Zdravá (kvalitní) půda Eduard Pokorný edapok@seznam.cz Zemědělstvím se člověk živí jen nepatrnou část své existence (ve střední Evropě cca 7 500 let, na Předním východě nejvýše 10 000 let). Za tu dobu se lidstvo rozrostlo na několik miliard (v Evropě na mnoho stovek miliónů). Takový obrovský růst umožnilo právě zemědělství. • Novak,poet • Žně1 Jirsa • Průnik sfér • Perry • Columella • Pokles kvality Výnosy obilovin na osobu – smutné zjištění Jak šla historie Zkušenosti empirického zemědělského poznávání byly předávány „z otce na syna“ a „z matky na dceru“ a jsou zaplaceny smrtí a hladem miliónů našich předků. Tyto zkušenosti a zemědělská půda jsou největším bohatstvím člověka umožňující jeho přežívání. Historie zemědělských soustav je historií umění nechat odpočívat (regenerovat) půdu. Staří zemědělci výstižně říkali, že půda, stejně tak jako člověk nebo tažné zvíře si po těžké práci musí odpočinout. Znázornění podílu osévaných a sklízených půd při přílohovém zemědělství, trojhonném systému úhorového hospodaření a schéma norfolkského osevního postupu V podmínkách přílohového zemědělství byl za slušný výnos obilovin považována sklizeň 0,4 t/ha. Proto již jeden neúrodný rok vyvolával řadu existenčních obtíží a následnost dvou neúrodných roků za sebou měla za následek zpravidla hladomor. V 9. století Evropa prožila čtyři období několikaletého všeobecného hladomoru a 64krát v Evropě propukly hladomory lokální. Změny ke kterým došlo ve 12. a 13. století, a které měly za následek docilování sklizní rovnajících se v průměru trojnásobku až čtyřnásobku výsevku, jsou v moderní historii označovány plným právem za agrární revoluci. Rádlo na nástěnné malbě v kostele, Slavětín nad Ohří (druhá polovina 14. století) Dřevěné rádlo, kterým u Slavkova oral císař Josef II Ruchadlo bratranců Veverkových (1827) V druhé polovině 18. století se v Anglii, se začal v hrabství Norfolk používat první průkopnický osevní postup střídavého hospodaření – norfolkský osevní postup jetel – ozim – okopanina – jařina s podsevem jetele Norfolkský osevní postup představoval v zemědělské výrobě obrovský revoluční zvrat - vymanění z "tisíciletých úhorových systémů hospodaření" - počátek tzv. zemědělskotechnické revoluce. Po zavedení soustavy střídavého hospodaření u nás v poměrně krátkém čase stouply hrubé výnosy zemědělských plodin o závratných 100 až 110 % a čisté výnosy se zvýšily dokonce o 200 až 240 %. Modifikace norfolkského osevního postupu zůstávají i dnes základem všech moderních současně uplatňovaných soustav střídání plodin na orné půdě. České a moravské zemědělství má bohatou tradici, dosáhlo pozoruhodných výsledků a selský stav byl ve společnosti vysoce vážen. Josef Holeček Nové objevy v přírodních vědách a zemědělství mění svět Začíná „technický“ závod čápa s pluhem Až do minulého století byla všechna potrava na této planetě získána ze slunce pomocí fotosyntézy. Ať už lidé jedli rostliny nebo živočichy, kteří se rostlinami živí, energie v jejich potravě vždy pocházela ze slunce. Zakladatelé Rothamsted Experimental Station J.B. Lawes (1814 – 1892) J.H. Gilbert (1817 – 1901) Fritz Haber N 2 +3 H 2 ⇌ 2NH 3 Carl Bosch N.P. 1918 (1868 – 1934) N.P. 1931 (1874 – 1940) Jejich proces je často nazýván nejvýznamnějším vynálezem 20. století "odpálili populační explozi," světová populace se z 1,6 miliardy v roce 1900 zvýšila na 6 miliard v roce 2000. Eilhard Alfred Mitscherlich (1874 - 1956) V roce 1909 matematicky vyjádřil tzv. „Produkční zákon“. Tento byl přijat po celém světě a stal se základem pro nové otázky a výzkumu výživy rostlin. 