Název studie

Autor studie

Psychologické souvislosti výživy a zvládání stresu

Lenka Čablová

Autor posudku

Jana Hnízdilová

Celkové hodnocení

Za pozitivní lze považovat to, že se autorka zabývá oblastí, které se doposud věnovalo jen velmi málo studií a snaží se tak zjistit případné vztahy mezi proměnnými.

Další klad jejího přístupu je to, že všechny respondenty osobně poznala a po celou dobu trvání výzkumu s nimi byla v kontaktu, aby mohly být vysvětleny případné nejasnosti.

Autorka rovněž důsledně dodržela základní pravidla kvótového výběru (pohlaví, věk, vzdělání).

V závěru jsou uvedeny konkrétní návrhy využití výsledků výzkumu (spolupráce odborníků z oblasti nutričního a psychologického poradenství).[a]

Autorka uvádí (cíl výzkumu), že se jedná o výzkum explorativního charakteru, ale Bonferroniho metoda není vhodná v explorační analýze. Zároveň se při této metodě používá stejná hladina významnosti pro jednotlivé testy (zde SOC α=0,05; PVC α=0,01). Hladinu významnosti je nutné stanovit před testováním – ze studie nevyplývá, zda toto autorka učinila. Rovněž není zdůvodněna rozdílně zvolená hladina významnosti.

Sestavení výzkumného souboru – je sestaven na základě tvrzení, že „mladá populace je nejvíce pod společenským tlakem“. Pod společenským tlakem ale mohou být i jiné generace např. ve věku 55–65 let (odchází do důchodu a mění se celý jejich dosavadní způsob života[b]). Výběr výzkumného souboru na základě tohoto kritéria nepůsobí věrohodně (v diskusi sice autorka upozorňuje na to, že vzorek nelze považovat za reprezentativní, ale z jiných důvodů než z tohoto). Rovněž tím, že autorka neví jaké je v populaci poměrné zastoupení osob stravujících se makrobioticky, nelze určit, zda je velikost vzorku dostačující a zda je vybrán správný výzkumný soubor[c].

Dalším nedostatkem je chybějící hypotéza. Autorka nestanovuje, co očekává za výsledek, jaké jsou konkrétní předpoklady a co chce svým výzkumem ověřovat[d].

Sporný je výběr dotazníků SOC a PVS. Ty slouží mj. k měření osobní odolnosti, tj. měří to, jak člověk dokáže na základě vlastního úsilí bojovat s obtížemi, se kterými se v životě setkává. Osobní odolnost je ale stabilní charakteristika – tedy zůstává stejná bez ohledu na způsob stravování a jeho případnou změnu[e]. Ani propojení, ze kterého vychází autorka (že lidé stravující se odlišně od většinové společnosti jsou v každodenním životě vystaveni většímu množství potencionálních zdrojů stresu např. problémy s výběrem jídla v restauraci a obchodech), nebude mít zásadní vliv na změnu globální orientace člověka.

Není stanoveno, zda rozptyly základního souboru, ze kterého výběry pocházejí, jsou stejné (podmínka pro použití t-testu).

Chybí podrobný popis a vyhodnocení výsledků výzkumu (jsou uvedeny v tabulce) a není uvedeno, z čeho vyplývá statisticky významná závislost.

V teoretických východiscích autorka uvádí propojení výživy a psychických procesů, ale nikoli konkrétně makrobiotického stravování a zvládání stresu.[f]

Autorka dále vychází ze všeobecných tvrzení tj. „nejběžnějším aspektem moderního života“ či „běžné stravovací návyky většinové populace“.[g]

Výzkumné otázky nejsou formulovány v přítomném čase.

V textu je literatura, která není uvedena v seznamu literatury (str. 5 Mohapl, 1992) a v literatuře jsou uvedeny zdroje, které nejsou použity v textu (Gershon,1998).

Odborná literatura – Základy psychoterapie (Kratochvíl, 2006) kniha, která je dle recenze určena pro studenty a Psychologie zdraví (Křivohlavý, 2001) kniha určená „pro laické zájemce“.

Celkové zhodnocení: tím, že se autorka zabývá oblastí, které bylo doposud věnováno jen velmi málo pozornosti, lze považovat její práci za přínosnou.[h]

Silné stránky (za co chválit)

Slabé stránky (náměty na zlepšení)

  1. Výzkumná studie se zabývá oblastí, které bylo doposud věnováno jen málo pozornosti
  2. Konkrétní návrhy na využití výsledku výzkumu, a to možnost komplexnější spolupráce v oblasti nutričního a psychologického poradenství
  3. Všechny respondenty kontaktovala autorka osobně a byla s nimi v kontaktu po celou dobu výzkumu
  4. Upozornění na limity a případné problémy
  1. Použití Bonferroniho korekce
  2. Sestavení výzkumného souboru na základě tvrzení, že „mladá populace je nejvíce pod společenským tlakem“
  3. Chybějící hypotéza
  4. Použití dotazníků – nesouvisí se způsobem stravování
  5. Chybějící vyhodnocení vypočtených hodnot

Otázky pro autora studie

  1. Z čeho vyplývá tvrzení, že „mladá generace“ je nejvíce pod společenským tlakem? Proč by pod největším společenským tlakem měla být zrovna generace ve věkovém rozmezí 20 – 30 let?
  2. Z jakého důvodu je technicky nemožné provést „ideální design“ tohoto výzkumu? Z popisu uvedeného v závěru diskuse primárně nevyplývá nemožnost jeho realizace.¨
  3. Dotazníky použité ve výzkumu slouží mj. k měření osobní odolnosti. Jakým způsobem by tedy bylo možné změnit osobní odolnost prostřednictvím změny stravovacích návyků?[i]
  4. Říkáte, že: „Nejběžnějším aspektem moderního života … je nedostatek pohybu a konzumace průmyslově zpracovaných potravin“. Jak bylo stanoveno, že zrovna tyto aspekty jsou nejběžnější?

[a]aleen.dam:

Az na ten zaver je dobre, ze autoarku chvalite. Jeji zaver studie je pak spise nedostatecny, nezamysli se dostatecne nad svymi vysledky a pouziva spise vseobecna klise.

[b]aleen.dam:

Mate pravdu, takove odvazne tvrzeni by mela autorka bud dolozit nebo radeji netvrdit.

[c]aleen.dam:

Vyborna vytka.

[d]aleen.dam:

Mate pravdu.

[e]aleen.dam:

Vyborne! Ne vsichni studenti na tento zasadni problem upozorni. Vy navic vse dobre vysvetlujete.

[f]aleen.dam:

Mate pravdu.

[g]aleen.dam:

Ano to je vseobecne. Autorka navic nevymezuje pojem stravovani vetsinove populace, i kdyz jeji kontrolni skupina do tohoto stravovani spada. Tim vznika problem neosetreni velkeho mnozstvi intervenujicich promennych, ktere mohou dany vyzkum velmi zkreslit.

[h]aleen.dam:

Zde s vami nesouhlasim. Autorka se dopustila mnoha chyb, ktery jeji vyzkum zpochybnuji. S trochou nadsazky mohu rici, ze prace je prinosna jako ucebni material pro studenty...

[i]aleen.dam:

Vase prace se mi velmi libi. Zminujete zasadni nedostatky prace, zamyslite se nad moznym zlepsenim. Prospela jste.