Zelenina a plody v řadě JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana veřejného zdraví a potraviny Když se řekne: „Ochrana veřejného zdraví a potraviny“ … Zelenina vystavená na trhu Výběr z médií •https://bezpecnostpotravin.cz/ •https://food.ec.europa.eu/index_en •https://bezpecnostpotravin.cz/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju-vyhledejte-si-potraviny-s -vylepsenym-slozenim/ •https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/novinky/po-sesti-letech-povinneho-nutricniho.html •https://www.nutriscorecesko.cz/ •https://www.institutmodernivyzivy.cz/nutri-score/ Slepice na procházce po trávě Provozovatel potravinářského podniku nesmí ve škole nebo školském zařízení zapsaných do školského rejstříku^89) nabízet k prodeji ani prodávat potraviny^90), které jsou v rozporu s výživovými požadavky na zdravou výživu dětí ve věku do ukončení povinné školní docházky. Požadavky na potraviny, které odpovídají výživovým požadavkům na zdravou výživu dětí ve věku do ukončení povinné školní docházky a lze je nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních, stanoví jiný právní předpis o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Vykřičník na žlutém pozadí A co na to politika? → Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 •Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní •Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice. •https://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/ministr-nekula-zajistit-spotrebitelu m.html Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 1.http://nutrivigilance.szu.cz/ 2.https://www.nzip.cz/ 3.https://www.bezpecnostpotravin.cz/ https://www.potravinynapranyri.cz/ 4.Dodržování zásad správné výživy je základním předpokladem udržení dobrého zdravotního stavu a prevence rozvoje nemocí pramenících z neadekvátního nutričního chování. Strategický cíl v oblasti výživy a jak jej dosáhnout? •https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace1/APS2030.pdf •Vytvoření prostředí pro zdravou výživu •Stravování a výživa ve školách •Označování výživových hodnot •Opatření na podporu změny složení potravin a nápojů •Vyloučení trans-mastných kyselin •Uvádění potravin pro děti na trh •Cenové zvýhodnění zdravých potravin •Podpora zdravé výživy v průběhu celého života •Posílení zdravotnických systémů na podporu zdravé výživy •Dohled, monitorování a hodnocení Kousky puzzle Pojmosloví …abychom si rozuměli… > Obsah obrázku tabulka Popis byl vytvořen automaticky Potraviny •ANO •jakákoli látka nebo výrobek •zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované •určené ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat •Ale také •Živočišné produkty •suroviny živočišného původu, a to všechny části těl zvířat, zejména maso, vnitřnosti, tuky, kůže, kosti, krev, žlázy s vnitřní sekrecí, rohy, parohy, paznehty, kopyta, vlna, srst, peří, také mléko, vejce, med, mateří kašička a včelí vosk, jakož i výrobky z těchto surovin, které jsou určeny k výživě lidí a zvířat •Pokrmy •potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby •NE •krmiva; živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě; rostliny před sklizní; léčivé přípravky; kosmetické prostředky; tabák a tabákové výrobky; omamné a psychotropní látky; rezidua a kontaminující látky • Košer potraviny: Vše, co potřebujete vědět Kategorizace potravin •bezpečné a ne-bezpečné •178/2002 •Jakostní a ne-jakostní •110/1997 •Kvalitní a ne-kvalitní •https://www.szif.cz/cs/kvalitni-potraviny •rostlinného a živočišného původu •853/2004, 110/1997, •balené, zabalené a nebalené •1169/2011, 110/1997 •zpracované a nezpracované •852/2004 Bezsacharidová dieta: Výhody, nevýhody a seznam potravin Bezpečnost versus kvalita (a jakost) •Bezpečnost •Potravina není škodlivá pro