Ochrana spotřebitele a bezpečnost potravin JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Potravina • Jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat. • Mezi „potraviny“ patří • nápoje, žvýkačky a jakékoli látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování. • voda za místem dodržování hodnot podle definice v článku 6 směrnice 98/83/ES, aniž jsou dotčeny požadavky směrnic 88/778/EHS a 98/83/ES. • „Potraviny“ nezahrnují • a) krmiva; • b) živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě; • c) rostliny před sklizní; • d) léčivé přípravky • e) kosmetické prostředky • f) tabák a tabákové výrobky • g) omamné a psychotropní látky • h) rezidua a kontaminující látky. Bezpečnost potravin a potravinové právo • Právní a správní předpisy použitelné ve Společenství nebo na vnitrostátní úrovni pro potraviny obecně, a zejména pro bezpečnost potravin • Vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a rovněž krmiv, která jsou vyrobena pro zvířata určená k produkci potravin nebo kterými se tato zvířata krmí Cíle potravinového práva • Obecné cíle • Vysoká úroveň ochrany lidského života a zdraví a ochrany zájmů spotřebitelů, včetně poctivého jednání v obchodu s potravinami • Zohlednění ochrany zdraví zvířat a dobré životní podmínky zvířat, zdraví rostlin a ochranu životního prostředí • Dosažení volného pohybu potravin a krmiv vyrobených nebo uvedených na trh podle obecných zásad a požadavků potravinového práva • Zvláštní cíle • Ochrana zájmů spotřebitelů a poskytování základu, který spotřebitelům umožní vybrat se znalostí věci potraviny, které konzumují • Zabránění • podvodným nebo klamavým praktikám • falšování potravin • jiným praktikám, které mohou spotřebitele uvést v omyl Zásady potravinového práva • Od vidlí po vidličku • Analýza rizika • Předběžná opatrnost • Transparentnost • Flexibilita • Primární odpovědnost provozovatele potravinářského podniku • Sledovatelnost ZÁSADY potravinového práva KOMPLEXNÍ A JEDNOTNÝ PŘÍSTUP „OD VIDLÍ PO VIDLIČKU“ • Prvovýroba • Chov zvířat (před porážkou), pěstování plodin, včetně sklizně, sběr volně rostoucích plodů, lov • Dovoz, produkce, výroba, skladování, přeprava, distribuce, prodej a dodávání krmiv • Výroba, skladování, přeprava, dovoz potravin • Prodej/dodání potravin konečnému spotřebiteli • Maloobchod, včetně stravovacích provozů, distribučních center, stánkového prodeje apod. ZÁSADY potravinového práva Analýza rizika • vědecký postup pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví, skládající se ze tří propojených součástí • Riziko • míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí • Nebezpečí • biologické, chemické nebo fyzikální činitele s potenciálním nepříznivým účinkem na zdraví Analýza rizika • HODNOCENÍ RIZIKA • vědecky podložený proces • identifikaci a popis nebezpečí • odhad expozice a charakterizaci rizika • nezávislé, objektivní • EFSA, vědecké výbory • MANAGEMENT RIZIKA • proces spočívající • ve zvažování strategických možností, vedení konzultací se zúčastněnými stranami, posuzování rizika a dalších relevantních faktorů • ve zvolení preventivních a kontrolních opatření (legislativa a kontrola) • Komise a státní dozorové orgány • KOMUNIKACE O RIZIKU • výměna informací během celého procesu analýzy rizika • mezi hodnotiteli a manažery rizika, spotřebiteli, potravinářskými podniky, akademickou obcí a dalšími zúčastněnými osobami • o nebezpečích, rizicích, souvisejících faktorech, důvodech pro daná rozhodnutí ZÁSADY potravinového práva PŘEDBĚŽNÁ OPATRNOST • Přijímání nezbytných předběžných opatření v rámci managementu rizika za předpokladu, že • Na základě dostupných informací existuje možnost škodlivýh účinků na zdraví • A zároveň přetrvává vědecké nejistota a není možné provést úplné hodnocení rizik • Dočasnost