323/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 5. května 2004, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství Změna: 437/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 42 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství), (dále jen "zákon") k provedení § 4 odst. 4 písm. d), § 6 odst. 5, § 8 odst. 4, § 9 odst. 9, § 11 odst. 3, § 12 odst. 7, § 13 odst. 4, § 14 odst. 3, § 16 odst. 10, § 17 odst. 6, § 23 odst. 15, § 26 odst. 12, § 28 odst. 6, § 29 odst. 5, § 30 odst. 3, § 35 odst. 4: § 1 Seznam odrůd pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti [K § 4 odst. 4 písm. d) zákona] (1) Seznam moštových odrůd révy vinné, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti, je uveden ve Státní odrůdové knize 1). (2) Názvy některých odrůd podle odstavce 1 lze nahradit synonymy uvedenými v příloze č. 1. § 2 Povolení nové výsadby (K § 8 odst. 4 zákona) Vzor žádosti o povolení nové výsadby je uveden v příloze č. 2. § 3 Právo na opětovnou výsadbu (K § 9 odst. 9 zákona) (1) Žádost o udělení práva na opětovnou výsadbu podle § 9 odst. 1 zákona podává pěstitel Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (dále jen "Ústav") podle vzoru uvedeného v příloze č. 3. (2) Žádost o převod práva na opětovnou výsadbu podává Ústavu osoba převádějící toto právo podle § 9 odst. 6 zákona podle vzoru uvedeného v příloze č. 4. § 4 Podrobnější požadavky na výrobu některých produktů a fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost produktů [K § 11 odst. 3 písm. a) zákona] (1) Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení vína je uveden v příloze č. 5. (2) Smyslové požadavky na jakost vína, s výjimkou šumivého vína, perlivého vína, likérového vína a aromatizovaného vína jsou uvedeny v příloze č. 6. (3) Smyslové požadavky na jakost perlivého vína a šumivého vína jsou uvedeny v příloze č. 7. (4) Smyslové požadavky na jakost likérového vína jsou uvedeny v příloze č. 8. (5) Smyslové požadavky na jakost aromatizovaného vína jsou uvedeny v příloze č. 9. (6) Fyzikální a chemické požadavky na jakost vína jsou uvedeny v příloze č. 10. § 5 Postup při odstraňování vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů [K § 11 odst. 3 písm. b) zákona] (1) Odstranění vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů se provádí: a) jejich prodejem, b) jejich destilací, c) jejich likvidací ve vinici, d) jiným prokazatelným způsobem. (2) O odstranění vedlejších produktů vznikajících při zpracování nebo výrobě produktů provede výrobce záznam do evidenční knihy (příloha č. 27 nebo 33) a v případě odstranění vedlejších produktů podle odstavce 1 písm. a) nebo b) přiloží doklad prokazující, že došlo tímto způsobem k odstranění vedlejších produktů. § 6 Vzory oznámení o zvyšování nebo snižování obsahu kyselin, zvyšování cukernatosti a slazení [K § 12 odst. 7 písm. b), § 13 odst. 4, § 14 odst. 3 zákona] (1) Vzor oznámení o zvyšování nebo snižování obsahu kyselin podle § 12 odst. 4 zákona je uveden v příloze č. 11. (2) Vzor hlášení o zvyšování cukernatosti podle § 13 odst. 1 zákona je uveden v příloze č. 12. Toto oznámení může výrobce zaslat souhrnně na období nepřekračující 60 dnů ode dne, který je uveden v oznámení jako den zahájení zvyšování cukernatosti. (3) Vzor hlášení o slazení podle § 14 odst. 2 zákona je uveden v příloze č. 13. § 7 Hodnoty přípustných technologických ztrát (normy ztrát) při výrobě produktů [K § 12 odst. 7 písm. a) zákona] (1) Přípustné technologické ztráty při výrobě produktů (dále jen "normy ztrát") při výrobě produktů se vztahují k manipulovanému množství, přičemž základem je objem produktu po zkvašení před prvním stáčením z kvasničních kalů. (2) Normy ztrát při výrobě produktů podle jednotlivých operací s přihlédnutím k technologii výroby produktu jsou stanoveny takto: a) první stáčení 1. bez použití bentonitu do 6,0 %, 2. s použitím bentonitu do 8,0 %, b) druhé stáčení 1. bez použití bentonitu do 1,5 %, 2. s použitím bentonitu do 2,0 %, c) školení, přičemž školením se rozumí technologický postup při výrobě vína vedoucí k odstranění nežádoucích látek a zvýšení jakosti vína, 1. bez použití bentonitu do 0,5 %, 2. s použitím bentonitu do 1,0 %, d) filtrace do 0,2 %, e) plnění produktu do obalu o objemu nejvýše 2 litry do 1,0 %, f) plnění produktu do obalu o objemu nejvýše 60 litrů do 0,5 %, g) plnění produktu do obalu o objemu nad 60 litrů do 0,1 %, h) manipulační ztráty do 0,2 %, i) skladovací ztráty (odpar) pro dřevěné sudy za každý měsíc do 0,4 %. (3) Souhrn norem ztrát z jednotlivých výrobních operací podle odstavce 2 písm. a) až h) nesmí překročit celkovou povolenou výši ztrát 12,5 %. (4) Pro samostatné hodnocení jednotlivých operací se při a) prvním stáčení produktu vyrobené množství produktu před prvním stáčením násobí normou ztrát pro první stáčení, b) druhém stáčení produktu vyrobené množství produktu před druhým stáčením násobí normou ztrát pro druhé stáčení, c) školení množství školeného produktu násobí normou ztrát pro školení, d) filtraci násobí filtrované množství produktu normou ztrát pro filtraci, e) plnění produktu násobí množství produktu předaného k plnění výše uvedenou normou ztrát pro daný typ plnění, f) manipulaci bere pro výpočet normy ztrát za základ objem manipulace při přetáčení, mísení apod., provedené mimo první nebo druhé stáčení kalů, g) skladování bere pro výpočet normy ztrát za základ počáteční zásoba produktu po druhém stočení. (5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nevztahují na produkty vyrobené v rámci výzkumných a šlechtitelských úkolů a uložené do nádob s obsahem do 60 litrů. § 8 Vzor žádosti o uznání soutěže nebo výstavy vín [K § 16 odst. 10 písm. a) zákona] Vzor žádosti o uznání soutěže vín nebo výstavy vín, na níž probíhá soutěž vín, pro účely označování vína podle § 16 odst. 5 zákona je uveden v příloze č. 14. § 9 Podrobnosti týkající se označování produktů [K § 16 odst. 10 písm. b) zákona] (1) Víno lze označit slovem "barrique", pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích. (2) Víno lze označit slovy: a) "zrálo v sudu", pokud víno zrálo v dřevěném sudu po dobu nejméně 6 měsíců, b) "claret" nebo "klaret", pokud bylo víno vyrobeno z modrých vinných hroznů bez nakvášení, c) "růžák" nebo "ryšák", pokud bylo víno vyrobeno ze směsi vinných hroznů nebo hroznového moštu z bílých, případně červených, a modrých vinných hroznů, d) "archivní víno", pokud je víno uváděno do oběhu nejméně 3 roky po roku sklizně, e) "mladé víno", pokud je víno nabízeno ke spotřebě konečnému spotřebiteli nejpozději do konce kalendářního roku, ve kterém proběhla sklizeň vinných hroznů použitých k výrobě tohoto vína, f) "první sklizeň", "panenská sklizeň" nebo "panenské víno", pokud víno pochází z první sklizně vinice; za první sklizeň vinice se považuje sklizeň uskutečněná ve třetím roce po výsadbě vinice, g) "botrytický sběr", pokud jakostní víno s přívlastkem druhů výběr z hroznů nebo výběr z bobulí nebo výběr z cibéb bylo vyrobeno z hroznů, které byly aspoň z 30 % napadeny ušlechtilou plísní šedou Botrytis cinerea P., h) "zrálo na kvasnicích" nebo "školeno na kvasnicích" anebo "krášleno na kvasnicích", pokud víno při výrobě bylo ponecháno na kvasnicích po dobu nejméně 6 měsíců. (3) Označení "rezerva" je možné použít pro víno, s výjimkou šumivého vína a perlivého vína, které zrálo nejméně 24 měsíců v dřevěném sudu a následně v lahvi, z toho v sudu nejméně 12 měsíců u červeného vína a 6 měsíců u bílého nebo růžového vína. (4) Víno lze označit údajem o barvě vína slovy "bílé", "růžové" nebo "červené"; označení barvy růžové lze nahradit označením "rose" nebo "rosé". (5) Tam, kde je dovoleno v označení vína uvádět název odrůdy, uvede se tento název ve znění názvu odrůdy nebo jejího synonyma podle přílohy č. 1. (6) Na etiketě lze uvést informace pro spotřebitele, týkající se a) způsobu výroby vína, b) charakteristických smyslových vlastností vína, c) historie vína, jeho výrobce nebo osob, které se podílely na uvádění vína do oběhu, d) přírodních nebo technických podmínek, které dávají základní charakteristické vlastnosti tomuto vínu, e) vyzrálosti vína dosažené skladováním vína, f) doporučení, ke kterému jídlu je vhodné víno podávat, g) způsobu, jakým je vhodné víno předložit ke spotřebě, h) způsobu skladování vína. (7) Informace uváděné na etiketě vína podle odstavce 6 nesmí vést ke klamání spotřebitele. 