Některé environmentální aspekty zemědělského hospodaření Radim Lokoč, Zbyněk Ulčák > •vyjmenujte rizika spojená se zemědělstvím, příčiny i důsledky • ► v minulosti a v současnosti, v globálním i lokálním (českém) měřítku sejmout0003 > –intenzifikace zemědělství ► průmyslová zemědělská výroba – •ò • •zvýšení výnosu •scelení ploch •orientace na rozsáhlé monokultury •vysoké zornění •značná chemizace • •ò • •znehodnocení podzemní a povrchové vody • snížení produktivity zemědělské půdy (méně humusu) •snížení biodiverzity •úbytek ptactva a polní zvěře •vyšší náchylnost půdy k vodní a větrné erozi • •zhoršení dostupnosti krajiny •venkovská krajina pouze jako prostor pro výrobu potravin •ztráta charakteru a typického vzhledu ð monotónní krajina •prohloubení rozdílů mezi vysoce úrodnými a méně úrodnými oblastmi • > •po 2. sv. válce zvýšení intenzity zemědělské výroby, množství používané chemické ochrany rostlin a umělých hnojiv • •zánik řady malých farem, rozvoj velkých průmyslově hospodařících farem • •„zemědělská politika redukovala zemědělství v pouhou ekonomii a techniku, což vedlo k poškození přirozených životních podmínek a k sociální erozi“ (Nolywaika 2001: 52). • •tržní ekonomika s důrazem na konkurenceschopnost a modernizace. Byť tyto změny nebyly tak drastické a neprobíhaly tak násilně jako v socialistickém bloku, směřovaly stejným směrem. • •„[průmyslové zemědělství] vedlo také k opuštění myšlení v přirozených souvislostech. Celistvý přístup k věcem se vytratil, citlivá výměna (sensibles Wechselspiel) mezi přírodními zákony a lidským působením byla zničena“ (Nolywaika 2001: 55). • •specializace a racionalizace byly podporovány dotacemi, i přes negativní vlivy na životní prostředí, neustálé zvětšování zemědělských podniků a snižujícím se počtu rolníků. Intenzifikace na Západě > České zemědělství v období kolektivizace •pozemkové úpravy – rozoráno 450 000 ha luk, 240 000 ha mezí, 50 000 ha remízků – ve prospěch orné půdy (někde i 100 % zornění) ð v průměru bylo zorněno 75 % zemědělské půdy • •průměrná velikost pozemků – z 0,28 ha v r. 1948 téměř stokrát na 20 ha v r. 1990 • •vysušení převážné části mokřadů, napřímení a technické upravení toků, meliorace, které postihly 1,5 milionů ha • old_let_pohled1 old_let_pohled2 > Chemizace zemědělství •poprvé byla umělá hnojiva používána v Holandsku již v 17. stol. •u nás od 19. stol., nárůst na poč. 20. stol., největší rozšíření v 2. pol. 20. stol. • • Vývoj spotřeby průmyslových hnojiv v ČR • • • • • • • • • •v ČR na více než 40 % ploch jsou vody znečištěny dusičnany hnoiva > Spotřeba vápenatých hnojiv (kg/ha) vapno > Spotřeba pesticidů pest > Eroze •v celosvětovém měřítku je z 15 mil. km² všech půd 9 mil. km² ohrožených vodní erozí ve stupni plošné eroze, 2 mil. km² z toho jsou vážně degradované –eroze přirozená –eroze zrychlená –eroze vyrovnaná (kompenzační) • •jaké jsou hlavní faktory způsobující erozi? • •odlesnění, •klimatické poměry •morfologické poměry (sklon a délka svahů) •vegetační poměry •geologické a půdní poměry •způsob využívání krajiny • •znehodnocení míst erodovaných i těch, kde sedimentují částice ►snížení produkčního potenciálu půdy, zvýšení rizika povodní… > •podle charakteru faktoru: –vodní –větrná –mechanická –ledovcová –sněhová – • Potenciální ohrožení • půd erozí v ČR • • • •k erozi na zemědělské půdě dochází z důvodů: –nerespektování zásad protierozní ochrany –příliš velké bloky –dlouhé dráhy povrchového odtoku –orná půda na svazích –orba po spádu –zhutňování půd –odstranění prvků rozptýlené zeleně –nevhodné kultury – širokořádkové plodiny • potenciál_ohrožení_půd_v_čr pole_u_cesty_na_hněvošice1 > •scelení ploch, značná chemizace, snížení biodiverzity ► úbytek ptáků a polní zvěře • •celosvětové snížení diverzity pěstovaných plodin a chovaných plemen –u nás ohrožená plemena české červinky nebo ovce valašky – •intenzivní zemědělství je velmi náročné na spotřebu fosilních paliv – při práci na poli, při výrobě hnojiv a postřiků a při přepravě • • •X u nás v 90. letech vzrostl podíl půdy, na niž se přestalo hospodařit – 7 % - hlavně v méně úrodných podhorských a horských oblastech ► extenzifikace zemědělství • počty_zvěře vlčí_hrdlo > Hlavní vlivy zemědělství na ekologickou hodnotu krajiny (Sklenička) vlivy_zeměděl_na_ekol_hodnotu_krajiny >