Každý blok zahrnuje teoretický výklad formou interaktivní přednášky a diskusní část v návaznosti na přednášené téma, aktuální otázky a řešení praktických modelových situací, případových studií, nebo judikatury.
Informace k výuce a způsob ukončení předmětu
Vítejte v předmětu Zemědělské právo
Výuka probíhá v blocích liché pondělí od 8:00 do 11:40.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšíření znalostí studentů o dynamickou právní oblast zemědělského práva a prohloubení znalostí získaných z jiných právních, případně i neprávních oborů. Předmět se zaměřuje na jednotlivé právní aspekty zemědělského hospodaření jako podnikatelské a zároveň multifunkční činnosti na úrovni evropské i české právní úpravy ve vazbě na další oblasti, jakými jsou bezpečnost potravin či ochrana životního prostředí atd.
Program výuky
- Blok I - Úvod do zemědělského práva (10.3.) - doc. Hanák
- Blok II - Společná zemědělská politika EU (24.3.) - Mgr. Zdráhalová
- Blok III - Zemědělství a životní prostředí (7.4.) - Mgr. Zdráhalová
Blok IV - Rostlinná výroba. Ekologické zemědělství (21.4.) - výuka odpadá- Blok V - Živočišná výroba. Ochrana zdraví zvířat a welfare. Ekologické zemědělství + blok IV (5.5.) - Mgr. Zdráhalová
- Blok VI - Potravinové právo, GMO (19.5.) - doc. Vomáčka / Mgr. Zdráhalová
Osnova předmětu
- Úvod do zemědělského práva. Právní rámec zemědělské činnosti. Subjekty zemědělského práva. Právní vztahy v rámci zemědělské činnosti. Evidence zemědělských podnikatelů a evidence půdy. Systém úřední kontroly a dozoru v oblasti zemědělství.
- Společná zemědělská politika EU - právní základ, principy, cíle, vazby, nástroje, současná SZP EU
- Zemědělství a ochrana životního prostředí - integrace ochrany životního do požadavků zemědělského hospodaření. Právní aspekty udržitelného zemědělství. Zemědělství a klimatická změna. Nové zemědělské technologie.
- Rostlinná výroba a rostlinolékařská péče. Ekologické zemědělství.
- Živočišná výroba, veterinární péče, welfare hospodářských zvířat. Ekologické zemědělství.
- Potravinové právo. Bezpečnost a kvalita zemědělských produktů. Geneticky modifikované organismy a plodiny.
Podmínky ukončení předmětu
Účast na min. 4 z 5 bloků (povolená je jedna neomluvená absence).
Příprava na výuku dle zadání v IS, ev. zpracování vybraných otázek před zahájením semináře.
Zpracování a prezentace vybraného tématu kolokviální práce dle rozpisu a rozprava k němu.
Konzultační hodiny jaro 2025
Konzultační hodiny: Lucie Zdráhalová
- Na fakultě každé liché pondělí 12:30 - 13:30 a každý sudý čtvrtek 12:30 - 13:30 (kancelář č. 223) - doporučuji napsat e-mail předem
- Online přes MS Teams i mimo stanovené konzultační hodiny, po předchozí domluvě.
- Jindy a ve zkouškovém období pouze po předchozí domluvě.
Studijní materiály a literatura
Literatura | DAMOHORSKÝ, Milan. Zemědělské právo. 1. vydání v nakladatelstv. Beroun: Eva Rozkotová, 2021, 228 stran. ISBN 9788087488430. povinná literatura |
MÜLLEROVÁ, Hana a Vojtěch STEJSKAL. Ochrana zvířat v právu. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013, 490 s. ISBN 9788020023179. doporučená literatura | |
MCMAHON, Joseph A. EU agricultural law and policy. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2019, xxxvii, 25. ISBN 9781781002544. doporučená literatura | |
CEJPEK MUSILOVÁ, Hana. Environmentální aspekty podnikání v zemědělství v kontextu pravidel podmíněnosti. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2016, 131 s. Spisy Právnické fakulty MU (řada teoretická), č. 560. ISBN 978-80-210-8342-4. doporučená literatura | |
Research handbook on EU agriculture law. Edited by Joseph A. McMahon - Michael Cardwell. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2015, xxxix, 568. ISBN 9781781954614. |