118- Samo sebou jasno, že vyloučiti treba všecky nádoby kovové jakož i takové. jichž povrch mohl by kov obsahovati, a upotřebiti pokud možno, čistých nádob skleněných s novými, možno-h* v lékárně čištěnými zátkami, pakliže látku na zkoušku nelze ponechati ve schránce původní« f-. Ohledně předběžných zkoušek shora dotčených látek stanoví se následující pravidla vodítkem: Čistý líh (Sprit ethylový líh) jest tekutina bezbarvá, čirá, při otřesení'se perlící, bez jakéhos eízého zápachu a příchuti« Zapálen shoří docela, třeme-li jej rukama, nezavání po odpaření přihoudlinou/ Aíys íi:n^ei.-;:ľ. í •-;:-.- :v:v . ° ^t;s-- horké vody onen zápach nevzniká. ..Kořalkou" naznačuje &e im asi * poi^wc: -.=.■:-"■ = . \ pří výrobě destilační pochází z dotyčných látek (šťávy ovocné, třelno-, u ^ .v ,--■, -kove mim) nebo — a to děje se časíějí — rozředénému líhu uměle se přidávám Druhy líhu a odpovídající jim drulyy kořalek« jež nebyly velmi pečlivě rokti-fikovány, obsahují zdraví škodnou příboudlínu, t. j. amy lovy líh, kořalka žitná méně, za to mnohem více kořalka z řepy a z inelasy destilovaná. Proto se méně cenné kořalce bramborové přidává někdy uměle zvláštní aroma cennější kořalky žitné (Nordhauská žitná). Málocenné zadky při fabrikaci líhu obsahují zvlášť mnoho přiboudliny a jest jich upotřebení ku výrobě laciných kořalek zvlášť povážlivé. Silné aromatické látky byvše špatné kořalce přímíseny zahalují nezřídka nepříjemný zápach a pernou chuť přiboudliny« Vlastnosti, dobré, obyčejné kořalky. Tato jest barvy světložlnté. .čiré, chuti příjemné, ani nakyslé, ani přisladlé neb perné, vlévá-li se do sklenice perlí, jsouc rukama třena nesmí vydávati žádného nepříjemného zápachu" Byvší zapálena musí až na malý zbytek shořeti. Omočený v ní lakmusový papír nesmí se měniti, specifická váha má obnášeti 0*925, líhoměr nesmí ukazovati pod 40 stupňů (procentů objemových) líhu. Přiboudliny smí v ní býti sotva patrné množství, Chová-li v sobě 0el proč. přiboudliny, považována budiž za podezřelou, pří obsahu více než 0*8 proč. je zdraví škodnou.