POTRAVINOVÉ PRÁVO a ochrana veřejného zdraví JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. O čem se mluví? Kávu si osladím o trochu víc… FoPL a NUTRI-SCORE Udržitelné používání pesticidů Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 1. http://nutrivigilance.szu.cz/ 2. https://www.nzip.cz/ 3. https://www.bezpecnostpotravin.cz/ https://www.potravinynapranyri.cz/ 4. Dodržování zásad správné výživy je základním předpokladem udržení dobrého zdravotního stavu a prevence rozvoje nemocí pramenících z neadekvátního nutričního chování. Potravinové právo • právní a správní předpisy použitelné v EU nebo na vnitrostátní úrovni pro potraviny obecně, a zejména pro bezpečnost potravin • vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a rovněž krmiv, která jsou vyrobena pro zvířata určená k produkci potravin nebo kterými se tato zvířata krmí Cíle potravinového práva • Vysoká úroveň ochrany lidského života a zdraví + ochrana zdraví a dobrých životního podmínek zvířat, zdraví rostlin + ochrana životního prostředí + ochrana zájmů spotřebitelů • Volný pohyb potravin a krmiv Základní rámec potravinového práva EU •Nařízení EU č. 178/2002 General Food Law (GFL) •Nařízení EU č. 852/2004 •o hygieně potravin •Nařízení EU č. 853/2004 •zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu Hygienický balíček •Nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům •Nařízení EU č. 1151/2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin •Nařízení EU č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Označování potravin Základní rámec potravinového práva ČR • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích • Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči Potraviny • Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči • Zákon č. 91/1997 Sb., o krmivech Potraviny živočišného původu • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Pokrmy Základní rámec potravinového práva – kontrola a dozor • o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin Nařízení EU č. 625/2017 • Státní zemědělská a potravinářská inspekce Zákon č. 146/2002 Sb. • Orgány státní veterinární správy Zákon č. 166/1999 Sb. • Orgány ochrany veřejného zdraví Zákon č. 258/2000 Sb. • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Zákon č. 147/2002 Sb. Subjekty potravinového práva • Fyzická nebo právnická osoba • Odpovědná za řízení podniku v souladu s potravinovým právem • Ziskový nebo neziskový • Veřejný nebo soukromý • Výkon činnosti související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin PROVOZOVATEL POTRAVINÁŘSKÉHO PODNIKU dle GFL • Stravovací služby, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, úpravny vody a vodovody • Zákon o ochraně veřejného zdraví Osoba provozující činnost epidemiologicky závažnou dle ZOVZ • Konečný článek potravinového řetězce • Fyzická osoba, • která nejedná v rámci své podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu svého povolání • která nepoužije potravinu v rámci provozování potravinářského podniku nebo jeho činnosti SPOTŘEBITEL dle GFL Potravina • jakákoli látka nebo výrobek • zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované • určené ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat • Negativní vymezení • krmiva; • živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě; • rostliny před sklizní; • léčivé přípravky; • kosmetické prostředky; • tabák a tabákové výrobky; • omamné a psychotropní látky; • rezidua a kontaminující látky Kategorizace potravin • Dle původu • rostlinného původu • živočišného původu • Dle bezpečnosti • bezpečné • ostatní • Další kategorizace • balené, nebalené • zpracované, nezpracované http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/je-potrebne- vsimat-si-rozdilu-mezi-zdravotni-a-hygienickou Bezpečnost – jakost – kvalita potravin • Bezpečnost • Potravina není škodlivá pro zdraví • Potravina není nevhodná pro lidskou spotřebu • S ohledem na obvyklé podmínky použití spotřebitelem, na informace poskytnuté spotřebiteli, na pravděpodobné účinky (okamžité, krátkodobé, dlouhodobé i kumulativní) • Jakost • soubor charakteristických (chemických, fyzikálních a senzorických) vlastností jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravin, které jsou stanoveny právním předpisem • Také s ohledem na vlastnosti deklarované výrobcem a oprávněné očekávání spotřebitele • Kvalita • multikriteriální parametr • očekávání spotřebitele • „průmyslové tajemství“ ZÁSADY potravinového práva Analýza rizika • vědecký postup pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví, skládající se ze tří propojených součástí • Riziko • míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí (biologické, chemické nebo fyzikální s potenciálním nepříznivým účinkem na zdraví) Analýza rizika KOMUNIKACE O RIZIKU výměna informací během celého procesu analýzy rizika mezi hodnotiteli a manažery rizika, spotřebiteli, potravinářskými podniky, akademickou obcí a dalšími zúčastněnými osobami o nebezpečích, rizicích, souvisejících faktorech, důvodech pro daná rozhodnutí MANAGEMENT RIZIKA proces spočívající ve zvažování strategických možností, vedení konzultací se zúčastněnými stranami, posuzování rizika a dalších relevantních faktorů ve zvolení preventivních a kontrolních opatření (legislativa a kontrola) Komise a státní dozorové orgány HODNOCENÍ RIZIKA vědecky podložený proces identifikaci a popis nebezpečí odhad expozice a charakterizaci rizika nezávislé, objektivní EFSA, vědecké výbory EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN • Nezávislé vědecké referenční pracoviště • Poskytování vědeckých stanovisek a vědecké a technické podpory pro legislativní a politickou činnost • Shromažďování a analýza údajů umožňující charakterizovat a sledovat rizika Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích • Sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě • + biomonitoring, tj. kontaminace volně žijících organismů, kteří doplňují spotřební koš člověka • + složky prostředí (půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek), které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit • Ucelený pohled na zatížení agrárního sektoru jednotlivými kontaminanty • Využití • k dlouhodobému sledování zatížení potravních řetězců cizorodými látkami v ČR • k úpravě limitů některých látek, ke stanovení nových limit • Zajišťuje: SZPI, SVS, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRH, VÚLHM Monitoring dietární expozice člověka • sledování vybraných chemických a biologických agens v typické dietě populace v ČR • hodnocení expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika • odhad průměrné expozice populace vybraným chemickým látkám • charakterizaci zdravotních rizik spojených s výživovými zvyklostmi obyvatelstva • pravděpodobnostnímu hodnocení chronických expozičních dávek • Zajišťuje: Státní zdravotní ústav ZÁSADY potravinového práva Prodej/dodání potravin konečnému spotřebiteli Maloobchod, včetně stravovacích provozů, distribučních center, stánkového prodeje apod. Výroba, skladování, přeprava, dovoz potravin Dovoz, produkce, výroba, skladování, přeprava, distribuce, prodej a dodávání krmiv PRVOVÝROBA Chov zvířat (před porážkou), pěstování plodin, včetně sklizně, sběr volně rostoucích plodů, lov KOMPLEXNÍ A JEDNOTNÝ PŘÍSTUP „OD VIDLÍ PO VIDLIČKU“ https://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/ONLINE_VERSION_Safe_food_farm_fork_infographic_1403-01.png ZÁSADY potravinového práva PŘEDBĚŽNÁ OPATRNOST přijímání nezbytných předběžných opatření v rámci managementu rizika za předpokladu, že • na základě dostupných informací existuje možnost škodlivých účinků na zdraví • a zároveň přetrvává vědecké nejistota a není možné provést úplné hodnocení rizik dočasnost a proporcionalita opatření • https://www.buildinggreen.com/primer/precautionary-principle ZÁSADY potravinového práva SLEDOVATELNOST • možnost zjistit původ potraviny včetně dílčí látky ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce • „krok vpřed, krok vzad“ • Schopnost a povinnost identifikovat bezprostředního dodavatele i přímého odběratele • v rámci podniku i potravinového řetězce Požadavky na sledovatelnost pro potraviny živočišného původu Povinnost aktualizovat informace, mít je k dispozici do doby, než