zdraví •Potravina není nevhodná pro lidskou spotřebu •S ohledem na obvyklé podmínky použití spotřebitelem, na informace poskytnuté spotřebiteli, na pravděpodobné účinky (okamžité, krátkodobé, dlouhodobé i kumulativní) •Kvalita •multikriteriální parametr •očekávání spotřebitele •„průmyslové tajemství“ • http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/kontrola%20potravin_m.jpg https://www.viscojis.cz/teens/index.php/potraviny-a-bezpenost/zajitni-bezpenosti-potravin/188-175 Jakost soubor charakteristických (chemických, fyzikálních a senzorických) vlastností jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravin, které jsou stanoveny právním předpisem http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/je-potrebne-vsimat-si-rozdilu-mezi-zdravotni-a-hygienick ou „Potravinové právo“ Potravinové právo •právní a správní předpisy použitelné v EU nebo na vnitrostátní úrovni pro potraviny obecně, a zejména pro bezpečnost potravin •vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a rovněž krmiv, která jsou vyrobena pro zvířata určená k produkci potravin nebo kterými se tato zvířata krmí • •Politika a činnost EU v oblasti bezpečnosti potravin: •Biologická a chemická bezpečnost potravin •Označování potravin •Bezpečnost krmiv •Zdraví a welfare zvířat •Zdraví rostlin (pesticidy a GMO) •Viz https://food.ec.europa.eu/index_en http://allaboutfeed.test.blueskies.nl/public/image/artikel-gallerij/20090511-3050-7.4_new_eu_food_a nd_feed_law.jpg Cíle potravinového práva Free fotobanka : zkouška, student, promoce, univerzita, cíle, vysoká škola, dosáhnout, cíl, přijet, chlapec, šplhat, kultura, vzdělání, inteligence, zájem, znalost, učení se, muži, problém, vzestup, měřítko, schody, výuka, test, teorie, práce, modrý, •Vysoká úroveň ochrany lidského života a zdraví •ochrana zdraví a dobrých životního podmínek zvířat, zdraví rostlin •ochrana životního prostředí •ochrana zájmů spotřebitelů •Volný pohyb potravin a krmiv • Základní rámec potravinového práva EU Základní rámec potravinového práva ČR Základní rámec potravinového práva – kontrola a dozor Subjekty potravinového práva Zásady potravinového práva ZÁSADY potravinového práva Analýza rizika Osoba používající mikroskop •vědecký postup pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví, skládající se ze tří propojených součástí •Riziko •míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí (biologické, chemické nebo fyzikální s potenciálním nepříznivým účinkem na zdraví) Analýza rizika EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN Výsledek obrázku pro efsa •Nezávislé vědecké referenční pracoviště •Poskytování vědeckých stanovisek a vědecké a technické podpory pro legislativní a politickou činnost •Shromažďování a analýza údajů umožňující charakterizovat a sledovat rizika •https://www.youtube.com/watch?v=AtQO9rTjLIk Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích > Výsledek obrázku pro cizorodé látky v potravinách •Sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě •+ biomonitoring, tj. kontaminace volně žijících organismů, kteří doplňují spotřební koš člověka •+ složky prostředí (půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek), které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit •Ucelený pohled na zatížení agrárního sektoru jednotlivými kontaminanty •Využití •k dlouhodobému sledování zatížení potravních řetězců cizorodými látkami v ČR •k úpravě limitů některých látek, ke stanovení nových limit •Zajišťuje: SZPI, SVS, ÚKZÚZ, VÚMOP, VÚRH, VÚLHM Monitoring dietární expozice člověka > •sledování vybraných chemických a biologických agens v typické dietě populace v ČR •hodnocení expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika •odhad průměrné expozice populace vybraným chemickým látkám •charakterizaci