Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí 13.10. Ateroskleroza ›Celkové onemocnění postihující cévy a různá krevní řečiště ›Klinicky nejtypičtější ICHS, CMP, ICHDK ›RF neovlivnitelné – pohlaví, anamnéza ›RF ovlivnitelné – hypertenze, kouření, absence pohybu, výživa ›Tzv. aterogenní dietní vlivy Ateroskleroza - prevence ›Výživa stejná jako u prevence zvýšené hladiny tuků, a KVO, hypertenze, DM ›Středomořská dieta – francouzský paradox ›Zvýšený příjem ovoce, , zeleniny, mírné pití červeného vína ›Žádná studie zatím nepotvrdila vliv podávání antioxidantů jinak než přirozenou cestou Středomořská dieta ›American Heart Association charakterizuje ve svých posledních doporučeních následujícími parametry: středně vysoký příjem tuků (32-35%), relativně nízký obsah nasycených mastných kyselin (9-10%), vysoký obsah vlákniny (27-37 g/den), vysoký obsah polynenasycených MK (s důrazem na omega 3). Ve svých doporučeních jako alternativu k olivovému oleji řadí i oleje řepkový a lněný a margariny vyrobené za použití těchto olejů. Francouzský paradox ›Více mléčného tuku ›Asi vliv na postprandiální stav a hladinu HDL, agregace červených destiček a snižuje prosrážlivě působící fibrinigen ›Flavonoidy, terpeny, taniny, izoflavonoidy – vše fytoestrogeny prevence ›Vliv příjmu omega 3 a omega 6 nenasycených MK ›Zdroje?? ›Nepoměr se může podílet na projevu zánětlivých onemocnění ›Omega 6 – linolová LA– esenciální ›Omega 3 – alfa linolenová ALA ›EPA, DHA Omega 3 a omega 6 ›Příjem omega 3 MK ze stravy je obecně považován za nedostatkový. Rovněž metabolická přeměna ALA na EPA a DHA v lidském těle není dokonalá. ›Zdroj ryby z chladných vod ›Poskytují přibližně 1 g nebo více DHA a EPA v 100g ryby ›Také v pšeničných klíčcích, lněném semínku, lněném oleji, vlašských ořeších, sojových bobech, sojovém oleji a řepkovém oleji. Omega 3 a omega 6 ›snižují výskyt srdečního onemocnění, bojují proti ateroskleróze, kardiovaskulárním onemocněním, regulují hladinu krevních tuků, omezují srážlivost krevních destiček, hrají klíčovou roli ve fungování mozku a v normálním růstovém vývoji ›Jejich nedostatek může vést ke vzniku depresí, únavě, suché pokožce, zácpě, bolestem kloubů a lámavosti nehtů. Také stimulují růst vlasů a pokožky Omega 6 ›Průměrná každodenní strava obsahuje dostatečné množství omega 6 pro pokrytí základních funkcí organismu. Doplňky stravy nejsou obvykle nutné. Jednostranně zaměřená nevyvážená strava bez dostatečného příjmu omega 3 masných kyselin nemusí být pro zdraví prospěšná. Na druhou stranu vyšší konzumace omega 6 mastných kyselin je žádoucí při vyšší hladině cholesterolu v krvi Omega 3 a omega 6 ›poměr dříve v rozmezí od 1:1 do 1:5 ›Podle nových doporučení se poměr mezi omega 3 a 6 mastnými kyselinami již nesleduje. ›Důležité jsou udržovat absolutní příjem obou skupin v rámci doporučených intervalech. ›EPA 350 mg › Omega 3 a omega 6 omega 3 MK 0,5 - 2 % z celkového doporučeného příjmu energie DHA omega 3 MK 250 mg - 2 g omega 6 MK 2,5 - 9 % z celkového doporučeného příjmu energie Postprandiální stav ›1-2 hodiny po jídle – přísun bílkovin – imunitní reakce vyvolávající zánět ›Proaterogenní účinek ›Vláknina snižuje tento efekt › Transnenasycené MK ›Změna z cis na trans formu mononenasycené MK ›Čokolády, polevy, náplně › Polynenasycené MK ›Arachidonová, EPA – vliv na syntézu fosfolipidů ›EPA – prostaglandiny, tromboxany, leukotrieny ›Z arach – prozánětlivé látky ›Poměr arach a EPA – čím nižší EPA, tím vyšší mortalita Antisklerotická dieta ›Vláknina do 30g, u rizikových osob více ›Komplexní sacharidy nad 40% ›B 12-13% ›Jednoduché S 10% ›Tuk 30-35% ›Nasycené MK 15ˇ, raději pod 10% ›Poměr polynenasycené a nasycené více než 1 ›Cholesterol do 300mg ›Sůl do 7-8g, výhledově do 5g › ›Pozor na mléčné výrobky a množství skrytých tuků › ›Úkol: na 3denním jídelníčku náhodně 2 vybraných osob vypočítejte množství přijatých tuků ›Při nadměrném příjmu navrhněte opatření – potaviny s vysokým množstvím tuků zaměňte za přijatelnou alternativu s nízkým množstvím tuků