MUNI S P O R T Střevní mikrobiom Mgr. Adam Wagner Fakulta sportovních studií, Masarykova Univerzita Brno 1 Zápatí prezentace 2 Zápatí prezentace MUNI S P O R T Mikrobiom člověka Mekka mikrobů: střevní mikrobiom - Největší mikrobiom - Bakterie jak v tlustém, tak i v tenkém střevě - 1000 druhů bakterií - Na 1 gram střevního obsahu 100 miliard bakterií - Významný vliv na fungování fyziologie našeho organismu l\/l U l\l I S P O R T C/3 4—' ' c 3 0 1o c oxCD -t—' "cd rz o CD i— — CD co - Q O 2,000 1,800 1,600 1,400 1,200 1,000 800 600 400 200 •••• •• • 2 6 10 14 18 22 26 30 34 38 42 46 50 54 58 62 66 70 74 78 82 86 Age (yr) I S P O R T Mikrobiom u novorozenců - Závisí na mnoha faktorech: - Způsob porodu - Typ kojenecké výživy - Používání antibiotik - Roční období - Enviromentální podmínky - Ihned po narození zablokovány receptory pro spuštění imunitní reakce na střevní sliznici. Způsob porodu - Přirozený porod - Kontc - Předž - Při pc Císař - Nedo - První - Velké - Rizik( - Rizik( - Aplikí •v s í í í tíí t í í f n l - M . - K u C I - I J Agp í í í í í í í í íE M r r o b i c i u T i a Age srnu. Weaning Weaning MUNI S P O R T První tři roky života - Střevní mikrobiom nejvíce formován a miíže značně ovlivriíovat následný vývoj a dispozice k nemoci. - Mateřské mléko významný oscilátor střevního mikrobiomu - Oligosacharidy (GOS) —> Bacteroides - Obsah Bifidobacterium, Lactobacillus a Streptococcus - Zdravé stravovací návyky - Od 3 roku stabilní mikrobiom Dospělost a stáří Ovlivňován primárně vnějším prostředím Nemění se tolik složení, jako spíše metabolická aktivita (více než 55 tisíc metabolitů) S věkem klesá diverzita = | zánětlivost c a +-> CO ] Actinobacteria ] Bacteroidetes |~] Firmicutes j ] Proteobacteria l~l Ottier Neonate Elderly Microbial Diversity MUNI S P O R T Funkce střevního mikrobiomu - Tvorba vitamínů - Produkce nasycených mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) - Ochrana proti patogenům a škodlivým bakteriím - Vliv na imunitní systém - Tvorba signálních molekul l\/l U l\l I S P O R T Calcium Bocteroides, Butyricicoccus Oscitlibacter, Diaiister, Porabacteroides Clostridium Lactobacillus delbrueckiisubsp. bulgaricus Streptococcus saiivarius subsp. tbermophilus Lactobacillus casei Selenium Streptococcus tbermophilus Enterococcusfaecium Bifidobacterium longum Lactobacillus plantarum Lactobacillus spp. Bifidobacterium spp. Magnesium Lactobacillus plantarum Lactobacillus reuten Lactobacillus rhamnosus Lactobacillus paracasei Lactobacillus acidophilus iron Lactobacillus plantarum Bifidobacteriaceae Bifidobacteria Zinc Lactobacillus acidophilus Bifidobacteria MUNI S P O R T Uli I SPORT Produkce SCFA 12 Hexoses and Pentoses Microbiota-Accessible Carbohydrates Fucoseand Rhamnose Embden-Meyerhof-Parnas pathway (glycolysis) Phosphoenolpyruvate rf (PEP) • Dihydroxyacetonephosphate + L-Iactaldehyde Lactate • Acrylate pathway Succinate pathway Propanediol pathway Butyrogenic cross-feeding Propionyl-CoA Propionyl-CoA (Lactate to Propionate^^^^^^^^^^^^ cross-feeding w^^^WWWW^^Bt Acetate producers: Akkermansia muciniphila. Bacteroides spp., Bifidobacterium spp., Prevotella spp., Ruminococcus spp., Acetobacterium woodii, Blautia hydrogenotrophica, Clostridium spp,. Streptococcus spp. Butyrate producers via Embden-Meyerhof-Parnas pathway: Anaerostipes spp., Coprococcus catus, Eubacterium rectale, Eubacterium hallii, Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia spp., Coprococcus comes, Coprococcus eutactus Propionate producers via Acrylate pathway: Megasphaera elsdenii, Coprococcus catus; via Succinate pathway: Bacteroides spp., Phascotarc to bacterium succinatutens, Dtalister spp., Veillonella spp.; via Propanediol pathway: Salmonella spp., Roseburia inulinivorarts, Ruminococcus obeum Benefity SCFA 13 Enteric Nervous System .