a proporcionality opatření ZÁSADY potravinového práva TRANSPARENTNOST • konzultace s veřejností během přípravy, hodnocení a revize potravinového práva • informování veřejnosti • přístup k dokumentům, poskytnutí informací o riziku plynoucího z potraviny a o přijatých opatřeních ZÁSADY potravinového práva FLEXIBILITA • Zachování rozmanitosti a tradičních potravin • Tradiční výrobní postupy, prodej ze dvora • Možnost členského státu • povolit v rámci hygienických předpisů • odchylky/výjimky z určitých požadavků • přizpůsobení určitých požadavků • vyjmout určité činnosti z působnosti hygienických předpisů • v souladu se zásadou transparentnosti a subsidiarity Systém odpovědnosti v potravinovém právu Primární odpovědnost provozovatelů potravinářský podniků •Povinnost zajistit v podniku, který řídí, •aby potraviny a krmiva splňovaly požadavky potravinového práva, které se týkají jejich činnosti, a •kontrolu plnění těchto povinností Odpovědnost členských států •Povinnost zajistit dodržování potravinového práva a sledovat a ověřovat, zda provozovatelé plní odpovídající požadavky potravinového práva Individuální odpovědnost spotřebitele •Při rozhodování o tom, zda je potravina bezpečná, se berou v úvahu informace poskytnuté spotřebiteli, včetně informací na štítku nebo dalších informací obecně dostupných spotřebiteli o tom, jak zamezit škodlivým účinkům potraviny na zdraví. Primární odpovědnost provozovatelů potravinářský podniků a SLEDOVATELNOST • Schopnost a povinnost identifikovat bezprostředního dodavatele i přímého odběratele potraviny, krmiva, hospodářského zvířete nebo látky, která je určena k přimísení nebo u níž se přimísení předpokládá • „krok vpřed, krok vzad“ • v rámci podniku i v rámci potravinového řetězce • Povinnost zavést odpovídající systémy a postupy Potravinové právo – unijní úroveň • Obecný potravinový zákon • Nařízení č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady s požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin • Hygienický balíček • Nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin • Nařízení č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu • Označování potravin • Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • Nařízení č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty • Úřední kontroly • Nařízení 2017/625 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin • Nařízení 854/2004/ES, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě Potravinové právo – vnitrostátní úroveň • Potravinové • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích • Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči • Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví • Zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci • Spotřebitelské • Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele • Zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy • Zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci Subjekty potravinového práva a postavení spotřebitele • Veřejný nebo soukromý • Ziskový nebo neziskový • Vykonávající činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin Potravinářský podnik • Fyzická nebo právnická osoba odpovědná za plnění požadavků potravinového práva v potravinářském podniku, který řídí Provozovatel potravinářského podniku • Konečný spotřebitel potraviny, který nepoužije potravinu v rámci provozování potravinářského podniku nebo jeho činnosti • Srov. OZ a ZOS Konečný spotřebitel Ochrana spotřebitele a bezpečnost potravin v politikách • Nová politika pro spotřebitele COM(2018) 183 final • https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018DC0183&from=EN • Řešení problému dvojí kvality potravin + přísnější sankce za nezákonné praktiky, individuální nápravná opatření pro spotřebitele uvedené v omyl