Pokyny pro seminář Základy potravinového práva Seminarizující: Jana Tkáčiková Seminář bude zaměřen na rešerši pramenů, zejména platné právní úpravy, ve vazbě na vybranou případovou studii související se zajišťováním bezpečnosti potravin v širším slova smyslu. Každý student, případně dvojice studentů, si připraví na seminář cca 10ti minutovou prezentaci (formát .ppt), jejíž obsahem bude nastínění skutkového základu případu skutečného nebo potenciálního ohrožení bezpečnosti potravin a tím i veřejného zdraví. Lze prezentovat i případ pozitivní, tj. jakým způsobem byla v určitém případě bezpečnost potravin zajištěna. V návaznosti na to bude provedena rešerše pramenů s důrazem na principy a platnou právní úpravu, které na daný případ dopadají, které byly porušeny. Závěr bude zaměřen na rozbor odpovědnostních důsledků, opatření ze strany jednotlivých subjektů, která byla přijata. Formulovány budou vlastní názory na problematiku (ne)dostatečného zajištění bezpečnosti potravin a ochrany veřejného zdraví v daném případě. Vycházet při hledání případů je možné např. z těchto internetových zdrojů: · www.bezpecnostpotravin.cz · http://ec.europa.eu/food/index_en.htm · www.szpi.cz · www.svscr.cz Případy se mohou týkat například problémů s chemickou či biologickou kontaminací potravin či surovin (např. listeria, aflatoxiny, dioxiny), s geneticky modifikovanými potravinami, s označováním potravin, se skladováním či podmínkami prodeje potravin, s dovozem potravin atd. Vaše připravené prezentace prosím vložte nejpozději do 6. 4. 2011 do odevzdávárny předmětu Ochrana veřejného zdraví.