Jak udržitelně hospodařit II.? „Malé, střední a rodinné farmy produkují mnohdy jedinečné lokální potraviny a udržují venkov při životě. Zatímco v některých zemích se dočkávají adekvátní podpory, v ČR si drobní farmáři stěžují na velmi náročné podmínky. Změnu by mohla přinést nová evropská zemědělská politika.“ Euractiv.cz Zopakujte si z předchozích bloků výuky a seznamte se s dalšími souvislostmi udržitelného zemědělského hospodaření. Zadání není nutné zpracovávat písemně, otázky budou předmětem diskuse v rámci závěrečného bloku výuky dne 17.5.2021. Pro aktivní zapojení se předpokládá základní orientace v níže uvedených pojmech a právních předpisech. Záměr: ZALOŽENÍ MALÉ EKOLOGICKÉ FARMY… Východiska •Vlastnictví nebo pacht zemědělské půdy o výměře do 10 ha •Zvolte zemědělské kultury s ohledem na Vaše záměry. •Mikropodnik, případně malý zemědělský podnik •Zkuste zjistit, co to znamená a k čemu je dobré. •Ekologická produkce •Pěstování zeleniny •Chov hospodářských zvířat, krávy, slepice a včely (udržitelné množství s ohledem na výměru zemědělské půdy) •Produkce krmiva pro vlastní potřebu Zopakujte si… 1.Jaké registrace/osvědčení/souhlasy/povolení budete potřebovat pro začátek? •Zohledněte výše uvedená východiska. 2.Které orgány veřejné správy budou v dané věci příslušné? 3.Zkuste zjistit, kolik můžete získat finančních prostředků v rámci Jednotné žádosti? Prodej vlastní produkce ze dvora •Za jakých podmínek můžete prodávat tyto produkty konečnému spotřebiteli? •Nezpracovaná zelenina „bedýnky“ •Nezpracované živočišné produkty •Čerstvé mléko •Čerstvá vejce •Med •Za jakých podmínek můžete uvedené produkty označovat značkou „bio“? Důležité pojmy a související právní předpisy •Ekologický podnikatel •Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství •Provozovatel potravinářského podniku •Nařízení ES č. 178/2002 o obecných požadavcích a zásadách potravinového právo •Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách •Provozovatel krmivářského podniku •Nařízení ES č. 178/2002 o obecných požadavcích a zásadách potravinového právo •Zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech •Prvovýroba •Nařízení ES č. 178/2002 o obecných požadavcích a zásadách potravinového právo •Prodej ze dvora = zpracování vlastní produkce a prodej malého množství vlastních produktů •Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči •Biopotravina •Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství •nařízení EU č. 848/2018 o ekologické produkci Další doporučené zdroje: •Státní veterinární správa. Legislativní požadavky na zpracování vlastní produkce a prodej malého množství vlastních produktů, dostupné z https://www.svscr.cz/legislativni-pozadavky-na-zpracovani-vlastni-produkce-a-prodej-maleho-mnozstvi -vlastnich-produktu/ •Bioinstitut. Malofaremní hospodaření, dostupné z https://bioinstitut.cz/cz/publikace/malofaremni-hospodareni •Evropská komise. Jak se stát ekologickým zemědělcem, dostupné z https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/becoming-organic-farmer_cs