Tomáš Miléř: Dřevoplynová kamna z plechovky Dřevoplynová kamna z plechovky Tomáš Miléř Katedra fyziky, PdF MU v Brně Abstrakt Na semináři v Náchodě 2010 měli účastníci možnost si vyrobit jednoduchá dřevoplynová kamínka a uvařit čaj. Konstrukce kamen je poměrně jednoduchá, lze je vyrobit ze tří plechovek asi za půl hodiny. Jako palivo slouží jakákoliv suchá biomasa. Zahřátím biomasy se uvolňuje dřevoplyn, který se mísí s čerstvým vzduchem a v horním prostoru kamen se spaluje. Plamen lze využít k vaření a po zhasnutí v kamnech zůstává nespálený uhel, který pak můžeme použít ke grilování nebo pro jiné účely. Přidáním uhlu do půdy lze odebrat CO2 z atmosféry a současně vylepšit kvalitu půdy. Tuto technologii jsme se žáky ZŠ Křídlovická prezentovali na GLOBE Games 2010 ve Svitavách. Úvod Před objevem fosilních paliv bylo dřevěné uhlí významným zdrojem energie pro vaření a vytápění domů. I dnes je dřevěné uhlí velice populární v rozvojovém světě pro svou velkou výhřevnost, snadný transport a skladovatelnost. Stejně jako kdysi v Evropě, poptávka po něm vede v rozvojových zemích k masivnímu odlesňování [1]. Při tradiční produkci dřevěného uhlí v milířích se odpadní teplo z pyrolýzy nevyužívá a uvolněný dřevoplyn uniká do ovzduší. Přitom v Africe se nejčastěji vaří na otevřeném ohništi ze tří kamenů, na kterých leží hrnec. Tento způsob spalování dřeva je velice neefektivní, a jen malá část energie je skutečně využita k vaření. Nahrazení tří-kamenného ohniště jednoduchými hliněnými kamny uspoří asi dvě třetiny palivového dříví. Existuje však jednoduchá konstrukce kamen, která v jediné zařízení spojuje účinná kamna na biomasu a milíř pro produkci uhlu. Zahřátím biomasy v prostoru kamen se uvolňuje dřevoplyn, který se spaluje využívá se pro vaření. Jakmile plamen zhasne, vysypeme z kamen kvalitní uhel, jenž lze použít k dalšímu vaření nebo pro jiné účely. Vařič z plechovek popsaný v tomto dokumentu poskytuje plamen po dobu asi 20 minut. Obr. 1 - Vaření na dřevoplynovém vařiči z plechovek v Keni, 2010 1 Dílny Heuréky / Heureka Workshops 2010 V posledních asi deseti letech pro uhel z biomasy se začal používat nový pojem „biouhel“ (z angl. biochar) [2]. Původní surovinou nemusí být nutně dřevo, ale zuhelnatět lze prakticky jakoukoliv biomasu (např. zbytky ze zemědělské produkce nebo drůbeží trus). Při pyrolýze asi polovina uhlíku obsaženého v biomase přejde do atmosféry, druhá polovina zůstane uložena ve formě uhlu. Přidání jemnozrnného biouhlu do zemědělské půdy vede ke zlepšení fyzikálních vlastností půdy a k vyšším výnosům [3]. Navíc takovýto elementární uhlík v půdě představuje trvalé úložiště uhlíku, jenž byl ještě nedávno v atmosféře ve formě CO2. Tato technologie je „win-win-win“ řešením (tedy něco jako 3 mouchy jednou ranou): 1. umožňuje úsporné využívání palivového dříví (nebo odpadní biomasy) pro vaření, 2. napravuje kvalitu zemědělské půdy vyčerpané intenzivním obděláváním, 3. prostřednictvím fotosyntézy odčerpává z atmosféry skleníkový plyn CO2 a má potenciál významně zmírnit rychlost antropogenních klimatických změn [4]. Obr. 2 - Schéma znázorňující běžný způsob vaření a zemědělství v rozvojovém světě (vlevo) a využití biouhlu (vpravo) [3]. Popis funkce kamen Do vnitřního prostoru kamen naskládáme suchá dřívka orientovaná svisle, aby mezi nimi mohl volně proudit vzduch. Navrch nasypeme trochu třísek, které se snadněji podpalují. Delší klacíky je lépe rovnat uprostřed, aby nezablokovaly otvory pro přívod kyslíku. Drobné suché třísky lze zapálit i přímo, jistější je ale stříknout na povrch