8obr 7obr Norman Ernest Borlaug (1914- 2009, 1970 Nobelova cena míru) byl americký agronom, známý také jako „otec Zelené revoluce“ Mezi lety 1945 až 1994 vzrostlo množství energie vložené do zemědělské výroby čtyřnásobně, zatímco úroda vzrostla pouze trojnásobně. Hektarové výnosy obilnin ve světě od doby zelené revoluce v 70. letech stagnují. Přesto, že většina intenzifikačních opatření - zavlažování, stroje, hnojiva a technologie pěstování rostlin již byly realizovány. Bylo dosaženo maximálního využití úrodnosti půdy a výnosy se blíží maximální dosažitelnosti fotosyntézy. Genetici sice pracují na zlepšení účinnosti fotosyntézy, ale vzhledem k tomu, že příroda pracuje na problému několik miliónů let, není žádná záruka, že může v příštích 10 až 20 letech dojít ke zlepšení. Průměrný obyvatel USA si za jednu hodinu práce vydělá přibližně na 100 000 kcal energie. Z toho vyplývá, že si na svou denní dávku potravin vydělá v současném systému přibližně za 20 minut. Bez fosilních paliv, bude denní dávka potravin vyžadovat 111 hodin práce – to znamená téměř tři týdny práce! Jakmile se začne snižovat množství fosilních paliv (např. jejich dostupností při těžbě a tím zvyšující se cenou), bude i méně energie pro produkci potravin. …srovnejme úroveň emocí dvou zhruba stejně velkých problémů – globálního oteplování a úbytku či degradace orné půdy. Ten první přináší bouřlivé diskuse , napadání a upravování výsledků, ten druhý spíš tichý smutek bez mediální odezvy… Také spontánní rozšiřování osobního automobilismu, které se nejvíce podílí na vyčerpávání omezených zásob ropy, tak na úbytku orné půdy, dnes téměř nikdo nekritizuje. Proč dosud neexistuje zákon o ochraně půdy? …přesto, že je již dlouho připraven. …protože politické strany podléhají tlaku developerů, kteří si nadále přejí nakupovat zemědělskou půdu za 10 Kč za m2 a po dostavení suburbie ji prodávat za 800 (3 000) Kč za m2. Výměra ZPF k 31. 12. 2010 byla 4 234 tis. ha (53,7 % výměry ČR) Celkový úbytek zemědělské půdy od roku 1927 je 861 tis. ha Mezi roky 2000 – 2010 ubylo 46 tis. ha to je 12,6 ha/den! Rachel Carsonová Uvědomění si hodnoty krásy, tvarů a funkcí přírodních objektů představuje jeden ze základů zemědělské etiky… Zemědělská etika sleduje filosofické, sociální, politické, právní, ekonomické, vědecké a estetické aspekty zemědělských problémů a poskytuje návod pro rozhodování o těchto problémech. Gregory Bateson Problémy nejsou řešeny reprezentováním nové skutečnosti, nýbrž přehledným sestavením toho, co je dávno známé. Wittgenstain, L.: Filosifická zkoumání. Praha 1998, str. 63, paragraf 109 Co je půda ? • Novák,definice Zrození půdy Vznik našich půd (podle Spirhanzla) S – suťové půdy, T – troska vytvořená erozí, Č – černozem, H – hnědozem, P – podzol, K – skeletovitá půda, N – nivní půda Koloběh,barva černozem Kroměříž hnědozem Litenčice luvizem Troubsko Podzol Bělá • Koloběh Zrnitostní složení půdy Půdní druh • zrno1 zrno • Zrno3 • Zrno5 Makroskopická zkouška pro stanovení půdního druhu zrno7 Fyzikální vlastnosti půdy • fyz14 fyz29 Základní fyzikální vlastnosti - objemová hmotnost – udává hmotnost známého objemu (cm3) i s póry, čím je půda utuženější, tím je objemová hmotnost větší (neměla by být vyšší než 1.45 g/cm3), - hustota (měrná hmotnost) - udává hmotnost známého objemu (cm3) bez pórů (průměrná hodnota je 2.62 g/cm3). Slouží k výpočtu pórovitosti, - pórovitost – udává množství volných prostorů v půdě (neměla by klesnout pod 45 %), - maximální kapilární kapacita – udává množství pórů z nichž není voda odváděna gravitací (kapilární póry). Neměla by být vyšší