a mechanismy kolektivní právní ochrany • Udržitelná spotřeba, mj. štítkování potravin předcházející plýtvání • Strategie od zemědělce ke spotřebiteli COM(2020) 381 final pro spravedlivé, zdravé a ekologické potravinové systémy • http://eagri.cz/public/web/file/651716/F2F___CZ.pdf • Podpora udržitelné spotřeby potravin a usnadnění přechodu ke zdravé a udržitelné stravě • Omezení potravinových ztrát a plýtvání potravinami • Boj proti potravinovým podvodům v celém potravinovém řetězci • Strategie bezpečnosti potravin a výživy (2014 – 2020) • http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/bezpecnost-potravin/strategie-zajisteni- bezpecnosti-potravin/ • Důraz na zdravotní rizika, klamání spotřebitele a falšování potravin • Zvyšování kvality potravin, efektivita státního dozoru (zaměření na internetový prodej potravin) Strategie od zemědělce ke spotřebiteli vybraná navrhovaná opatření Návrh harmonizovaného povinného vyznačování nutričních údajů na přední straně balení, aby se spotřebitelé mohli při výběru potravin rozhodovat s ohledem na zdraví Návrh vyžadovat označení původu u některých produktů Návrh rámce pro označování udržitelných potravin, aby se spotřebitelům umožnilo vybírat si udržitelné potraviny Návrh na revizi pravidel EU týkajících se vyznačování data (data spotřeby a data minimální trvanlivosti) BEZPEČNOST – JAKOST – KVALITA potravin https://docplayer.cz/5974138-Kvalita-a- bezpecnost-potravin.html BEZPEČNOST JAKOST KVALITA BEZPEČNOST – jakost – kvalita potravin • Potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná • Bezpečnost = zdravotní a hygienická nezávadnost • NEbezpečná potravina • Škodlivá pro lidské zdraví • Okamžité, krátkodobé i dlouhodobé účinky, včetně vlivu na zdraví dalších generací • Pravděpodobné kumulativní toxické účinky • Zvláštní zdravotní citlivost určité skupiny spotřebitelů, pokud je pro ně potravina určena • Nevhodná k lidské spotřebě • S ohledem na zamýšlené použití z důvodu kontaminace cizorodými nebo jinými látkami, hniloby, rozkladu nebo kažení • Při rozhodování o (ne)bezpečnosti potraviny se bere v úvahu • Obvyklé podmínky použití potraviny • Informace poskytnuté spotřebiteli Bezpečnost – JAKOST – kvalita potravin • Soubor charakteristických vlastností jednotlivých druhů, skupin a podskupin potravin, které jsou stanoveny „potravinovým právem“ popisujícím jednotlivé skupiny potravin • Jakostní = standardní/normativní • Klasifikace do tříd • „Jakost není bezvadnost, ale klasifikovaná, tříděná vadnost.“ • https://docplayer.cz/5974138-Kvalita-a- bezpecnost-potravin.html Bezpečnost – jakost – KVALITA potravin • Multikriteriální parametr • Kvalita = hodnota • Subjektivní hodnocení spotřebitele • očekávání spotřebitele • „průmyslové tajemství“ • Zahrnuje • hygienické, nutriční, technologické, senzorické, informační, ekonomické aspekty a vlastní užitná hodnota Co ovlivňuje spotřebitele při výběru potravin? Potravina Kvalita Značky kvality Vzhled (balení) Původ Cena Hoaxy a fámy Média Reklama Zkušenost Vlastní preference Povinnosti provozovatele potravinářského podniku • Uvádět na trh bezpečné potraviny (čl. 14 nařízení o bezpečnosti potravin) • Zajistit sledovatelnost nabízených potravin (čl. 18 nařízení o bezpečnosti potravin) • Zajistit okamžité stažení nebezpečné potraviny z trhu (čl. 19 nařízení o bezpečnosti potravin) • Dodržovat požadavky právních předpisů • Technologické a hygienické ve všech fázích výroby a manipulace • Smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické na jakost potravin • Zásady provozní a osobní hygieny • Požadavky na materiály a předměty přicházející do styku s potravinami • Identifikovat se • Vůči spotřebitelům (zákon o ochraně spotřebitele) • Vůči orgánům státní správy • Poskytnout informace o prodávané potravině (nařízení o označování potravin) • Respektovat práva spotřebitele (zákon o ochraně spotřebitele) • Nepoužívat nekalé obchodní praktiky (zákon o ochraně spotřebitele) • Dodržet zákonné požadavky na související reklamu (zákon o regulaci reklamy) Povinnosti provozovatele potravinářského podniku Na trh je zakázáno uvádět potraviny • klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem, • s prošlým datem použitelnosti, • neznámého původu, • překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy stanovené v souladu s atomovým zákonem, • ozářené v rozporu s požadavky stanovenými tímto zákonem a prováděcím právním předpisem. Povinnost neprodleně vyřadit z dalšího uvádění na trh potraviny • které je zakázáno uvádět na trh • balené do obalů, které neodpovídají požadavkům přímo použitelného předpisu Evropské unie o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami nebo vyhlášky o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, • nedostatečně nebo nesprávně označené, • neodpovídající požadavkům na jakost stanoveným prováděcím právním předpisem nebo deklarovaným výrobcem, • páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené. Výjimky pro bezpečné potraviny • po datu minimální trvanlivosti → oddělené a označené uvádění na trh • použitelné k jinému než původnímu použití → oddělené a označené uvádění na trh • nesplňující zákonné požadavky → bezplatné poskytnutí neziskové organizaci Povinnosti provozovatele potravinářského podniku Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb • prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů, • prodávat výrobky a poskytovat služby v předepsané nebo schválené jakosti, pokud je závazně stanovena nebo pokud to vyplývá ze zvláštních předpisů anebo v jakosti jím uváděné; není-li jakost předepsána, schválena nebo uváděna, v jakosti obvyklé, • prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy a ceny při prodeji výrobků nebo poskytování služeb správně účtovat; • při prodeji výrobků používat měřidla, která splňují požadavky stanovené zvláštním právním předpisem upravujícím oblast metrologie. • Zákaz výroby, dovozu, vývozu, nabízení, prodeje a darování výrobků nebezpečných svou zaměnitelností s potravinami • Zákaz nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví Nekalé obchodní praktiky • Rozpor s požadavky odborné péče a podstatně narušuje nebo je způsobilá podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, kterému je určena, nebo který je jejímu působení vystaven • Průměrný člen skupiny • nejsou dotčeny běžné a oprávněné reklamní praktiky zveličených prohlášení nebo prohlášení, která nejsou míněna doslovně • Kategorizace • klamavé konání • klamavé opomenutí • agresivní obchodní praktika • Obchodní praktiky, které se považují za nekalé v případě, že vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil. • Obchodní praktiky, které se považují za nekalé za všech okolností, jsou uvedeny v příloze č. 1 a 2 zákona. Dvojí kvalita potravin • Vazba na • Směrnici o nekalých obchodních praktikách • Nařízení o označování potravin • Nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele • Nařízení o bezpečnosti potravin • Východiska • Referenční výrobek, legitimní očekávání a informovanost spotřebitele • Oznámení Komise o uplatňování právních předpisů EU v oblasti potravin a ochrany spotřebitele v případech dvojí kvality výrobků - konkrétní případ potravin C/2017/6532 Směrnice 2019/2161, pokud jde o lepší vymáhání a modernizaci právních předpisů Unie na ochranu spotřebitele • Rozšíření spektra nekalých obchodních praktik • jakékoliv uvádění zboží na trh v jednom členském státě jako zboží totožné se zbožím uváděným na trh v jiných členských státech, ačkoliv takové zboží má podstatně odlišné složení nebo znaky, není-li to odůvodněno