http://i.lidovky.cz/11/011/lngal/ANI38562a_senio.JPG Situace v ČR •současný demografický vývoj České republiky lze charakterizovat postupným stárnutím celé populace se snižováním podílu její dětské části • •v současnosti žije v ČR přibližně 14 % obyvatel ve věku 65 let a více • •střední délka života při narození je u mužů 77 let a u žen 82 let — • Stáří •gerontologie • •geriatrie - zvláštnosti chorob ve stáří (polymorbidita, polypragmazie) • •většina tělesných a orgánových funkcí se u starších lidí postupně snižuje, a proto můžeme najít zvláštnosti v klinickém obraze jako je mikrosymptomatologie, oligosymptomatologie (popř. i monosymptomatologie), sklon k chronicitě a komplikacím nebo atypické (vzdálené) příznaky Rozdělení stáří —Podle návrhu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 1980 se za stáří označuje věk od 60. let (65. let). — •presenium (rané stáří) – 60 až 74 let, • •senium (vlastní stáří) – 75 až 89 let, • •dlouhověkost (kmetství) - více jak 89 let Fyziologické změny ve stáří •stárnutí je značně složitý děj, na jehož průběhu se podílí jak vnitřní faktory (genetické), tak vnější faktory (životní styl, životní prostředí) • •jedná se o involuční proces, který postihuje všechny orgány a tkáně, dochází k postupnému snížení jejich funkcí a končí zánikem jedince • •na některých orgánech se tyto projevy objevují již kolem 30. roku života — • Zevní projevy stárnutí •výška – po 60. roce dochází ke snížení o 1 – 3 cm •hmotnost – dochází ke snížení, díky atrofii orgánů a úbytku celkové tělesné vody. Obezita je považována za rizikový faktor, který si většina seniorů vypěstovala již v produktivním věku •kůže – je vrásčitá, ztrácí elasticitu a dochází k úbytku podkožního tuku •vlasy – ubývá pigment (šedivění), vypadávání vlasů (alopecie) Pohybový systém •svalstvo – zmenšuje se objem • •kosti a klouby – dochází k degenerativním změnám, osteoporóza • osteoporoza.jpg NS a smyslové orgány •hmat – začíná se oslabovat a zvyšuje se práh pro bolest •zrak – katarakta •sluch – nedoslýchavost (prebyacusie) •chuť – ubývá chuťových pohárků, kdy se jejich počet redukuje od 30. do 70. roku o ⅓. Změny chuti jsou často původcem malnutrice ve stáří •čich – změny kvantitativní i kvalitativní •poruchy rovnováhy – časté v důsledku degenerativních změn v oblasti vnitřního ucha •kognitivní funkce - kvalita i kapacita paměti Respirační systém •snížení vitální kapacita plic kvůli výkonnosti hrudního svalstva • •rovněž je snížena pružnost plicní tkáně a omezena výměna plynů v alveolech http://www.aimport.cz/data/20_aerosol2.jpg Kardiovaskulární systém •typické jsou aterosklerotické změny, které mohou být buď důsledkem fyziologického procesu stárnutí, nebo může jít o výrazný patologický nález • •dochází ke snížení výkonnosti srdce jako pumpy • •citlivost na nepřiměřenou námahu, která může vést až k srdečnímu selhání Vylučovací systém •výsledkem redukce funkčních jednotek (nefronů) s přibývajícím věkem je omezení filtrační schopnost ledvin a snížená koncentrační schopnost ledvin představuje riziko vzniku dehydratace • •typicky se u starších mužů objevuje hypertrofie (zvětšení) prostaty, kdy důsledkem je časté močení (polakisurie) • Endokrinní systém •vlivem poklesu sekrece hormonů hypofýzy, štítné žlázy a pohlavních hormonů dochází ke snížení bazálního metabolismu (téměř až o 20%) • •„stařecká cukrovka“ (DM2T) • http://www.panzytrat.cz/files/images/obsah/slinivka.jpg Gastrointestinální trakt •dutina ústní – ↓slin, choroby dásní, ztráta zubů •žaludek – omezení tvorby HCl, pokles motility •střeva – redukce klků, pokles peristaltiky •játra – náhrada jaterního parenchymu vazivovou tkání, snížení sekreci žluči •pankreas – důsledkem snížení citlivosti β- buněk dochází k poruše regulace krevního cukru — —Důsledkem výše uvedených změn v GIT dochází k poruše trávení, vstřebávání a využití živin, zejména minerálních látek a lipofilních vitaminů Metabolismus vody e elektrolytů •u seniorů dochází k výrazným změnám ve složení těla, jako je snížení množství celkové tělesné vody a svalové hmoty ve prospěch tukové tkáně • •↓ 54 % CTV Psychosociální faktory —Kromě funkčních, příp. patologických změn typické pro organismus starých lidí, mají velký význam i psychosociální faktory. — •sociální izolace, osamělost, chybí podpora rodiny •omezené finanční prostředky •omezená hybnost, pohyblivost, artrózy, zhoršený zrak — Interakce léky a výživa —Ve stáří mnoho lidí trpí současně několika chronickými onemocněními, jako je hypertenze, diabetes mellitus nebo artrózy, a proto jsou nuceni trvale užívat léky. —Obecně nejvíce ovlivňují interakce mezi přijímanými potravinami a léky tyto faktory: •dávka a forma léku, •stav organismu (věk, výška, hmotnost, další užívání léků apod.), •časová souvislost mezi příjmem potravy a léky Následky farmakoterapie —Léky mohou mít ve vztahu k výživě tyto nežádoucí vlivy: •ovlivnění trávení, resorpce, využití a ztráty živin •změna chuťových vjemů a chuti k jídlu včetně vlastních vedlejších účinků léků (nauzea, zvracení…) •mohou vyvolat patologické změny v zažívacím traktu (tvorba vředů, krvácení…) —Vedlejší účinky léků se u starších lidí se objevují často vzhledem ke snížené funkci ledvin, jater a chybám k aplikaci Potřeba energie —Energetická potřeba během stárnutí klesá asi o —2 % za deset let, protože: — •se snižuje fyzická aktivita — •dochází k úbytku svalové hmoty, zatímco tuková tkáň se odpovídající mírou zvětšuje — — Potřeba bílkovin •převládá doporučení 1,0 g/kg/d oproti 0,8 g/kg/d, které se považuje za dávku minimální • •častá onemocnění ve vyšším věku také zvyšují nároky na dodávku bílkovin Potřeba vitaminů a minerálních látek —Nároky esenciální živiny jsou konstantní nebo se mohou zvyšovat. •vápník – nejčastější deficit u starých lidí •hořčík – deficit je vzácnější a těžko se diagnostikuje •draslík – diuretika •železo – nedostatek železa je poměrně častý •vitamin C – konzumace ovoce a zeleniny je nízký kvůli problémům s chrupem Děkuji za pozornost —