PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz  Environmentální management je aktivita spojená s produkty a procesy, které mají nebo mohou mít dopad na životní prostředí, přičemž cílem environmentálního řízení je eliminace tohoto dopadu.  Organizace musí identifikovat a sledovat své environmentální dopady a dosahovat kontinuálního environmentálního zlepšení (rejstřík environmentálních aspektů).  Historie  CSR (Corporate Social Responsibility) ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT  Přínosy (finanční, image, legislativa, zlepšení kontroly a řízení)  Náklady (finanční, čas, lidské zdroje…) Efekty EM závisí na mnoha faktorech (činnost podniku, velikost, kulturní kontext atd.) ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT  Ekolabelling  EMS – dle ISO 14000 nebo EMAS  Čistší produkce NÁSTROJE ENVIRONMENTÁLNÍHO MANAGEMENTU  Produkty šetrnější k životnímu prostředí i ke zdraví spotřebitele v celém svém životním cyklu.  Cíle ekolabelingu  Požadavky na ekoprodukci  Ekolabeling X „zelené“ symboly  V ČR – dvě značky:  Ekologicky šetrný výrobek  Biopotraviny EKOLABELLING  Ekologicky šetrný výrobek  Biopotraviny EKOLABELLING  „The Flower“  Produkty i služby EKOLABELLING  Německo  Skandinávie EKOLABELLING VE SVĚTĚ  Španělsko Francie  Švédsko Itálie EKOLABELLING VE SVĚTĚ  Slovensko  Biopotraviny - EU EKOLABELLING VE SVĚTĚ  Kanada USA Brazilie  Australia Nový Zéland EKOLABELLING VE SVĚTĚ  Rostoucí poptávka  Ekologický aspekt je vnímán pozitivně.  Spotřebitel je ochoten platit za ekologickou produkci více než za tradiční produkt.  Spotřebitelé nakupují ekologickou produkci příležitostně. VNÍMÁNÍ EKOLOGICKÉ PRODUKCE  Mezinárodní standard kodifikující Systém environmentálního managementu.  Systémy environmentálního managementu poskytují soubor nástrojů a principů řízení, které mohou pomoci začlenit environmentální zájem do každodenního chodu podniku.  od r. 1996;  univerzální, dobrovolný;  stanovuje jen základní požadavky;  zaměřen na procesy.  ČR: 2014: 5830 podniků; 2015: 3800 podniků  Celosvětově spíše stagnace  44% podniků výroby (2007), 27% podniků služeb (2009) ISO 14000  Evropský standard Systému environmentálního managementu.  Přísnější požadavky ve srovnání s ISO 14000.  Interní i externí kontrola. EMAS  Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů.  Nejedná se jen o environmentální strategii, ale zabývá se také ekonomickou stránkou výroby.  čistší výroba, čistší výrobní procesy nebo čistší finální produkty.  Investiční – neinvestiční opatření ČISTŠÍ PRODUKCE VEBER, J., et al. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha : Management Press, 2006. 358 s. ISBN 80-7261-146-1. Česká informační agentura životního prostředí [online]. 2005. Dostupný z WWW: . RITSCHELOVÁ, I. et al. Výkladový slovník vybraných pojmů z oblasti environmentální ekonomie. Ústí nad Labem : UJEP, 2002. 206 s. ISBN 80-7044-416-9. SMOLÍK, D., POLÁCH, J. Ekologické rozhodování podniků I. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2007. 115 s. ISBN 978-80-7318-534-3. The ISO Survey of Certifications - 2007. 2008. ISBN 978-92-67-104. HAWKEN, P.; LOVINS, A.; LOVINSOVÁ, H. Přírodní kapitalismus : Jak se rodí další průmyslová revoluce. Praha : Mladá fronta, 2003. 476 s. Literatura