oprávněnými a objektivními faktory. • Spotřebitelé poškození nekalými obchodními praktikami mají přístup k přiměřeným a účinným prostředkům nápravy, včetně náhrady újmy, kterou utrpěli, a případně snížení ceny nebo ukončení smlouvy. • Členské státy mohou stanovit podmínky, za nichž lze tyto prostředky nápravy uplatnit, a jejich účinky. Členské státy mohou případně zohlednit závažnost a povahu nekalých obchodních praktik, újmu utrpěnou spotřebitelem a další relevantní okolnosti. • Těmito prostředky nápravy není dotčeno uplatnění ostatních prostředků nápravy, které může spotřebitel uplatnit podle unijního nebo vnitrostátního práva.“ • Členské státy stanoví sankce za porušení vnitrostátních předpisů přijatých podle této směrnice a přijmou veškerá opatření nezbytná k zajištění jejich uplatňování. Tyto sankce musí být účinné, přiměřené a odrazující. • Vládní návrh novely zákona o potravinách a zákona o SZPI • https://public.psp.cz/en/sqw/historie.sqw?o=8&t=502&snzp=1 Falšování potravin, aneb poznáte rozdíl? Food Integrity Falšování potravin = podvodné jednání = porušení pravidel + klamání spotřebitelů + ekonomická výhoda + úmyslné jednání • Od nedodržení deklarované jakosti k zásadnímu zhoršení elementárních vlastností a vadám samotné podstaty, charakteru a původu dané potraviny • Nekalá obchodní praktika i nekalosoutěžní jednání • Příklady • Nastavení potraviny levnější složkou • Přítomnost nedeklarovaných složek • Nastavení potraviny ke zlepšení jejich vlastností • Klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce • Známé kauzy Falšování potravin • Varovné signály pro spotřebitele • Označování potravin • Složení, datum použitelnost/minimální trvanlivosti • Cena • Podmínky skladování potravin • Senzorické vlastnosti • „Certifikovaný“ obchod a původ • Podezření = podnět + reklamace + povinnost nahradit škodu • Kontrola = odběr vzorků + laboratorní analýza = správní řízení a rozhodnutí o uložení nápravného opatření + přestupkové řízení a rozhodnutí o přestupku a uložení trestu = opakované kontroly • Přeshraniční dosah = EU Food Fraud Network a Administrative Assistance and Cooperation System EU Food Fraud Network Administrative Assistance and Cooperation System Označování potravin Obecné požadavky pro všechny druhy potravin Zvláštní požadavky pro jednotlivé druhy potravin Obchodní normy Nařízení EU o poskytování informací o potravinách spotřebitelům • Cíle • Vysoká úroveň ochrany zdraví a zájmů spotřebitelů • informovaný výběr potravin a jejich bezpečné použití • se zvláštním ohledem na zdravotní, hospodářská, environmentální, sociální a etická hlediska • Volný pohyb legálně vyráběných a na trh uváděných potravin, s přihlédnutím, kde je to vhodné, k potřebě ochrany legitimních zájmů výrobců a podpora výroby kvalitních produktů Obecné požadavky na označování pro potraviny, související reklamu, obchodní úpravu, balení, uspořádání, místo vystavení Všechny informace nesmějí být zavádějící, pokud jde o Charakteristiky potraviny Účinky potraviny, které nemá Zvláštní charakteristiky, které nemá Zvláštní složení, které nemá Všechny informace musí být přesné, jasné a snadno srozumitelné Povinné informace musí být dobře viditelné, snadno čitelné a nesmějí být žádným způsobem skryty, zastřeny, ani přerušeny, ani od nich nesmí být odváděna pozornost Dobrovolné informace nesmějí být uvedeny na úkor povinných Povinné informace o potravinách a. název potraviny (zákonný nebo vžitý) b. seznam složek c. alergeny d. množství složek e. čisté množství potraviny f. datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti g. zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití h. jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku i. země původu nebo místo provenience (v případech stanovených) j. návod k použití (v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít) k. skutečný obsah alkoholu (u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 %) l. výživové údaje m. Další povinné údaje u určitých druhů nebo skupin potravin Požadavky na označování potravin dle „balení“ potraviny • Balené potraviny • Samostatná prodejní jednotka v obchodní úpravě v nezměněném stavu určená konečnému spotřebiteli a zařízení společného stravování, která se skládá z potraviny a obalu, do něhož byla vložena před uvedením do prodeje; bez otevření nebo výměny obalu nelze změnit jeho obsah • Plocha větší než 80 cm2 = střední výška písma min. 1.2 mm • Plocha menší než 80 cm2 = střední výška písma min. 0.9 mm • Nebalené potraviny = vnitrostátní úprava (§ 8 zákona o potravinách) • Zabalené potraviny = vnitrostátní úprava (§ 7 zákona o potravinách) • Bez přítomnosti spotřebitele pro účely přímého prodeje • Pokrmy nebalené a zabalené (§ 9a zákona o potravinách) • potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby (§ 23 zákona o ochraně veřejného zdraví) • Skleněné lahve k opakovanému použití • Bez etikety = nesmazatelné označení a vybrané povinné údaje (a., c., e., f., l.) • Malé obaly • plocha menší než 10 cm2 • Vybrané povinné údaje na obalu a., c., e., f. • Ostatní povinné údaje jiným prostředky nebo na žádost spotřebitele • Plocha menší než 25 cm2 • Všechny povinné údaje s výjimkou výživových údajů Dobrovolné údaje a označování „výjimečnosti“ potravin - TVRZENÍ blíže viz https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a- vyzivovych-tvrzeni.aspx Zdravotní tvrzení Jod přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Výživová tvrzení Bohatý na bílkoviny, zdroj vápníku Srovnávací tvrzení light, se sníženým obsahem Označování aromat Bez umělých aromat, Přírodní vanilkové aroma Označování produkce BIO, organický Označování jakosti Čerstvý, přírodní, živý, racionální, poctivý Specifika složení Bez lepku, bez laktózy Specifika určení počáteční mléčná kojenecká výživa, určeno k dietnímu postupu při… Neregulováno (zatím) Dětský, pro vegany, pro lesklé vlasy, dává křídla, Fit/Fitness,… Dobrovolné údaje a označování „výjimečnosti“ potravin Zdroj: https://slideplayer.cz/slide/3750065/ • Zákaz léčebných tvrzení • Informace o potravině nesmějí připisovat jakékoli potravině vlastnosti umožňující zabránit určité lidské nemoci, zmírnit ji nebo ji vyléčit, ani na tyto vlastnosti odkazovat • Výjimka pro potraviny určené pro zvláštní výživu a přírodní minerální vody • Informace • Nesmějí uvádět spotřebitele v omyl • Nesmějí být nejednoznačné ani matoucí • Musí být tam, kde je to vhodné, podloženy vědeckými údaji Zakázaná a zavádějící tvrzení • Zakázaná tvrzení • Bez éček • viz stanovisko MZe dostupné na: https://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=2148741 • Neobsahuje nebezpečná/umělá éčka • Bez alergenů • Vhodné pro alergiky • Bezpečná potravina • Zavádějící tvrzení (vyhláška č. 417/2016 Sb.) • Česká potravina, Dia, Čerstvé, Vhodné pro děti,… • Výjimky, pokud tvrzení • Je součástí názvu potraviny, názvu druhu, skupiny nebo podskupiny uvedené u jednotlivých druhů potravin v právních předpisech upravujících potraviny nebo v přímo použitelných předpisech Evropské unie upravujících potraviny • Je součástí popisné informace, a prvků, vztahujících se ke způsobu prezentace potraviny jako celku, která jeho použití prokazatelně odůvodňuje a neuvádí spotřebitele v omyl, • Odpovídá požadavkům vyhlášky o potravinách určených pro zvláštní výživu nebo nařízení o potravinách určených pro kojence a malé děti a potravinách pro zvláštní lékařské účely • Doloženo dokladem vydaným příslušnými náboženskými autoritami, popřípadě kopií platného rozhodnutí o povolení k porážce zvířat pro potřeby církví a náboženských společností