zdravotních rizik spojených s výživovými zvyklostmi obyvatelstva •pravděpodobnostnímu hodnocení chronických expozičních dávek •Zajišťuje: Státní zdravotní ústav ZÁSADY potravinového práva „Farm to Fork Strategy“ Výsledek obrázku pro from farm to fork https://www.fooddrinkeurope.eu/uploads/publications_documents/ONLINE_VERSION_Safe_food_farm_fork_in fographic_1403-01.png ZÁSADY potravinového práva PŘEDBĚŽNÁ OPATRNOST http://www.buildinggreen.com/cgi-bin/scale.cgi?width=250&src=/articles/images/1909/illo.jpg •přijímání nezbytných předběžných opatření v rámci managementu rizika za předpokladu, že •na základě dostupných informací existuje možnost škodlivých účinků na zdraví •a zároveň přetrvává vědecké nejistota a není možné provést úplné hodnocení rizik •dočasnost a proporcionalita opatření ZÁSADY potravinového práva PŘEDBĚŽNÁ OPATRNOST http://www.buildinggreen.com/cgi-bin/scale.cgi?width=250&src=/articles/images/1909/illo.jpg •přijímání nezbytných předběžných opatření v rámci managementu rizika za předpokladu, že •na základě dostupných informací existuje možnost škodlivých účinků na zdraví •a zároveň přetrvává vědecké nejistota a není možné provést úplné hodnocení rizik •dočasnost a proporcionalita opatření ZÁSADY potravinového práva TRANSPARENTNOST http://www.freereporter.info/wordpress/wp-content/uploads/2012/03/Food-Safety-Pic.jpg •konzultace s veřejností během přípravy, hodnocení a revize potravinového práva •informování veřejnosti •přístup k dokumentům, poskytnutí informací o riziku plynoucího z potraviny a o přijatých opatřeních ZÁSADY potravinového práva FLEXIBILITA Výsledek obrázku pro rozmanitost potravin •Zachování rozmanitosti a tradičních potravin •Tradiční výrobní postupy, prodej ze dvora •Možnost členského státu •povolit v rámci hygienických předpisů •odchylky/výjimky z určitých požadavků •přizpůsobení určitých požadavků •vyjmout určité činnosti z působnosti hygienických předpisů •v souladu se zásadou transparentnosti a subsidiarity Požadavky potravinového práva > Obsah obrázku tabulka Popis byl vytvořen automaticky https://food.ec.europa.eu/system/files/2016-10/gfl_req_business_operators_obligations_en.pdf Požadavky potravinového práva ODPOVĚDNOST Požadavky potravinového práva SLEDOVATELNOST Výsledek obrázku pro food traceability •Možnost zjistit původ potraviny včetně dílčí látky ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce •„Krok vpřed, krok vzad“ •Schopnost a povinnost identifikovat bezprostředního dodavatele i přímého odběratele Požadavky na sledovatelnost pro potraviny živočišného původu POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků •Oznámení zahájení a ukončení výkonu činnosti •není-li třeba schválení •Vůči SZPI •Vůči OOVZ •provozovatel stravovacích služeb •Registrace, příp. i schválení •Zacházení s potravinami živočišného původu •Vůči SVS •S výjimkou prodeje malých množství vlastních produktů z prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli http://www.profipravnik.cz/Img/small/52.jpg POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků – PŘEHLED Výsledek obrázku pro HACCp a správná výrobnà praxe Dostupné na: http://slideplayer.cz/slide/2344078/ Správná hygienická a výrobní praxe Provozní a osobní hygiena •Provozní hygiena •Požadavky na potravinářské prostory (vč. stánků, pojízdných prodejen) •Uspořádání, vnější úprava, konstrukce, poloha, velikost •Čistota, větrání, kanalizace, sanitární vybavení, osvětlení,… •Požadavky na dopravní prostředky k přepravě potravin •Požadavky na zařízení •Čistota, dezinfekce, konstrukce, materiály, instalace •Potravinářské odpady •Opatření pro skladování a odstraňování •Zásobování vodou •Osobní hygiena •Osobní čistota, vhodný oděv •Školení http://www.anatra.cz/wp-content/uploads/pacinky.jpg Vnitřní kontrolní