2) § 10 Zeměpisná označení pro zemské víno a odrůdy, z nichž lze vyrábět zemské víno (K § 17 odst. 6 zákona) (1) Pro zemské víno se stanovují tato zeměpisná označení: a) české zemské víno, b) moravské zemské víno. (2) Zemské víno lze vyrábět z odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti podle přílohy č. 1 a dále z odrůd uvedených v příloze č. 15. § 11 Žádost o povolení přiznávat označení vína originální certifikace a rozsah charakteristiky vlastností vína uvedeného v žádosti (K § 23 odst. 15 zákona) (1) Vzor žádosti o povolení přiznávat označení vína originální certifikace je uveden v příloze č. 16. (2) Charakteristika vína uvedeného v žádosti podle § 23 odst. 5 písm. d) zákona musí obsahovat: a) smyslové požadavky na jakost vína, b) chemické a fyzikální požadavky na jakost vína, a to nejméně v rozsahu potřebném pro hodnocení jakostního vína stanovené oblasti podle § 4 tak, aby tato charakteristika vína definovala odlišnost vína originální certifikace. § 12 Způsob odběru, velikost vzorků vína a přípustné odchylky od výsledků rozboru z laboratoře (K § 26 odst. 12 zákona) (1) Odběr vzorků vína podle § 26 odst. 4 zákona se provádí tak, že se odebere a) dílčí vzorek A pro potřebu rozboru z laboratoře - jedna láhev o minimálním objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 1 litr, b) dílčí vzorek B pro smyslové hodnocení vína - jedna láhev o minimálním objemu 0,5 litru, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 0,5 litru, c) dílčí vzorek C k uložení jako referenční vzorek u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (dále jen "Inspekce") k prověření výsledku rozboru z laboratoře - jedna láhev o minimálním objemu 1 litr, u vína již nalahvovaného tolik lahví, aby jejich celkový minimální objem činil 1 litr. (2) U vína uloženého ve skladových nádobách se odběr provádí ze vzorku po zhomogenizování celého obsahu. U vína uloženého ve velkoobjemových nádobách (tancích, cisternách nebo sudech), u kterých nelze provést požadované zhomogenizování, se odběr provádí z průměrného vzorku připraveného smícháním dílčích vzorků; dílčí vzorky stejného objemu a počtu se odebírají z horní vrstvy v jedné desetině celkové výšky pod hladinou, ze střední vrstvy a ze spodní vrstvy v jedné desetině celkové výšky nade dnem. (3) Hodnoty skutečného obsahu alkoholu, celkového obsahu alkoholu a obsahu bezcukerného extraktu u vína uváděného do oběhu musí odpovídat hodnotám zjištěným při zatřídění vína vyrobeného z vinných hroznů vypěstovaných na území České republiky. Jsou přípustné následující odchylky s přihlédnutím k chybě metody: a) u skutečného obsahu alkoholu - podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství 2a), b) u celkového obsahu alkoholu +/- 0,5 % objemových, c) u obsahu bezcukerného extraktu +/- 0,5 g na litr. § 13 Registr vinic (K § 28 odst. 6 a § 29 odst. 5 zákona) (1) Údaje zapisované podle § 11, 28 a 29 zákona do Registru vinic (dále jen "Registr") se předávají Ústavu na vzorech stanovených v odstavcích 2 až 5. (2) Vzor pro oznámení o zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktů je uveden v příloze č. 17. (3) Vzor žádosti o registraci vinice a oznámení o provedení změny ve vinici je uveden v příloze č. 18. (4) Vzor oznámení změny pěstitele je uveden v příloze č. 19. (5) Vzor prohlášení o a) sklizni podle § 29 odst. 1 zákona je uveden v příloze č. 20, b) produkci podle § 29 odst. 2 zákona je uveden v příloze č. 21, c) zásobách podle § 29 odst. 3 zákona je uveden v příloze č. 22. § 14 Evidenční knihy [K § 6 odst. 5 zákona, § 11 odst. 3 písm. c), § 30 odst. 3 zákona] (1) Evidenční knihy tvoří evidence vedená na vzorech uvedených v odstavcích 3 až 12, přičemž tato evidence může být rozdělena do několika evidenčních knih. Evidenční knihy se vedou v pevné vazbě nebo v elektronické podobě a listy v nich musí být průběžně číslovány. V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě musí použitý program zabezpečit, aby každý záznam byl proveden nevratně s uvedením jména osoby, která záznam provedla. (2) Evidenční knihy se uchovávají po dobu stanovenou předpisy Evropských společenství. 3) (3) Každá evidenční kniha musí být označena identifikačními údaji v rozsahu: a) u fyzických osob jméno, příjmení, trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu, identifikační číslo nebo rodné číslo, b) u právnických osob obchodní firma nebo název, sídlo, identifikační číslo. (4) Na žádost Inspekce podle § 30 odst. 2 zákona předkládá osoba, která je povinna vést evidenční knihy (§ 30 odst. 1 zákona), evidenční knihy v plném rozsahu. V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě, musí být na žádost Inspekce vytištěny požadované části evidenčních knih. (5) Evidenci o hmotnosti a cukernatosti a) sklizených vinných hroznů a záznamy o vinicích a na nich dosažených hektarových výnosech vede pěstitel na vzoru uvedeném v příloze č. 23, b) nakoupených vinných hroznů nebo hroznového moštu vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 24. Výkup vinných hroznů provádí výrobce na výkupním lístku, jehož vzor je uveden v příloze č. 25; výkupní lístek může být nahrazen i jiným dokladem, zejména vážním lístkem nebo dodacím listem, pokud tento doklad má veškeré náležitosti a údaje obsažené ve výkupním lístku; výkupní lístek nebo doklad jej nahrazující uchová výrobce i pěstitel po dobu 5 let, c) prodaných vinných hroznů nebo hroznového moštu vede pěstitel na vzoru uvedeném v příloze č. 26, d) zpracovaných vinných hroznů nebo hroznového moštu a množství vyrobeného vína s členěním podle jakostních tříd vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 27. (6) Evidenci o hmotnosti nakoupeného a zpracovaného cukru vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 28. (7) Evidenci o nakoupeném a zpracovaném množství zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu, látek používaných k přikyselení, látek používaných k odkyselení a alkoholu získaného z vína vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 29. (8) Evidenci o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených z výluhu matolin vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 30. (9) Evidenci o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených ze zředěných vinných kalů vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 31. (10) Evidenci o zásobách vína vede výrobce na vzoru uvedeném v příloze č. 32. (11) Kontrola produkce podle § 11 odst. 2 písm. e) zákona musí být prováděna takovým způsobem, aby bylo vyloučeno uvedení zdravotně závadného produktu do oběhu. Výrobce vede evidenci o zásobách produktu a evidenci o přídavcích jiných látek než vína k produktu, před uvedením produktu do oběhu, na vzoru stanoveném v příloze č. 33. Evidence o zásobách produktu se vede podle jednotlivých nádob. Záznamy se provedou nejpozději první pracovní den po ošetření produktu, v případě zvyšování cukernatosti se provedou ve stejný den, kdy došlo k zvyšování cukernatosti. (12) Ustanovení odstavce 11 věty druhé a třetí se nevztahují na výrobce, jehož výroba produktů za vinařský rok nepřesáhne 100 hl. Tento výrobce vede evidenci o zásobách produktu a přídavcích jiných látek než vína k produktu souhrnně pro všechny své produkty na jednom formuláři podle kategorie vína podle vzoru stanoveného v příloze č. 33a nebo podle šarže podle vzoru stanoveného v příloze č. 33b. (13) V případě, že jsou evidenční knihy vedeny v elektronické podobě, nahradí se u příloh č. 23, 26, 27 a 30 až 33 nebo 33a nebo 33b podpis uvedením jména osoby odpovědné za vedení evidence. § 15 Vzor výkazu o produkci vína a ploše vinic předávaný Vinařskému fondu (K § 35 odst. 4 zákona) Vzor výkazu o produkci vína a ploše vinic pro odvod do Vinařského fondu podle § 35 odst. 4 zákona je uveden v příloze č. 34. § 16 Zrušovací ustanovení Zrušuje se: 1. Vyhláška č. 297/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona č. 216/2000 Sb. 2. Vyhláška č. 194/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 297/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění pozdějších předpisů. 3. Vyhláška č. 299/2000 Sb., kterou se stanoví podrobnosti při uvádění údajů na obalu vína nebo výrobků z hroznů révy vinné a další podrobnosti označování vína a výrobků z hroznů révy vinné. § 17 Účinnost Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem jejího vyhlášení, s výjimkou § 13 odst. 5, který nabývá účinnosti dnem 1. srpna 2004. Ministr: Ing. Palas v. r. Příl.1 Synonyma odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět jakostní víno stanovené oblasti ------------------------------------------------- Bílé moštové odrůdy: ------------------------------------------------- Název odrůdy Synonymum ------------------------------------------------- Muškát moravský MOPR Muškát Ottonel Muscat Ottonel Müller Thurgau Rivaner Neuburské Neuburger Rulandské bílé Pinot blanc Rulandské šedé Pinot gris Ryzlink rýnský Rheinriesling, Riesling Ryzlink vlašský Welschriesling Sauvignon Sauvignon blanc Sylvánské zelené Sylvánské, Grüner Silvaner Tramín červený Tramín, Gewürztraminer Veltlínské červené rané Malvasier, Malvasia Veltlínské zelené Grüner Veltliner ------------------------------------------------- Modré moštové odrůdy: ------------------------------------------------- Název odrůdy Synonymum ------------------------------------------------- Frankovka Lemberger, Blaufrankisch Modrý Portugal Blauer Portugieser, Portugieser Blau Rulandské modré Pinot noir Svatovavřinecké Saint Laurent ------------------------------------------------- Příl.2 Žádost o povolení nové výsadby*) 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Úřední záznamy Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ Došlo dne: 2. Ulice ................. Vyřizuje: 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ Čj.: 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... Razítko a podpis: 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... 12. Celková plocha zemědělské půdy obhospodařovaná pěstitelem (v m 2): ...................................................... Údaje o vinici**) : ------------------------------------------------------------------------------- --------------- 13. Obec 14. Katastrální 15. Název viniční trati 16. Možnost 17. Využívání území závlahy závlahy ------------------------------------------------------------------------------- --------------- ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- --------------- ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- --------------- ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- --------------- ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- --------------- 18. Účel výsadby: a) nová výsadba prováděná v rámci pozemkových úprav nebo vyvlastnění b) vinohradnické pokusy c) školkařství d) spotřeba v rodině e) tržní produkce vinných hroznů nebo vína 19. Požadovaná plocha (v m 2): . 