Globální environmentální problémy + seminář

25.4. Potravinové zdroje - přednáška

●     Produkce a spotřeba potravin: způsoby produkce, agroprůmysl, regionální a globální rozměr, práce v zemědělství

●     Hlad a jeho souvislosti: chudoba, klimatické změny, stav půd, land-grabbing

●     Potravinová bezpečnost: dostupnost, přístup k potravinám, zužitkování, stabilní dodávky


GEP Potraviny Handout
PDF ke stažení


Povinná literatura:

Environmental issues & solutions: a modular approach - Kapitola 4

Podmaněná planeta, 2015 - s.101-116

Podmaněná planeta, 2009 - Kapitola A9


Doporučená literatura a další zdroje:

Farm Hack: A Community for Farm Innovation
Open source a adekvátní technologie pro regenerativní zemědělství - krátké video prezentující projekt Farm Hack
Otevřený prostor: Jídlo, zemědělství, krajina. Trast pro ekonomiku a společnost, 2015
Každoroční seminář Trastu pro ekonomiku a společnost (Naďa Johanisová, Stanislav Kutáček a další), v roce 2015 se věnoval tématu potravinových zdrojů.
Magrini, et al. 2016. Why are grain-legumes rarely present in cropping systems despite their environmental and nutritional benefits? Analyzing lock-in in the French agrifood system, Ecological Economics, Volume 126, Pages 152-162
Napadlo vás někdy, proč se v Evropě blbě nakupují místní luštěniny, soja je z Číny a čočka z Kanady? Tento článek vysvětluje příčiny na příkladu Francie.
R Moreno-Peñaranda & Kallis G 2010, A coevolutionary understanding of agroenvironmental change: A case-study of a rural community in Brazil, Ecological Economics, Volume 68, Pages 770-778
Vývoj zemědělství a vliv na venkovský život v Brazílii. Je možné přejít z tradičního hospodaření rovnou do alternativy?
Gomiero, 2016
Pro zájemce vědecká publikace Gomiero, Tiziano, Soil Degradation, Land Scarcity and Food Security: Reviewing a Complex Challenge, Sustainability 2016, 8 (3)