postupy Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky •PŘÍDATNÉ LÁTKY (nařízení EU 1333/2008), ENZYMY (nařízení EU 1332/2008) A LÁTKY URČENÉ K AROMATIZACI (nařízení EU 1334/2008) •Jednotný posuzovací a povolovací postup (nařízení 1331/2008) •Reevaluace látek schválených před rokem 2009 •Pozitivní seznam látek •Nepředstavují zdravotní riziko pro spotřebitele •Odůvodněná technologická potřeba použití •Použití neuvádí spotřebitele v omyl •Přínos pro spotřebitele •Stanovené limitní hodnoty nejvyššího přípustného množství, jinak množství nezbytné nutné k dosažení zamýšleného účinku při zachování správné výrobní praxe •Zákaz použití pro některé druhy potravin •https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek Výsledek obrázku pro nepovolená aditiva v Ä�r Smyslové, mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky •OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN •Vybrané druhy potravin (např. brambory, koření, ryby) •Technologická nutnost •Příznivé pro spotřebitele •Nejde o náhradu SHP, SVP, SZP •Jiné potraviny s předchozím souhlasem MZ •Důvod použití •zničení patogenních organismů, •omezení kažení potravin •redukci ztrát předčasným zráním •zničení škodlivých organismů u rostlin •Požadavky na označování •"ošetřeno ionizujícím zářením" nebo •"ošetřeno ionizací„ •ozařovna •Rozhodnutí o schválení ozařovny •SZPI + SÚJB Výsledek obrázku pro ozaÅ™ovánà potravin Výsledek obrázku pro ozaÅ™ovánà potravin Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami •Nařízení EU č. 1935/2004 •Předměty běžného užívání v terminologii zákona o ochraně veřejného zdraví •Výroba v souladu se správnou výrobní praxí •Za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití nesmí uvolňovat své složky do potravin v množstvích •ohrožující zdraví lidí •způsobující nepřijatelnou změnu ve složení potravin •způsobující zhoršení organoleptických vlastností potravin •Seznamy látek povolených při výrobě •Limity •Celkový limit pro migraci •Specifické limity pro migraci jednotlivě povolených látek •Specifické požadavky na plasty, recyklované materiály, keramika •Povinnosti výrobce a dovozce dle §26 z. č. 258/2000 Sb. Materiály a předměty přicházející do styku s potravinami •AKTIVNÍ A INTELIGENTNÍ MATERIÁLY – nařízení EU č. 450/2009 •které mají prodloužit životnost nebo zachovat či zlepšit stav balených potravin •Uvolňují nebo absorbují určitou látku •které sledují stav balených potravin nebo prostředí, které potraviny obklopuje •Indikátory teploty, složení vnitřní atmosféry, čerstvosti balené potraviny POVINNOSTI PROVOZOVATELŮ potravinářských podniků POVINNOSTI provozovatele potravinářského podniku poskytujícího stravovací službu •Činnost provozovatele potravinářského podniku, která souvisí s jakoukoli fází výroby, přípravy, skladování, distribuce a uvedení pokrmů na trh za účelem jejich podávání v rámci zařízení společného stravování. •Pouze v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení upraveným přímo použitelnými předpisy Evropské unie na úseku potravinového práva. •Povinnosti •k výrobě a přípravě pokrmů používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy nebo na základě právních předpisů vydaným rozhodnutím orgánu ochrany veřejného zdraví; látky, suroviny, polotovary a potraviny skladovat za podmínek stanovených zvláštními právními předpisy, •dodržovat podmínky upravené prováděcím právním předpisem a přímo použitelnými předpisy Evropské unie pro výrobu, přípravu, rozvoz, přepravu, značení, skladování a uvádění pokrmů na trh, •zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny, •dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem Tácek s kávami v kelímku Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků - specifika živočišné výroby Označování potravin New food labels: As easy