vydaného Ministerstvem zemědělství, • 100 % všech složek celkové hmotnosti nezpracované potraviny, vinařských produktů nebo mléka pochází z České republiky a prvovýroba a porážka zvířat a všechny fáze výroby proběhly v České republice. Jak číst etikety na potravinách? • http://eagri.cz/public/web/file/649224/Brozura_ Oznacovani_potravin_A4_II.PDF Další specifické skupiny potravin • Doplňky stravy • Koncentrované vitaminy a minerální látky • Notifikační povinnost • Obohacené – fortifikované – funkční potraviny • Nařízení EU č. 1925 a 1924/2006 – výživová a zdravotní tvrzení • Nové potraviny • Nařízení EU č. 2015/2283 • Geneticky modifikované potraviny • Nařízení EU č. 1829/2003 • Biopotraviny • Nařízení EU č. 834/2007 → 848/2018 (účinnost od 2021) • Potraviny určené pro zvláštní výživu • Nařízení EU č. 609/2013 • Potraviny pro kojence a malé děti, pro zvláštní lékařské účely, pro regulaci hmotnosti POVINNOSTI ČLENSKÉHO STÁTU • Zajišťování dodržování potravinového práva • Provádění kontrol • Stanovení pravidel pro opatření a sankce při porušení potravinového práva • Úřední kontroly • víceleté národní plány kontrol • pravidelně, na základě rizik a s přiměřenou četností • bez předchozího upozornění (s výjimkami) • nestrannost, kvalita a jednotnost, příp. koordinovanost • průhlednost a důvěrnost • interní nebo externí audity Nařízení EU o úřední kontrole • Určení příslušných orgánů a kontrolních orgánů pro ekologickou produkci • Povinnost zajistit koordinaci • Vnitřní audity • Pravidelnost a přiměřená četnost úředních kontrol, s přihlédnutím • ke zjištěným rizikům, pokud jde o: • i) zvířata a zboží; • ii) činnosti pod kontrolou provozovatelů; • iii) umístění činností nebo provozu provozovatelů; • iv) používání produktů, postupů, materiálů nebo látek, které mohou ovlivnit bezpečnost, důvěryhodnost a nezávadnost potravin • k veškerým informacím naznačujícím pravděpodobnost, že spotřebitelé mohou být uvedeni v omyl, zejména pokud jde o povahu, totožnost, vlastnosti, složení, množství, trvanlivost, zemi původu nebo místo původu anebo metodu výroby či produkce potravin; • k historii provozovatelů, pokud jde o výsledky úředních kontrol, které u nich byly provedeny, a jejich soulad s pravidly uvedenými v čl. 1 odst. 2 • ke spolehlivosti a výsledkům vlastních kontrol, které byly provedeny provozovateli nebo třetí stranou na jejich žádost, případně včetně soukromých systémů záruky kvality, za účelem ověření souladu s pravidly uvedenými v čl. 1 odst. 2 a e) k veškerým informacím, které by mohly poukazovat na nesoulad s pravidly uvedenými v čl. 1 odst. 2. • Metody a techniky provádění kontrol • Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků • Podmínky správní pomoci a spolupráce • Víceleté vnitrostátní plány kontrol • Koordinované programy kontrol • Pohotovostní plány pro potraviny a krmiva Státní kontrola a dozor • Státní zemědělská a potravinářská inspekce • Státní veterinární správa • Krajské hygienické stanice • Česká obchodní inspekce Státní kontrola a dozor • SZPI • pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh • pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí, • pro provozování stravovacích služeb • SVS • pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin živočišného původu, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle veterinárního zákona • pro uvádění potravin živočišného původu na trh v tržnicích a na tržištích, pro uvádění potravin živočišného původu na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec, pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států Evropské unie v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení • pro uvádění nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při provozování stravovacích služeb • KHS • pro provozování