Kuchařské dovednosti v podpoře zdraví a sportovní výkonnost

Týden 13 - Jaké to je být lepší kuchařkou či kuchařem?

Návaznost na týden 12

Na cestě k dokonalosti...
Jsme rádi, že jste se aktivně zapojili do studia tohoto online předmětu a věřime, že pro Vás byl přínosem. Ve dvanácti kapitolách jsme se snažili poukázat na důležitost a význam vlastní přípravy stravy, tepelného zpracování stravy, evoluční význam vaření a nebezpečí některých potravin (zejména UPFs) v kontextu životního stylu. Protože je vaření dovednost, pak je potřeba ji pilovat a neustále zlepšovat. I přes úvodní nezdary se ale v určitou chvíli začne jednat o dovednost nezapomenutelnou (podobně jako jízda na kole) a hlavně nenahraditelnou v podpoře nejen zdraví, ale i sportovní výkonnosti.

„Učenci a vědci! Nebojte se létat! Žádný učený z nebe nespadne!“ (Vlasta Burian)

Pokračování v týdnu 13

V závěru semestrální online výuky bychom Vás ještě rádi odkázali na několik odborných prací a doplňkových zdrojů, které podtrhují důležitost doma připravené stravy a kuchařských dovedností.

"Vaření jako biologický rys člověka"

Přípravou vlastních pokrmů se vracíte ke kořenům, bez kterých bychom zde pravděpodobně nemohli být. Vaření je tak dokonce možné považovat za náš biologický rys (z angl. biological trait). Občasná odměna v podobě jídla z restaurace i nějaký ten příležitostný "přestupek" v podobě UPFs je samozřejmě v pořádku. Mohou nám pomoci těšit se a užívat si života, případně oslavit možnost být v dobrém prostředí přátel či rodiny. Problém je však v množství, a proto by mělo být oběcně naší snahou, aby naše vlastní kvalitní jídla v jídelníčku převažovala.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/1-s2.0-S1095643303000205-main.pdf

Jídlo, kuchařské dovednosti a zdraví

Existuje mezi těmito aspekty lidského chování a zdraví vztah? Obecně se dá na základě současných populačních studií řici, že ano. Výzkum v oblasti kuchařských dovedností má však své limity a je těžké přisoudit pozitivní působení na zdraví přímo jim. Jak jsme již naznačili v kapitolách 8 a 9, kvalita je klíčová a dnešní populace jednoznačně strádá na řadu neinfekčních onemocnění, které současný výzkum více a více přikládá právě nekvalitní stravě a vysoké míře konzumace UPFs.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/Snimek_obrazovky_2024-05-13_103648.png

V tomto článku rovněž zaznívá na základě jednoho ze zdrojů (Shapiro L., 2004) zajímavé tvrzení: "Již na přelomu 19. a 20. století jsme zahájili dlouhý proces, kdy jsme ve jménu zvyku, pohodlí nebo chuti přenechali mnoho rozhodnutí o tom, co jíme, potravinářskému průmyslu. Dnešní závratná míra obezity a cukrovky svědčí o důvěře, kterou jsme vložili do korporací, že nás dobře nakrmí. Potravinářský průmysl je však podnik, nikoli rodič; je mu jedno, co jíme, pokud jsme ochotni za to platit..... Domácí vaření má v dnešní době mnohem větší než jen sentimentální hodnotu; je to dovednost, jak přežít."

Článek Food, cooking skills, and health: a literature review
Odkaz na kompletní odborný článek věnovaný roli výživy kuchařských dovedností a zdraví v kontextu výživových zvyklostí obyvatel Severní Ameriky.

Platí u vaření tvrzení: "více znamená lépe"?

Studií, které by se věnovaly vztahu domácí přípravy pokrmů a zdraví, je řada. Studií, které by jednoznačně potvrdily pozitivní vztah mezi domácí přípravou a zdravím už je méně, respektive výsledky nejsou vždy jednoznačné. Současně je důležité si uvědomit, že domácí příprava kvalitní stravy není dostupná pro všechny. Socioekenomická situace vybrané populace je robněž klíčová pro rozhodování, zda se bude stravovat kvalitně  či nekvalitně.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/Snimek_obrazovky_2024-05-13_104824.png

"Častější vaření doma je obecně spojeno s lepší kvalitou stravy. Vyšší frekvence vaření je pozitivním přínosem u dospělých s nižšími i vyššími příjmy. Nicméně, souvislost mezi vařením a lepší kvalitou stravy je silnější u dospělých s vysokými příjmy. Je zapotřebí strategií, které pomohou Američanům s nižšími příjmy konzumovat zdravou stravu bez ohledu na to, jak často doma vaří." 

Socioekonomické rozdíly, které rozdělují společnost a přímo tak znemožňují některým skupinám stravovat se kvalitně, jsou v dnešní době velkým problémem. Strategie pro socioekonomickou rovnost jsou pravidelně diskutovány v rámci Spojených národů (UN), avšak jednotný globální postup nenachází konsensu.