lze oprávněně předpokládat, že potravina byla spotřebována, neprodleně poskytnout na vyžádání příslušného orgánu Doklad při dodání potraviny živočišného původu přesný popis potraviny objem nebo množství potraviny jméno a adresa provozovatele potravinářského podniku, který potravinu odeslal • jméno a adresa odesílatele (vlastníka), pokud je odlišný jméno a adresa provozovatele potravinářského podniku, kterému se potravina odesílá • jméno a adresa příjemce (vlastníka), pokud je odlišný odkaz na dávku, šarži nebo případně zásilku datum odeslání Nařízení EU č. 931/2011 ZÁSADY potravinového práva TRANSPARENTNOST • konzultace s veřejností během přípravy, hodnocení a revize potravinového práva • informování veřejnosti • přístup k dokumentům, poskytnutí informací o riziku plynoucího z potraviny a o přijatých opatřeních ZÁSADY potravinového práva FLEXIBILITA • Zachování rozmanitosti a tradičních potravin • Tradiční výrobní postupy, prodej ze dvora • Možnost členského státu • povolit v rámci hygienických předpisů • odchylky/výjimky z určitých požadavků • přizpůsobení určitých požadavků • vyjmout určité činnosti z působnosti hygienických předpisů • v souladu se zásadou transparentnosti a subsidiarity ZÁSADY potravinového práva ODPOVĚDNOST •povinnost zajistit, aby potraviny splňovaly požadavky potravinového práva, které se týkají jejich činnosti •povinnost stáhnout z trhu potravinu, která není v souladu s požadavky na bezpečnost potravin •povinnost informovat příslušné orgány •povinnost informovat spotřebitele •povinnost spolupracovat na přijatých opatřeních s cílem zabránit nebo zmenšit riziko Primární odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků za bezpečnost potravin •Odpovědnost provozovatele potravinářského podniku = povinnost kontrolovat plnění požadavků potravinového práva Vnitřní kontrolní systémy •Odpovědnost státu = povinnost zajišťovat dodržování potravinového práva a sledovat a ověřovat, zda provozovatelé potravinářských podniků plní své povinnosti Státní kontrola a dozor POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků • Oznámení zahájení a ukončení výkonu činnosti • není-li třeba schválení • Vůči SZPI • Vůči OOVZ • provozovatel stravovacích služeb • Registrace, příp. i schválení • Zacházení s potravinami živočišného původu • Vůči SVS • S výjimkou prodeje malých množství vlastních produktů z prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků • Technologické a hygienické požadavky ve všech fázích výroby a manipulace • Smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jakost potravin • Zásady provozní a osobní hygieny • Označování potravin • Požadavky na materiály a předměty přicházející do styku s potravinami Dodržování požadavků potravinového práva, které se týkají jejich činnosti • Vnitřní kontrolní postupy • Správná zemědělská, hygienická a výrobní praxe • HACCP • Systémy řízení kvality Kontrola plnění požadavků Správná hygienická a výrobní praxe Dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu Požadavky na lokalitu, budovy, vodu, odpady, nebezpečné látky, zařízení a dopravní prostředky Povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců Dodržování pravidel výrobního procesu ovlivňujících kvalitu výroby a zajišťujících dosažení bezpečného produktu Požadavky na suroviny, technologické postupy, teplotní režimy, sanitaci, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci Obecně formulované požadavky právních předpisů převedené do podmínek pro konkrétní typy potravinářských podniků Věstník Mze a ČSN Provozní a osobní hygiena • Provozní hygiena • Požadavky na potravinářské prostory (vč. stánků, pojízdných prodejen) • Uspořádání, vnější úprava, konstrukce, poloha, velikost • Čistota, větrání, kanalizace, sanitární vybavení, osvětlení,… • Požadavky na dopravní prostředky k přepravě potravin • Požadavky na zařízení • Čistota, dezinfekce, konstrukce, materiály, instalace • Potravinářské odpady • Opatření pro skladování a odstraňování • Zásobování vodou • Osobní hygiena • Osobní čistota, vhodný oděv • Školení Dostupné na: http://slideplayer.cz/slide/2344078/ Vnitřní kontrolní postupy • Systematický nástroj řízení k identifikaci, hodnocení a ovládání rizik HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points • Analýza nebezpečí a identifikace všech rizik • Identifikace kritických kontrolních bodů (CCP) • Stanovení kritických limitů pro každý CCP • Stanovení a použití účinných monitorovacích postupů v každém CCP • Stanovení nápravných opatření • Stanovení pravidelných ověřovacích postupů fungování opatření • Vytvoření dokladů a záznamů k prokázání účinnosti opatření Zásady HACCP Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky •dusičnany, mykotoxiny, kovy, 3-MCPD, dioxiny, PCB, polycyklické aromatické uhlovodíky, melamin, kyselina eruková •udržování co nejnižší úrovně kontaminace rozumně dosažitelné při dodržování správných zemědělských a výrobních postupů •maximální limity kontaminace KONTAMINANTY – nařízení EU 315/93 a 1881/2006 •pesticidů, veterinárních léčiv, hormonů •udržování co nejnižší úrovně kontaminace rozumně dosažitelné při dodržování správných zemědělských a výrobních postupů •maximální limity reziduí •hodnocení bezpečnosti účinných látek, vazba na povolovací proces (přípravky na ochranu rostlin, veterinární léčivé přípravky) •zákaz používání antibiotik v krmivech jako stimulátorů užitkovosti (nařízení EU 726/2004) •zákaz používání látek, které mají hormonální, thyreostatický nebo beta adrenergní účinek v chovech zvířat (veterinární zákon) REZIDUA – nařízení EU 396/2005 a 470/2009 •Provádění vyšetření a odběr vzorků na •Campylobacter, Salmonella, Listeria monocytogenes, Enterobacter sakazakii, stafylokokové enterotoxiny, E. coli, histamin •Kontrola výskytu a tlumení zoonóz v chovech, např. trichinella, BSE, brucelóza, salmonela (např. nařízení 999/2001) MIKROBIOLOGICKÁ KRITÉRIA – nařízení EU 2073/2005 Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky • PŘÍDATNÉ LÁTKY (nařízení EU 1333/2008), ENZYMY (nařízení EU 1332/2008) A LÁTKY URČENÉ K AROMATIZACI (nařízení EU 1334/2008) • Jednotný posuzovací a povolovací postup (nařízení 1331/2008) • Reevaluace látek schválených před rokem 2009 • Pozitivní seznam látek • Nepředstavují zdravotní riziko pro spotřebitele • Odůvodněná technologická potřeba použití • Použití neuvádí spotřebitele v omyl • Přínos pro spotřebitele • Stanovené limitní hodnoty nejvyššího přípustného množství, jinak množství nezbytné nutné k dosažení zamýšleného účinku při zachování správné výrobní praxe • Zákaz použití pro některé druhy potravin • https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky • OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN • Vybrané druhy potravin (např. brambory, koření, ryby) • Technologická nutnost • Příznivé pro spotřebitele • Nejde o náhradu SHP, SVP, SZP • Jiné potraviny s předchozím souhlasem MZ • Důvod použití • zničení patogenních organismů, • omezení kažení potravin • redukci ztrát předčasným zráním • zničení škodlivých organismů u rostlin • Požadavky na označování • "ošetřeno ionizujícím zářením" nebo • "ošetřeno ionizací„ • ozařovna • Rozhodnutí o schválení ozařovny • SZPI + SÚJB Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami • Nařízení EU č. 1935/2004 • Předměty běžného užívání v terminologii zákona o ochraně veřejného zdraví • Výroba v souladu se správnou výrobní praxí • Za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití nesmí uvolňovat své složky do potravin v množstvích • ohrožující zdraví lidí • způsobující nepřijatelnou změnu ve složení potravin • způsobující zhoršení organoleptických vlastností potravin • Seznamy látek povolených při výrobě • Limity • Celkový limit pro migraci • Specifické limity pro migraci jednotlivě povolených látek • Specifické požadavky na plasty, recyklované materiály, keramika Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami • AKTIVNÍ A INTELIGENTNÍ MATERIÁLY – nařízení EU č. 450/2009 • které mají prodloužit životnost nebo zachovat či zlepšit stav balených potravin • Uvolňují nebo absorbují určitou látku • které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje • Indikátory teploty, složení vnitřní atmosféry, čerstvosti balené potraviny POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků Zákaz uvádět na trh potraviny • klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem • s prošlým datem použitelnosti • neznámého původu • překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy • ozářené v rozporu s požadavky • obsahující látky v rozporu s požadavky na složení doplňků stravy nebo látky zakázané při výrobě potravin • zdánlivě totožné s potravinou uváděnou na trh v jiných členských státech Evropské unie Neprodleně vyřadit z dalšího uvádění na trh potraviny • viz výčet vlevo a potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti, které nejsou bezpečné • balené do obalů, které neodpovídají požadavkům na materiály, předměty a výrobky určené pro styk s potravinami • nedostatečně a nesprávně označené • neodpovídající stanoveným nebo deklarovaným požadavkům na jakost • páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené Výjimka pro bezpečné potraviny • Po datu minimální trvanlivosti → oddělené a označené uvádění na trh • Použitelné k jinému než původnímu použití → oddělené a označené uvádění na trh • Nesplňující zákonné požadavky → bezplatné poskytnutí neziskové organizaci Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků - specifika živočišné výroby Schválení a registrace provozu • Označování a evidence zvířat (plemenářský zákon) Povinnosti chovatele Informace o potravinovém řetězci Povinnosti provozovatele jatek/bourárny • Před porážkou (kontrola označení a dokumentace, podmínek welfare a přepravy) = zdravotní potvrzení • Po porážce = rozhodnutí o poživatelnosti a označení zdravotní nezávadnosti • Chlazení jatečně upravených těl Veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa • Veterinární osvědčení a zdravotní potvrzení k přemístění zvířete Požadavky na přepravu Označování potravin • Horizontální úroveň • obecné požadavky platné pro všechny potraviny • Vertikální úroveň • zvláštní požadavky pro jednotlivé druhy potravin • obchodní normy Nařízení EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • Vysoká úroveň ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů • informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití, • se zvláštním ohledem na zdravotní, hospodářská, environmentální, sociální a etická hlediska • Volný pohyb legálně vyráběných a na trh uváděných potravin, s přihlédnutím, kde je to vhodné, k potřebě ochrany legitimních zájmů výrobců a podpora výroby kvalitních produktů Cíle • Informace o potravinách nesmějí být zavádějící • Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné Základní požadavky na označování Povinné informace o potravinách název potraviny (zákonný nebo vžitý) seznam složek alergeny množství složek čisté množství potraviny datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku země původu nebo místo provenience (v případech stanovených) návod k použití (v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít) skutečný obsah alkoholu (u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 %) výživové údaje Označování potravin • Food Labelling Information System (FLIS) • Revize právní úpravy • Vazba na Zelenou dohodu pro Evropu, From Farm to Fork Strategy a Evropský plán boje proti rakovině ) • zavést harmonizované povinné nutriční značení na přední straně obalu a stanovit kritéria pro nutriční profilování, aby se omezila tvrzení uváděná na potravinách • rozšířit povinné informace o původu nebo provenienci některých výrobků; • revidovat pravidla pro označování dat (data spotřeby a data minimální trvanlivosti) • zavést povinné uvádění seznamu složek a výživových údajů u všech alkoholických nápojů Výživová, zdravotní a léčebná tvrzení • Zákaz léčebných tvrzení u potravin • tvrzení, které připisuje potravině vlastnost umožňující zabránit nemoci, zmírnit ji nebo vyléčit • Výživové tvrzení • tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku • energetické (kalorické) hodnoty, kterou poskytuje, poskytuje ve snížené nebo zvýšené míře nebo neobsahuje, např. s nízkou energetickou hodnotou, light, bez cukrů • živin či jiných látek, které buď obsahuje, obsahuje ve snížené či zvýšené míře, nebo neobsahuje, např. s vysokým obsahem