Střevní infekce a hlavní původci průjmů MUDr. Lenka Černohorská, PhD. Normální flóra zažívacího traktu * Dutina ústní (ústní neisserie, streptokoky, anaeroby) * Jícen (amikrobie) * Žaludek (enterokok ojediněle, laktobacilus) * Dvanáctník (enterobakterie, enterokok) * Tenké střevo (málo bakterií) * Tlusté střevo (anaerobní - bifidobacterium, clostridia; aerobní - E. coli, enterokoky aj.) Střevní infekce Průjmy Otravy z potravin Příznaky střevních infekcí ü Průjem ü Zvracení ü Nechutenství ü Teploty ü Dehydratace -- a z toho plynoucí až šokový stav Původci infekčních průjmů * Bakterie * Viry * Paraziti Bakteriální původci průjmů U nás * Campylobacter jejuni * Salmonella sp. * Escherichia coli (ETEC, EIEC, EPEC, EHEC) * Shigella sp. * Yersinia enterocolitica * Enterobakterie, kvasinky aj. * Clostridium difficile - po užívání linkosamidů Ve světě * Vibrio cholerae aj. * Aeromonas sp. * Plesiomonas shigelloides Viroví původci průjmů * Rotaviry * Adenoviry * Kaliciviry -- virus Norwalk * Coronaviry * Astroviry Parazitární původci průjmů * Giardia lamblia -- bičíkovec * Entamoeba histolytica - améba * Cryptosporidium parvum * Cyclospory, Isospory aj. Terapie průjmů * Běžné infekce neléčíme antibiotiky * Vážná onemocnění * Parazitární původce * Ve většině případů je nutná hydratace * Vhodná je i úprava střevní flóry (zelí, jogurty) Prevence a epidemiologie Otravy z potravin Mikrob sám není původcem otravy! Původcem je enterotoxin, který se vylučuje během množení mikroba v potravině !!!! Otravy z potravin * Staphylococcus aureus (majonézy) * Bacillus cereus (pokrmy z rýže) * Clostridium botulinum (botulotoxin v konzervách -- zelenina, klobásy) * Clostridium perfringens typ A Terapie a prevence otrav * Stafylokoková - rychle odezní sama * B. cereus -- hydratace * Botulinismus -- JIP - antisérum, umělá ventilace, často infaustní prognóza * Prevence - správná příprava pokrmů, hygiena rukou Odběr + transport stolice na jednotlivá vyšetření * Bakterie -- v transportní půdě * Viry -- lískový oříšek * Paraziti -- lískový oříšek do zkumavky * Otravy -- zvratky, zbytky jídel Diagnostika bakteriálních původců * Průkaz toxinu A (C. difficile) * Kultivace na různých půdách (výběr závisí na stáří pacienta a diagnóze) * U cestovatelů přidáváme i méně obvyklé půdy Den 0. (přijatá stolice) Negativní výsledek je za 48h Pozitivní za 72h a déle Identifikace bakterie * Biochemická (pestré řady, ENTEROTEST) * Serotypizace * Citlivost na ATB běžně nestanovujeme Průkaz virových a parazitárních původců * Viry : přímý průkaz -- elektronová mikroskopie, PCR, ELISA, latex. aglutinace * Parazité: mikroskopický průkaz Původci otrav -- diagnostika * Nestačí kultivační průkaz mikroba * Vždy nutný průkaz toxinu (NRL, specializované techniky - chromatografie, pokus na myši aj.)