntézou z CO2 a H2O. cukry 2 Monosacharidy • Hydroxyderiváty aldehydů nebo ketonů (aldosy resp. ketosy) • Podle počtu uhlíků rozeznáváme: triosy, tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy atd. • Nejvýznamější jsou: aldopentosy, aldohexosy a ketohexosy 3 Monosacharidy • Enantiomery = stereoizomery, které jsou zrcadlovými obrazy • Diastereomery = stereoizomery, které nejsou zrcadlovými obrazy 4 OH CH2OH CHO H H CH2OH CHO OH L-glyceraldehyd D-glyceraldehyd Aldosy 5 Ketosy 6 Monosacharidy – cyklické formy 7 Monosacharidy – cyklické formy 8 Deriváty sacharidů • Glukosamin a N-acetylglukosamin 9 Reakce monosacharidů - oxidace • Kyselina glukonová • Kyselina glukuronová význam při vylučování látek z organismu 10 H CHO OH H OH OH H CH2OH H OH H COOH OH H OH OH H CH2OH H OH ox. H CHO OH H OH OH H CH2OH H OH H CHO OH H OH OH H COOH H OH ox. Reakce monosacharidů - redukce • Sorbitol (glucitol) Náhradní sladidlo. 11 H CHO OH H OH OH H CH2OH H OH H CH2OH OH H OH OH H CH2OH H OH red. Disacharidy • Sacharosa Složena z D-glukosy a D-fruktosy. • Maltosa Složena z D-glukosy. 12 Disacharidy • Laktosa Složena z D-glukosy a D-galaktosy. 13 Polysacharidy • Homopolysacharidy Složeny z jednotek jednoho sacharidu. • Heteropolysacharidy Složeny z různých jednotek. 14 Homopolysacharidy • Škrob Zásobní forma glukosy u rostlin. Tvoří více než polovinu všech cukrů přijímaných v potravě člověka. Amylosa – nerozvětvená forma, tvoří šroubovice Amylopektin – rozvětvená forma 15 Homopolysacharidy • Celulosa Složena z glukosových jednotek, lidské enzymy celulosu neštěpí. 16 Homopolysacharidy • Glykogen Zásobní forma glukosy u člověka a zvířat. Polysacharidový řetězec je rozvětvený. 17 Heteropolysacharidy • Kyselina hyaluronová složená z kyseliny glukuronové a N-acetylglukosaminu; 250-25 000 disacharidových jednotek Vyskytuje se v kloubní tekutině. 18 Heteropolysacharidy • Chondroitin sulfát Složený z převážně z N-acetylgalaktosaminu a kyseliny glukuronové. Na GalNAc jednotce jsou vázány sulfátové skupiny. Hlavní složka chrupavek. 19 n Heteropolysacharidy • Heparin Složen z glukosaminu, kyseliny glukuronové a kyseliny iduronové. Většina aminoskupin GlcNH2 jsou sulfatované, některé -OH skupiny také. (Kyselina iduronová odvozená od aldohexosy idosy.) Snižuje srážlivost krve (antikoagulancium). 20