20. Počet příloh:........ *) Žádost o povolení nové výsadby prováděné v rámci pozemkových úprav nebo vyvlastnění, vinohradnických pokusů, školkařství nebo spotřeby v rodině vinaře je možné zaslat kdykoliv. Žádost o povolení nové výsadby za účelem tržní produkce vinných hroznů nebo vína se zasílá podle podmínek stanovených Ústavem (§ 8 odst. 2 zákona). **) Údaje o vinici doloží žadatel výpisem z katastru nemovitostí. Vysvětlivky k žádosti o povolení nové výsadby: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu 12 - uvádí se plocha ke dni vyplnění žádosti 16, 17 - nehodící se škrtněte 18 - vyberte pouze jednu možnost Vyplňte čitelně na stroji nebo hůlkovým písmem. Žádost zašlete na adresu: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor trvalých kultur - oddělení evidence 671 81 Znojmo - Oblekovice Příl.3 Žádost o udělení práva na opětovnou výsadbu 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Úřední záznamy Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ Došlo dne: 2. Ulice ................. Vyřizuje: 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ Čj.: 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... Razítko a podpis: 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... Údaje o vinici*): ------------------------------------------------------------------------------- ---- 12. Registrační 13. Obec 14. Katastrální 15. Název viniční trati číslo území ------------------------------------------------------------------------------- ---- ------------------------------------------------------------------------------- ---- ------------------------------------------------------------------------------- ---- 16. Rok vyklučení vinice: ..................... 17. Požadovaná plocha (v m 2): . 18. Počet příloh**): 19. Žádám o udělení práva na opětovnou výsadbu podle § 9 odst. 1 písm. a) zákona/ podle § 9 odst. 1 písm. b) zákona***) *) V případě žádosti podle § 9 odst. 1 písm. a) zákona se uvádí registrační číslo vyklučené vinice, případně vinic, ze které pochází právo na opětovnou výsadbu, o jehož udělení žadatel žádá. V případě žádosti podle § 9 odst. 1 písm. b) zákona se uvádí registrační číslo stávající vinice, případně vinic, ze které má pocházet právo na opětovnou výsadbu, o jehož předběžné udělení žadatel žádá. Údaje o vinici doloží žadatel výpisem z katastru nemovitostí. **) Přílohou žádosti podle § 9 odst. 1 písm. b) zákona je písemný závazek žadatele, že do tří let od uplatnění uděleného práva na opětovnou výsadbu vyklučí vinici, ze které právo pochází a platný doklad o vlastnictví pozemku, na němž se nacházela vyklučená vinice nebo nachází vinice určená k vyklučení. Není-li žadatel vlastníkem pozemku, na němž se nachází vinice, která byla nebo bude klučena, je nutný též písemný souhlas vlastníka s klučením vinice a s převodem práva na opětovnou výsadbu na žadatele. ***) Nehodící se škrtněte. Žádosti podle § 9 odst. 1 písm. b) zákona může být vyhověno, pouze v případě, že pěstitel nedisponuje dostatečným právem na opětovnou výsadbu. Vysvětlivky k žádosti o udělení práva na opětovnou výsadbu: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu 13 - uvádí se plocha ke dni vyplnění žádosti Vyplňte čitelně na stroji nebo hůlkovým písmem. Žádost zašlete na adresu: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor trvalých kultur - oddělení evidence 671 81 Znojmo - Oblekovice Příl.4 Žádost o převod práva na opětovnou výsadbu A. Převádějící: 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... B. Nabyvatel: 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... 12. Číslo jednací rozhodnutí o udělení práva na opětovnou výsadbu .................................. 13. Rok vyklučení vinice .................................. 14. Stručný popis důvodu převodu (např. prodej práva, výměna, dar): ............................................................ 15. Převáděná plocha práva na opětovnou výsadbu (v m 2): ..................................... 16. Příloha: výpis z katastru nemovitostí Vysvětlivky k žádosti o převod práva na opětovnou výsadbu: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu 16 - nabyvatel přiloží výpis z katastru nemovitostí, kterým dokládá, že pozemky, na nichž uplatní nabyté právo na opětovnou výsadbu, leží ve viniční trati Vyplňte čitelně na stroji nebo hůlkovým písmem. Žádost zašle převádějící na adresu: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor trvalých kultur - oddělení evidence 671 81 Znojmo - Oblekovice Příl.5 Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ZNAK NEGATIVNÍ HODNOCENÍ SENZORICKÝ VJEM ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- vzhled neodpovídající, plovoucí pevné částice a nečistoty ve víně nečistoty ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, zakalené, vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá jiskrnost opalizující ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, sediment na usazenina na dně láhve dně láhve ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- barva netypická, neodpovídající barva vína je jiná než je typické pro víno a deklarovanou označení a jakosti jakost ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, nahnědlý nahnědlý odstín způsobený oxidací, případně jinými odstín nežádoucími biochemickými pochody ve víně ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- vůně cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro víno, vyrobené z hroznů révy vinné např. po aromatech, kovu, ropných produktech, filtračním materiálu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika pro danou označení odrůdu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu těkavých látkách ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných biologických procesech tónech, zkažených vejcích, mléčné, máselné, druhotná fermentace, sirka ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečeném toastu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité siřičitém ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci, až aldehydické tóny ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po korku po korku, korek ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- chuť cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou vyrobené z hroznů révy vinné odrůdu např. po aromatech, kovu, ropných produktech, filtračním materiálu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou označení odrůdu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu těkavých látkách ------------------------------------------------------------------------------- ----------- netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných biologických procesech tónech, po žluklém másle, zkažených vejcích, druhotná fermentace, sirka ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečený toast neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité siřičitém ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci až aldehydické tóny ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, po korku po korku, korek ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, prázdná dochuť vodová, bez extraktu ------------------------------------------------------------------------------- ----------- neodpovídající, neharmonická, jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až nepříjemná nevýrazná ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- perlení neodpovídající označení jiná než určuje tato vyhláška, bez perlení, slabé perlení (u vykazující známky tichého vína u šumivého nebo perlivého šumivého vína, hrubé, krátkotrvající a perlivého vína) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- Příl.6 Smyslové požadavky na jakost vína, s výjimkou šumivého vína, perlivého vína, likérového vína a aromatizovaného vína ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- znaky druhy vína jakosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- jakostní víno s přívlastkem jakostní víno zemské víno stolní víno ------------------------------------------------------------------------------- ------------------- ledové výběr výběr pozdní kabinetní odrůdové známkové víno z bobulí z hroznů sběr víno slámové výběr z víno cibéb ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- vzhled čirý s jiskrou ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky ojedinělé jasné krystalky vinného kamene ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- barva u bílých a červených vín odpovídající odrůdě, ročníku a deklarované odpovídající označení technologii ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky - - - - - slabě mírně odlišné odlišná tóny barva ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- vůně výrazná, typická výrazná, typická pro danou výrazná, výrazná, výrazná, výrazná, pro daný druh, odrůdu, stupeň vyzrálosti, typická typická pro odpovídající odpovídající stupeň vyzrálosti vinařskou oblast a pro danou jakostní pro víno pro víno a deklarovanou deklarovanou technologii odrůdu víno z révy vinné z révy vinné technologii uvedené vinařské oblasti. typická pro danou odrůdu, pokud je víno názvem odrůdy označeno. ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- bez chorob a vad bez chorob a vad bez chorob bez chorob bez chorob a bez chorob a a vad a vad vad vad ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky - - - - - menší odchylky ve výraznosti a typičnosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- chuť čistá, čistá, odrůdová, výrazná, výrazná, výrazná, výrazná, harmonická, harmonická typická pro typická pro odpovídající odpovídající typická pro daný danou jakostní pro víno pro víno druh odrůdu, víno, z révy vinné. z révy vinné harmonická, harmonická, typická pro uvedené odpovídající odpovídající danou odrůdu, vinařské označení označení pokud je víno oblasti. názvem odrůdy označeno. ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- bez chorob a vad bez chorob a vad bez chorob bez chorob bez chorob a bez chorob a a vad a vad vad vad ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky - - - - - dovoluje se menší stupeň výraznosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- Příl.7 Smyslové požadavky na jakost perlivého vína a šumivého vína ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- druhy vína ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- znaky jakosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- perlivé víno šumivé víno perlivé jakostní šumivé víno jakostní šumivé víno jakostní šumivé víno perlivé aromatické jakostní s.o. šumivé víno aromatické jakostní šumivé víno s.o. ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- vzhled čirý s jiskrou ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky ojedinělé krystalky vinného kamene ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- barva odpovídající odpovídající označení a deklarované technologii, typická označení a deklarované technologii ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky slabě odlišné tóny - ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- vůně výrazná, typická pro dané označení a deklarovanou výrazná, odpovídající technologii danému označení, dané oblasti a deklarované technologii bez chorob a vad bez chorob a vad ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky menší - menší - - odchylky odchylky ve ve výraznosti a výraznosti typičnosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- chuť výrazná, typická, harmonická, odpovídající označení, výrazná, typická, harmonická, odpovídající označení, typická pro danou oblast bez chorob a vad bez chorob a vad ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- odchylky dovoluje - dovoluje se - - se menší menší stupeň stupeň výraznosti výraznosti ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- perlení odpovídající jemné dlouhotrvající intenzivní, jemné perlivému vínu dlouhotrvající ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------- Příl.8 Smyslové požadavky na jakost likérového vína ----------------------------------------------------------------- znak Požadavky jakosti likérové víno jakostní likérové víno ----------------------------------------------------------------- vzhled čirý ----------------------------------------------------------------- odchylky slabě postřehnutelný závoj, viditelný pouze proti světelnému zdroji, ojedinělé jemné krystalky vinného kamene ----------------------------------------------------------------- barva odpovídající označení ----------------------------------------------------------------- odchylky slabě odlišné tóny ----------------------------------------------------------------- vůně výrazná, typická, čistá, odpovídající označení bez chorob a vad ----------------------------------------------------------------- odchylky menší odchylka ve - výraznosti ----------------------------------------------------------------- chuť výrazná, typická, plná, harmonická, čistá, odpovídající označení bez chorob a vad ----------------------------------------------------------------- odchylky menší odchylky - v typičnosti ----------------------------------------------------------------- Příl.9 Smyslové požadavky na jakost aromatizovaného vína -------------------------------------------------------------- znak Požadavky jakosti -------------------------------------------------------------- vzhled čirý -------------------------------------------------------------- odchylky dovoluje se slabě postřehnutelný závoj, viditelný pouze proti světelnému zdroji, ojedinělé jemné krystalky vinného kamene -------------------------------------------------------------- barva odpovídající podle označení -------------------------------------------------------------- odchylky jemné odstíny od barvy podle označení -------------------------------------------------------------- výrazná, typická, čistá, odpovídající označení vůně bez chorob a vad -------------------------------------------------------------- odchylky dovoluje se menší výraznost od označení -------------------------------------------------------------- výrazná, typická, plná, harmonická, čistá, chuť odpovídající označení bez chorob a vad -------------------------------------------------------------- odchylky dovolují se menší odchylky v typičnosti -------------------------------------------------------------- Příl.10 Fyzikální a chemické požadavky na jakost vína ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- barva vína jakostní víno s přívlastkem jakostní víno stolní víno, perlivé šumivé víno likérové aromatizované -------------------------------------------------- zemské víno víno -------------------------------------------------------- víno, víno kabinetní pozdní výběr z výběr z bobulí, slámové šumivé víno jakostní aromatické jakostní jakostní víno sběr hroznů výběr z cibéb, víno šumivé jakostní šumivé likérové ledové víno víno šumivé víno víno s. o., víno a aromatické pěstitelský sekt jakostní šumivé víno s. o. ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- skutečný obsah alkoholu v % objemových ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- bílé min. 7 min. 7 min. 7 min. 7 min. 7 min. 8,5 min. 8,5 min. 7 ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------- min.10 min. 10 min.6 min. 10 min.15 min.14,5 červené min. 8 min. 8 min. 8 min. 8 min. 8 min. 8,5 min. 8,5 min. 7 max. 22 max. 22 ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- obsah bezcukerného extraktu v g/l (minimální hodnoty) ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- bílé x x x x x 17 16 16 16 16 x x x 10 ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- červené x x x x x 18 18 18 18 18 x x x 10 ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------- Poznámky: Pro růžové víno platí hodnoty předepsané pro bílé víno. Mezní hodnoty pro hustotu, celkový suchý extrakt, redukující cukry, popel, zásaditost popela, veškerý obsah kyselin, vázané kyseliny, pH a volný SO 2 nejsou stanoveny. Příl.11 Oznámení o zvyšování/snižování obsahu kyselin*) 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... Místo výroby (pokud se liší od sídla/trvalého pobytu): ------------------------------------------------------------------ 12. obec: 13. ulice/č.p. 14. PSČ: 15. tel.: 16. fax.: ------------------------------------------------------------------ upravovaný produkt ------------------------------------------------------------------ 17. označení produktu 18. č.šarže 19. objem (hl) ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ 20. Datum zahájení zvyšování/snižování obsahu kyselin:*) ------------------------------------------------------------------ *) Nehodící se škrtněte. Vysvětlivky: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo Zvyšování obsahu kyselin je možné jen v případě, že byla udělena výjimka z pravidel v příloze V, bodu E.1 nařízení Rady (ES) č. 1493/1999. Příl.12 Hlášení o zvyšování cukernatosti 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... Místo výroby (pokud se liší od sídla/trvalého pobytu): ------------------------------------------------------------------ 12. obec: 13. ulice/č.p. 14. PSČ: 15. tel.: 16. fax.: ------------------------------------------------------------------ 17. označení upravovaného produkt použitý ke zvýšení produktu cukernatosti -------------------------------- 18. druh 19. postup ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ 20. Datum a čas zahájení zvyšování cukernatosti: ------------------------------------------------------------------ Vysvětlivky: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu 18 - např. rafinovaný cukr, zahuštěný hroznový mošt 19 - např. přimísením do celkového objemu, u stolních vín zahuštěním 20 - toto oznámení se může vztahovat na období nepřekračující 60 dní Příl.13 Hlášení o slazení 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... Místo výroby (pokud se liší od sídla/trvalého pobytu): ----------------------------------------------------------------- obec ulice/č.p. PSČ tel.: ----------------------------------------------------------------- fax.: 1. upravované víno ----------------------------------------------------------------- označení č.šarže objem (hl) celkový skutečný obsah obsah alkoholu alkoholu (% (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- produkt použitý ke slazení výsledný produkt ----------------------------------------------------------------- druh množství celkový skutečný celkový skutečný (hl) obsah obsah obsah obsah alkoholu alkoholu alkoholu alkoholu (% (% obj.) (% obj.) (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- 2. upravované víno ----------------------------------------------------------------- označení č.