SOC106 METODOLOGIE SOCIÁLNÍCH VĚD ÚKOL Č.5- KLÍČOVÉ KONCEPTY A JEJICH OPERACIONALIZACE, TEORETICKÁ A PRACOVNÍ HYPOTÉZA TÝM: BARTOVÁ L., PÁVKOVÁ M., HERZOVÁ L. Naším úkolem je nalézt v naší výzkumné otázce klíčové koncepty. Náš výzkumný problém zní: "Jaké procento Čechů je po seznámení s informacemi o rakovině tlustého střeva ochotno změnit své stravovací návyky?". Za klíčové koncept této výzkumné otázky považujeme životní styl, resp. stravovací způsoby obyvatel České republiky a míru vlivu informovanosti na stravovací návyky, životní styl, jednání obyvatel České repliky. Životní způsob života můžeme definovat jako relativně stabilní formy lidského života, jako každodenní, ustálené soukromé zvyklosti, obyčeje a sklony zakládající typické formy sociální interakce. V našem případě se budeme zajímat především charakterem národního způsobu života a ještě úžeji způsob života omezíme na stravovací návyky. Indikátory nám bude to, čím se respondenti stravují v době jednoho týdne a v jakém množství se tímto v době jednoho týdne stravují. Předpokládáme, že se nám tak nepřímo podaří zjistit stravovací návyky, stravovací způsob života obyvatel České republiky. Předpokládáme, že stravovací návyky budou závislé na informovanosti respondentů, tedy že čím vyšší bude respondentova informovanost o vlivu životního stylu, stravovacích návyků na jeho zdravotní stav, o to méně se bude stravovat masnými výrobky.