Kuchařské dovednosti v podpoře zdraví a sportovní výkonnost

Týden 11 - Aplikace pravidel sportovní výživy do praxe

Návaznost na týden 10

Jak aplikovat doporučení pro sportovní výživu?

V minulé kapitole jsme naznačili některá kvantitativní doporučení pro sportovce, ale jak tyto čísla aplikovat? Nejedná se o nic jednoduchého, respektive aplikace nemusí být těžká, jen může některé odradit svým "matematickým" přístupem. Sportovní výživa je hodně o energii a podílu jednotlivých živin na CEP, které se u sportovců nevyjadřují jako procentuální podíl, ale individualizovaně dle energetické potřeby relativně na tělesnou hmotnost (v g/kg tělesné hmotnosti).

Pokračování v týdnu 11

V této kapitole představíme některé koncepty kalkulace energetické potřeby sportovců jakožto klíčový aspekt pro nastavení správného stravování u populace s vyšší mírou pohybové aktivity. Kvantitativní přístup je u sportující populace velice důležitý v prevenci rozvoje dlouhodobého energetického deficitu, který s sebou může přinést řadu zdravotních komplikací. Nízká energetická dostupnost představuje v současném vědeckém přístupu ke sportovní výživě jednu z nejzávažnějších výživových oblastí výkonnostně-sportující populace. Tzv. syndrom REDs představuje v době, kdy se populace celosvětově potýká s nadváhou kontrast reprezentovaný právě sportující populací. Zejména sportovci a sportovkně na elitní úrovni, u kterých je energetická potřeba velmi vysoká, jsou syndromem REDs ohroženi a ním spojenými komplikacemi (viz Obrázek 1).

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/REDs.png

Energetická bilance

Energetická bilance představuje rovnováhu mezi celkovým denním energetickým příjmem (CEP) a výdejem (CEV). CEP tvořený veškerými makroživinami, které za den sníme, představuje hlavní energetický zisk pro lidské tělo a zároveň důležité stavební látky. Sacharidy, tuky a bílkoviny bychom měli přijímat v určitých poměrech stanovených nutričními doporučeními (např. v podílu na CEP v poměru 60 % sacharidy, 30 % tuky a 10 % bílkoviny). Tyto poměry jsou obecně platné pro běžnou populaci, avšak v různé fázi života se pro jednotlivé makroživiny může měnit potřeba organismu. Např. novorozenci (pro potřeby růstu), těhotné ženy (pro vývoj plodu) či senioři (v prevenci úbytku svalové tkáně) mohou mít zvýšenou potřebu některých makroživin. Přijaté množství by se také mělo měnit dle aktuálního energetického výdeje (např. u fyzicky pracující populace či sportovců bude potřeba makroživin výrazně vyšší než u sedavé populace). Jedná se o misky vah, které se z dlouhodobého hlediska vzájemně ovlivňují. Rovnováha se může vychýlit na jednu či druhou stranu (příjem/výdej) a v delším horizontu ovlivnit jedincovu hmotnost, zdravotní stav, výkonnost, únavu atd. (Obrázek 2).

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/k_kzgfvzzx_ovvhuxdi.jpg

Energetická nerovnováha

Nastavení pozitivní či negativní EB může být ve výživě efektivní nástroj pro manipulaci s tělesnou hmotností. Avšak nic by nemělo trvat věčně! Dlouhodobá restrikce nebo surplus může způsobit zdravotní komplikace. Zároveň se zvyšuje riziko inklinace k extrémním dietám a alternativním výživovým směrům, které s sebou nesou další rizika malnutrice. U sportovců může dokonce již krátkodobý energetický deficit ohrozit jejich výkonnost a zejména ohrožující je dlouhodobý nadměrný deficit!

V první kapitole jsme se zmínili o energetické dysbalanci v rovině komplexního přístupu k člověku a jeho zdraví. Připomeneme, že nevyváženost CEP a CEV je dnes velkým problémem. Rostoucí počet lidí s příliš vysokou nebo příliš nízkou tělesnou hmotností zvyšuje zátěž na zdravotnický systém a snižuje celkovou kvalitu života v moderní společnosti (Obrázek 3).