šarže objem (hl) celkový skutečný obsah obsah alkoholu alkoholu (% (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- produkt použitý ke slazení výsledný produkt ----------------------------------------------------------------- druh množství celkový skutečný celkový skutečný (hl) obsah obsah obsah obsah alkoholu alkoholu alkoholu alkoholu (% (% obj.) (% obj.) (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- 3. upravované víno ----------------------------------------------------------------- označení č.šarže objem (hl) celkový skutečný obsah obsah alkoholu alkoholu (% (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- produkt použitý ke slazení výsledný produkt ----------------------------------------------------------------- druh množství celkový skutečný celkový skutečný (hl) obsah obsah obsah obsah alkoholu alkoholu alkoholu alkoholu (% (% obj.) (% obj.) (% obj.) obj.) ----------------------------------------------------------------- Datum a čas zahájení slazení: ----------------------------------------------------------------- Vysvětlivky: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo Příl.14 Žádost o uznání soutěže vín nebo výstavy vín1) Pořadatel: Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název Jméno, příjmení, titul ......................... ...................... Trvalý pobyt/Sídlo: Adresa: Ulice:..................... ...................... Obec, PSČ: ................ RČ, IČ .................... Telefon, e-mail:....... Telefon, fax, e-mail .......................... .......................... .......................... Název soutěže nebo výstavy vína: Místo a datum hodnocení a vyhodnocení vín přihlášených do soutěže: Stručný popis soutěže:2) Udělovaná ocenění3) Časové vymezení konání soutěže:4) Přílohy: - způsob hodnocení vín na soutěži, - přesná charakteristika vína, které je možné přihlásit do soutěže, - způsob zveřejnění pravidel soutěže, seznamu hodnotitelů, kteří budou přítomni na soutěži, způsob informování veřejnosti o konání soutěže a možnosti přihlašování do této soutěže, - pravidla pro použití uděleného ocenění, včetně uvedení způsobu, jakým bude ocenění uváděno na etiketě vína; v případě, že udělované ocenění má grafickou podobu, přiloží žadatel grafické znázornění ocenění, které bude uváděno na etiketě vína, - způsob zveřejňování výsledků soutěže,5) - seznam hodnotitelů vín v rozsahu uvedení jména, příjmení, titulu a získané kvalifikace pro provádění hodnocení vín; u hodnotitelů je kvalifikačním předpokladem pro hodnocení vín na soutěži složení Senzorické zkoušky Státní zemědělské a potravinářské inspekce, nebo Degustátorské zkoušky podle Mezinárodní organizace pro normy (ISO), Deutches Institut fur Normung (DIN), nebo Osterreichische Norm (ONORM). Souhlasím se zveřejněním podmínek soutěže a seznamu hodnotitelů Ministerstvem zemědělství. Datum: Podpis a razítko žadatele:. Poznámky: 1) Uznána může být jen výstava vín, na které probíhá zároveň soutěž vín. 2) Např. všeobecná, regionální nebo odrůdová omezení a případná další specifikace soutěže (jen pro sekty, bílá vína, růžová vína apod.). 3) Žadatel uvede název a formu udělovaného ocenění (např. diplom, plaketa, medaile, apod.) 4) Žadatel uvede termín a periodicitu konání soutěže, případně datum konání soutěže. 5) Např. webová stránka, tisk, případně kombinace několika způsobů Příl.15 Seznam odrůd, ze kterých je dovoleno vyrábět zemské víno Blauburger Bouvierův hrozen Čabaňská perla Červenošpičák Damascenka Dívčí hrozen - synonymum: Leánka Chenin blanc Jakubské Kadarka modrá Kamenorůžák bílý - synonymum: Steinschiller Malbec Malingre Modrý Janek Muškát žlutý Ortliebské žluté - synonymum: Ortlíbské žluté Portugalské bílé Prachttraube Ryzlink buketový Sauvignon šedý - synonymum: Sauvignon gris Sémillon Sylvánské červené Syrah - synonymum: Shiraz Veltlínské červenobílé Viognier Příl.16 Žádost o povolení přiznávat označení vína originální certifikace Název a sídlo sdružení Vymezení území, na kterém budou sklízeny vinné hrozny, ze kterých bude víno originální certifikace vyráběno (území musí být geograficky spojená): Název vína (vín), které bude možné označit jako víno originální certifikace V .............. dne .......... Razítko a podpis ......... Přílohy: 1. seznam členů sdružení, 2. charakteristika vlastností vína, které bude uváděno do oběhu jako víno originální certifikace v rozsahu alespoň podle § 4 této vyhlášky a podmínky, za nichž bude toto víno uváděno do oběhu, 3. procesní postup při zatřiďování vín originální certifikace, včetně stanovení postupu při nesouhlasu člena sdružení se zatříděním vína, 4. výpis z registru sdružení, 5. písemný souhlas všech členů sdružení s návrhem podmínek uvedených v žádosti podle § 23 odstavce 5 písm. d) zákona, 6. kopie stanov sdružení, které musí obsahovat podmínku, že sdružení přijme každého, kdo splní podmínky, za nichž sdružení přiznává označení vína originální certifikace svým členům. Příl.17 Prohlášení o zahájení/přerušení/ukončení výroby produktů Obrázek 437-205a.pcx Prohlášení o zahájení/přerušení/ukončení výroby: Zahájení, přerušení a ukončení výroby produktů je výrobce povinen oznámit písemně Ústavu, nejpozději v den zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktů. Netýká se výroby hroznů. Tiskopisy je potřeba vyplnit pečlivě podle předepsaného vzoru písma. Jiný typ písma znemožňuje zpracování a tiskopis bude ve správním řízení prohlašujícímu vrácen k přepracování. Prohlašující uvede přesně a úplně všechny požadované informace. Vyplňuje se zleva doprava. Vzor písma: A Á B C Č D Ď E É Ě F G H I Í J K L M N Ň O Ó P Q R Ř S Š T Ť U Ú Ů V W X Y Ý Z Ž 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 @ Informace o subjektu: 1 a 2 fyzická osoba uvede rodné číslo, v případě,že bylo přiděleno, uvede i IČ. Právnická osoba uvede IČ. 6 uvede se obchodní firma tak, jak je uvedena v Obchodním rejstříku 7 uvede se telefon na kontaktní osobu v mezinárodním tvaru 9 kontaktní osoba je osoba pověřená k vyplnění prohlášení a kontaktem s Ústavem 10 název obce se uvede přesný dle katalogu obcí ČR 12 pošta se uvede přesně dle katalogu 16 vyplní se datum podání prohlášení do všech polí. Např. 01.09.2005 Pole "Úřední záznamy" zůstane volné, nevyplňuje se. Pokud má prohlašující více provozoven, uvede je všechny v libovolném pořadí na dalších listech prohlášení. 17 uvede se datum zahájení/přerušení/ukončení výroby 18 uvede se název provozovny 19 uvede se předmět výroby, např. výroba vína, stáčení 20 křížkem se vyznačí pouze jedna z možností: zahájení,přerušení nebo ukončení Pole "Razítko a podpis" se vyplní čitelným otiskem razítka a podpisem prohlašujícího. Příl.18 Žádost o registraci vinice/ Oznámení o provedení změny ve vinici* 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Úřední záznamy: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul Došlo dne: ........................ ........................ Vyřizuje: 2. Ulice ................. Datum registrace: 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ Čj.: 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... Razítko, podpis: 6. E-mail ................ 7. Datum ................. Registrační číslo vinice: ........... 8. Razítko a podpis ...... 12. Celková plocha zemědělské půdy obhospodařovaná pěstitelem (v m 2): ........... Údaje o vinici: ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- 13. Obec: 14. PSČ: 15. Katastrální území: .............................. ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- 16. Název 17. 18. Celková 19. 20. 21. Účel 22. 23. 24. viniční Parcelní plocha parcely Z toho Osázená výsadby Vztah k Možnost Využívání trati číslo dle katastru osázená plocha dle pozemku závlahy závlahy* podle nemovitostí plocha evidence * katastru (m 2) (m 2) půdních nemovitostí bloků (m 2) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ano/ne ano/ne ano/ne ano/ne ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ano/ne ano/ne 25. Číslo územního rozhodnutí o využití pozemku: .......................... 26. Vinice byla vysazena na základě práva na výsadbu č.j.: 27 spoluuživatel vinice: jméno, příjmení, titul, RČ: IČ: adresa........................................................ vlastník pozemku s vinicí: jméno, příjmení, titul, RČ: IČ: adresa........................................................ spoluvlastník pozemku s vinicí: jméno, příjmení, titul, RČ: IČ: adresa........................................................ 28. Přílohy: platný výpis z katastru nemovitostí, případně kopie platné nájemní smlouvy, prokazující vztah žadatele k pozemku; v případě vyklučení vinice souhlas vlastníka pozemku s vyklučením vinice; odrůdová a věková skladba vinice; * nehodící se škrtněte ODRŮDOVÁ A VĚKOVÁ SKLADBA VINICE -------------------------------------------------------------------- Odrůda Rok Výměra (v Počet keřů Typ výsadby m 2) (ks) vedení -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- Celkem: SOUHLAS VLASTNÍKA POZEMKU S VYKLUČENÍM VINICE Jméno, příjmení, titul/Obchodní firma nebo název: Ulice: Obec, PSČ: RČ/IČ: Telefon: E-mail: Registrační číslo vinice: Parcelní číslo(a) klučené plochy dle katastru nemovitostí: Klučená plocha celkem: ........................ m 2 Souhlasím s vyklučením výše uvedené plochy vinic. V dne Razítko a podpis:. Vysvětlivky k Žádosti o registraci vinice/Oznámení o provedení změny ve vinici: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu 12 - uvádí se plocha ke dni vyplnění žádosti 20 - v případě, že je vinice takto evidována (zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů), zároveň vyplňte i body 17, 18 a 19 21 - uveďte příslušnou zkratkou: P - vinohradnické pokusy Š - školkařství SR - spotřeba v rodině T - tržní produkce vinných hroznů nebo vína V - vyklučená vinice NV - neobhospodařovaná vinice 22 - vztah pěstitele k obhospodařovanému pozemku (vlastník, spoluvlastník, nájemce) 27 - v případě více vlastníků je nutné doplnit jejich údaje na zvláštní příloze k této žádosti/oznámení. V případě oznámení o provedení změny ve vinici uveďte v záhlaví druh změny (např. změna parcelního čísla, vyklučení vinice, změna pěstitele - koupě, dědictví, změna nájemce, pozemková úprava) a registrační číslo vinice, které se změna týká. Vyplňte čitelně na stroji nebo hůlkovým písmem. Žádost/oznámení zašlete na adresu: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor trvalých kultur - oddělení evidence 671 81 Znojmo - Oblekovice Příl.19 Oznámení změny pěstitele*) A. Nový pěstitel: 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... B. Vlastník pozemku: **) 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... C. Původní pěstitel: ***) 1. Jméno, příjmení, titul/ Kontaktní osoba: Obchodní firma nebo název 9. Jméno, příjmení, titul ........................ ........................ 2. Ulice ................. 3. Obec, PSČ .............. 10. Telefon ............ 4. RČ, IČ ................. 11. E-mail ............. 5. Telefon ............... 6. E-mail ................ 7. Datum ................. 8. Razítko a podpis ...... 12. Registrační číslo vinice, které se změna týká: .................................. 13. Změna nastala ke dni: ......................................... *) K tomuto oznámení musí být přiloženo Oznámení o provedení změny ve vinici (viz příloha č. 18). **) V případě více vlastníků je nutné doplnit jejich údaje, minimálně podle oddílu B tohoto vzoru, na zvláštní příloze. Převádějící musí přiložit výpis z katastru nemovitostí, výpisem z katastru nemovitostí dokazuje též převádějící, že vlastník nebo jeho pobyt není znám. ***) jen údaje, které jsou známy Vysvětlivky k oznámení změny pěstitele: 2,3 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo 8 - u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; podpis pěstitele případně, odpovědného zástupce/statutárního orgánu Vyplňte čitelně na stroji nebo hůlkovým písmem. Oznámení zašle převádějící na adresu: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor trvalých kultur - oddělení evidence 671 81 Znojmo - Oblekovice Příl.20 Prohlášení o sklizni Obrázek 437-205b.pcx Obrázek 437-205c.pcx Pokyny pro vyplnění Prohlášení o sklizni: Prohlášení o sklizni je povinen podávat každý, kdo část nebo celou svoji sklizeň prodává výrobci vína. Za členy vinařského družstva podává hlášení družstvo. Hlášení o sklizni nepodává ten, kdo sám zpracovává celou sklizeň na víno. Tiskopisy je potřeba vyplnit pečlivě podle předepsaného vzoru písma. Jiný typ písma znemožňuje zpracování a tiskopis bude ve správním řízení prohlašujícímu vrácen k přepracování. Prohlašující uvede přesně a úplně všechny požadované informace. Vyplňuje se zleva doprava černou propisovací tužkou. Vzor písma: A Á B C Č D Ď E É Ě F G H I Í J K L M N Ň O Ó P Q R Ř S Š T Ť U Ú Ů V W X Y Ý Z Ž 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 @ Pro čísla s desetinou čárkou uvádějte desetinná místa za zesílenou linku. Přebytečná desetinná místa zaokrouhlete dolů, chybějící doplňte nulami -------------------------------------------------------- Př.: 1 2 3 0 | 5 0 -------------------------------------------------------- Červená a růžová vína nebo mošty uvádějte v jednom políčku v součtu. První strana Prohlašující uvede na první stranu pořadové číslo listu z počtu listů. ------------------ ------------------ Př. : list č. 0 0 1 z 0 0 5 ------------------ ------------------ Informace o subjektu: 1 a 2 fyzická osoba uvede rodné číslo, v případě,že bylo přiděleno, uvede i IČ. Právnická osoba uvede IČ. 6 uvede se obchodní firma tak, jak je uvedena v Obchodním rejstříku 7 uvede se telefon na kontaktní osobu v mezinárodním tvaru 9 kontaktní osoba je osoba pověřená k vyplnění prohlášení a kontaktem s Ústavem 10 název obce se uvede přesný dle katalogu obcí ČR 12 pošta se uvede přesně dle katalogu 16 vyplní se datum podání prohlášení do všech polí. Např. 01.09.2005 Pole "Úřední záznamy" zůstane volné, nevyplňuje se Tabulka 1: 17 uvede se celková plocha vinic pěstitele 18 uvede se výnosová plocha vinic k produkci vinných hroznů, včetně mladých vinic, rozdělená na plochu ležící ve viničních tratích a na plochu mimo trať 23 uvede se např. spotřeba stolních hroznů, rozinek, bezprostřední zpracování na hroznový mošt a výroba hroznového moštu Množství vinných hroznů odevzdané vinařskému družstvu nebo prodané zpracovateli hroznů se udává jako celek. Členění na jednotlivé kvalitativní stupně se uvádí v Tabulce 2. Druhá a každá další strana Tabulka 2: Do předtištěných kolonek uvede pořadové číslo listu z počtu listů Prohlášení o sklizni. ------------------ ----------------- Př. : list č. 0 0 2 z 0 0 5 ------------------ ----------------- Informace o subjektu: Prohlašující vyplní pouze své rodné číslo a IČ. Příjemce: 24 uvede se jméno a adresa příjemce hroznů 25-28 pokud se jedná o mošt nebo víno, přepočtou se na q vynásobením jejich objemu v hl koeficientem 1,4 (např. 16 hl vína odpovídá 22,4 q hroznů) V případě, že má prohlašující více odběratelů - příjemců, bude pokračovat na dalším listu. List opět označí pořadovým číslem z počtu listů. Pole "Razítko a podpis" se vyplní čitelným otiskem razítka a podpisem prohlašujícího. Příl.21 Prohlášení o produkci Obrázek 437-205d.pcx Obrázek 437-205e.pcx Pokyny pro vyplnění Prohlášení o produkci: Prohlášení je povinen podávat každý vinař, který svoje víno uvádí do oběhu nebo vyrobí pro vlastní potřebu alespoň 1000 litrů vína za rok. Hlášení nepodávají výrobci, kteří vyrobí za rok méně než 1000 litrů vína, které nebude v žádné formě uváděno do oběhu. Tiskopisy je potřeba vyplnit pečlivě podle předepsaného vzoru písma. Jiný typ písma znemožňuje zpracování a tiskopis bude ve správním řízení prohlašujícímu vrácen k přepracování. Prohlašující uvede přesně a úplně všechny požadované informace. Vyplňuje se zleva doprava černou propisovací tužkou. Vzor písma: A Á B C Č D Ď E É Ě F G H I Í J K L M N Ň O Ó P Q R Ř S Š T Ť U Ú Ů V W X Y Ý Z Ž 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 @ První strana Prohlašující vyplní informace o subjektu a na první stranu uvede pořadové číslo listu z počtu listů. Uvede pořadové číslo listu z počtu listů. ------------------ -------------------- Př. : list č. 0 0 1 z 0 0 5 ------------------ -------------------- Informace o subjektu: 1 a 2 fyzická osoba uvede rodné číslo, v případě,že bylo přiděleno, uvede i IČ. Právnická osoba uvede IČ. 6 uvede se obchodní firma tak, jak je uvedena v Obchodním rejstříku 7 uvede se telefon na kontaktní osobu v mezinárodním tvaru 9 kontaktní osoba je osoba pověřená k vyplnění prohlášení a kontaktem s Ústavem 10 název obce se uvede přesný dle katalogu obcí ČR 12 pošta se uvede přesně dle katalogu 16 vyplní se datum podání prohlášení do všech polí. Např. 01.09.2005 Pole "Úřední záznamy" se nevyplňuje, zůstane volné Vlastní produkce: 17 Výnosová plocha vinic je celková plocha vinic pěstitele, včetně mladých vinic 19, 22 včetně částečně zkvašeného hroznového moštu, ale bez rektifikovaného a koncentrovaného hroznového moštu 20, 21, 23, 24 včetně mladého vína v procesu kvašení 25 veškeré ostatní výrobky získané během hospodářského roku, které nebylo možno uvést do jiných sloupců Druhá a každá další strana Prohlašující uvede pořadové číslo listu z počtu listů Prohlášení o sklizni. ------------------ -------------------- Př. : list č. 0 0 2 z 0 0 5 ------------------ -------------------- Informace o subjektu: Prohlašující vyplní pouze své rodné číslo a/nebo IČ, stejně jako je uvedl na první straně. Dodavatel: Prohlašující uvede pořadové číslo dodavatele ve formátu: 0 0 1 Pokud má více dodavatelů, přiloží odpovídající počet listů 1 uvede rodné číslo dodavatele, pokud jde o fyzickou osobu 2 uvede se IČ, pokud jde o právnickou osobu nebo fyzickou osobu jíž bylo přiděleno IČ 17 uvede se výnosová plocha odkud produkty pocházejí 28 ostatními údaji jsou: jméno a adresa dodavatele, číslo/a dodacího/ích listu/ů nebo výkupního/ích lístku/ů Pole "Razítko a podpis" se vyplní čitelným otiskem razítka a podpisem prohlašujícího. Příl.22 Prohlášení o zásobách Obrázek 437-205f.pcx Prohlášení o zásobách: Prohlášení je povinen podávat každý, kdo uvádí víno do oběhu. Hlášení nemusí podávat koneční spotřebitelé a maloobchodníci, kteří prodávají konečnému spotřebiteli méně než 1000 hl vína za vinařský rok. Tiskopisy je potřeba vyplnit pečlivě podle předepsaného vzoru písma. Jiný typ písma znemožňuje zpracování a tiskopis bude ve správním řízení prohlašujícímu vrácen k přepracování. Prohlašující uvede přesně a úplně všechny požadované informace. Vyplňuje se zleva doprava černou propisovací tužkou. Vzor písma: A Á B C Č D Ď E É Ě F G H I Í J K L M N Ň O Ó P Q R Ř S Š T Ť U Ú Ů V W X Y Ý Z Ž 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 @ V hlavičce prohlášení se do prázdných polí se uvede aktuální rok. Informace o subjektu: Pole "Úřední záznamy" zůstane volné, nevyplňuje se 1 a 2 fyzická osoba uvede rodné číslo, v případě, že bylo přiděleno, uvede i IČ. Právnická osoba uvede IČ. 6 uvede se obchodní firma tak, jak je uvedena v Obchodním rejstříku 7 uvede se dostupný telefon na kontaktní osobu v mezinárodním tvaru 9 kontaktní osoba je osoba pověřená k vyplnění prohlášení a