stravovacích služeb • při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin • ČOI • poctivost prodeje (cena, měřidla, reklamace) Opatření k nápravě a sankce • Široké spektrum opatření k nápravě • V návaznosti na unijní právní předpisy • Donucovací opatření • Při rozhodování o tom, jaká opatření mají být přijata, přihlížejí příslušné orgány k povaze nesouladu a k dosavadním záznamům o dodržování pravidel provozovatelem. • V návaznosti na vnitrostátní právní předpisy • Např. § 5 zákona o SZPI • Uplatňování odpovědnosti za přestupky a ukládání správních trestů • V režimu jednotlivých právních předpisů • Stanovené sankce musí být účinné, přiměřené a odrazující. • Finanční sankce za porušení nařízení o úřední kontrole a pravidel potravinového práva spáchané pomocí klamavých nebo podvodných praktik musí odpovídat přinejmenším buď majetkovému prospěchu, který provozovatel získal, nebo případně procentu obratu provozovatele. • Např. 17f zákona o potravinách pokuty v rozmezí do 1/3/10/50 milionů Kč RASFF • Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva • jeden z mechanismů kontroly bezpečnosti potravin a krmiv pro území jednotného trhu EU • slouží pro sdílení informací o přímých nebo nepřímých rizicích ohrožujících zdraví lidí, zvířat a životní prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv • zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, případně jejich stažení z evropského trhu RASFF oznámení • Alert notifikace • bezprostřední ohrožení lidského zdraví • Non-alert/informační notifikace • potraviny již nejsou na trhu nebo riziko není závažné • „border rejection“ notifikace • odmítnutí na vnějších hranicích EU z důvodu zdravotního rizika • News • ostatní informace významné pro kontrolní orgány Evropská kontrola bezpečnosti potravin • Povinnost Evropské komise zpracovat a předložit výroční zprávu o celkovém fungování kontrol v členských státech • Health and Food Audits and Analysis Directorate (dříve FVO) • Kontrola kontroly • Obecné a zvláštní audity v členských státech i třetích zemích • Souhrnné zprávy • Opatření: dialog, školení, řízení o porušení smlouvy • Ochranná opatření • pozastavení uvádění potravin na trh nebo jejich používání z dotčeného státu • pozastavení dovozu z dotčené třetí země • stanovení zvláštních podmínek pro potraviny • jiné vhodné dočasné opatření Reklamace potravin • Uplatní se obecná právní úprava občanského zákoníku • Viz § 2161 (jakost při převzetí) • Viz § 2165 (práva z vadného plnění) • Viz § 2113 (záruka za jakost) • Srov. např. https://www.fruitisimo.cz/reklamacni-rad-1-1 nebo https://www.albert.cz/garance-kvality/reklamace/reklamacni- rad • Neuplatňují se specifika pro smlouvy uzavírané distančním způsobem a mimo obchodní prostory Viz § 1840 OZ • Správní orgán je povinen přijímat podněty, aby bylo zahájeno řízení z moci úřední. Pokud o to ten, kdo podal podnět, požádá, je správní orgán povinen sdělit mu ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy podnět obdržel, že řízení zahájil, nebo že neshledal důvody k zahájení řízení z moci úřední, popřípadě že podnět postoupil příslušnému správnímu orgánu. (§ 42) • Povinnost podání vysvětlení k prověření podnětu na výzvu správního orgánu (§ 137) Zdroje • Ministerstvo zemědělství • http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/ • Státní zemědělská a potravinářská inspekce • http://www.szpi.gov.cz/ • Státní veterinární správa • https://www.svscr.cz/ • Státní zdravotní ústav • http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin • Informační centrum bezpečnosti potravin • http://www.bezpecnostpotravin.cz/ • Evropská úřad pro bezpečnost potravin • https://www.efsa.europa.eu/ • Evropská komise • https://ec.europa.eu/food/overview_en • Potravinářská komora ČR • https://www.foodnet.cz/