<_ \ Gut Motility J Secretory activity GPR41 Liver .. Insulin sensitivity AMPK activity Lipid storage Gluconeogenesis GPR109AandGPR41/43 Muscles Glycogenesis Fatty acids oxidation Mitochondrial content Lipid storage Glycolysis GPR41J43 Brain Neurogenesis Satiety Microglia GPR81 Intestine I N G GP LP-1 cTifft ÍTPH41 rPBň? cent Treg iffprentiation CPR41 GPR43 GPR109A íinnnuiíinuiíui SCFAs t Acetale Propionate _w » 4 Butirate « Immune Cells Inflammation GPR43 GPR43/41 GPR43 Neutrophils Mast cells l( GPR43 GPR109A 0 *Eosinophils Dendritic cells Lungs Airway epithelium inflammation GPR41 I t Pancreas Insulin secretion White adipose tissue LipDlysis 'Insulin - mediated tat accumulation G P R 1 0 9 A a n d G P R 4 1 / 4 3 Bone marrow "|_J Hematopoiesis of DC MUNI S P O R T Microbiota A c c e s s i b l e C a r b o h y d r a t e s Diet low in processed foods Diet high in modern processed foods Small intestine : Circulation • tt Colon Microbiome Si 000» \ °° AAAA^ SCFAs o q Short Chain fatty acids A diet that contains little MACs will be absorbed rapidly in the first part of the small intestine and will not result in SCFA formation A diet high in MACs will cause SCFA production by bacteria in the colon and this can have several positive effects. 14 MUNI S P O R T Ochrana proti patogenúm a škodlivým bakteriím - Střevní bakterie konzumují potravu pro škodlivé' bakterie - Produkce vedlejších metabolitů zabraňující růst patogenů (SCFA, bakteriociny) - Nenechávají jim dostatek prostoru - Prevence střevních infekcí E.coli a Salmonella Vliv na imunitní systém - 70 % imunitních buňek ve střevech - Imunomodulace —• posílení imunitního systému - Vývoj imunitního systému „trénování imunitního systému" - Vysoká diverzita může například snižovat prostřednictvím tvorby diaminooxidázy alergickou reakci f A siř o SIGNALLING MOLECULES l£>B *ľ'\{ PSA Y ' [ u U M i U i u W l f l NOD Generates adaptive immune responses Regulates commensal bacterial composition Promotes gut epithelial cell survival and regeneration TGFp ILIO Regulation TNFa IL12 IL23 i ™ (5iuThi L U M E N M U C U S LAYER EPITHELIUM L A M I N A P R O P R I A MUNI S P O R T Tvorba signálních molekul - Serotonin - Dopamin - GABA - Acetylcholine - Norepinephrine 17 Altered Cognition -Alzheimer's disease •Parkinson's disease •Autism Schizophrenia Intestinal epithelium MUNI S P O R T í střevního mikrobiomu - 90 % složení bakterie - Většina bakterií kmen Firmicutes a Bacteroidetes - Zbytek tvoří kmeny Actinobacteria, Fusobacteria Proteobacteria a Verrucomicrobia PHYLUM CLASS ORDER FAMILY GENUS Actinomycetalei j 1 Corynebacteriaoeae | — | Corynebacterium Actinobaderia Acti no bacteria Bifidobacteria les Biiidobactenaceae Micro caecales •HZ"!icroccccaceae IK Bacte raid a ceae Prevotellaceae n-r. D-C Bifidobacterium Renibacterium Staphycoccaceae ~~|—| Staphylococcus- Uítobacillůles EnterocQccaceae Laetobacillaceae Streptococcaceae Lactobacillus Streptococcus Closlndiaceae Eubacteriaceae Lachno&piraceae ! li - •::(.•• i: . i. r_ o pro coecus Faecalibacterium Rg mino coccus K D-C Fu-aob-acterijles FLisobacteHaceae Fusůbacterium PfWOhaCMfia | 1 Gammaproteobacteria Enterobacterales Enterobacteriaceae "] 1 Escherichia VerrucomicTobia |——| Verrucomicrobiac VerriKomicrobialea [•—-j Akkenwansiaceae J-—| Akkermansiä~ MU N I S P O R T Microbiome surveys in athfetes and controls Increased VeittooeHa: - Runners versus controls - Post-race versus pre-race Increased microbial genes tor lactate-lo-propionate conversion via the methylmalonyI-CoA pathway Performance enhancement in supplemented mica Plasma lactate VeiUoneiia Propionate • increased treadmill running times wilh Weilloneila or propionate SijpE]k?rtM:fi1tf[K)ri • Performance gains linked to propionate production rather than lactate clearance 9 y u li S P O Vybrané