as pie | No small print! Food label… | Flickr •Horizontální úroveň •obecné požadavky platné pro všechny potraviny •Vertikální úroveň •zvláštní požadavky pro jednotlivé druhy potravin •obchodní normy Nařízení EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Povinné informace o potravinách Označování potravin •Food Labelling Information System (FLIS) •Revize právní úpravy •zavést harmonizované povinné nutriční značení na přední straně obalu a stanovit kritéria pro nutriční profilování, aby se omezila tvrzení uváděná na potravinách •rozšířit povinné informace o původu nebo provenienci některých výrobků •revidovat pravidla pro označování dat (data spotřeby a data minimální trvanlivosti) •zavést povinné uvádění seznamu složek a výživových údajů u všech alkoholických nápojů Ručně nakreslená ilustrace roztříděných dezerty a nápojů Výživová, zdravotní a léčebná tvrzení •Zákaz léčebných tvrzení u potravin •tvrzení, které připisuje potravině vlastnost umožňující zabránit nemoci, zmírnit ji nebo vyléčit •Výživové tvrzení •tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku •energetické (kalorické) hodnoty, kterou poskytuje, poskytuje ve snížené nebo zvýšené míře nebo neobsahuje, např. s nízkou energetickou hodnotou, light, bez cukrů •živin či jiných látek, které buď obsahuje, obsahuje ve snížené či zvýšené míře, nebo neobsahuje, např. s vysokým obsahem bílkovin, s vysokým obsahem vitamínů •Seznam v příloze nařízení EU 1924/2006, viz Nutrition claims (europa.eu) •Zdravotní tvrzení •tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím •Rejstřík schválených tvrzení, viz EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6) (europa.eu) •Funkční tvrzení všeobecně známá, která odkazuji na udržení běžných životních funkcí organismu •Funkční tvrzení založená na nových vědeckých poznatcích, mohou být patentově chráněna •Tvrzení o snížení rizika onemocnění •Tvrzení týkající se zdraví a vývoje dětí •+ Tvrzení, jehož posouzení nebylo dosud dokončeno a je uvedeno na On hold seznamu •Zdravotní tvrzení nesmí •být uvedena na alkoholických nápojích s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % •naznačovat, že nekonzumováním nějaké potraviny by mohlo být ohroženo zdraví •odkazovat na konkrétní míru nebo množství úbytku hmotnosti •odkazovat se na doporučení jednotlivých lékařů nebo dalších odborníků ve zdravotnictví a sdružení, pokud nejsou na národním pozitivním seznamu •Blíže viz Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Vodítka k problematice zdravotních a výživových tvrzení (gov.cz) Obsah obrázku interiér Popis byl vytvořen automaticky Další specifické oblasti •Doplňky stravy •Zákon o potravinách a vyhláška č. 58/2018 Sb. •Koncentrované vitaminy a minerální látky •Notifikační povinnost •Obohacené – fortifikované – funkční potraviny •Nařízení EU č. 1925 a 1924/2006 – výživová a zdravotní tvrzení •Nové potraviny •Nařízení EU č. 2015/2283 •Schvalování před uvedením na trh, seznam EU •Geneticky modifikované potraviny •Nařízení EU č. 1829/2003 •Schvalování a označování, registr EU •Biopotraviny •Nařízení EU 848/2018 (účinnost od 2022) •Certifikace •Potraviny pro zvláštní výživu •Nařízení EU č. 609/2013 •Potraviny pro kojence a malé děti, pro zvláštní lékařské účely, pro regulaci hmotnosti http://img.ulekare.cz/dbpic/doplnky_stravy-f526_290 POVINNOSTI ČLENSKÉHO STÁTU Úřední kontrola potravin •https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/official-controls-and-enforcement/legislation-official -controls_en •Jednotná pravidla pro •provádění úředních kontrol a jiných úředních činností příslušnými orgány členských států •financování úředních kontrol •správní pomoc a spolupráci mezi členskými státy v zájmu řádného uplatňování pravidel •provádění kontrol Komisí v členských státech a ve třetích zemích •přijímání podmínek, které musí být splněny ve vztahu ke zvířatům a zboží vstupujícím do Unie ze třetích zemí •zavedení počítačového informačního systému pro správu informací a údajů souvisejících s úředními kontrolami Výsledek obrázku pro kontrola potravin Úřední kontrola potravin •Víceleté vnitrostátní plány kontrol •Příslušné orgány provádějí úřední kontroly pravidelně u všech provozovatelů na základě rizika a s přiměřenou četností, s přihlédnutím: •ke zjištěným rizikům •k veškerým informacím naznačujícím pravděpodobnost, že spotřebitelé mohou být uvedeni v omyl •k historii provozovatelů, pokud jde o výsledky úředních kontrol, které u nich byly provedeny •ke spolehlivosti a výsledkům vlastních kontrol, které byly provedeny provozovateli nebo třetí stranou na jejich žádost •Příslušné orgány provádějí úřední kontroly pravidelně, s vhodnou četností určenou na základě rizika •Úřední kontroly se provádějí bez předchozího oznámení, s výjimkou případů, kdy je takové oznámení náležitě odůvodněné a nezbytné k tomu, aby mohla být úřední kontrola provedena. •Úřední kontroly se provádějí pokud možno tak, aby administrativní zátěž provozovatelů a narušení jejich provozu bylo omezeno na nezbytné minimum, aniž by to nepříznivě ovlivnilo účinnost těchto kontrol. •Příslušné orgány provádějí úřední kontroly stejným způsobem, přičemž zohlední potřebu přizpůsobit tyto kontroly konkrétním situacím, bez ohledu na to, zda se jedná o zvířata a zboží v EU, dovážené nebo vyvážené. •Příslušné orgány provádějí úřední kontroly s vysokou mírou transparentnosti a alespoň jednou za rok zpřístupní veřejnosti, mimo jiné i zveřejněním na internetu, relevantní informace o organizaci a provádění úředních kontrol. •Příslušné orgány vypracují písemný záznam o každé úřední kontrole, kterou provedou. Stůl se stetoskopem a klávesnicí počítače Úřední kontrola dovozu •2 stupně •Na vhodných místech celního území Unie – kontrola dokladů, příp. kontrola totožnosti a fyzická kontrola •Na stanovištích hraniční kontroly pro stanovená zvířata a komodity – vždy kontrola dokladů, totožnosti a fyzická kontrola •Opatření •Podezření na nesoulad a zesílené úřední kontroly •Izolace nebo karanténa nesouladné zásilky •Povinnost provozovatel zničit, odeslat zpět nebo podrobit zvláštnímu zacházení • Graf v dokumentu a pero Systém bezpečnosti potravin v ČR Státní kontrola a dozor Přístupy ke kontrole (dle SZPI) Opatření k nápravě a sankce Opatření a sankce •Přednostně opatření k odstranění nebo omezení rizik pro zdraví lidí, zvířat a rostlin, pro dobré životní podmínky zvířat nebo, v případě GMO a přípravků na ochranu rostlin, také pro životní prostředí. •V případě podezření na nesoulad provedou příslušné orgány šetření s cílem toto podezření potvrdit, nebo vyloučit. •a) provádění zesílených úředních kontrol u zvířat, zboží a provozovatelů po přiměřenou dobu; •b) úřední zadržení zvířat a zboží a jakýchkoliv nepovolených látek nebo produktů. •Je-li zjištěn nesoulad, přijmou příslušné orgány: •a) veškerá opatření nezbytná k určení původu a rozsahu nesouladu a ke stanovení povinností provozovatele a •b) vhodná opatření zajištující, aby dotčený provozovatel nesoulad napravil a zabránil dalšímu výskytu takového nesouladu. •Při rozhodování o tom, jaká opatření mají být přijata, přihlížejí příslušné orgány k povaze nesouladu a k dosavadním záznamům o dodržování pravidel provozovatelem. •Sankce musí být účinné, přiměřené a odrazující •finanční sankce za porušení spáchané pomocí klamavých nebo podvodných praktik musí odpovídat přinejmenším buď majetkovému prospěchu, který provozovatel získal, nebo případně procentu obratu provozovatele •Oznamování porušování pravidel • •Donucovaní opatření EU v případě závažného narušení kontrolního systému členského státu •Má-li