Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z didaktiky výživy pro studijní obor Zdravotní vědy, směr Pedagogická specializace výživa člověka · Základní témata: 1. Zařazení výživové problematiky do systému vzdělávání. Vzdělávací programy, standardy základního a středoškolského vzdělávání. 2. Příprava učitele na vyučování (perspektivní, bezprostřední). Didaktická analýza učiva. 3. Přehled a uplatnění vyučovacích metod. Didaktické a psychologické hry jejich využití a význam. 4. Motivace. Aktivizující metody výuky (problémové a projektové vyučování, dramatická výchova). 5. Uplatnění didaktických zásad a pravidel při řešení vyučovacích situací. 6. Procesuální prostředky pro výuku. Využití didaktické techniky a didaktické kresby ve vyučování. Učební pomůcky. 7. Učební úlohy ve vyučování, kritéria výběru, taxonomie. 8. Organizační formy výuky. Skupinové vyučování, problematika, zásady a využití. 9. Diagnostika vědomostí a dovedností žáků. Problematika hodnocení a klasifikace žáků a studentů. 10. Osobnost pedagoga (lektora) zdravotních předmětů, výchovné působení, komunikace s rodiči a učiteli jiných předmětů. · Projekt ke SZZ Součástí SZZ je prezentace projektu s výživovou tématikou. Pokyny pro vypracování projektu: Vyberte si z výživové problematiky libovolné téma a promyslete jeho didaktickou transformaci. Naplánujte její konkrétní realizaci ve vyučovacím procesu. Projekt musí obsahovat: výchovně vzdělávací záměr, teoretické zázemí vybraného tématického celku (základní pojmy, vztahy, souvislosti apod.), pojmovou analýzu, analýzu mezipředmětových vztahů, zařazení do vzdělávacích programů, popř. osnov, tématických plánů, návrh na strukturaci a organizaci výuky, popis vyučovacích metod, návrh konkrétní metodiky, plánované pomůcky atd. · Základní studijní literatura: MŠMT ČR. Standard základního vzdělávání. Praha: Fortuna,1999. Vzdělávací program OBČANSKÁ ŠKOLA. Praha: Portál, 1996. Vzdělávací program ZÁKLADNÍ ŠKOLA. Praha: Fortuna, 1996. Vzdělávací program NÁRODNÍ ŠKOLA. Praha: SPN, 1998. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha: VÚP, 2002. MARÁDOVÁ, E. Výživa a příprava pokrmů. A další učebnice pro výuku předmětu Rodinná výchova pro 2. stupeň základní školy. Praha : Fortuna, 1992 - 2001. SEDLÁČKOVÁ, H. Výživa a příprava pokrmů I,II,III. Praha: Fortuna, 1993. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 1996. ISBN 80-7178-070-7. PASCH, M. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4. MAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno: MU, 1992. MAŇÁK, J a kol. Profesní praktika z pedagogiky. Brno: MU, 1992. Kolektiv. Vybrané otázky z obecné didaktiky. Brno: MU,1996 HAVLÍNOVÁ, M. a kol. Program podpory zdraví ve škole. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-263-7. SILBERMAN, M. 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování. Praha: Portál, 1997. BASTL, ŠVEC. Zdravotník lektorem. Brno: UDVZ, 1998. ALTMANN, A. Metody a zásady ve výuce biologie. Praha: SPN, 1975. DLUHOŠ, L. Vybrané kapitoly z didaktiky chemie. Ostrava: OU, 1995. www http://www.msmt.cz