třísek trochu podpalovače (např. lampový olej). Horní vrstvu paliva zapálíme sirkou a ihned připevníme komín pro zvýšení tahu. Po rozhoření se na povrchu vytvoří vrstva žhavých uhlíků, od nichž se postupně teplo předává směrem dolů. Zahřátím dřeva se uvolní dřevoplyn, jehož hořlavé složky CH4, H2 a CO se mísí s kyslíkem přiváděným dutou stěnou a vznítí se. Proto pozorujeme plameny šlehající z vnitřních otvorů nad palivem, nikoliv z paliva samotného. Pro přímé hoření paliva není ve vnitřním prostoru dostatek kyslíku a biomasa se přeměňuje na uhel. Díky silnému komínovému efektu je hlavní tah vzduchu dutou stěnou, vnitřním prostorem prochází jen tolik vzduchu, kolik je nezbytné pro nahrazení stoupajícího dřevoplynu. 2 Tomáš Miléř: Dřevoplynová kamna z plechovky Obr. 3 - Schéma dřevoplynových kamen Postup výroby kamen z plechovek Materiál: • vnější stěna (plechovka od psího žrádla - průměr 100 mm, výška 175 mm), • vnitřní stěna (plechovka od párků - průměr 85 mm, výška 164 mm), • komín (stejná plechovka od psího žrádla nebo nižší plechovka např. od broskví průměr 100 mm, výška 118 mm) Nářadí: vrtačka, vrták průměr 8 mm a 5 mm, nůžky na plech, půlkulatý pilník, kladivo Připravíme si tři prázdné čisté plechovky, ze kterých zhotovíme vnitřní a vnější stěnu vařiče a komín. Obr. 4 – Rozložená kamna (zleva: vnitřní stěna, vnější stěna a komín) 3 Dílny Heuréky / Heureka Workshops 2010 Vnitřní stěnu vyrobíme z plechovky od psího žrádla, kterou lze jednoduše otevřít zatažením za očko. Po obvodu na otevřeném konci plechovky vyvrtáme asi 10 otvorů průměru 8 mm. Dále na dně plechovky naměříme kružnici podle průměru vnitřní plechovky. Kružnici odvrtáme a vystřihneme nůžkami na plech, nerovnosti odstraníme pilníkem. Kruhový otvor by neměl být větší než průměr vnitřní plechovky. Obr. 5 – Vnější stěna Vnitřní stěnu vyrobíme z plechovky od párků. I ta se obvykle otevírá zatažením za očko. Po obvodu na otevřeném konci plechovky vyvrtáme asi 10 otvorů průměru 8 mm. Do dna plechovky vyvrtáme asi 30 otvorů o průměru 5 mm. Počet a velikost otvorů byl navržen empiricky, tah vzduchu je ovlivněn také velikostí dřívek a jak je palivo naskládáno. Aby bylo možné tuto plechovku prostrčit připraveným otvorem ve větší plechovce, je třeba její dno po obvodu sklepat kladivem. Obr. 6 – Vnitřní stěna Nyní můžeme obě plechovky spojit. Vnitřní plechovku protlačíme připraveným otvorem (podle obr. 7), až se zarazí svým okrajem. Pokud jsme průměr otvoru vypilovali přesně do kruhového tvaru, vnitřní plechovka by měla držet pevně. 4 Tomáš Miléř: Dřevoplynová kamna z plechovky Obr. 7 – Spojení vnější a vnitřní plechovky Komín vyrobíme z plechovky od broskví nebo lze použít další plechovku od psího žrádla, která je vyšší (vyšší komín zajistí silnější tah). Jeden konec plechovky otevřeme běžným otvírákem. Aby komín dobře seděl při položení na kamínka, plechovku na druhém konci odvrtáme, vystřihneme nůžkami na plech a zapilujeme půlkulatým pilníkem. Tím vznikne po obvodu úzký prstenec, který zajistí dobrou stabilitu komínu. Obr. 8 – Výroba komínu Komín lze volně posadit na zúžený konec vnější plechovky, není potřeba žádný spojovací materiál. Obr. 9 – Osazení komínu 5 Dílny Heuréky / Heureka Workshops 2010 Postup výroby kamen z nerezové nádoby Další možností je použít k výrobě kamen dvouplášťovou nerezovou nádobu, která se prodává jako termoska na led pro chlazení vína. Vhodnou nádobu o průměru 122 mm a výšce 198 mm prodává v současnosti nákupní řetězec TESCO v oddělení kuchyňských potřeb (jednotlivé kusy se v rozměrech poněkud liší – co kus, to originál). Obr. 10 – Nerezové nádoby na led Tento vařič poskytuje silný plamen po dobu asi 30 minut v závislosti na druhu a naskládání paliva. Komín lze vyrobit z běžné komínové roury. Hrnec pak postavíme přímo na komín. Obr. 11 – Vařič z nerezové nádoby V dolní části nádoby vyvrtáme do vnějšího pláště asi 10 otvorů o průměru 8 mm. Nerezová ocel je velice tvrdý materiál, proto je vhodné pracovat v dílně se sloupovou vrtačkou. Vrták je třeba průběžně mazat olejem. 