kontaktem s Ústavem 10 název obce se uvede přesný dle katalogu obcí ČR 12 pošta se uvede přesně dle katalogu 16 vyplní se datum podání prohlášení do všech polí. Např. 01.09.2005 17 uvedou se místa skladování produktů v libovolném pořadí 18 pole vyplní křížkem ten, kdo vyrábí víno (může být současně obchodníkem) 19 pole označí křížkem ten, kdo víno nakupuje a prodává (může být současně výrobcem) Údaje v tabulce: Uvádějí se v hektolitrech na desetinná čísla (tj. za svislou čarou jsou uvedeny litry). Do řádku 05 se uvede součet. Pole "Razítko a podpis" se vyplní čitelným otiskem razítka a podpisem prohlašujícího. Příl.23 Evidence o hmotnosti a cukernatosti sklizených vinných hroznů a záznamy o vinicích a na nich dosažených hektarových výnosech Vinařský rok:/.... Plocha plodných vinic:..m 2 ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- odrůda sklizeno hroznů číslo podpis3) ověření orgánu dozoru2) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- vinařská vinařská viniční registrační název plocha hmotnost cukernatost výnos podoblast obec trať číslo odrůdy (m 2) (kg) (kg/ha) vinice st. NM 1) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- Celkem hmotnost : .... kg Celkový hektarový výnos za podnik: .....t/ha 1) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru 2) jen u jakostního vína s přívlastkem 3) podpis osoby odpovědné za vedení evidence Příl.24 Evidence o hmotnosti a cukernatosti nakoupených vinných hroznů nebo hroznového moštu Rok sklizně: ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- Odrůda Nákup vinných Číslo hroznů a hroznového ověření moštu orgánu dozoru **) ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- Název Prodejce Vinařská Vinařská Viniční trať Množství Cukernatost odrůdy podoblast obec v kg nebo hl st. NM *) ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- VINNÉ HROZNY TUZEMSKÉ ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- VINNÉ HROZNY Z EU ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- Nákup vinných hroznů celkem ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- MOŠT TUZEMSKÝ ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- MOŠT Z EU ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- Nákup hroznového moštu celkem ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------- *) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru **) jen u jakostního vína s přívlastkem Poznámka: Jednotlivé kolonky se vyplňují podle odrůd, cukernatost se uvádí v případě ověření, jinak se uvede stolní nebo jakostní víno. Příl.25 Výkupní lístek Pěstitel: Výrobce: 1. Jméno, příjmení, titul/ 5. Jméno, příjmení, titul/ Obchodní firma nebo název: Obchodní firma nebo název: ............................. ............................. 2. Ulice .................... 6. Ulice ....................... 3. Obec, PSČ: ............... 7. Obec, PSČ: .................. 4. RČ/IČ: ................... 8. RČ, IČ: ..................... ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Pořadové číslo Název odrůdy Registrační číslo vinice Vinařská obec Viniční trať Cukernatost Hmotnost Cena °NM (v kg) v Kč ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------ Prohlašuji, že výše uvedené údaje jsou úplné a pravdivé. Pěstitel: Výrobce: Razítko a podpis *): Razítko a podpis *): Datum: Datum: *) u fyzické osoby se razítko nevyžaduje; v případě právnické osoby podpis odpovědného zástupce/statutárního orgánu Vysvětlivky: 2, 3, 6, 7 - fyzická osoba uvede trvalý pobyt a místo podnikání, liší-li se od trvalého pobytu; právnická osoba uvede sídlo (podle obchodního rejstříku) 4, 8 - fyzická osoba uvede rodné číslo a v případě, že jí bylo přiděleno, i identifikační číslo. Příl.26 Evidence o hmotnosti a cukernatosti prodaných vinných hroznů nebo hroznového moštu Plocha plodných vinic: Vinařská podoblast: Rok sklizně: ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- Odrůda Prodej hroznů a Číslo hroznového moštu ověření orgánu dozoru **) ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- Název Vinařská Viniční Kupující Množství Cukernatost odrůdy obec trať v kg/l st. NM *) ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- 1. a) tuzemským Prodej výrobcům vinných vína hroznů b) zahraničním odběratelům vinných hroznů ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- Prodej celkem ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- 2. a) tuzemským Prodej výrobcům hroznového moštu b) zahraničním odběratelům ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- Prodej hroznového moštu celkem ------------------------------------------------------------------------------- --------------------- *) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru **) jen u jakostního vína s přívlastkem Poznámka: Jednotlivé kolonky se vyplňují podle odrůd a dále podle toho zda se jedná o vinné hrozny či hroznový mošt, cukernatost se uvádí v případě ověření, jinak se uvede stolní víno nebo jakostní víno Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence: Příl.27 Evidence o hmotnosti a cukernatosti zpracovaných vinných hroznů nebo hroznového moštu a množství vyrobeného vína s členěním podle jakostních tříd ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Druh vína Vinařská podoblast Vinařská obec Viniční trať Odrůda Zpracované Množství Vyrobené množství Cukernatost Použité množství Celkové množství upraveného Množství vína Číslo šarže, množství vinných vedlejších produktů * hroznového moštu °NM **) cukru (kg) hroznového moštu po odečtení ztrát u vína s přívlastkem hroznů (kg) nebo rmutu (hl) (včetně nakoupeného) (hl) ***) (hl) i evidenční číslo jakosti (kg) ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Stolní víno ****) ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Celkem ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Zemské víno ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Celkem ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Jakostní víno ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Celkem ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Jakostní víno s přívlastkem - kabinetní víno - pozdní sběr - výběr z hroznů - výběr z bobulí - výběr z cibéb - ledové víno - slámové víno ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Celkem ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ Víno celkem ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------ *) matoliny, včetně třapin **) cukernatost je měřena ve stupních normalizovaného moštoměru ***) do úpravy se počítá např. navýšení objemu při zvýšení přirozeného obsahu alkoholu (např. nabytí objemu po rozpuštění cukru), dále zmenšení objemu po odkalování či čiření moštu ****) s výjimkou zemského vína Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence: Příl.28 Evidence o hmotnosti nakoupeného a zpracovaného cukru -------------------------------------------------------------- doklad č. datum příjem výdej zásoba (kg) (kg) (kg) -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- Příl.29 Evidence o nakoupeném a zpracovaném množství zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu, látek používaných k přikyselení, látek používaných k odkyselení, alkoholu získaného z vína Látka:*) -------------------------------------------------------------- doklad č. datum příjem výdej zásoba -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- *) Pro každý druh látky se vede samostatný formulář Příl.30 Evidence o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených z výluhu matolin Měsíc*): Rok: -------------------------------------------------------------- litrů -------------------------------------------------------------- Počáteční zásoba -------------------------------------------------------------- z toho vlastní výroba -------------------------------------------------------------- v měsíci -------------------------------------------------------------- Vyrobené množství -------------------------------------------------------------- Prodané množství k destilaci -------------------------------------------------------------- Vlastní spotřeba -------------------------------------------------------------- Technologické ztráty -------------------------------------------------------------- Zásoba na konci měsíce -------------------------------------------------------------- Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence: *) pro každý měsíc se zakládá nový formulář Příl.31 Evidence o výrobě a užití alkoholických nápojů vyrobených ze zředěných vinných kalů Měsíc*): Rok: -------------------------------------------------------------- litrů -------------------------------------------------------------- Počáteční zásoba -------------------------------------------------------------- z toho vlastní výroba -------------------------------------------------------------- v měsíci -------------------------------------------------------------- Vyrobené množství -------------------------------------------------------------- Prodané množství k destilaci -------------------------------------------------------------- Vlastní spotřeba -------------------------------------------------------------- Technologické ztráty -------------------------------------------------------------- Zásoba na konci měsíce -------------------------------------------------------------- Datum: Podpis osoby odpovědné za vedení evidence: *) pro každý měsíc se zakládá nový formulář Příl.32 Evidence o zásobách vína (v litrech) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- Druh vína, Zásoba Z toho Nákup Prodej vína Vlastní Technologické Zásoba Datum a odrůda a na zásoba vína spotřeba ztráty vína na podpis***) číslo počátku ze sklizně v měsíci konci šarže*) měsíce předcházejících měsíce let**) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------- *) Například víno jakostní MT, číslo šarže..., víno s přívlastkem pozdní sběr Chardonnay, číslo šarže... atd. U vína z dovozu se uvede též země původu. **) uvádí se pouze v měsíci prosinci (údaje ke dni 30. listopadu) ***) podpis osoby odpovědné za vedení evidence Poznámka: pro každý měsíc se zakládá nový formulář Příl.33 Evidence o zásobách produktu a přídavcích jiných látek než vína k produktu v jednotlivých nádobách Skladová karta nádoby č. ... obsah (litrů): ..... ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- Datum Druh Číslo Příjem Výdej Zůstatek Přídavek jiných látek Poznámka4) Podpis5) produktu 1) šarže litrů 2) litrů litrů než vína 3) --------------------- Druh Množství ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------- 1) např. víno jakostní MT, víno s přívlastkem pozdní sběr Chardonnay. U vína z dovozu se uvede též země původu. 2) vyplňuje se i v případě, že užití přídatných látek změní objem produktu 3) název látky, např. SO 2, kys. sorbová, kys. metavinná (viz příloha IV nařízení Rady č. 1493/1999), zahuštěný hroznový mošt atd.; v případě komerčních produktů neuvádět obchodní název, ale účinnou látku 4) Pokud došlo ke změně jakosti nebo kategorie produktu (např. výroba aromatizovaného vína), uveďte označení výsledného produktu. V případě, že došlo ke stočení z/do jiné nádoby, uveďte číslo této nádoby. Uvádí se též množství vinných kalů v litrech. Při plnění do lahví uveďte počet naplněných lahví a jejich objem. Při plnění do lahví za úplatu uveďte rovněž název a adresu stáčírny. Při výrobě alkoholizovaného vína skutečný obsah alkoholu před a po přidání destilátu do vína. 5) podpis osoby odpovědné za vedení evidence Příl.33a Souhrnná evidence o zásobách produktu a přídavcích jiných látek než vína k produktu podle kategorie vína ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- Kategorie vína: 1) ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- Datum Druh produktu 2) Číslo šarže Příjem litrů 3) Výdej litrů Zůstatek litrů Přídavek jiných látek než vína 4) Poznámka 5) Podpis 6) -------------------------------- Druh Množství ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------- 1) Např. stolní víno, zemské víno, jakostní víno (včetně vín s přívlastkem). 2) Např. víno jakostní MT, víno s přívlastkem pozdní sběr Chardonnay. U vína z dovozu se uvede též země původu. 3) Vyplňuje se i v případě, že užití přídatných látek změní objem produktu. 4) Název látky, např. SO 2, kys. sorbová, kys. metavinná (viz příloha IV nařízení Rady č. 1493/1999), zahuštěný hroznový mošt atd.; v případě komerčních produktů neuvádět obchodní název, ale účinnou látku. 5) Zde se vždy uvádí číslo nádoby, resp. čísla nádob příslušné šarže. Pokud došlo ke změně jakosti nebo kategorie produktu (např. výroba aromatizovaného vína), uveďte označení výsledného produktu. V případě, že došlo ke stočení z/do jiné nádoby, uveďte číslo této nádoby. Uvádí se též množství vinných kalů v litrech. Při plnění do lahví uveďte počet naplněných lahví a jejich objem. Při plnění do lahví za úplatu uveďte rovněž název a adresu stáčírny. Při výrobě alkoholizovaného vína skutečný obsah alkoholu před a po přidání destilátu do vína. 6) Podpis osoby odpovědné za vedení evidence. Příl.33b Souhrnná evidence o zásobách produktu a přídavcích jiných látek než vína k produktu podle čísla šarže Číslo šarže: ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- Datum Druh Velikost Složení Uplatněné Přídavek jiných Umístěno v Obsah volného Obsah celkového Podpis 4) produktu 1) šarže 2) šarže 3) ztráty látek než vína nádobě číslo: SO 2 SO 2 při výrobě (látka a množství) šarže celkem ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- Evidence jednotlivých prodejů z šarže: ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- Datum Odběratel Příjem (l nebo ks láhví) Vydej (l nebo ks láhví) Zůstatek (l nebo ks láhví) Podpis 4) ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------- 1) Např. víno jakostní MT, víno s přívlastkem pozdní sběr Chardonnay. U vína z dovozu se uvede též země původu. 2) V litrech, v případě, že je šarže naláhvována, počet láhví a objem láhve. 3) Složení šarže musí navazovat na "Evidenci o hmotnosti a cukernatosti zpracovaných vinných hroznů…" (příloha č. 23 k vyhlášce). 4) Podpis osoby odpovědné za vedení evidence. Příl.34 Výkaz o produkci vína a ploše vinic pro odvod do Vinařského fondu za období*)............ ------------------------------------------------------------------- 1. Pořadové číslo výkazu 2. Razítko podacího místa vykazovatele 1) ------------------------------------------------------------------- 3. Číslo 4. Celkový 5. Datum přijetí listu počet listů ------------------------------------------------------------------- 6. Výkaz převzal (a) 7. Reg. číslo (číslo jednací) Vinařského fondu ------------------------------------------------------------------- 8. IČ vykazovatele 9. DIČ vykazovatele ------------------------------------------------------------------- 10. Příjmení vykazovatele - 11. Jméno vykazovatele - fyzické osoby fyzické osoby ------------------------------------------------------------------- 12. Obchodní firma nebo název vykazovatele - právnické osoby ------------------------------------------------------------------- 13. Příjmení zástupce 14. Jméno zástupce vykazovatele vykazovatele - právnické - právnické osoby osoby ------------------------------------------------------------------- 15. Obec 16. Část obce 17. Číslo popisné ------------------------------------------------------------------- 18. Ulice 19. Číslo orientační ------------------------------------------------------------------- 20. PSČ 21. UTO 22. Telefon 23. Fax ------------------------------------------------------------------- 24. E-mail 25. Plátce DPH 2) ANO NE ------------------------------------------------------------------- Odvod do Vinařského fondu z vína poprvé uvedeného do oběhu za vykazované období ------------------------------------------------------------------- 26. Víno vykazovatelem 27. Vykazovatelem 28. Kontrolní uvedené poprvé do oběhu vypočítaný odvod do výpočet za vykazované období v l Vinařského fondu za v Kč víno uvedené poprvé do oběhu za vykazované období v Kč ------------------------------------------------------------------- Odvod do Vinařského fondu z plochy vinic *) ------------------------------------------------------------------- 29. Registrační číslo vinice, ze 30. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 31. Registrační číslo vinice, ze 32. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 33. Registrační číslo vinice, ze 34. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 35. Registrační číslo vinice, ze 36. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 37. Registrační číslo vinice, ze 38. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 39. Registrační číslo vinice, ze 40. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 41. Registrační číslo vinice, ze 42. Plocha vinice, ze které je které je Vinařskému fondu Vinařskému fondu vykazován vykazován odvod odvod v ha (na čtyři desetinná místa) ------------------------------------------------------------------- 43. Celková plocha 44. Vykazovatelem 45. Kontrolní vinic, ze kterých vypočítaný odvod do výpočet vykazovatel odvádí Vinařského fondu za v Kč Vinařskému fondu odvod veškeré vinice za ve vykazovaném období vykazované období v Kč v ha (plocha se zaokrouhluje na celé ha směrem nahoru, např. 2,1 ha = 3 ha) ------------------------------------------------------------------- Prohlašuji, že veškeré údaje uvedené v tomto výkazu jsou pravdivé a úplné. ------------------------------------------------------------------- 46. V Dne 47. Podpis(y) 48. Razítko vykazovatele vykazovatele nebo jeho statutárních zástupců ------------------------------------------------------------------- Kontrola odvodu ------------------------------------------------------------------- 49. 50. 51. Odvod vykázán 2) 52. Správně 53. Podpis Kontroloval(a) Kontrolováno správně chybně vyměřený kontrolující(ho) dne odvod v Kč ------------------------------------------------------------------- 54. Poznámky: *) Tučně označené rámečky vyplní vykazovatel. 1) Pořadové číslo výkazu stanovené osobou, která výkaz podává (vykazovatelem). 2) Hodící se zakroužkujte. 3) Pokud nebudou stačit k výkazu odvodu z plochy vinic výše uvedené řádky, vykazovatel uvede další vinice v příloze k tomuto výkazu ve stejném členění. Vybraná ustanovení novel Čl.II vyhlášky č. 437/2005 Sb. Přechodná ustanovení 1. Přílohy č. 23, 25 a 27 k vyhlášce č. 323/2004 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti této vyhlášky, lze používat do 31. července 2006. 2. Produkty, jejichž výroba byla zahájena přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, mohou být označovány podle vyhlášky č. 323/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky, pokud splňují požadavky stanovené touto vyhláškou. ____________________ 1) Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby). 2) Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů. 2a) Čl. 3 odst. 2 nařízení Komise (ES) č. 753/2002. 3) Čl. 70 nařízení Rady (ES) č. 1493/1999. Nařízení Komise (ES) č. 884/2001.