Sportovní výživa - volitelný

Organizační pokyny k realizaci předmětu a obsahová náplň

Vítejte v předmětu Sportovní výživa. Předmětu, jehož cílem je poskytnout studujícím informace o významu výživy v životě sportující populace. Z pozice trenéra je na základě vhodné diagnostiky a sestavené anamnézy možné efektivně podpořit celý tréninkový proces, soutěžní výkony a zdravotní stav. V tomto kurzu se budeme věnovat hodnocení nutričního stavu sportující populace, jejich výživových a pohybových zvyklostí, specifickým požadavkům tréninkového a závodního zatížení. 

Výstupem z učení tohoto předmětu je schopnost studujících: 

  • charakterizovat obecná specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce;
  • orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu;
  • analyzovat výživový stav sportovce;
  • pracovat s nutričním softwarem při programování individuálních nutričních potřeb sportovců;
  • orientovat se v zálkadních nutričních strategiích optimalizující sportovní výkon;
  • identifikovat základní zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření;
  • orientovat se v používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy.


Rozsah a výukové metody

Praktická výuka je realizována formo semináře s otevřenou diskuzí a tematicky zaměřeného  workshopu. Bude zahrnovat samostatnou i skupinovou práci k tématu hodnocení výživových zvyklostí. Práce vycházející ze seminární výuky bude předpokladem pro plnění domácího cvičení a úkolu, který bude podmínkou úspěšného absolvování předmětu.

Předmět bude zahrnovat následující témata:

  1. Úvod do problematiky a limitující faktory sportovní výživy
  2. Anamnéza a hodnocení výživových zvyklostí sportovce
  3. Energetická bilance
  4. Energetická dostupnost
  5. Význam sacharidů ve sportovní výživě
  6. Význam bílkovin ve sportovní výživě
  7. Tekutiny, pitný režim a iontová rovnováha
  8. Doplňky stravy
  9. Periodizace sportovní výživy.

Metody hodnocení

Studenti jsou hodnoceni zápočtem na základě:

  1. Aktivní účast na výuce
  2. Zpracování hodnocení výživových zvyklostí sportovce (3 denní záznam jídelníčku s analýzou nutričním softwarem a hodnocením - výstup student vkládá do příslušné odevzdávárny předmětu do 28.2.2025.
  3. Zpracování pracovního listu dle zadání ( student vkládá do příslušné odevzdávárny předmětu do 28.2.2025)

Doporučená literatura ke studiu:

  1. Holeček, M. (2016). Regulace metabolismu základních živin u člověka. Karolinum.
  2. Kumstát, M & Hlinský T. (2022). Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. Masarykova univerzita.
  3. Kumstát, M. (2018). Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Masarykova univerzita.
  4. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport. McGraw-Hill.
  5. Maughan, R. J. (2014). Sports nutrition. Wiley-Blackwell.
  6. Jeukendrup, A. (2019). Sport nutrition. Human Kinetics.
  7. Burke, L. (2021). Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill.