Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Základy potravinové politiky — Zajištění vysoké úrovně ochrany – bezpečné a zdravé potraviny, ochrana zdraví a zájmů spotřebitele — Integrovaný přístup od vidlí po vidličku — Analýza rizika — Sledovatelnost — Transparentnost — Princip předběžné opatrnosti Analýza rizika — Nástroj pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví — Tři vzájemně propojené složky: qHodnocení rizika qŘízení rizika qKomunikace o riziku — Riziko = míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí — Nebezpečí = biologické, chemické nebo fyzikální činitele v potravinách nebo krmivech nebo stav potravin nebo krmiv, které mohou mít nepříznivý účinek na zdraví Hodnocení rizika — vědecky podložený proces skládající se z: identifikace nebezpečí, popisu nebezpečí, odhadu expozice a charakterizace rizika — Evropský úřad pro bezpečnost potravin — Vědecké výbory Řízení rizika — proces odlišný od hodnocení rizika, při němž se zvažují strategické alternativy a současně se vedou konzultace se zúčastněnými osobami, bere se v úvahu hodnocení rizika a další oprávněné faktory a v případě potřeby se volí vhodná preventivní a kontrolní opatření — Legislativa - Mze, MZ, MŽP — Kontrola - SZPI, OOVZ, SVS, ÚKZÚZ, SRS — http://www.bezpecnostpotravin.cz/attachments/mapa.html RASFF – systém rychlého varování pro potraviny a krmiva — síť pro oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny nebo krmiva — Členové sítě: členské státy EU (národní kontaktní místa) (+ESVO), EFSA, Evropská komise — Druhy oznámení: varování, informace, novinka — http://81.0.228.70/attachments/ZPRAVA_O_CINNOSTI_SYSTEMU_VCASNE_VYMENY_INFORMACI_PRO_POTRAVINY_A_KRMIVA_(RASFF)_V_CESKE_REPUBLICE_ZA_ROK_2006.pdf Komunikace o riziku — interaktivní výměna informací a stanovisek v průběhu celého procesu analýzy rizika, které se týkají nebezpečí a rizik, faktorů souvisejících s rizikem a vnímáním rizika, mezi těmi, kdo provádějí hodnocení a řízení rizika, mezi spotřebiteli, potravinářskými a krmivářskými podniky, akademickou obcí a dalšími zúčastněnými osobami; zahrnuje rovněž vysvětlení výsledků hodnocení rizika a důvodů pro rozhodnutí v rámci řízení rizika Dokumenty „potravinové politiky“ — Koncepce potravinářství ČR — Strategie bezpečnosti potravin ČR — Bílá kniha o bezpečnosti potravin — Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 – General Food Law — A další…… Koncepce potravinářství ČR — Pro období 2004 – 2013 — Konkurenceschopnost — Bezpečnost potravin — Zajištění potravin v dostatečném sortimentu a množství — Zdravá výživa a ovlivňování spotřebitelů — Ochrana životního prostředí – IPPC, BAT — Úzká vazba na agrární politiku Strategie bezpečnosti potravin — Cíl: trvale udržitelná produkce kvalitních, zdravotně nezávadných a chutných potravin, které se prosadí na vnitřním trhu EU i ve třetích zemích, a zajištění ochrany zdraví a bezpečnosti spotřebitele — Nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin v ČR – analýza rizika Strategie bezpečnosti potravin - úkoly pro období 2007-2008 - — Koordinace práce vědeckých výborů — Zvýšení vhodných kapacit pro hodnocení zdravotních rizik — Prosazení přijetí REACH — Koordinace činnosti kontrolních orgánů — Zajištění jednotné aplikace hygienického balíčku — Lepší přístup k právním předpisům — Zohlednění hrozby bioterorismu — Zaměření se na oblast složení a označování potravin — Posilování vzájemné komunikace — Podpora profesního vzdělávání — Zvyšovat informovanost spotřebitele Ekologické zemědělství a biopotraviny — Co je to ekologické zemědělství? — Spotřebitelé a biopotraviny — Výhody — http://81.0.228.70/attachments/letak_aktualni_stav_EZ.pdf Geneticky modifikované organismy a produkty — Výhody versus rizika — Princip předběžné opatrnosti versus přístup USA — Povolovací postup — http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/authorisation/public_comments_en.htm Označování potravin — Marketingový komunikační nástroj — ?win-win stav pro provozovatele i spotřebitele? — Práce na nové právní úpravě - racionalizace a zjednodušení — Strategickým cílem je vše zahrnující přístup k označování, který bude: ◦ poskytovat spotřebitelům nezbytné informace, které jim umožní učinit zdravé, bezpečné a udržitelné výběry, ◦ vytvářet pozitivní konkurenceschopné tržní prostředí, kde dynamičtí, výkonní, inovativní provozovatelé mohou plně využívat potenciál označování k prodeji svých výrobků, ◦ konzistentní, obsažný a transparentní, ◦ vytvářet společný rámec a pravidle k eliminaci překážek při volném oběhu zboží.