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/Energeticka_dysbalance_izolalyn_pxvpntbt.jpg

Energetická potřeba sportujících

Zvýšená pohybová aktivita (PA) sportovců velmi variabilně zvyšuje denní energetickou potřebu a běžná strava tak nemusí za každé situace stačit ("Food first but not food always only"). Nejzřetelnější rozdíl mezi běžnou populací a pravidelně sportujícími je proto v navýšení denní energetické potřeby tvořené celkovým denním energetickým výdejem (CEV) z angl. total energy expanditure (TEE). CEV u běžné populace dosahuje hodnot cca 2000 kcal/den u žen a cca 2500 kcal/den u mužů, zatímco u elitních vytrvalostních sportovců mohou dosahovat i trojnásobku. Energetický výdej je tvořen třemi komponentami, které je při hodnocení energetické potřeby potřeba správně posoudit a kvantifikovat:

  1. Bazální metabolismus (BM)
  2. Termický vliv stravy, neboli dietou indukovaná termogeneze (z angl. diet-induced thermogenesis, či DIT)
  3. Fyzická aktivita (FA)

U běžné populace představuje BM zhruba 60 % z CEV, DIT zhruba 10 % z CEP (ano, DIT je kalkulován jako 10 % veškeré přijaté energie) a FA zbývajících cca 30 % z CEV. U sportujících může být hodnota CEV tvořena velmi rozdílnými podíly, jelikož hodnota BM je poměrně stabilní a variabilní složkou je právě FA, může FA tvořit i 60 % z CEV. 

Hodnoty BM a DIT jsou někdy pro zjednodušení označovány jako klidový energetický výdej (KEV).

Denní energetický obrat pak představuje samotná energetická bilance, neboli poměr mezi celkovým denním energetickým příjmem (CEP) a CEV. U výkonnostních sportovců se vedle energetické bilance posuzuje také tzv. energetická dostupnost kvantifikující energetické potřeby ve vztahu k aktivní tělesné hmotě na základě denního energetického příjmu a tréninkového energetického výdeje.

Úkol 1A
Vyzkoušejte jednotlivé kalkulace uvedené v této kapitole. Spočítejte si svůj CEP, CEV a energetickou bilanci.

Celkový denní energetický příjem (CEP)

Hodnocení CEP je klíčovým aspektem hodnocení energetické bilance. Jedná se o hodnocení, které je časově poměrně náročné a současně vyžaduje velkou přesnost, aby se snížila míra chyby v hodnocení. Sebedokonalejší hodnocení je však vždy zatíženo chybou, se kterou je potřeba počítat, a nejedná se tak o metodu dokonalou (viz Schéma 1). Některé důležité aspekty stejně jako metody záznamu (retrospektivní - zpětný záznam, vzpomínání např. na předchozí den - a prospektivní - průběžný zápis) a nástroje vyhodnocení nutričního záznamu (nutriční software). Stanovení CEP představuje typický kvantitativní přístup v programování výživy, které není možné bez nutričních software. Dalším faktorem kvantitativního hodnocení je celkový denní energetický výdej určující energetickou potřebu. Správně nastavený CEP je důležitým nástrojem pro pokrytí energetické potřeby člověka.

Přestože je kvantitativní hodnocení energetického příjmu komplikované a zatížené velkou chybou, jedná se o jedinou možnost, jak CEP hodnotit. Pokud je stanovení CEP opravdu nezbytné, což při hodnocení energetické potřeby sportovců jednoznačně je, pak by se měl hodnotitel co nejvíce snažit eliminovat chyby, které může při kalkulaci udělat:

  • Vytvářet přesné a objektivní záznamy stravování;
  • přesně vážit jednotlivé potraviny a komponenty pokrmů (např. s využitím kuchyňské váhy);
  • tyto hodnoty správně zadávat do nutričního softwaru (pozor na přepis z papírové do digitální podoby - čitelnost, rukopis, chyba při přepisu apod.);
  • volit vhodné softwary s přesnými a ověřenými databázemi potravin (u některých nutričních softwarů jsou sice databáze potravin velmi rozsáhlé, ale mnohé potraviny mohou být chybně zadány, kvůli zadávání samotnými uživateli);
  • vždy je potřeba brát v potaz kalorickou dostupnost a individuální rozdíly vstřebávání energie každého z nás (ty jsou ovlivněny složením střevního mikrobiomu, mírou zpracování potravin včetně míry rozmělnění potravy žvýkáním apod.).

Jaký je Váš denní energetický příjem?

Vyzkoušejte si práci s nutričním softwarem NutriData a zhodnoťte svůj CEP.