rody bakterií z kmene Bacteroidetes - Bacteroides - Významný producent SCFA - Aktivace T-lymfocytů - Produkce vitamínů H - Při přemnožení lokální infekce, zvýšená zánětlivost - Prevotella - Významný producent SCFA - Produkce vitamínů B - Protizánětlivý vs prozánětlivý účinek - Revmatoidní artritída l\/l U l\l I S P O R T Další vybrané rody - Bifidobacterium (kmen Actinobacteria) - Produkce vitamínu ze skupiny B a vit K2 - t prokrvení střevní sliznice - t motilitu střeva - t antimikrobiální látky - Společně s rodem Lactobacillus nejčastější složka probiotik - Akkermansia muciniphila (kmen Verrucomicrobia) - Zesílení střevní bariéry - Snížené zastoupení u lidí trpící obezitou, diabatem, zánětlivé střevní onemocnění 21 NI U NI S P O R T Obesity / Diabetes Alcohol & Akkermansio muciniphila & Cut Barrier ,„••' Immunity IVE AND PASTEURIZED AKKERMANSIA V C h o l e s t e r o l A t h e r o s c l e r o s i s Legend •ib. Akkermansio y Amuc_1100 [ i Tight junction Y TLR2 22 E u'jJ y uv.1 Hi j h ?trľ£i F a t t y liver L!:.. " í " ' I j n m D t i p n Si Fat mass \ \ Inflammation checked MUNI S P O R T Enterotypy - Enterotyp 1 - Převážně rod Bacteroides a Parabacteoides - U lidí konzumující převážně živočišnou stravu - Vyšší produkce vit H a B2 - Western diet - Enterotyp 2 - Rod Prevotella a Desulfovibrio - Opak enterotypu 1 - Vegetariáni a vegani - Produkce vit B1 a kys.listové - Enterotyp 3 - Rod Ruminococcus a Akkermansia 23 MIHI I S P O R T Faktory ovlivňující střevní mikrobiom Antibiotika Probiotika Výživa Prebiotika Fermentované potraviny Pohybová aktivita Spánek Věk a pohlaví Geografické, enviromentální faktory... Antibiotika in Lots of germs and some arc drug resistant 25 Antibiotics kill the bacteria causing the illnes as well as the good bacteria protecting the body from infection The drug resistant bacteria is now abie to grow and take over Some bacteria give their drug resistance to other bacteria Normal bacterium Resistan- bacterium Dead bacterium I S P O R T Co si představit pod pojmy ve zprávě o složeni mikrobiomu Probiotika - Prospěšné ba - Nejčastěji rod; - Podpora imun - Zvýšená prodi - Zmírnění antit - Snižují riziko t - Při výběru pro kmeny - Personalizova 26 Zápatí prezentace Nekleté firmy staví sva doporučeni na identifikaci mikrobiomu na úrovni poměrného zastoupeni • MIKROBIÁLNÍCH KMENŮ i Bacteroidetes: Firmieutcs (nově Bacteroidota) Bacterordotú Proteobactena fusobacteria T- ida Savci Bacilli Ptáci ftid 1 PnmáH ftid 1 UciobacMla« Hominlde Čeleď Láctobaollaceae Identifikace bakterii v mikrobiomu nejčastěji na úrovni rodu - jen malá část spolehlivě i na úroveň druhu Heimo Lactobacillus. Druh Homo sapiens Lactobot'tltii dclbrueckn Poddruh [strain) Lactobacillus drlbmeckll iitbsp. Homo taplem nEondftthalrnM-i lacth /í, konkrétní MUNI S P O R T IEALTHY FOOD VITAMINS, MINERALS AND SUFFLIMENTS ^9 Immune system Protection of stomach Low cholesterol Protection of stomach Low cholesterol RjflM^ Healthy heart RjBV Healthy heart T A •^tP" Sef v Healthy heart ^ ^ ^ H e a l t h y blood vessels ^J^Healthy blood vessels Healthy bones . Healthy joints f j í Skin protection O u Improve your f~\,» Eye protection W " ' V \r* ° memory Healthy heart f t,*^"" Eyeprotectk Cellular rejuvenation Cellular rejuvenation J M p U I B B E Protecting of 1 3 5 " Healthy gut ( g H Q r Preventing cancer j ^ ^ T Preventing cancer ^ ' the urogenital system Immune system Preventing cancer 27 MUNI S P O R T P R E B I O T I C S GARLIC ASPARAGUS ONION LEEKS t HONEY APPLES GRAINS UNRIPE ARTICHOKES BANANAS ých zdrojů mikroby ich funkcí, SCFA, regulace mu MUNI S P O R T Fermentované potraviny - Potraviny vytvořené žádoucí aktivitou živých organismů - Mikroby přirozeně se vyskytující nebo uměle přidáni - Mnoho potencionálních benefitů: zvýšení diverzity, produkce antimikrobiálních