bílkovin, s vysokým obsahem vitamínů • Seznam v příloze nařízení EU 1924/2006, viz Nutrition claims (europa.eu) • Zdravotní tvrzení • tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím • Rejstřík schválených tvrzení, viz EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6) (europa.eu) • Funkční tvrzení všeobecně známá, která odkazuji na udržení běžných životních funkcí organismu • Funkční tvrzení založená na nových vědeckých poznatcích, mohou být patentově chráněna • Tvrzení o snížení rizika onemocnění • Tvrzení týkající se zdraví a vývoje dětí + Tvrzení, jehož posouzení nebylo dosud dokončeno a je uvedeno na On hold seznamu • Zdravotní tvrzení nesmí • být uvedena na alkoholických nápojích s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % • naznačovat, že nekonzumováním nějaké potraviny by mohlo být ohroženo zdraví • odkazovat na konkrétní míru nebo množství úbytku hmotnosti • odkazovat se na doporučení jednotlivých lékařů nebo dalších odborníků ve zdravotnictví a sdružení, pokud nejsou na národním pozitivním seznamu • Blíže viz Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Vodítka k problematice zdravotních a výživových tvrzení (gov.cz) Další specifické oblasti • Doplňky stravy • Zákon o potravinách a vyhláška č. 58/2018 Sb. • Koncentrované vitaminy a minerální látky • Notifikační povinnost • Obohacené – fortifikované – funkční potraviny • Nařízení EU č. 1925 a 1924/2006 – výživová a zdravotní tvrzení • Nové potraviny • Nařízení EU č. 2015/2283 • Schvalování před uvedením na trh, seznam EU • Geneticky modifikované potraviny • Nařízení EU č. 1829/2003 • Schvalování a označování, registr EU • Biopotraviny • Nařízení EU 848/2018 (účinnost od 2022) • Certifikace • Potraviny pro zvláštní výživu • Nařízení EU č. 609/2013 • Potraviny pro kojence a malé děti, pro zvláštní lékařské účely, pro regulaci hmotnosti POVINNOSTI ČLENSKÉHO STÁTU • Provádění kontrol • Stanovení pravidel pro opatření a sankce při porušení potravinového práva Zajišťování dodržování potravinového práva • víceleté národní plány kontrol • pravidelně, na základě rizik a s přiměřenou četností • bez předchozího upozornění (s výjimkami) • nestrannost, kvalita a jednotnost, příp. koordinovanost • průhlednost a důvěrnost • interní nebo externí audity Úřední kontroly Nařízení EU o úřední kontrole • správné uplatňování a prosazování právních předpisů týkajících se zemědělsko-potravinového řetězce v oblasti ochrany lidského zdraví, zdraví a dobrých životních podmínek zvířat a zdraví rostlin • pravidla spolupráce a správní pomoci mezi zeměmi EU Systém bezpečnosti potravin v ČR • MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ • Státní zemědělská a potravinářská inspekce • Orgány veterinární správy • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský • MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ • Hlavní hygienik • Orgány ochrany veřejného zdraví • Krajské hygienické stanice • Ministerstvo obrany • Ministerstvo vnitra • MINISTERSTVO FINANCÍ • Generální ředitelství cel • Celní úřady • STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST Státní kontrola a dozor •pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh •pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí •pro provozování stravovacích služeb SZPI •pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin živočišného původu, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle veterinárního zákona •pro uvádění potravin živočišného původu na trh v tržnicích a na tržištích, pro uvádění potravin živočišného původu na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec, pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států Evropské unie v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení •pro provádění klasifikace těl jatečných zvířat •pro uvádění nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při provozování stravovacích služeb SVS •pro provozování stravovacích služeb •při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin KHS Přístupy ke kontrole (dle SZPI) • postavení komodity ve spotřebním koši • rizikovost komodity • rizikovost analytu • kontrolovaná