NutriData
Software ve webovém rozhraní s ověřenou databází potravin a nutričních hodnot. Jedná se o velmi přesný software, který nabízí volně dostupnou verzi, ale rozšířené funkce (včetně analýzy příjmu mikroživin) pouze s poplatkem.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/surprising-problem-with-calorie-counting-calories-in-infographic-image.png

Bazální metabolismus a klidový energetický výdej

Klíčovou roli při odhadu celkového denního energetického výdeje má hodnota KEV. Ten je možné kalkulovat i velmi přesně pomocí přístrojových metod (např. nepřímá kalorimetrie). Přístrojové metody bohužel nejsou k dispozici vždy (vyžadují laboratorně přesnou spirometrii). Proto byla vytvořena řada prediktivních rovnic, které mohou s touto kalkulací pomoci a mnohdy korelují s výsledky nepřímé kalorimetrie.

Co je to bazální metabolimsus?

Bazální metabolismus (BM) je hodnota, která udává množství energie pro udržení všech vitálních funkcí člověka. Energetická potřeba nad tuto základní úroveň je dána další činností organismu (např. fyzická práce).

Při příjmu potravy a trávení živin stoupá bazální metabolismus. Energie se spotřebovává na jejich vstřebávání a metabolizování v těle. Jako dietou indukovanou termogenezi (DIT)potravy označujeme množství energie, které připadne na jejich zpracování. Představuje průměrně 10 % energetické hodnoty směsi živin (přesněji se jedná o 4 % u sacharidů, 6 % u lipidů a 30 % u proteinů). Bazální metabolismus závisí na pohlaví, věku, tělesné konstituci (především výška a hmotnost) a hormonální regulaci.

Pro efektivní hodnocení KEV u sportovců je možné využít Cunninghamovu či Katch-McArdleovu rovnici. Jejich přesnost je vysoká díky kalkulaci s využitím aktivní tělesné hmoty, respektive beztukové hmoty (FFM z angl. „fat free mass“).

Rovnice není třeba složitě vkládat do kalkulačky. K dispozici je řada interaktivních nástrojů pro zjednodušení práce. KEV je možné velmi rychle a efektivně kalkulovat pomocí webových kalkulátorů:

Cunningham Calculator
Online kalkulačka postavená na Cunninghaově rovnici, jež je považována za asi nejobjektivnější v predikci KEV. Její využití u sportovců je velmi časté díky pravidelným sportovním/lékařským prohlídkám a znalosti FFM.

Katch-McArdle Calculator
Online kalkulačka hodnotící KEV pomocí Katch-McArdleovy rovnice. Je zde rovněž zařazena i Boerova formule pro stanovení procentuálního podílu tuku v situaci, kdy nemáme možnost FFM vyhodnotit antropometrickými nástroji.

Obecně užívanou prediktivní rovnicí je Harris-Benedictova, která je vhodnou rovnicí pro běžnou populaci s normálním BMI. Jelikož ale není zohledněna aktivní tělesná hmota (FFM), pak bývají výsledky zkreslené pro populaci s BMI mimo normu (>25) či tukovou tkání mimo normu (>30 % pro ženy a >20 % pro muže):

Harris-Benedict Calculator
Online kalkulačka využívající nejčastěji používanou a asi nejuniverzálnější rovnici pro hodnocení KEV (není potřeba znát FFM). Nevýhodou je její použití u populace s nadměrným množstvím tuku, respektive vysokou hmotností (výsledek je zkreslený o hmotu, která není metabolicky aktivní).

Řada těchto kalkulátorů umí pracovat i s hodnocením CEV pomocí PAL koeficientů. Na jednom místě tak můžeme rychle vyhodnotit orientační hodnotu CEV pro stanovení EB.

Celkový denní energetický výdej (CEV)

Mezi nejpřesnější experimentální metody, kterými můžeme CEV habituálních aktivit s přesností stanovit patří tzv. dvojitě značená voda (DLW) (z angl. „doubly labelled water“). Používá se pro odhad produkce CO2 a energetického výdeje. Metoda je založena na aplikaci vody obsahující izotopy vodíku a kyslíku a na jejich rozdílné eliminaci z těla. Výzkumy využívající DLW slouží ke stanovení náročnosti různých pohybových aktivit vůči klidovému energetickému výdeji. K predikci CEV se proto častěji využívá kalkulace pomocí koeficientu úrovně fyzické aktivity (násobku KEV), tzv. PAL (z angl. physical activity level ), případně hodnocení energetického výdeje s využitím snímačů tepové frekvence.

