Výživa – bp/bk4062 Tematické okruhy k ústní zkoušce, podzim 2022 Student losuje 1 otázku a je dotazován na doplňující otázky z dalších oblastí 01. Význam výživy a pohybové aktivity · Jaký má obecně strava a pohybová aktivita vliv na vybrané aspekty lidského zdraví? Primární a sekundární prevence výživou a pohybem - uveďte konkrétní příklady. · Potravinová legislativa – základní terminologie, dokumenty; zdroje informací o výživě (instituce a organizace a jejich význam) 02. Výživová doporučení · Co to jsou výživová doporučení a s jakými formami výživových doporučení se můžeme setkat? · Výživové doporučené denní dávky (VDD) (definice, určení, význam, referenční hodnoty pro příjem živin EFSA, DACH). Uveďte konkrétní příklad VDD a interpretujte. 03. Analýza výživového stavu a výživových zvyklostí člověka · Co je to výživový stav, jaké metody můžeme využít ke jeho hodnocení (anamnéza, somatické, antropometrické, laboratorní vyšetření)? · Jaké metody využíváme při hodnocení výživových zvyklostí člověka? (retrospektivní, prospektivní metody – rozdíly, význam, výhody nevýhody jednotlivých metod) · Nutriční software (význam, příklady, výhody a nevýhody využití v praxi). 04. Makroživiny · Charakteristika a nutriční význam sacharidů, tuků a bílkovin · Výživová doporučení (výživové denní dávky a jejich interpretace). 05. Mikroživiny · Charakteristika, význam, základní členění vitamínů a minerálních látek, potravinové zdroje · Které mikroživiny a proč jsou klíčové pro zdraví člověka v různých fázích života (dětský věk, ženy vs. muži, těhotné a kojící ženy či seniorská populace)? 06. Bioaktivní látky – význam ve výživě · Rozdělení, význam a přínos ve výživě, potravinové zdroje, výživová doporučení · Uveďte příklady a potravinové zdroje alespoň 5 fytochemických látek a jejich zdravotní přínos · Vláknina (význam, druhy, potravinové zdroje) · Probiotika, prebiotika (definujte pojmy, uveďte jejich význam v kontextu výživy) 07. Tekutiny a pitný režim · Význam vody ve výživě člověka, dehydratace, hodnocení úrovně hydratace. · Jaké aspekty ovlivňují příjem tekutin? Popište konkrétní postupy pro správné nastavení pitného režimu. · Jaké nápoje považujete za vhodné a nevhodné a proč? 08. Výživa v prevenci civilizačních onemocnění · Význam výživy v primární a sekundární prevenci · Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (KVO) (ovlivnitelné, neovlivnitelné) · Význam výživy v prevenci KVO, metabolického syndromu, diabetu, hypertenze nádorových onemocnění (vymezte onemocnění a uveďte základní doporučení v primární prevenci) · Preskripce pohybové aktivity (PA) v prevenci civilizačních onemocnění (uveďte základní doporučení PA – délka, intenzita, objem, frekvence) 09. Výživa specifických skupin - děti, těhotné a kojící ženy, senioři (student vybírá jednu skupinu) · Jaká jsou specifika ve výživě dětí v porovnání s dospělou populací? · Jakými metodami hodnotíme výživový stav dětí? Růstové (percentilové) grafy (definice, význam, použití). · Na příkladu potravinové pyramidy vysvětlete pojmy pestrost a přiměřenost ve výživě dětí. · Uveďte základní zásady dětského jídelníčku v podpoře správného růstu a vývoje dítěte a prevence rozvoje civilizačních onemocnění. · Jaká jsou specifika ve výživě těhotných a kojících žen? · Jaké důležité mikroživiny je potřeba hlídat, aby nedošlo k případnému narušení vývoje plodu? · Jaká jsou specifika ve výživě seniorů v porovnání s běžnou populací? · Které mikroživiny jsou velmi důležité pro podporu zdravotního stavu seniorské populace? 10. Alternativní výživové směry · Co to je alternativní směr výživy? Uveďte příklady nejméně 5ti alternativních směrů výživy a potenciální zdravotní rizika z nich vyplývající. Proč hovoříme o daném směru výživy jako o „alternativním“? · Vyberte si jeden vybraný alternativní výživový směr, blíže jej definujte, zhodnoťte jeho potenciální pozitiva či negativa ze zdravotního hlediska (např. vegetariánství, nízkosacharidová dieta, přerušované hladovění/půsty,…) 11. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR (Společnost pro výživu, 2012) · Doporučení Společnosti pro výživu