osoba (objem její produkce) • nové potraviny na trhu Hodnocení rizika • poznatky z minulých kontrol • analýzy dat v informačním systému • aktuální zjištění inspektorů v terénu • zjištění jiných orgánů státní správy • podněty spotřebitelů • podněty masmédií (tisku, rozhlasu a televize) • zjištění partnerských organizací v zahraničí • doporučení Evropské komise • informace ze systému rychlého varování RASF Východiska pro kontrolu Opatření k nápravě a sankce •V návaznosti na unijní právní předpisy •V návaznosti na vnitrostátní právní předpisy •Zákazy, zničení, pozastavení, zajištění, uložení povinnosti, stažení, převzetí,… Široké spektrum opatření k nápravě •V režimu jednotlivých právních předpisů •Pokuty, zákazy činnosti,… Uplatňování odpovědnosti za přestupky a ukládání správních trestů Státní kontrola a dozor - související •dozorová a zkušební činnost na úseku krmiv a sledování rizikových látek a kontaminantů v krmivech •rostlinolékařská péče ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ •regulace výroby, kontroly jakosti, distribuce a používání veterinárních léčiv a veterinárních přípravků ÚSTAV PRO STÁTNÍ KONTROLU VETERINÁRNÍCH BIOPREPARÁTŮ A LÉČIV •Zákon o ochraně spotřebitele •Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb •prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů •při prodeji výrobků používat měřidla, která splňují požadavky stanovené zvláštním právním předpisem upravujícím oblast metrologie •Zákaz výroby, dovozu, vývozu, nabízení, prodeje a darování výrobků nebezpečných svou zaměnitelností s potravinami ČESKÁ OBCHODNÍ INSPEKCE •Kontrola dovozu potravin ze třetích zemí a propouštění potravin do režimu volní oběh Celní úřady RASFF • Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva • jeden z mechanismů kontroly bezpečnosti potravin a krmiv pro území jednotného trhu EU • slouží pro sdílení informací o přímých nebo nepřímých rizicích ohrožujících zdraví lidí, zvířat a životní prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv • zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, případně jejich stažení z evropského trhu RASFF oznámení • Alert notifikace • bezprostřední ohrožení lidského zdraví • Information/informační notifikace • potraviny již nejsou na trhu nebo riziko není závažné • „Border rejection“ notifikace • odmítnutí na vnějších hranicích EU z důvodu zdravotního rizika • News • ostatní informace významné pro kontrolní orgány Fungování systému RASFF v EU Schéma fungování RASFF v ČR Další systémy spolupráce v EU Spolu s RASFF součástí IMSOC (Information Management System for Official Controls) ADIS (System for notifying and reporting information on Animal Diseases) EUROPHYT (System for notifying and reporting the presence of pests in plants and plant products) AAC (Administrative Assistance and Cooperation) •Využívá se v případech jiných než zdravotních rizik (neúplná dokumentace, falšování, klamavé označení, nesprávné zacházení) TRACES (Trade Control and Expert System) •Registrační systém pro dovoz potravin, zvířat, rostlin Evropská kontrola bezpečnosti potravin Ochranná opatření pozastavení uvádění potravin na trh nebo jejich používání z dotčeného státu pozastavení dovozu z dotčené třetí země stanovení zvláštních podmínek pro potraviny jiné vhodné dočasné opatření Health and Food Audits and Analysis Directorate (dříve FVO) Kontrola kontroly Obecné a zvláštní audity v členských státech i třetích zemích Souhrnné zprávy Opatření: dialog, školení, řízení o porušení smlouvy Povinnost Evropské komise zpracovat a předložit výroční zprávu o celkovém fungování kontrol v členských státech Zdroje • Ministerstvo zemědělství • http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/ • Státní zemědělská a potravinářská inspekce • http://www.szpi.gov.cz/ • Státní veterinární správa • https://www.svscr.cz/ • Státní zdravotní ústav • http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin • Informační centrum bezpečnosti potravin • http://www.bezpecnostpotravin.cz/ • Evropská úřad pro bezpečnost potravin • https://www.efsa.europa.eu/ • Evropská komise • https://ec.europa.eu/food/overview_en