Predikce pomocí PAL

PAL je způsob, jak odhadnout a vyjádřit denní fyzickou aktivitu člověka jako koeficient násobku KEV. Úroveň fyzické aktivity lze určit dle seznamu fyzických aktivit, které člověk denně vykonává. Každá činnost vyjadřuje určitou energetickou spotřebu a jejich součet za celý den je následně vyjádřen jako tento koeficient. PAL tak představuje navýšení klidové energetické spotřeby o DIT, bežné denní činnosti (např. chůze, domácí práce, hygiena, příprava stravy apod.), pracovní aktivity (např. práce na PC, čtení, psaní aj.) a sportovní aktivity:

Energetická potřeba dospělé populace
Podrobný popis problematiky užívání PAL koeficientu v kalkulaci CEV a metabolického ekvivalentu zatížení, neboli MET z angl. Metabolic equivalent of task.

Pro kalkulaci CEV je opět možné použít interaktivní kalkulátory:

Rozdělení ekvivalentu náročnosti pohybových aktivit do kategorií je orientační a slouží pouze ke snadnější kalkulaci CEV. Kromě pohybové aktivity je třeba respektovat pracovní, studijní a jiné zatížení. Dále je nutné rozlišovat pohybovou aktivitu s ohledem na intenzitu, délku trvání a frekvenci zatěžování. Při výpočtu pomocí PAL je třeba uvažovat o všech těchto faktorech. Ve všech případech kalkulace CEV je již zohledněn termický vliv stravy. Hodnocení CEV s využitím analýzy tepové frekvence (TF) může být taktéž ošemetné. Zejména některé typy zatížení je problematické až velmi nepřesné hodnotit na základě TF (např. hodnocení intermitentních a silově-rychlostních výkonů, kde je srdeční frekvence velmi variabilní). Dále hodnocení tzv. ze zápěstí je z hlediska hodnocení energetického výdeje velmi přesné.

Jaká je Vaše energetická potřeba?

Vyzkoušejte si kalkulaci Vaší energetické potřeby pomocí online kalkulátorů výše:

  • Jaká je hodnota bazálního metabolismu?
  • Jaký je CEV s využitím kalkulace pomocí PAL?
  • Kolik energie musíte přijímat, abyste dosáhli energetické bilance?

Energetická potřeba sportující populace a role vaření

Dostáváme se na konec čtyř kapitol věnovaných nutričním doporučením a jejich aplikaci do stravovacích zvyklostí. Aby bylo možné tato doporučení naplnit, právě vaření a domácí příprava stravy je činnost, která vede k jejich praktické realizaci. Dovednost potraviny zpracovat a přeměnit na pokrmy souvisí s praxí, a stejně jako se učíme nějaký pohybový prvek ve sportu, učíme se porozumět vybrané problematice ve škole či pracovat s počítačovou aplikací, je možné naučit se i této dovednosti. Zmíněné cooking skills jsou v některých elitních sportovních týmech dokonce natolik vnímané jako klíčová součást celého tréninkového procesu, že jsou kuchaři součástí širšího realizačního týmu.

Role kuchaře ve sportovím týmu

Vzhledem k vysoké energetické potřebě, časové náročnosti elitního sportu a snaze podávat dlouhodobě co možná nejlepší výkon, je dnes častěji a častěji zmiňována důležitá role kuchaře jako člena realizačního týmu. Edukovaný a zkušený kuchař může být důležitou součástí celého tréninkového či soutěžního výkonu. Zejména u sportovců jejichž CEV přesahuje 4000 kcal/den a jejich tréninkový objem může dosahovat i 20 hod/týden.

Úkol 1B

Shlédněte krátké rozhovory s kuchaři sportovních týmů. Zdroj: https://www.youtube.com/


Závěr kapitoly

Sportovní výživa je o číslech. Kvantitativní přístup je zejména u výkonnostních a elitních skupin sportující populace klíčový z hlediska podpory tréninkového procesu, výkonnosti, tak i prevence rozvoje REDs a podpory zdraví. Adekvátní CEP dle stanovené energetické potřeby jsou náročné na kalkulaci, jelikož jsou tyto metody zatíženy velkou chybou. Pro hodnocení individuální odezvy sportujících na výživové zvyklosti je vhodné celý proces podpořit pravidelným hodnocením nutričního stavu (např. analýza tělesného složení pomocí přístrojové techniky jako je bioelektrická impedanční metoda, DEXA, Bod Pod, kaliperace apod.) a negativních změn (např. kvalita spánku, míra únavy, metabolické a hormonální změny - viz Obrázek 1).

