Blok II. OCHRANA SPOTŘEBITELE A BEZPEČNOST POTRAVIN 6. 11. 2020 Budík Pokyny k zadání: Každý student zpracuje otázky k zadání pro všechny a k jednomu zadání pro skupinu dle rozdělení. Zpracované otázky odevzdá prostřednictvím odevzdávárny předmětu alespoň 24 hodin před datem výuky. K otázkám bude vedea diskuse v rámci on-line výuky. Děti Zadání pro všechny studenty: Seznamte se s projektem a webovou stránkou Potraviny na pranýři, dostoupnou na: https://www.potravinynapranyri.cz/Default.aspx?lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles 1. Jaké informace jsou spotřebitelům prostřednictvím uvedené stránky poskytovány. 2. Jaké jsou zdroje uvedených informací? 3. Jaký je rozdíl mezi nejakostní, falšovanou a nebezpečnou potravinou? Dítě s balónkem Zadání pro skupinu č. 1: Nedeklarované složení potravin Skupina č. 1: Bukovská Adéla, Horák Ivo, Mužík Martin, Paciorková Denisa, Samková Sára, Springinsfeld Petr, Yusyp Evheniy Z médií: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/konske-maso-je-zdravejsi-od-hoveziho-ho-ale-nemate-sanci-rozez nat-182313 https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/konske-maso-misto-hoveziho.A130211_132542_ekonomika_vem 1. Na základě výše uvedených zpráv z médií dohledejte další relevantní informace. Stručně shrňte, v čem spočívalo problematické jednání provozovatelů potravinářských podniků a jaké zájmy spotřebitelů byly dotčeny. 2. Co to je a k čemu slouží tzv. „informace o potravinovém řetězci“? Co vyjadřuje princip sledovatelnosti v potravinovém právu? V této souvislosti si přečtěte rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 3. 11. 2016, čj. 9 As 78/2016 - 21. 3. Zabývejte se postavením Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy v uvedené kauze a specifikujte jejich pravomoci na konkrétních ustanoveních relevantních právních předpisů. Dítě s balónkem Zadání pro skupinu č. 2: Potraviny neznámého původu Skupina č. 2: Jurčáková Magdaléna, Mikulová Veronika, Plášek Daniel, Radostová Denisa, Solařová Lenka, Tomšík Boleslav Z médií: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/za-vino-neznameho-puvodu-padly-milionove-pokuty-139599 https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/templarske-vino-klamalo-milion-litru-mizi-z-ob chodu/r~i:article:683023/ 1. Na základě výše uvedených zpráv z médií dohledejte další relevantní informace k uvedené kauze. Stručně shrňte, o jaké jednání za strany provozovatelů potravinářských podniků se jednalo a jaké zájmy spotřebitelů byly dotčeny. 2. Specifikujte ustanovení právních předpisů, která byla v uvedené kauze porušena a jaké byly vyvozeny odpovědnostní důsledky. V této souvislosti si přečtěte rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 22. 2. 2017, čj. 2 As 266/2016. 3. Jak má spotřebitel postupovat, pokud kvalita potraviny neodpovídá zákonným požadavkům? Na které orgány veřejné moci se může obrátit a s čím? Dítě s balónkem Zadání pro skupinu č. 3 – Zakázaná tvrzení a nevyhovující reklama Skupina č. 3: Holický Tomáš, Kompanová Dominika, Pacalová Tereza, Propperová Sára, Strakoš Daniel, Šerfelová Kateřina Z médií: https://www.lupa.cz/clanky/rrtv-si-vzala-na-musku-reklamy-na-potravinove-doplnky-a-formalni-chyby-v -jejich-popisu/ https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/szpi-virove-epidemie-zneuzivaji-dalsi-prodejci-doplnku-st ravy-40318366 1. Na základě výše uvedených zpráv z médií dohledejte další relevantní informace. Stručně shrňte, v čem spočívalo problematické jednání provozovatelů potravinářských podniků a jaké zájmy spotřebitelů byly dotčeny. 2. Vymezte na základě právních předpisů rozdíl mezi léčivým přípravkem a doplňkem stravy, léčebným a zdravotním tvrzením? V této souvislosti si přečtěte rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 12. 6. 2020, čj. 5 As 219/2019-49 a právní věty k rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 17. 1. 2014, čj. 4 As 98/2013-88. 3. S ohledem na výše uvedené a zjištěné informace se zabývejte postavením Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání při posuzování obsahu reklamy na potraviny a specifikujte jejich postavení na konkrétních ustanoveních relevantních právních předpisů. Lupa Doporučené zdroje: o Právní předpisy (národní, unijní) o Státní zemědělská a potravinářská inspekce, dostupné z: https://www.szpi.gov.cz/ o Státní veterinární správa, dostupné z: https://www.svscr.cz/ o Evropská komise – Food Safety, dostupné z: https://ec.europa.eu/food/overview_en o Internetový portál bezpečnosti potravin, dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/