Globální environmentální problémy - Potraviny Potravinové zdroje Zdroj potravy pro člověka ● Půda, osivo, klima, pracovní síla ● Technologie - stroje, zpracovatelské linky, šlechtitelství, skladování ● Přírodní zdroje - voda, minerály jako hnojivo, přírodní kapacita pro ukládání zemědělských odpadů ● Instituce - organizace, management, právní předpisy, státní regulace, dotace, politika Potřeby a milníky současného zemědělství ● Nasytit 8 mld obyvatel ● Nasytit 9+ mld budoucích obyvatel ● Nasytit současnou téměř 1 mld hladovějících ● Udržet ekosystémové kvality, udržet “Planetary boundaries” ● Nevytvářet erozi, environmentální degradaci, kontaminaci vod a půd ● Snížit únik skleníkových plynů ● Adaptovat se na klimatickou změnu Faktory ovlivňující světovou produkci ● Přírodní poměry ● Vývoj společnosti a dostupnost technologií ● Vlastnictví a způsoby využívání půdy ● Koncentrace poptávky (obyvatelstvo měst) ● Rozptýlenost nabídky (zemědělské plochy dál od měst, příměstské zemědělství, městské zemědělství) ● Vznik specializovaných produkčních oblastí Zemědělská politika ● Obchodní politika států (cla, licence, kvóty) ● Obchodní politika nadstátních organizací na základě mez. dohod sdružující významné producenty ● Státní intervencionismus - podpora určitých kultur (energetické plodiny) oblastí (upadající oblasti) procesů (ekologické zem.), rekultivace prostředí ● Př. Společná zemědělská politika EU Sociální a ekonomické problémy ● Koncentrace půdy a zisků v rukou nadnárodních firem ● Zábory půdy (Land Grabbing) ● Plýtvání produkcí ● Produkce geneticky modifikovaných organismů (GMOs) ● Rostoucí cena půdy ● Specializace regionů (vývozní regiony globálního Jihu) ● Zemědělec - cenový příjemce, nadnárodní řetězec - cenový tvůrce Zábory půdy (Land-grabbing) “Dlouhodobé nabývání nebo pronájem půdy nebo práva užívat tuto půdu, a to s doprovodnými značnými problémy či dokonce s porušováním lidských práv” Hlad „Hlad je situace, kdy lidé nemají zajištěný přístup k dostatečnému množství bezpečných a výživných potravin potřebných k normálnímu růstu a zdravému životu.“ Světový potravinový program definuje tři projevy hladu: ● nedostatečná výživa (chronické hladovění) - konzumovaná potrava neobsahuje dostatek energie k zajištění minimálních fyziologických potřeb ● podvýživa (skrytý projev hladu) - nedostatečný příjem bílkovin, energie a stopových prvků, časté infekce a choroby; nedostatek železa, jodu, zinku a vitaminu A ● hladovění (akutní hlad) - současné procesy vedoucí k podstatné ztrátě tělesné hmotnosti Ztráty a plýtvání potravinami Ztráty (skladování, přeprava, zpracování) - začátek distribučního řetězce Plýtvání (vyhazování, znehodnocení) - konec distribučního řetězce Nepřímé plýtvání ● krmivo pro živočišnou výrobu ● biopaliva Ztráty + plýtvání = 1/3 všech potravin = 1,3 mld. tun/rok Potravinová produkce jako environmentální zátěž Zemědělství využívá ● 50 % nezamrznuté souše ● 70 % veškeré užívané sladké vody ● 78 % vodního znečištění Výroba potravin (zemědělství, změna land use a navazující činnosti) produkují 17-35 % celkových antropogenních emisí skleníkových plynů Potravinová bezpečnost (Food Security) „Potravinová bezpečnost je zaručena tehdy, pokud za všech okolností mají všichni lidé ekonomický, sociální a fyzický přístup k dostatečnému množství bezpečných a výživných potravin postačujících k pokrytí potřeb jejich výživy a stravovacích preferencí tak, aby mohli vést aktivní a zdravý život.“ (Světový potravinový summit, 1996 + doplnění FAO 2001) 4 rozměry ● dostupnost potravy (availability; výroba, distribuce a výměna) ● přístup k potravě (access; cena, alokace, preference) ● využití potravin (vhodná dieta, čistá voda, hygienická opatření) ● stabilita přístupu (není riziko ztráty přístupu v důsledku náhlých výkyvů) Potravinová suverenita „Potravinová suverenita je právo lidí na zdravou a kulturně přiměřenou potravu vyráběnou prostřednictvím ekologických a udržitelných metod a jejich právo vytvořit si své vlastní potravinové a zemědělské systémy.“