Zemědělské právo

Informace k výuce a způsob ukončení předmětu

Vítejte v předmětu Zemědělské právo


Výuka probíhá v blocích liché pondělí od 8:00 do 11:40.

Každý blok zahrnuje teoretický výklad formou interaktivní přednášky a diskusní část v návaznosti na přednášené téma, aktuální otázky a řešení praktických modelových situací, případových studií, nebo judikatury.

Cíle předmětu

Cílem předmětu je rozšíření znalostí studentů o dynamickou právní oblast zemědělského práva a prohloubení znalostí získaných z jiných právních, případně i neprávních oborů. Předmět se zaměřuje na jednotlivé právní aspekty zemědělského hospodaření jako podnikatelské a zároveň multifunkční činnosti na úrovni evropské i české právní úpravy ve vazbě na další oblasti, jakými jsou bezpečnost potravin či ochrana životního prostředí atd.

Program výuky

  1. Blok I - Úvod do zemědělského práva (10.3.) - doc. Hanák
  2. Blok II - Společná zemědělská politika EU (24.3.) - Mgr. Zdráhalová
  3. Blok III - Zemědělství a životní prostředí (7.4.) - Mgr. Zdráhalová
  4. Blok IV - Rostlinná výroba. Ekologické zemědělství (21.4.) - výuka odpadá
  5. Blok V - Živočišná výroba. Ochrana zdraví zvířat a welfare. Ekologické zemědělství + blok IV (5.5.) - Mgr. Zdráhalová
  6. Blok VI - Potravinové právo, GMO (19.5.) - doc. Vomáčka / Mgr. Zdráhalová

Osnova předmětu

  1. Úvod do zemědělského práva. Právní rámec zemědělské činnosti. Subjekty zemědělského práva. Právní vztahy v rámci zemědělské činnosti. Evidence zemědělských podnikatelů a evidence půdy. Systém úřední kontroly a dozoru v oblasti zemědělství.
  2. Společná zemědělská politika EU - právní základ, principy, cíle, vazby, nástroje, současná SZP EU
  3. Zemědělství a ochrana životního prostředí - integrace ochrany životního do požadavků zemědělského hospodaření. Právní aspekty udržitelného zemědělství. Zemědělství a klimatická změna. Nové zemědělské technologie.
  4. Rostlinná výroba a rostlinolékařská péče. Ekologické zemědělství.
  5. Živočišná výroba, veterinární péče, welfare hospodářských zvířat. Ekologické zemědělství.
  6. Potravinové právo. Bezpečnost a kvalita zemědělských produktů. Geneticky modifikované organismy a plodiny.

Podmínky ukončení předmětu

  • Účast na min. 4 z 5 bloků (povolená je jedna neomluvená absence).

  • Příprava na výuku dle zadání v IS, ev. zpracování vybraných otázek před zahájením semináře.

  • Zpracování a prezentace vybraného tématu kolokviální práce dle rozpisu a rozprava k němu.

Konzultační hodiny jaro 2025

Konzultační hodiny: Lucie Zdráhalová

  • Na fakultě každé liché pondělí 12:30 - 13:30 a každý sudý čtvrtek 12:30 - 13:30  (kancelář č. 223) - doporučuji napsat e-mail předem
  • Online přes MS Teams i mimo stanovené konzultační hodiny, po předchozí domluvě. 
  • Jindy a ve zkouškovém období pouze po předchozí domluvě.

Studijní materiály a literatura

LiteraturaDAMOHORSKÝ, Milan. Zemědělské právo. 1. vydání v nakladatelstv. Beroun: Eva Rozkotová, 2021, 228 stran. ISBN 9788087488430.
povinná literatura
 MÜLLEROVÁ, Hana a Vojtěch STEJSKAL. Ochrana zvířat v právu. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013, 490 s. ISBN 9788020023179.
doporučená literatura
 MCMAHON, Joseph A. EU agricultural law and policy. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2019, xxxvii, 25. ISBN 9781781002544.
doporučená literatura
 CEJPEK MUSILOVÁ, Hana. Environmentální aspekty podnikání v zemědělství v kontextu pravidel podmíněnosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2016, 131 s. Spisy Právnické fakulty MU (řada teoretická), č. 560. ISBN 978-80-210-8342-4.
doporučená literatura