Praktická výuka je realizována formo semináře s otevřenou diskuzí a tematicky zaměřeného workshopu. Bude zahrnovat samostatnou i skupinovou práci k tématu hodnocení výživových zvyklostí. Práce vycházející ze seminární výuky bude předpokladem pro plnění domácího cvičení a úkolu, který bude podmínkou úspěšného absolvování předmětu.
Sportovní výživa - volitelný
Organizační pokyny k realizaci předmětu a obsahová náplň
Vítejte v předmětu Sportovní výživa. Předmětu, jehož cílem je poskytnout studujícím informace o významu výživy
v životě sportující populace. Z pozice trenéra je na základě vhodné diagnostiky a sestavené anamnézy možné efektivně podpořit celý tréninkový proces, soutěžní výkony a zdravotní stav. V tomto kurzu se budeme věnovat hodnocení nutričního stavu sportující populace, jejich výživových a pohybových zvyklostí, specifickým požadavkům tréninkového a závodního zatížení.
Výstupem z učení tohoto předmětu je schopnost studujících:
- charakterizovat obecná specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce;
- orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu;
- analyzovat výživový stav sportovce;
- pracovat s nutričním softwarem při programování individuálních nutričních potřeb sportovců;
- orientovat se v zálkadních nutričních strategiích optimalizující sportovní výkon;
- identifikovat základní zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření;
- orientovat se v používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy.
Rozsah a výukové metody
Předmět bude zahrnovat následující témata:
- Úvod do problematiky a limitující faktory sportovní výživy
- Anamnéza a hodnocení výživových zvyklostí sportovce
- Energetická bilance
- Energetická dostupnost
- Význam sacharidů ve sportovní výživě
- Význam bílkovin ve sportovní výživě
- Tekutiny, pitný režim a iontová rovnováha
- Doplňky stravy
- Periodizace sportovní výživy.
Metody hodnocení
Studenti jsou hodnoceni zápočtem na základě:
- Aktivní účast na výuce
- Zpracování hodnocení výživových zvyklostí sportovce (3 denní záznam jídelníčku s analýzou nutričním softwarem a hodnocením - výstup student vkládá do příslušné odevzdávárny předmětu do 28.2.2025.
- Zpracování pracovního listu dle zadání ( student vkládá do příslušné odevzdávárny předmětu do 28.2.2025)
Doporučená literatura ke studiu:
- Holeček, M. (2016). Regulace metabolismu základních živin u člověka. Karolinum.
- Kumstát, M & Hlinský T. (2022). Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. Masarykova univerzita.
- Kumstát, M. (2018). Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Masarykova univerzita.
- Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
- Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.
- Jeukendrup, A. (2019). Sport nutrition. Human Kinetics.
- Burke, L. (2021). Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill.