Přílohy Příloha 1: Rozdělení užitkových rostlin Název Příklad Obilniny pšenice, žito, ječmen, oves, pohanka, proso, rýže, kukuřice Luštěniny (sklízené po zralosti lusků) hrách, fazole, čočka, sója Olejodárné rostliny sója, podzemnice, řepka olejka slunečnice, mák, oliva Cukrodárné rostliny řepka cukrová, třtina cukrová, javor cukrový Hlíznaté rostliny brambory Zeleniny podrobnější dělení v Tabulce 2 Ovocné stromy mírného pásma jabloň, hrušeň, třešeň, višeň, meruňka, broskvoň, slivoň, rybíz, angrešt, jeřáb, mišpule, kdoule, jahodník, hroznovitá borůvka, kaštanovník, mandloň, ořešák, líska Ovocné stromy tropů a subtropů citroník, grapefruit, pomerančovník, banánovník, smokvoň, kiwi, marhaník, datlovník, kokosovník, kaki (tomel), lokvát, liči, případně též ananasovník Ovocné liány vinná réva Drogy a podobné plodiny kavovník, čajovník, kakaovník, chmel Zdroj: Skorňakov a kol. 1988: 52-53 Příloha 2: Rozdělení zeleniny Druh zeleniny Příklady Košťálová zelí hlávkové bíle a červené, kapusta hlávková, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, kedluben, květák, zelí čínské a pekingské, brokolice Listová salát hlávkový, čekanka, špenát, mangold Kořenová mrkev, petržel kořenová, petržel naťová, pastinák, celer, řepa červená, ředkvička, křen Plodová okurka, rajče, paprika, tykev, meloun cukrový a meloun vodní Lusková hrách, fazole Cibulová Cibule kuchyňská, česnek, pór, pažitka Kořeninová Majoránka, kopr, libeček lékařský Ostatní Kukuřice cukrová, chřest, celer Zdroj: Pokorný 2001: 6 Příloha 3: Baterie otázek k rozhovoru pomocí návodu Popis a historie místa sortimentu pěstovaných plodin * Popis a historie místa, kde jsou rostliny pěstovány · Co vše pěstitel již pěstoval? o obecně ze zeleniny o z krajových, starých nebo rodinných odrůd zeleniny o z jakého důvodu začal pěstovat a následně případně ustoupil z pěstování Důvody pěstování * Co vede pěstitele k pěstování si vlastní zeleniny? * Co vede pěstitele k pěstování krajových, starých nebo rodinných odrůd? * Jaký postoj zaujímá k tzv. „supermarketové“, tedy zelenině dovážené z různých koutů světa * Jaký postoj zaujímá k hybridům? (ať je pěstuje či nepěstuje) Styl hospodaření · Jak by pěstitel definoval svůj styl hospodaření? · Jak se tento styl projevuje v realitě na pozemku? · Co vede pěstitele k tomuto stylu hospodaření? · Jaká používá hnojiva? · Jaké používá chemické ošetření rostlin? · Kupuje pěstitel rašelinu? Současný sortiment pěstované zeleniny a odrůd * Sortiment pěstovaných zeleninových druhů a jejich odrůd * Jsou mezi odrůdami hybridi F1? * Jsou mezi nimi odrůdy, které pocházejí z biologicky certifikovaných semen? * Z jakého důvodu pěstitel pěstuje rostliny v tomto složení? * Jaké z nich jsou dle pěstitele krajové, staré nebo rodinné? * Z jakého důvodu si vybral právě tyto odrůdy? * Které z krajových, starých nebo rodinných jsou lokální? Které z nich pocházejí z území ČR? * Z jakého důvodu dal pěstitel přednost krajovým odrůdám před konvečními? Pěstitelova informovanost o odrůdách * Kde se dozvěděl o tématu krajových, starých a rodinných odrůd? * Shání pěstitel informace o odrůdách? Jestli ano, tak z jakých zdrojů? * Jak by pěstitel definoval krajovou odrůdu? * Jak by pěstitel definoval starou odrůdu? Osivo * Kde pěstitel sehnal osivo prvních krajových, starých nebo rodinných odrůd? * Kde pěstitel shání osivo krajových, starých nebo rodinných odrůd v současnosti? * Semenaří si pěstitel osivo zeleniny? Jestli ne, tak z jakého důvodu? Jestli ano, tak z jakého důvodu? * Semenaří si pěstitel osivo krajových, starých nebo rodinných odrůd? Jestli ano, tak z jakého důvodu? * Jak pěstitel zajišťuje případnou odrůdovou čistotu? * Poskytuje pěstitel osivo dalším pěstitelů? Zpracovávání zeleniny · Připravuje pěstitel krajové odrůdy dle nějakého speciálního kuchařského receptu? · Zpracovává pěstitel zeleninu nebo krajové, staré a rodinné odrůdy (například sušením, zavářením, mražením atd.)? Vnímání svého pěstování pěstitelem * Přikládá pěstitel nějaký význam svému pěstování krajových, starých a rodinných odrůd? * Přikládá pěstitel nějaký význam semenaření zeleninových druhů a jejich krajovým, starým a rodinným odrůdám? * Jak si pěstitel myslí, že jeho aktivitu v podobě pěstování krajových, starých a rodinných odrůd vnímá jeho blízké okolí? * Promítají se aktivity v podobě pěstování krajových, starých a rodinných odrůd do jiných činností (propagace, nabízení osiva dalším pěstitelům, pěstování například krajových, starých odrůd ovocných stromů)? * Zabývá se pěstitel sbíráním odrůd? Jestli ano, kterých? Co ho k této aktivitě vede? Budoucnost aktivity * Bude pěstitel rozšiřovat nebo zužovat sortiment pěstovaných krajových, starých nebo rodinných odrůd? * Jak vidí pěstitel své pěstování v příštích sezónách? * Myslí si pěstitel, že bude mít komu předat své osivo? Příloha 3: Fotografie z výzkumu Foto 1: Historická ochranná známka zaručující pravost Malínského křenu (Vyfoceno ze složky pěstitele křenu) Foto: Musil 2009 Foto 2: Trvalá křenová kultura, neboli křenovka, pěstitele P1 Foto: Musil 2009 Foto 3: Ukázka pěstitelova křenu Foto: Musil 2009 Foto 4: Sklenice a pytlíčky se semeny pěstitelky P2 (Na fotu jsou také papričky z kolekce Směr barev firmy Semo) Foto: Musil 2009 Foto 5: Rodinná odrůda česneku pěstitelky P2 Foto: Musil 2009 Foto 6: Dřevěná opora pro rajčata pěstitelky P2 Foto: Musil 2009 Foto 6: Tři různé odrůdy hlávkového zelí pěstitele P4 Foto: Musil 2009 Foto 7: Vykvetlá brokolice na osivo pěstitele P4 Foto: Musil 2009 Foto 8: Uschlý šumavský bílý mák bez palic pěstitele P5 Foto: Musil 2010 Foto 9: Německá odrůda kedlubnu 'Superschmelz' pěstitele P5 Foto: Musil 2010