než 36 %, - minimální vzdušnost – množství vzduchu v půdě po nasycení na maximální kapilární kapacitu (neměla by klesnout pod 10 %) fyz8 • fyz18 • fyz19 • fyz17 • fyz9 • fyz21 Profil se zřetelnou pedokompakcí a struktura z pedokompakce ZHUT AGR • fyz22 fyz20 Struktura půdy str2 • str5 • str6 Voda v půdě hydrolimity zásoba vody fyz24 • fyz31 vod19 Fyzikálně chemické vlastnosti půdy • fyzchem16 • fyzchem21 Půdní reakce • fyzchem8 • • KP5 • fyzchem19 • fyzchem18 • fyzchem20 Organická hmota v půdě Humus hum4 hum5 hum23 hum22 Život v půdě edafon1 edafon4 edafon5 Poskok bažinný (Isotomurus palustris) Krtonožka obecná (Gryllotalpa gryllotalpa) edafon6 Žížala obecná (Lumbricus terrestris) Žížalí chodba Žížalí chodba Žížalí hromádka • Žížalinec Způsoby hospodaření, zisk a cena za poškození půdy • Bylo zjištěno, že geneticky identické půdy (černozemě luvické) se po 40 letech rozdílného hospodaření liší: • - zásobou humusu v ornici. Roční úbytek v provozních podmínkách představuje 0,93 t. ha-1, •- obsahem výměnného hořčíku, kdy se jeho obsah na provozních plochách snížil v ornici i podorničí (roční úbytek je cca 15 kg.ha-1), -v provozních podmínkách bylo dále v podorničí prokázáno zvýšení objemové hmotnosti. • •Ekonomická kalkulace prokázala, že roční zisk z 1 ha je v provozních podmínkách vyšší o 1268 Kč než na pokusných plochách Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži. • •Celkově lze statisticky prokázané negativní změny zaznamenané za 40 let v provozních podmínkách vyjádřit částkou 169 159 Kč na 1 ha, což je cena vyšší než úřední cena půdy. Bonitace půdy KPP1 KPP111 •Skupiny půdních typů •Právním předpisem, kterým se stanovuje charakteristika bonitovaných půdně ekologických jednotek a postup pro jejich vedení a aktualizaci je Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 327/1998 Sb. v platném znění (vyhláška 546/2002 Sb). •Během bonitačního průzkumu bylo vymezeno 2199 BPEJ, tato základní skupina byla dále rozřazena do následujících 13 skupin půdních typů: •1. černozemě •2. hnědozemě (skupina hnědozemí) •3. luvizemě •4. rendziny, pararendziny •5. regozemě •6. kambizemě •7. kambizemě dystrické, podzoly, kryptopodzoly •8. kambizemě, rankery, litozemě (skupina mělkých půd) •9. silně svažité půdy •10. pseudogleje •11. fluvizemě •12. černice •13. gleje Ukázka mapy BPEJ (1 : 5000 • • • • Stanovení úřední ceny půdy Úřední ceny orné půdy byly stanoveny přímo na bázi vypočtených HRRE. Pro BPEJ s kladným HRRE byly odvozeny podle vzorce: ÚCOP = HREE * ( 1-D ) + COPb U ÚCOP = úřední cena orné půdy HRRE = hrubý roční rentní efekt (=úrodnost v Kč, interval -2576 Kč - +9785 Kč) D = předpokládaný podíl na daních na HRRE (max. 45 %) U = zvolená úroková míra (5 %) COPb = základní cena orné půdy (20.000 Kč/ha) Chléb náš vezdejší (J. Spirhanzl: Dvanáct měsíců na srdci přírody) • …Je neděle a sváteční klid lehl i na krajinu, kterou kráčíte. Ano: kráčíte, neboť i vaše srdce je sváteční a vážné. Všichni milujeme toto bloudění rodnými lány v přepychu žňové krásy. Z ní pije i naše duše onen nejblaženější pocit – pocit jistoty, že tvé bytí člověče boží, dostává nové předpoklady: kam oko dohlédne, rodí se chléb náš vezdejší! Všude po světě vycházejí tak tví bratři lidé do zrajících polí, aby stejně se posilovali tou vírou v chléb. A milióny úst šeptají denně prosbu „Dejž nám dnes!“ Uvědomili jste si, že je to první prosba v Otčenáši? Půdní typ Renzina modální Fluvizem glejová Černozem modální Černice modální Hnědozem modální Luvizem modální Kambizem modální1 Podzol modální Pseudoglej modální Glej modální Organozem fibrická