Článek More frequent cooking at home is associated with higher Healthy Eating Index-2015 score
Odkaz na kompletní odborný článek věnovaný roli domácí přípravy pokrmů v US a vlivu sociální situace, respektive finanční situace populace.

Proč vařit?

Úkol 1A

Shlédněte TEDx přednášky Connora Blocha a Lucindy Scaly Quinn. Proč je tak důležité umět správně připravovat pokrmy (nejen v restauracích, ale i doma)? Možnost snížit potravnový odpad by prospěla nejen životnímu prostředí, ale mohla by pomoci zlepšit celkovou kvalitu života populace. Jak můžou kuchařské dovednosti navýšit dostupnost pokrmů a ovlivnit jejich cenu? Zdroje:

  1. TEDx talk Connor Bloch - www.youtube.com
  2. TEDx talk Lucinda Scala Quinn - www.youtube.com



Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/S0007114520002688a.pdf

Jaké to je být lepší kuchařkou či kuchařem?

Úkol 1B

Splňte závěrečný odpovědník, ve kterém by nás zajímal Váš posun v oblasti cooking skills a názor na náplň tohoto předmětu do konce 14. semestrálního týdne (nedělní půlnoc prvního týdne zkouškového období).

Závěr kapitoly

I přestože se jedná o online předmět, věříme, že jste získali nové informace s možností praktického uplatnění. Během celého semestru jste měli možnost se zaměřit na vybrané kuchařské techniky a jejich aplikaci. Pevně doufáme, že jste si tak během tohoto semestru doma připravili řadu chutných pokrmů, některé z nich byly možná úplně nové, osvojili jste si některé nové dovednosti či praktiky, které Vám umožnily nejen připravit lepší pokrmy efektivněji, ale např. i levněji, s volbou kvalitnějších surovin a možná jste se naučili i méně plýtvat. Pokud se Vám podařilo zapracovat alespoň na některých těchto a jiných nutričních aspektech, pak považujeme naši misi za úspěšnou.

Domácí práce pro Týden 13 - Jaké to je být lepším kuchařem?

Úkol 1

Zaměřte se na:

  • A) Shlédnutí TEDx přednášek Connora Blocha a Lucindy Scaly Quinn. Mohou pro Vás být motivací, proč ve vaření pokračovat a dále se zlepšovat.
  • B) Poskytnutí zpětné vazby vyučujícícm předmětu přes odpovědník níže a během zkouškového období nezapomeňte vyplnit předmětovou anketu. Názorů studentů si velmi vážíme, umožňuje nám vzdělávaní posouvat dále a nám profesně růst.

Viz zadání výše v textu.

Úkol 2

Zkontrolujte si průchod celým předmětem. Máte vše splněno v rámci podmínek pro udělení zápočtu? Pokud splňujete následující podmínky, pak můžete brzy očekávat úspěšné hodnocení:

  1. Aktivní zapojení do činností v interaktivní osnově a dodržení stanoveného harmonogramu (plnění praktických domácích cvičení, jejich odevzdání do příslušné odevzdávárny a splnění odpovědníků). Aktivní zapojení je hodnoceno kladně na základě splnění alespoň 85 % dílčích činností (kompletní výstupy v počtu 11 ze 13 tematických okruhů).
  2. Zpracování předmětových projektů dle zadání v interaktivní osnově (celkem 3) a jejich odevzdání (např. formou příspěvku v diskusním fóru či jinak dle zadání) ve stanoveném termínu.

Pokud tyto požadavky nesplňujete, pak se během tohoto týdne obraťte na garanta předmětu.

Úkol 3

V následujícím týdnu Vám bude zpřístupněna poslední bonusová kapitola, kde najdete několik vybraných receptů a mohli jste tak i nadále pracovat na zlepšování svých cooking skills.

Zdroj textu:

  1. Engler-Stringer R. (2010). Food, cooking skills, and health: a literature review. Canadian journal of dietetic practice and research : a publication of Dietitians of Canada = Revue canadienne de la pratique et de la recherche en dietetique : une publication des Dietetistes du Canada, 71(3), 141–145.
  2. Pagliai, G., Dinu, M., Madarena, M. P., Bonaccio, M., Iacoviello, L., & Sofi, F. (2021). Consumption of ultra-processed foods and health status: a systematic review and meta-analysis. The British journal of nutrition, 125(3), 308–318.
  3. Shapiro L. Something from the oven. New York: Penguin; 2004.
  4. Wolfson, J. A., Leung, C. W., & Richardson, C. R. (2020). More frequent cooking at home is associated with higher Healthy Eating Index-2015 score. Public health nutrition, 23(13), 2384–2394.
  5. Wrangham, R., & Conklin-Brittain, N. (2003). 'Cooking as a biological trait'. Comparative biochemistry and physiology. Part A, Molecular & integrative physiology, 136(1), 35–46.
Následující