látek, zesílení střevní bariéry, enzymatická aktivita, imunita... - Domácí vs kupované - Věda? rátká práce ve skupinkách epište si kolik druhů obilovin (pseudoobilovin), ovoce a zeleniny jste měli za poslední týden Dále si zkuste vzpomenout jestli jste zařadili nějaký fermentovaný výrobek Diskutujte ve dvojici/trojici MUNI S P O R T Pohybová aktivita Progressive increase of physical activity level generates changes in the intestinal microbiota Low <4 Cardiorespiratory Fitness • High Light Moderate Intense 31 Spánek Korelace mezi kvalitou a kvantitou spánku 2 dny spánkové deprivace vedou k významným změnám ve složení 32 NI U NI S P O R T Střevní mikrobiom a zdraví cév - Měli bychom tedy vyřadit zmíněné potraviny? - Multifaktoriální podklad - Aerobní aktivita snižuje hladiny TMAO - Potraviny bohaté na DMB (3,3dimethyl-1 -butanol) - Dostatek ovoce a zeleniny Ateroskleróza NI U NI S P O R T 7 ^ J ^ - ^ / \ Brain Hirot*ia|ün,y Nutritional sconce NeufDsoanců Psycftologr By ^^^^^.- Diet Gul-Biain Axis :.ioq : Í Astrocyte DiStaiy • • Tryptophan rr^líjbillies Neuron Bile J u J melalKilnBa Gul mšgrubiDrnĚ Ovlivnění činnosti střev (produkce neurotransmiterů, neuropeptidů, zvýšení/ snížení propustnosti) Cognifofi Mood Cetl-lD-osIl s-tgnalifig niĽlŕ-ju Ľ i 3va Commuflrty activity 34 MUNI S P O R T Gut - muscle axis Posstive effect of the Microbiotaphysical activity accessible carbohydrates anti-inflamantory Better training adaption Gut - bone axis Inhibition of Induction Preosteoclast Apoptosis of Tregs 36 MUNI S P O R T Leaky gut syndrom - Zvýšená propustnost střevní bariéry - Příčina je podmíněna několika faktory: sedavý životní styl, nízká diverzita mikrobiomu, nedostatek probiotických potravin, vysoká stresová zátěž - Základ pro vznik celé řady onemocnění - Některé projevy: kožní problémy, zvýšená plynatost, průjmy, potravinové alergie, chronická únava... Normal tight junction Leaky, and inflammation MUNI S P O R T WHAT DOES THE Color of Your Poop Mean? Brown Normal and healthy Red Blood in stool, lower Gl problems, red foods Yellow Parasitic infection, liver or gallbladder issues 1 W h i t e Pancreatic disorder or antacids G r e e n Lots of leafy greens or antibiotics B l a c k Upper Gl tract issue TYP 1 - TEZKA ZACPA Tvrdé hrudkyjako ořechy. TYP 2 - STŘEDNÍ ZÁCPA Tvar klobásy s výrazně hrudkovitým povrchem. TYP 3 - N O R M A Tvar klobásy s prasklinami na povrchu. Ideální tvar. TYP 4 - N O R M A Jako hladká j e m n á klobása nebo had. Ideální tvar. TYP 5 - LEHKÝ PRŮJEM Měkké kuličky s jasně ohraničenými okraji. TYP 6 - LEHKÝ PRŮJEM Nadýchané kousky kašovité konzistence. 38 TYP 6 - TĚŽKÝ PRŮJEM Tekutina bez pevných částic. Co dělat pro podporu střevního mikrobiomu? Konzumace celistvých potravin a omezení průmyslově zpracovaných potravin Zvýšit zastoupení rostlinné složky Managment stresové zátěže Zařazení fermentovaných potravin Rozmanitost Zvážit užití antibiotik 3£ nu rJ i S P O R T Výzvy pro podporu střevního mikrobiomu |j -j m Vyzkoušej fermentovaný výrobek, který neznáš. Prováděj 20-60 min aerobní pohybové aktivity denně. 40 MUNI S P O R T Kde hledat informace? iiulia Endersová STŘEVO NENÍ TABU Emeran Mayer DRUHÝ MOZEK Naše pocity a pohoda procházejí střevem ZDRAVA STŘEVA Justin a Erica Sonnenburgov ja n*Mdvi] The Plant-Based Gut Health Program for Losing Weight, Restoring Your Health, and Optimizing Your Microbiome FIBER FUELED WILL BULSIEWICZ, MD, MSCI MUNI S P O R T P u b f e j e d ® gut microbiome or gut microbiota Search Advanced PubMed® comprises more than 36 million citations for biomedical literature from MEDLINE, life science journals, and online books. Citations may include links to full text content from PubMed Central and publisher web sites. um i S P O R T „Všechny nemoci začínají ve střevech" Hippokratés 400 př. n. I. 42