6 Tomáš Miléř: Dřevoplynová kamna z plechovky Obr. 12 – Sací otvory ve vnějším plášti Vrtákem 5 mm naděrujeme dno a horní obvod vnitřního pláště (podle obr. 13). Může být obtížné vejít se s vrtačkou do vnitřního prostoru nádoby. Proto jsme nuceni vrtat pod různými úhly, a hrozí zlomení vrtáku. Rozhodně nedoporučuji používat vrtačku bez stojanu. Obr. 13 – Otvory ve vnitřním plášti Komín má mít o něco větší průměr než nerezová nádoba. V komínové rouře vyřízneme pilkou na kov 4 otvory pro únik kouře, a zachováme 4 podpěry pro hrnec. Na spodní části vystřihneme 4 proužky, které zahneme dovnitř (podle obr. 14). Tyto proužky budou sloužit jako zarážky, na kterých komín stojí na horním okraji nerezové nádoby. Obr. 14 – Komín 7 Dílny Heuréky / Heureka Workshops 2010 Pro přepravu kamen je vhodné pořídit si ještě komínovou záslepku, kterou lze komínovou rouru uzavřít. Toto měděné víčko lze také použít jako plotýnku, čímž se hrnec ochrání před očouzením, bohužel se tím také zpomalí vaření. Obr. 15 – Komínové víčko Pro přepravu lze nerezovou nádobu zasunout do komínové roury a uzavřít víčkem. Tím zredukujeme objem kamen natolik, aby se pohodlně vešly do batohu. Obr. 16 – Složená kamna Měření teploty pyrolýzy stanicí Vernier Na semináři Heuréky v Náchodě jsme provedli měření teploty ve vnitřním prostoru vařiče pomocí stanice Vernier a čidla teploty do 1400 °C. Jako palivo bylo použito smrkové dřevo, hoření probíhalo po dobu 24 minut a nejvyšší dosažená teplota byla 768 °C. Obr. 17 - Měření teploty ve vnitřním prostoru kamen pomocí stanice Vernier (foto: Jakub Jermář) 8 Tomáš Miléř: Dřevoplynová kamna z plechovky Na následujícím snímku je graf průběhu teploty zobrazený v programu Logger Lite. Teplotní čidlo bylo vsunuto do prostoru mezi dřívka otvorem ve střední části vařiče. Protože zahřívání paliva a jeho pyrolýza postupuje směrem dolů, byl i počáteční nárůst teploty ve středu vařiče pozvolný. Po zhasnutí plamene bylo čidlo vytaženo z prostoru kamen, což vysvětluje prudký pokles teploty v závěru měření. Obr. 18 - Záznam průběhu teploty během 25 minut provozu Využití ve výuce Dřevoplynová kamna z plechovek jsme vyráběli v přírodovědně-technickém kroužku Pokustón v rámci SVČ Legato v Brně. Pro GLOBE Games 2010 ve Svitavách jsme se žáky ZŠ Křídlovická připravili aktivitu s názvem „Vraťme uhlík zemi!“. Návštěvníci GLOBE festivalu měli za úkol na našem stánku prohlédnout si vzorky biouhlu a určit, co bylo původní biomasou (různé druhy dřeva, oříšky, šišky apod.). 9 Dílny Heuréky / Heureka Workshops 2010 Obr. 19 - Prezentace vzorků biouhlu na GLOBE Games 2010 ve Svitavách Literatura [1] Ahrends, A., 2010. Predictable waves of sequential forest degradation and biodiversity loss spreading from an African city. PNAS 107, 14556–14561 [2] Hollan, J., Klusák, V., 2009, Biouhel, naše stéblo naděje, Veronica č. 5, str. 9. [3] Lehmann, J., Whitman, T., 2009. Biochar - One way forward for soil carbon in offset mechanisms in Africa?. Environmental science & policy 12, 1024–1027. [4] Lehmann J. , 2007. A handful of carbon. Nature 447, 143-144. 10