Tepelná úprava potravin a domácí příprava ovlivňují dostupnost získatelné energie, kvalitu pokrmů a obsah jednotlivých živin. Vaření je tak základním nástrojem nutričního plánování (tzv. výživové programování), jelikož nám je umožněno díky různým kombinacím potravin, způsobům úpravy a individualizaci množství jednotlivých komponent manipulovat s příjmem důležitých složek výživy ke splnění nutričních doporučení (zejména těch sportovních).

Kuchařské tipy na závěr

"Think globally act locally" č. I

Místní, sezónní a udržitelná strava je skvělý způsob, jak podpořit místní produkci potravin, snížit dopad na životní prostředí, vychutnat si čerstvější a nutričně bohatší potraviny. "Myslet globálně a jednat lokálně" je jedním z přístupů, jak aktivně zlepšovat životní styl populace. Zde je několik praktických tipů, které vám pomohou při výběru:

  1. Nakupovat na farmářských trzích a místních farmách:
    • Farmářské trhy jsou skvělým místem pro nákup čerstvých, místních produktů přímo od pěstitelů. Nakupování místních produktů snižuje dopravní vzdálenosti a odpad z obalů. 
    • Vyhledání trhů v blízké vzdálenosti či přihlášení k odběru bedýnek lokálních producentů může být efektivní cestou, jak snížit uhlíkovou stopu a současně zlepšit stravovací zvyklosti.
  2. Sezónní stravování:
    • Identifikace potravin pěstovaných lokálně v jednotlivých ročních obdobích. 
    • Sezónní stravování znamená, že jsou potraviny plně zralé, mají zpravidla lepší chuti i nutriční obsah než potraviny dovážené z daleka. Přehled o sezónních potravinách naleznete v příloze níže z webu .
  3. Pěstování vlastních potravin:
    • Pokud to prostor dovoluje, pěstování vlastních potravin může být zajímavý způsob, jak alespoň částečně dosáhnout lokálního a udržitelného stravování. 
    • I malé prostory jako balkony nebo parapety umožňují pěstování bylinek či menších a nenáročných druhů zeleniny a ovoce. Aktuálně jsou ve městech velmi populární tzv. vertikální zahrady.
  4. Omezit spotřebu masa:
    • Produkce masa a masných výrobků je obecně velmi náročná na vstupní zdroje (energie, voda, pohonné hmoty apod.). 
    • Snížení spotřeby masa a volba místně chovaného, pastevně krmeného a organického masa může snížit celkový  environmentální dopad. 
    • Snížení konzumace živočišných zdrojů bílkovin a jejich nahrazení rostlinnými zdroji je obecně výhodné pro ekologickou situaci a současně pomáhá zpestřit jídelníček.

Začleněním těchto postupů do životního stylu je možné vychutnat si čerstvější a chutnější potraviny a zároveň pozitivně ovlivnit globální ekologickou situaci.

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/fsps/podzim2024/v2067/143953649/KDY-MA-SEZONU-KTERE-OVOCE-A-ZELENINA.pdf

Domácí práce pro Týden 11 - Aplikace pravidel sportovní výživy do praxe

Úkol 1

Zaměřte se na:

  • A) Kalkulace CEP, CEV a energetické bilance (viz zadání výše v textu).
  • B) Shlédnutí rozhovorů s kuchaři sportovních týmů (viz zadání výše v textu).
  • C) Vyzkoušejte si jeden z procesů fermentace či klíčení, zdokumentujte a odevzdejte do odevzdávárny ve stanoveném termínu.
Úkol: Fermentace a klíčení
Zde odevzdejte do konce 12. semestrálního týdne dokument k fermentaci/ klíčení dle pokynů v interaktivní osnově.

Úkol 2

Splňte krátký odpovědník níže do konce tohoto semestrálního týdne (do nedělní půlnoci): 

  • Odpovědník je složen z pěti testových otázek na jejichž zodpovězení máte 7 minut.
  • Odpovědník představuje shrnutí studijní oblasti pro daný semestrální týden. 
  • Na jeho splnění máte neomezený počet pokusů, vždy však pouze do uplynutí stanoveného termínu (nedělní půlnoc). 
  • Cílem je získat maximální počet bodů, celkem 5.

Úkol 3

Nezapoměňte zpracovat předmětový projekt č. 3 ve formě příspěvku v diskusním fóru dle předepsané struktury (více v zadání níže) do konce dvanáctého semestrálního týdne, tedy do nedělní půlnoci.