Komise důkazy a takové narušení může představovat rozsáhlé riziko pro zdraví lidí, zvířat nebo rostlin, pro dobré životní podmínky zvířat nebo, v případě GMO a přípravků na ochranu rostlin, také pro životní prostředí, nebo vést k rozsáhlému porušení pravidel přijme prostřednictvím prováděcích aktů jedno či více opatření, která jsou uplatňována do doby, než bude toto narušení odstraněno. •Pouze v případě, že dotčený členský stát nezjednal na žádost v odpovídající lhůtě stanovené Komisí nápravu. Jablka a jablka Státní kontrola a dozor - související Systémy spolupráce v EU Components of the Alert and Cooperation Network •Součástí IMSOC (Information Management System for Official Controls) • • RASFF •Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva •jeden z mechanismů kontroly bezpečnosti potravin a krmiv pro území jednotného trhu EU •slouží pro sdílení informací o přímých nebo nepřímých rizicích ohrožujících zdraví lidí, zvířat a životní prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv •zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, případně jejich stažení z evropského trhu • Výsledek obrázku pro keeping an eye on rasff RASFF oznámení •Alert notifikace •bezprostřední ohrožení lidského zdraví •Information/informační notifikace •potraviny již nejsou na trhu nebo riziko není závažné •„Border rejection“ notifikace •odmítnutí na vnějších hranicích EU z důvodu zdravotního rizika •News •ostatní informace významné pro kontrolní orgány Výsledek obrázku pro rasff notification Výsledek obrázku pro rasff notification Fungování systému RASFF v EU Schéma fungování RASFF v ČR Mimořádné situace a řízení krizí •Pokud je zřejmé, že potraviny nebo krmivo mohou představovat vážné riziko pro lidské zdraví, zdraví zvířat nebo životní prostředí, a pokud se nelze s tímto rizikem úspěšně vypořádat pomocí opatření přijatých dotyčným členským státem nebo státy, přijme Komise neprodleně z vlastního podnětu nebo na žádost členského státu a podle závažnosti situace jedno nebo více z těchto opatření: •pozastavení uvádění dotyčných potravin a krmiv na trh nebo jejich používání; pozastavení jejich dovozu; •stanovení zvláštních podmínek pro dotyčné potraviny nebo krmiva; •jakékoli jiné vhodné dočasné opatření; •V mimořádných situacích však může Komise dočasně přijmout opatření po konzultaci s dotyčným členským státem nebo státy a po informování ostatních členských států. •Co nejdříve, nejpozději však do deseti pracovních dnů musí být přijatá opatření potvrzena, změněna, zrušena nebo rozšířena stanoveným postupem a důvody pro rozhodnutí Komise musí být neprodleně zveřejněny. •Obecný plán řízení krizí v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv zpracovaný Komisí •Pohotovostní plány jednotlivých členských států •Pro typy situací představující přímá nebo nepřímá rizika pro lidské zdraví spojená s potravinami nebo krmivy, kterým pravděpodobně nemohou stávající opatření předejít, odstranit je či omezit na přijatelnou úroveň nebo která nelze odpovídajícím způsobem řešit pouhým použitím mimořádných opatření • • • •Stálý výbor pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva •Komitologický postup při přijímání opatření ze strany Komise Další systémy koordinace a spolupráce v EU Evropská kontrola bezpečnosti potravin Zdroje •Ministerstvo zemědělství •http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/ •Státní zemědělská a potravinářská inspekce •http://www.szpi.gov.cz/ •Státní veterinární správa •https://www.svscr.cz/ •Státní zdravotní ústav •http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin •Informační centrum bezpečnosti potravin •http://www.bezpecnostpotravin.cz/ •Evropská úřad pro bezpečnost potravin •https://www.efsa.europa.eu/ •Evropská komise •https://ec.europa.eu/food/overview_en