Tvůrčí psaní

Týden 6


Smysly II (chuť, hmat, orientace v prostoru...)


Aktivita

Rekapitulační a zároveň vstupní aktivita (na principu řízené imaginace)


Vyberte si místo, které je bohaté na všechny základní vjemy (zrakové, čichové, sluchové, hmatové i chuťové), například letní koupání v rybníku, lomu či řece, kde jsou kromě zrakových a sluchových vjemů i  vjemy související s chůzí bosých nohou po kamenech, chuť ovoce, které jste natrhali z okolních stromů, nebo i vody, které jste si nechtěně lokli. Tento výjev zachyťte v er formě (on/ona) a snažte se navodit komplexní dojem z tohoto místa tím, že využijete nejrůznější smyslové možnosti, tedy i ty čichové, chuťové a hmatové.


Podoby ticha

Alain Corbin v knize Dějiny ticha píše mimo jiné o:

  • tichu a intimita míst (domy, kostely, noční města, vězení...)

  • tichu přírody (o tichu noci, pouště, hor...)

  • způsobech, jak se naučit tichu

  • promluvě ticha (například o tichu promlouvajícím z obrazů)

  • tichu lásky i nenávisti


Napište text, který bude nějakou (vám nejbližší) cestou tematizovat nějakou formu ticha. Můžete se inspirovat výše: tichem míst, tichem přírody, promluvou ticha... Text může být příběhový, úvahový, lyrický...


Kdybyste neměli nápad, můžete v textu reagovat na podobu ticha, jak ji na obraze Noční ptáci zachytil Edward Hopper.

https://www.posters.cz/plakaty/edward-hopper-nocni-ptaci-nighthawks-1942-v22979




CHUŤ


O chuti

Výňatek z knihy Lahoda


„Každý typ receptoru je jako zámek, který lze otevřít pouze určitým klíčem. Otevřete zámek správným klíčem a z chuťového receptoru se vyšle signál po okolních neuronech. Odtu se signál rozdělí a putuje samostatnými nervy do každé z několika částí mozku. Jedna z cest signálu se dostane do primitivní, prastaré „rybí“ části mozku, která řídí dýchání, srdeční pulz a další nevědomé, ale nezbytné složky fungování těla. U chutí spojenými s důležitými prvky – jako je sůl nebo cukr – je jedním z účinků příchodu signálu do této primitivní části uvolnění dopaminu. Dopamin vyvolává příval endorfinů, který člověk prožívá jako nejasně zakoušený pocit slasti; je to slast, která odměňuje zvířata za to, že našla, co potřebují. Vyvolává také touhu po jídle: ,Tohled mi chutná, chci víc.‘ Další z cest signálu se dostává do vědomé části mozku, do mozkové kůry. Jakmile se tam dostane, vyvolá specifický pocit spojený s tím, co bylo ochutnáno, například ,slané‘ nebo ,sladké‘.“


Aktivita

Cvičení týkající chuti


Ke každé chuti doplň co nejvíce možných přirovnání. A to jak běžně používaných frazémů, tak i vlastních, osobitých.

Sladký jako...

Slaný jako...

Kyselý jako...

Hořký jako...



Někde jsi zaslechl/a, že existuje kromě čtyř základním chutí i chuť umami. Ať už o ní něco víš, nebo ne, zkus vysvětlit, o jakou chuť jde, čeho se týká, jak vypadá...


Slast vyvolaná chutí. Zkus co nejplastičtěji (jak vjemově, tak i dynamicky) zachytit slast, kterou ti poskytuje určitá chuť nebo kombinace chutí v nějakém jídle (či spojení určitých jídel). Text piš jako scénu z nějaké knihy, kdy vlastní prožitek slasti přiblížíš pohledem nějaké postavy, tedy v er-formě.


"Fiktivní" recept. Vymyslete si jméno a podobu hlavní ingredience, která bude základem vašeho jídla – inspiraci najdete v receptu z knihy Olgy Tokarczukové Denní dům, noční dům. Tuto hlavní ingredienci stručně charakterizujte a pak vytvořte recept jídla, které z ní jde vytvořit. Nejprve vypište všechny ingredience a jejich množství, pak popište postup přípravy.


Inspirace z knihy Denní dům, noční dům od Olgy Tokarczukové (s. 48 až 50)

"Flammulina je houba, která roste v zimě. Od října do dubna se živí mrtvými stromy. Krásně voní a výborně chutrná. V zimě však houby nikdo nesbírá. Lidé se domluvili, že houby se sbírají na podzim. Proto flammulina připomíná člověka, který se narodil ve špatné době, pozdě, a všechno mu připadá mrtvé, nehybné; žije v době, v níž por jeho druh skončil svět." (s. 48)


Recept na krokety z flammuliny

"10 omelet

půl kila hub

jedna cibule

dva krajíce čerstvého černého chleba

sůl, pepř, muškátové oříšky

dvě lžíce strouhanky

půl lžíce margarínu

máslo na smažení hub

lžíce smetany

půl sklenice mléka

jedno vajíčko

Cibuli dozlatova opečeme na másle. Potom přidáme nadrobno nakrájené houby, sůl, pepř a několik muškátových oříšků. Všechno deset minut smažíme. Mezitím namočíme chléb do mléka a pomeleme v mlýnku na maso. Potom hmotu smícháme s houbami, vajíčkem a smetanou. výslednou nádivku dáme do omelet, které obalíme ve strouhance a osmažíme na margarínu." (s. 50)




HMAT A POHYB V PROSTORU


Aktivita

Cvičení spojené s hmatem a pohybem v prostoru


Hmat: podle Z. Fišera – vložit do rukou člověka, který má zavřené nebo zavázané oči, nějaký předmět, má za úkol jej pak popsat.



Pohyb v prostoru: podle Z. Fišera – představte si, že máte zavázané oči, nemůžete mluvit, vše vnímáte jen tělem (pohybujete se a slyšíte), jdete odněkud někam (kde to znáte) a snažíte se zachytit tuto cestu, zkuste zachytit tak, aby bylo jasné, kde jste.


Podle Reného Nekudy (zavázané oči ): představte si, že stojíte na nádraží a máte zavázané oči. Zkuste popsat tento rušný prostor plný lidí, vlaků i zvířat všemi lidskými smysly kromě zraku.