Předmětový projekt č. 3 pro 9.-12. semestrální týden

Projekt č. 3

V závěřečné části semestru se zaměřímě na aplikaci získaných znalostí a dovedností do běžného života, celkového životního stylu a výživy v kontextu pohybových aktivit. Studujte, aplikujte a představte svým kolegům formou příspěvku v diskusním fóru dle následující struktury:

Přichystejte 2 pokrmy s důrazem na jejich kvalitu v kontextu kvantitativních potřeb (celkový denní příjem energie, makro- a mikroživin načasování ve vztahu k pohybové aktivitě apod.). Zhodnoťte přínos těchto pokrmů z hlediska výživových doporučení a zdůvodněte, proč jste zvolili přípravu právě těchto pokrmů. Jak konkrétně příprava těchto pokrmů může pozitivně ovlivnit Váš životní styl a případně i podpořit sportovní výkon? Popište Vaši zkušenost v bodech:

  1. Přiložte fotografie přichystaných pokrmů a popište jejich přípravu v bodech (stručný recept).
  2. Jaký je nutriční význam těchto pokrmů (zaměřte se na jejich přínos z hlediska kvality - zastoupení skupin potravin, formy zpracování, případný synergický efekt některých složek pokrmu - a kvantity - obsah energie, makroživin a mikroživin, jejich podíl na plnění denních výživových doporučení apod.)?
  3. Zhodnoťte přínos těchto pokrmů pomocí nutričního softwaru NutriData.
  4. Jaký je přínos těchto pokrmů z hlediska životního stylu? Jak Vám pomohla příprava těchto pokrmů zapůsobit na bio-psycho-socio-spirituální složky životního stylu?
  5. Jaký je přínos těchto pokrmů v podpoře sportovního výkonu? Popište v rámci jakého zatížení jste pokrm aplikovali do nutričního harmonogramu, jak jste se cítili v rámci své pohybové aktivity a jaký vliv mělo toto jídlo na Váš výkon (pozitivní i negativní).
  6. Umožnila Vám tato zkušenost věnovat více času vlastní přípravě pokrmů, omezit konzumaci UPFs a navýšit kvalitu Vašeho stravování? Ano i ne, proč tomu podle Vás tak bylo?

Diskutujte také s ostatními spolužáky či vyučujícími a rozveďte na toto téma širší diskusi alespoň 2 komentáři (celkem se očekává 1 hlavní příspěvek a 2 komentáře jiných příspěvků).  

I přestože můžete v současné době vnímat nedostatky ve své připravenosti, dovednostech či vybavenosti, pak vezte, že vždy je co zlepšovat a i ti nejlepší kuchaři mohou narážet na podobné problémy jako úplní začátečníci. Cílem tohoto předmětu je případné nedostatky identifikovat a poskytnout tipy ke zlepšení.

Zdroj textu:

  1. BOWEN, Sarah; ELLIOTT, Sinikka; BRENTON, Joslyn. The joy of cooking?. Contexts, 2014, 13.3: 20-25.
  2. ENGEL, George L. The biopsychosocial model and the education of health professionals. Annals of the New York Academy of Sciences, 1978, 310.1: 169-181.
  3. GLIKSON, Andrew. Fire and human evolution: The deep-time blueprints of the Anthropocene. Anthropocene, 2013, 3: 89-92.
  4. Klimešová, I., & Stelzer, J. (2013). Fyziologie výživy (1. vyd.). Univerzita Palackého v Olomouci.
  5. KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019. 114 s. ISBN 978-80-210-9456-7.
  6. KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018. 156 s. ISBN 978-80-210-9162-7.
  7. MILLS, Susanna, et al. Health and social determinants and outcomes of home cooking: A systematic review of observational studies. Appetite, 2017, 111: 116-134.
  8. Myhrvold, N. (30. 6. 2021). Cooking. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/cooking
  9. POLLAN, Michael. Cooked: A natural history of transformation. Penguin, 2013.
  10. SYMONS, Michael. A history of cooks and cooking. University of Illinois Press, 2003.
  11. Williams, M. H., Anderson, D. E., & Rawson, E. S. (2013). Nutrition for health, fitness & sport (10th ed.). Mc Graw- Hill.
  12. World Health Organisation (30. 6. 2021). Frequently asked questions. https://www.who.int/
  13. WRANGHAM, Richard; CONKLIN-BRITTAIN, NancyLou. Cooking as a biological trait. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 2003, 136.1: 35-46.